IslamBosna.ba– Nacionalna policija Indonezije (POLRI) odobrila je policajkama da mogu nositi hidžab tokom obavljanja svojih redovnih dužnosti.

Nakon osam godina zabrane indonežanska policija je dozvolila nošenje hidžaba na dužnosti odgovarajući na veliki broj zahtjeva službenica i islamskih organizacija da se omogući nošenje hidžaba.

„To je u redu. Prenio sam to svojim podređenim. Ukoliko policajke žele pokriti glavu, onda to mogu i uraditi, ali mi nemamo poseban budžet za Polwan-diasrama-haji-2012ovaj odjevni predmet. Ako žele nositi hidžabe moraće ih same kupiti“, kazao je šef nacionalne policije general Sutarman.

Sutarman je naveo da policajke u pokrajini Aceh već nose hidžabe na dužnosti.

Nacionalna policija je 2005. godine izdala propis o oblačenju policajcima gdje je uvedena i zabrana nošenja hidžaba na dužnosti.

Najavljući novi propis, Sutarman je izjavio da je nošenje hidžaba ljudsko pravo, dodajući da je svim ženama dozvoljeno nošenje hidžaba ukoliko smatraju da je to dio njihove vjerske obaveze.

Novi propis koji dozvoljava hidžab naišao je na veliko odobravanje islamskih grupa koje su ranije protestvovale zbog zabrane.

Zamjenik generalnog sekretara Vijeća uleme Indonezije (MUI) Amir Shah izjavio je da mu je drago zbog nedavne odluke POLRI-ja.

„Od samog početka, mi (MUI) se nismo slagali za zabranom. Drago mi je da je POLRI ponovno razmotrio svoju odluku. Oni nemaju nikakvo pravo da zabrane policajkama da nose hidžab dok obavljaju svoje dužnosti“, kazao je on. „One se trude da budu dobre muslimanke kao i dobre radnice“.

 

IslamBosna.ba