IslamBosna.ba– Na listi čekanja za hadždž nalazi se 3,2 miliona Indonežana, kazao je Joko Asmoro, predsjednik Muslimanske asocijacije za hadždž i umru Indonezije.
Kao najveća muslimanska zemlja sa 220 miliona muslimana, Indonezija se suočava sa velikim brojem njenih građana koji žele obaviti hadždž. Proces, kaže Asmoro, zahtjeva da građani unaprijed registruju svoja imena za hadždž kako bi se našli na vladinom spisku za hadždž. “Prosječno vrijeme čekanja za hadždž je 37 godina”, kazao je Asmoro. “Ovaj prosjek je povećao zahtjeve za umru jer su manje skupe i potrebno je manje čekanja”, dodao je on.
Prema njemu u Indoneziji postoji 3.500 putničkih agencija. Međutim samo 668 njih je autorizovano za umru. Oko 200 je autorizovano od strane saudijskoj ministarstva za hadždž i umru da organizuje hadždž. Postoje četiri zračne kompanije koje prevoze hadžije na hadždž i umru. On kaže da postoje VIP hadždž paketi gdje hadžije borave u hotelima sa pet zvjezdica. Međutim ovu kategoriju čini samo 7 posto indonežanskih hadžija. Oko 17.000 hadžija izabere ovu kategoriju jer košta 8.000 dolara.

IslamBosna.ba