Povodom odlaska sa mjesta načelnika općine Srebrenica razgovarali smo sa Abdurahmanom Malkićem o njegovom napuštanju politike, rezultatima njegovog rada, budućnosti Srebrenice te drugim temama vezanim za ovaj napaćeni, u Republici Srpskoj zarobljeni grad.

 

 

Poštovani gospodine Malkiću, bajram mubarek olsun u ime web portala Islambosna.

Esselamu alejkum i Bajram šerif mubarek olsun posjetiteljima web portala Islambosna.
Hvala na Vašem interesovanju i pažnji za Srebrenicu.

Zašto nemate namjeru ponovo se kandidirati na općinskim izborima? U kom pravcu ćete usmjeriti svoju karijeru u budućnosti?

Ja sam i ranije isticao da se nemam namjeru kandidovati za poziciju načelnika općine Srebrenica, smatrajući i uvažavajući činjenicu da trebaju nove i snage sa više entuzijazma da preuzmu vođstvo srebreničke administracije i općine. No, po insistiranju građana i od strane nekih Udruženja građana i drugih da se kandidujem bio sam spreman prihvatiti nominaciju. Stranka demokratske akcije kojoj ja pripadam je napravila procjenu da treba biti neko drugi i evo imamo kandidata Osmana Suljića kojeg ja podržavam.

Moje aktivnosti u budućnosti ću usmjeriti prije svega u pravcu stručnog usavršavanja. Prvo ću se malo odmoriti i u tom periodu isplanirati buduće aktivnosti. Volio bih raditi neke poslove koji su manje opterećeni, kako bih imao više vremena za porodicu.

U dosadašnjih dvadeset godina braka samo sam 6 godina bio skupa sa suprugom, 5 sa kćerkom i 4 godine sa sinom, vrijeme je za njih.

Imam i neke poslovne ponude, vidjet ću. U svakom slučaju veza sa Srebrenicom će postojati. Sigurno neću biti u općinskoj administraciji.

Jednom ste izjavili da vam je „najveća životna greška“ što ste ušli u politiku?

Ponavljam, moja najveća životna greška jeste politički angažman. Prekršio sam očeva upustva i savjete. No, smatrao sam da na ovaj način, političkom borbom, dajem doprinos boljitku u BiH te da ću se odužiti njemu i svim šehidima Bosne i Srebrenice.

Ipak, kada biste se vratili u prošlost, da li biste ponovo krenuli u političke vode?

Imajući ovo iskustvo, vjerovatno ne.

Šta je Srebrenica prije 12 godina, kada ste se vi počeli baviti politikom, a šta je ona sad?

Prije svega mjesto u kojem su nastradali Bošnjaci i u kojima su neki mislili da ih neće više biti, a sada mjesto u kojem Bošnjaci, sa svim problemima sa kojim se susreću, sa svim dobronamjernim grade svoju budućnost.

Jeste li zadovoljni onim što ste postigli kao načelnik Srebrenice do sada?

Dijelim mišljenje mnogih da sam zajedno sa saradnicima učinio mnogo za Srebrenicu, istina – ne mogu biti u potpunosti zadovoljan. Ali u okolnostima i situaciji kakva je bila, dijelim umjereno, blago zadovoljstvo.

Šta se moglo više uraditi u Srebrenici, budući da je to grad koji je možda dobio najviše donacija, a jedan je od najzapuštenijih?

Šta se moglo više uraditi reći će moji kritičari i analitičari u budućnosti, u okolnostima i podršci kakva je bila; obzirom na kapacitete uradio se maksimum. A šta se trebalo raditi više jeste komunalna infrastruktura (struja, putevi i voda) i komunalno i prostorno uređenje grada.
Nije Srebrenica dobila najviše donacija, jeste se najviše verbalno spominjala i pričalo o tobože aktivnostima i podršci.

Kako komentarišete činjenicu što kao najodgovornija osoba za Srebrenicu živite i što ste prijavljeni van Srebrenice?

Ja sam živio u Srebrenici i sve vrijeme prijavljen kao i moja kćerka koja je sada punoljetna; istina, moja porodica nije, to građani Srebrenice znaju, njima to ne smeta. Naravno, smetalo je mojim političkim protivnicima i još nekima. Više puta sam govorio da bih bio srećan da sam mogao organizovati svoju porodicu da živimo skupa.

Također, zbog mog političkog angažmana u i oko Srebrenice, nisam smatrao da i moja djeca trebaju biti žrtve mog angažmana, odnosno da ne trebaju pohađati školu u Sarajevu.

Jednom ste izjavili da Srebrenica treba biti simbol lijepe budućnosti i mira; da li ona to može postati i kada?

Srebrenica mora i bit će simbolom lijepe budućnosti u BiH. Ona mora biti istinski multietnička funkcionalna zajednica socijalne sigurnosti i solidarnih građana. Dakle pored simbola stradanja, genocida i patnje – simbolom mira, tolerancije i suživota.

Da li je ceremonija obilježavanja 11.07. zadovoljavajuća za obilježavanje onoga što se zbilo ’95?

U kom kontekstu zadovoljavajuća? Obilježavanje godišnjica genocida u svojim programskim aktivnostima sadrži, vjersku, kulturnu, tradicijsku, naučno-istraživačku, državotvornu i drugu komponentu – sa posebnim akcentom podsjećanja i pamćenja šta se sve desilo ’95. godine.

Naravno, uvijek postoje spekulacije je li treba još nešto i može li bolje.
Može dabome, ali trebamo imati predlagače i nosioce aktivnosti, te uobziriti okolnosti, materijalno-finansijske mogućnosti i trenutnu situaciju te posebno podršku i učešće svih zainteresovanih.

Mediji su objavili frapantne podatke o imovinskim kartonima pripadnica Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe i Žena Srebrenice; možete li nam to komentarisati?

Naravno, mediji traže -ponavljam- samo senzacije. Informacije nisu frapantne. Imovina spomenutih nije ništa više od prosjeka u BiH. Vjerujem da spomenute istaknute aktivistice raznih udruženja od svojih usta odvajaju da bi svojim preostalim živim članovima porodice ostavile nešto vrijedno.

Pa gospodo, je li grijeh da Hajra Čatić, Munira Subašić, Kada Hotić ili već ne znam koja, imaju stan ili kuću koju su sagradile, kupile odvajajući od svojih usta ili uz podršku svojih članova porodice koji su vani? Gospodo, stvar je percepcije nekih novinara pa i njihovih medija odnosno glavnih urednika. Je li Srebrenčani trebaju samo da budu simbol neimaštine i patnje? Značajan broj Srebreničana se, hvala Allahu, poslije progona i genocida zbrinuo; naravno, predstoje nam aktivnosti da i one koji su u stanju socijalne potrebe pazimo i zbrinemo u narednom periodu. Naravno, mediji će potencirati najugroženije.

Šta vam je najbolnije u vezi sa Srebrenicom u vašem iskustvu načelnika?

Činjenica da je Srebrenica u RS, te da Izborni zakon BiH nije trajno osigurao pravo glasa Srebreničanima za Srebrenicu ma gdje da se oni nalaze i u kakvom su statusu naravno ako to oni žele.

Za kraj, šta predviđate na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati 05.10. 2008. godine? Šta će naredne 4 godine donijeti Srebrenici?

Vjerujem u bolje za Srebrenicu, pobjedu Saveza i kandidata Osmana Suljića.

Razgovarala: L.T.

Leave a Reply

*

captcha *