Ovo je potencijalno fatalan udarac koalicionoj vladi koja je na ivici kolapsa, nakon što su se američke trupe povukle iz zemlje prije više od nedjelju dana, prenosi “Njujork tajms”.

U saopštenju Al Sadrovih pristalica objevljenom na veb-sajtu ovog pokreta, oni poručuju da je raspuštanje aktuelne vlade jedini način da se Irak izvuče iz sve dublje političke krize, koju je izazvao šiitski premijer Nuri Kamal al Maliki suprotstavljajući se liderima sunitske manjine.

Prvi izazov premijeru Malikiju i njegovoj šiitskoj koaliciji je naznaka njegovog slabljenja, čak i ako njegova vlada preživi ovo iskušenje.

“Imamo mnogo problema. Kada su Amerikanci došli u Irak dali su vlast nekim blokovima i nekim liderima i oni su imali moć. Sada trebamo nove izbore”, rekao je vodeći parlamentarac ovog bloka Baha Al Aradži.

Potez pristalica Al Sadra nije dovoljno jak da izazove brzu smjenu vlasti, ali predstavlja prvu naznaku popuštanja podrške šiitskih političara, koji su većinom podržali Malikijevu vladu kada je ona javno optužila lidere sunita za veze sa teroristima. Poziv na raspisivanje novih izbora podržali su lideri sunitske Koalicije za Irak, koji su glavni premijerovi protivnici, ali su članovi druge šiitske grupe odbacili ovaj prijedlog kao neosnovan.

“Ovo je smiješno. Problemi koje imamo mogu biti riješeni, ali ne na ovaj način”, rekao je Hasun Al Fatlavi, član šiitskog Vrhovnog islamskog vijeća Iraka i dodao da se problemi mogu riješiti jedino razgovorom.

Čak i da je prošao prijedlog pristalica Al Sadra, trebalo bi bar pola godine da se isplaniraju novi izbori.

Pokret pristalica Al Sadra pružio je ključnu podršku premijeru Malikiju u dobijanju drugog mandata poslije prošlogodišnjih neizvjesnih izbora.

Poziv na raspuštanje parlamenta uslijedio je nakon nastavka širenja nasilja na ulicama Bagdada, gdje je jutros automobil-bomba na punktu ispred Ministarstva unutrašnjih poslova usmrtio pet ljudi, među kojima dva zvaničnika.

 

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *