IslamBosna.ba-Parlamentarac iz vladajuće stranke indijskoga premijera Narenda Modija opisao je silovanje kao društveni zločin, rekavši da je ‘nekad ispravno, a nekad pogrešno”.

Političke vođe sjeverne indijske države Uttar Pradesh  u kojoj su prošle sedmice dvije rodice  iz niže kaste, u dobi od 14 i 15 godina silovane a potom su njihova tijela obiješena na stablo,naišli su na kritike zbog toga što nisu posjetili mjesto dešavanja.

Regionalni političar iz Modijeve stranke, Bharatiya Janata  stranke (BJP), izjavio je u četvrtak da se počinjenim zločinom silovanja može smatrati samo ono koje je prijavljeno policiji.

“To je društveni zločin.Ponekad je u redu, ponekad je pogrešno”, kazao je Babulal Gaur, ministar nadležan za red i zakon u Madhya Pradeshu. “Dok se ne uloži žalba, ništa se ne može preduzeti”, kazao je on novinarima.

Gaur je također izrazio simpatije sa Mulayam Singh Yadav, vođom regionalne stranke Samajwadi. Na nedavnim izborima,Mulayam je kritikovao zakonske promjene koje predviđaju smrtnu kaznu za grupno silovanje, govoreći: “Momci griješe, pa zar će biti obješeni zbog silovanja?”.

BJP je odbacio komentare Gaura istaknuvši da su to njegovi lični stavovi a ne stavovi stranke.

Pretpostavlja se da se napad dogodio nakon što su dvije djevojke otišle u polje rano u srijedu ujutro jer – kao i stotine miliona Indijaca – nisu imale toalet u svojoj kući. Izvješća također navode da su nesretne djevojke pripadale Dalit zajednici, zajednici tzv. “nedodirljivih”, koja stoji na samom dnu hinduističkog kastinskog sistema. Aktivisti kažu da su pripadnici ove kaste često žrtve seksualnih napada i silovanja te da policija takve slučajeve vrlo sporo istražuje, posebno u ruralnim područjima.

Modi, koji je prošle sedmice položio zakletvu kao premijer do sada se nije izjasnio po pitanju dvostrukog ubistva u selu Katra Shahadathanj, istočno od Delhija.

Otac i stic jedne od žrtava naveli su kako su pokušali da prijave zločin lokalnoj policiji ali da su se vratili. On dalje vaodi da ga je policija ismijala kad je potražio pomoć u potrazi i da su odbili učestvovati jer su iz niže kaste.

Tri muškarca su uhapšena zbog ubistva, dok su dvojica policajaca pod istragom zbog sumnje da su pokušali da zataškaju zločin.

Seksualno nasilje u Indiji slabo se kažnjava pa je sve učestalije, broj silovanja više je nego udvostručen od 1990. Svake 34 minute jedna žena je silovana, smatra se da je svaki četvrti Indijac počinio neki oblik seksualnog nasilja. Pritom od prijavljenih slučajeva silovanja u Delhiju samo 35 posto završi osudama. Po istraživanju Thomson Reutersa, Indija je četvrto najopasnije mjesto za žene na svijetu.

IslamBosna.ba