IslamBosna.ba- Borba da nahranite svoje dijete je stresna u bilo kojoj zemlji, ali u Egiptu sada tokom besparice vlada pokušava da sačuva novac provjeravajući da li žene mogu dojiti prije nego što odrede subvencioniranje hrane za bebe.

Egipatsko Ministarstvo zdravlja navodi da godišnje izdvajaju 51 milion dolara na formule za bebe kako bi pomogli porodicama širom zemlje da nahrane svoje bebe.
Ali, nakon nedavnog povećanja od 40 posto cijena formula za bebe, Ministarstvo je navelo ove sedmice da će pooštriti kriterije u određivanju ko ima pravo na subvencioniranje.
Žene koje imaju više od jednog djeteta, rade puno radno vrijeme i pate zbog zdravstvenog stanja, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska će biti prioritet, a također bit će uvedena i procedura provjere dojki.
Od ponedjeljka, majke koje žele subvencioniranu formulu za svoju djecu će se prvo podvrgnuti medicinskom pregledu kako bi dobile pisanu potvrdu od doktora.
Prošlog četvrtka, egipatske majke su protestvovale zbog nestašica formula za bebe i blokirale su saobraćaj na magistralnom putu u Kairu ispred jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u zemlji.

Egipatska vojska se također uključila u debatu o formulama za bebe kazavši u saopćenju u nedjelju da je za nagli porast cijena kriva monopolistička praksa farmaceutskih kompanija.

Međunarodni monetarni fond se nedavno dogovorio da Egiptu pruži kredit od 12 milijardi dolara na tri godine, iako se i dalje pregovara o detaljima.
Egipatska ekonomija je u poteškoćama od 2011. godine kada je došlo do svrgavanja Husnija Mubaraka, i otada je suočena sa visokom inflacijom, manjkom deviza, padom broja turista i investicija.

Kriza dolara koja je od tada zahvatila Egipat, otežala je poslovanje i stvorila crno tržište na kom se egipatska funta trguje gotovo 30 odsto ispod njenog zvaničnog kursa.

IslamBosna.ba