IslamBosna.ba– Prema izvještaju RT-a Međunarodni olimpijski komitet (IOC) je najavio da će biti otvoren fond od dva miliona dolara pri Nacionalnim olimpijskim komitetima za programe koji će se usmjeriti na izbjeglice.
U saopćenju objavljenom u četvrtak stoji: “Svi smo bili dirnuti strašnim vijestima i srceparajućim pričama u posljednjih nekoliko dana. Uz ovu strašnu krizu koja se odvija diljem Bliskog istoka, Afrike i Evrope, sport i Olimpijski pokret žele da učestvuju u dostavljanju humanitarne pomoći izbjeglicama. Mi smo donijeli hitnu odluku koja je bila potrebna da bi se sprovela akcija i da bi ovaj fond bio odmah na raspolaganju’, kazao je predsjednik IOC-a, Thomas Bach.
“Imamo dugoročni odnos sa Ujedinjenim nacijama i UNHCR-om i oslanjamo se na njihovu pomoć i stručnost. Znamo iz iskustva da sport može olakšati stanje izbjeglica, mnogi od njih su mladi ljudi i djeca, bili oni na Bliskom Istoku, Africi, Evropi ili drugim dijelovima svijeta. Naše misli su sa velikim brojem izbjeglica koje rizikuju svoje živote i živote svojih porodica kako bi izbjegli opasnost”.

Nacionalni olimpijski komiteti i druge zainteresirane strane će moći dostaviti projekte IOC- u za finansiranje. Fond se sastoji od milion dolara koje je donirao IOC i drugog miliona dolara od Olimpijske solidarnosti.

IslamBosna.ba