IslamBosna.ba– Vlasti u istočnoj Indiji su ostali šokirani nakon što je lokalna televizija u četvrtak emitovala video snimak na kojem su prikazane osobe kako se penju na zidove školskog centra kako bi dobacili ceduljice kandidatima.
Na desetine osoba je prikazano kako se penju po prozorima četverospratne zgrade u istočnoj državi Bihar, gdje su tinejdžeri polagali završni ispit.
Druge fotografije pokazuju policajce i školsko osoblje kako stoji sa strane dok vjerovatno rođaci i prijatelji pomažu kandidatima unutar ispitnih centara.Cheating in Saharsa

Ispiti koje održava Ispitni odbor Bihara, počeli su u utorak i traju sve do 24. marta. Zvaničnici navode da više od 1.4 miliona učenika će izaći na ispite.

Cheating in Saran

Oko 20 roditelja je nakratko uhapšeno zbog pokušaja da pomognu svojoj djeci da varaju, ali su pušteni na slobodu nakon upozorenja.

Cheating in Saharsa
Ministar obrazovanja Bihara, P.K. Šahi odbio je da preuzme krivicu za varanje.
“Možete li mi reći šta može vlada učiniti da zaustavi varanje ukoliko roditelji i rođaci nisu spremni da sarađuju?”, kazao je on novinarima. “Da li je Vlada trebala izdati nalog da se puca na njih?
On je kazao da je moguće zaustaviti varanje na ispitima jedino ukoliko roditelji sarađuju.
Ovo nije prvi put da je otkriveno varanje u Biharu, u 2013. više od 1.600 učenika je diskvalifikovano nakon što se pojavio sličan video snimak.

IslamBosna.ba