IslamBosna.ba– Muslimani Indije su u ponedjeljak nosili crne trake na nadlakticama u znak protesta protiv nedavnog linča muslimana, navodno počinjenih od pripadnika desničarskih hindu grupa.
Nekoliko vodećih muslimanskih organizacija i pojedinaca je zamolilo muslimane da nose crne trake tokom bajram-namaza kao poruka vladi.

U posljednjih nekoliko dana prijavljeni su slučajevi masovnih zločina nad muslimanima.

U četvrtak, tinejdžer Džunajd Kan (16) je ubijen u vozu u Harijani dok se vraćao iz bajramske kupovine iz Delhija.
Inicijativa je nazvana Crni bajram, a podržali su je također i Hindusi.


Džamijat-ulema, muslimanska politička organizacija, je također odlučila da otkaže svoj godišnji program proslave bajrama.
U saopćenju, generalni sekretar, Mahmud Madani je kazao: “Kako bismo protestvovali protiv kontinuiranih napada na manjine, teška srca smo donijeli odluku da otkažemo događaj proslave bajrama..

“Sigurni smo da će vlada, koja nije uspjela da zaštiti muslimane,… pokrenuti postupak protiv počinilaca i pružiti zaštitu onima koji su ciljani”.

U martu, muslimane iz sela u Gudžaratu su napali Hindusi iz susjednog sela. U aprilu, jedan seljak iz Radžastana je pretučen do smrti od grupe Hidnusa nakon što je kupio kravlje mlijeko. U maju, dvojica mladića muslimana u Assamu su ubijena zbog navodne krađe krava.

“Zločini iz mržnje prema muslimanima, Dalitima i marginalizovanim grupama su u porastu”, kazao je Navadi Hamid, predsjednik Medžlisa Mušavarat u Delhiju, krovne organizacije muslimanskih institucija.

IslamBosna.ba