Visoki predstavnik će se sastati sutra (31. januara) sa zamjenikom premijera Luksemburga i ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom u Luksemburgu, u srijedu (1. februara) sa ministrom vanjskih poslova Nizozemske Urijem Rosenthallom u Hagu, i u četvrtak (2. februara) sa ministrom za Evropu Velike Britanije Davidom Lidom.

Tema ovih razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik će podvući da nedavno postignuti sporazum među političkim liderima i imenovanje Vjekoslava Bevande kao mandatara Vijeća ministara stvaraju nadu da se sada, šesnaest mjeseci nakon općih izbora, može formirati Vijeće ministara i da se uložena energija može ponovo usmjeriti na oživljavanje ekonomije BiH i vraćanje ove zemlje nazad na put ka Evropi.

U razgovoru s ministrima, Inzko će naglasiti da treba doći do korjenite promjene negativne politike koja je bila prisutna u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina. Međunarodna zajednica tu promjenu može aktivno podržati ukoliko su svi međunarodni akteri i EU ujedinjeni i govore jednim glasom.

Visoki predstavnik Inzko će se dotaći i nedavnog referenduma u Hrvatskoj. Velika podrška koju su građani Hrvatske iskazali za članstvo u EU je primjer za pozitivnu ulogu koju Evropska unija može igrati u zemljama zapadnog Balkana.

Na kraju, imajući u vidu probleme sa kojima je BiH još suočena, on će istaknuti vitalnu ulogu koju Ured visokog predstavnika ima u osiguranju poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *