IslamBosna.ba- Jedan od glavnih zapovjednika šitskih iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga (PMF) je kazao da će nadolazeća operacija za preuzimanje Mosula od IDIŠ-a biti ‘osveta i odmazda’ nad sunijama, izazvajući bojazan da se pripremaju sektaški zločini nad stanovništvom Mosula.
Kajs el-Haz’ali, vođa šitske milicije Asab ehl el-Hak, koja je dio PMF-a, je kazao: “InšaAllah, oslobođenje Mosula će biti osveta i odmazda nad ubicama Hussejna. Ovo je zbog toga jer su oni unuci i potomci onih koji su ubili Hussejna”, kazao je on.

El-Haz’alijeva izjava se smatra naročito sektaškom jer je kazao s minbere povodom obilježavanja dana Ašure, koju različito obilježavaju sunije i šije.
Dok sunije obično poste dan Ašure kako bi se zahvalili Allahu što je spasio poslanika Musa’a, a.s., od Faraona, pojedine šije, naročito u Iranu i Iraku, se šibaju bičevima i režu svoja tijela u svrhu navodnog oplakivanja Hussejina, za čiju smrt optužuju historijske sunitske ličnosti.
Ranije ove godine, Human Rights Watch (HRW) je pozvao da se PMF spriječi da učestvuje u predstojećoj operaciji preuzimanja Mosula, drugog najvećeg grada u Iraku i posljednjeg velikog urbanog dijela kojeg IDIŠ drži pod svojom kontrolom u Iraku.
Pozivi HRW su došli nakon što je PMF počinio velika kršenja ljudskih prava koja bi mogla predstavljati ratni zločin nad sunitskim stanovništvom Faludže. Do sada, 643 sunita su oteta iz Saklavijje u blizini Faludže kojima se gubi svaki trag.

IslamBosna.ba