IslamBosna.ba- Islamska država Iraka i el-Šema (IDIŠ) tvrdi da zastupa interese sunitskih muslimana Iraka, Sirije i velikog dijela Bliskog istoka. Jedan od sunijskih muftija Iraka je otvoreno govorio o ovom pokretu na libanskoj televiziji el-Mejadin, optužujući IDIŠ i el-Kaidu za ubistvo na stotine sunitskih imama i hatiba.

Govoreći u programu el-Majadin ove sedmice, sunitski muftija i predsjednik Udruženja islamskih učenjaka juga Iraka, šejh Halid el-Mulla je optužio el-Kaidu i njene sljedbenike za masovna ubistva sunita. IDIŠ tvrdi  da je najveći autoritet svih sunita, i nakon proglašenja nezavisne države na području Iraka i Sirije, oni zahtijevaju da svi suniti  daju prisegu njihovom vođi, ebu Bekru el-Bagdadiju koji se samoproglasio za halifu.

„Mi, sunije Iraka, imamo gorko iskustvo sa el-Kaidom i njenim sljedbenicima. To ne kažem samo ja, već i zvanične sunitske institucije. Vođa institucije je priznao da je el-Kaida ubila više od 300 sunitskih imama i hatiba“, rekao je on.

Mulla je naveo i specifične primjere sunitskih učenjaka koje je ubio IDIŠ. Mulla je imenovao jednog od učenjaka šejh Hamzu. Mulla kaže: „Šejh Hamza el-Issavi je bio muftija Felludže koji je bio poznat kao ‘Mladi Šafija’, njega su zaklali kao ovcu u Felludži, dok je stajao u mihrabu“. On navodi da je ubijen jer se nije slagao sa ekstremnim i nasilnim stavovima njihovog tumačenja šerijata.

„Drugi kojeg su ubili bio je veliki učenjak i muftija Ramadija, šejh Abdulalim el-Sa’adi. On je brat učenjaka Abdelmelika el-Sa’dija i Abdelrezzaka el-Sa’dija, on je ubijen hicem u glavu a IDIŠ je preuzeo odgovornost.Pored toga, oni su ubili i raselili na stotine hiljada drugih sunija Iraka“, kazao je on.

Dok IDIŠ postiže uspjeh u regrutovanju muslimana iz zapadnih zemalja da putuju u Irak i Siriju u ‘ime džihada’ oni se bore da steknu podršku bilo kojeg od zvaničnih predstavnika sunija Iraka. Važno je spomenuti da je jedna sunitska iračka političarka ubijena u napadu raketnim bacačem u Džabari od strane IDIŠ-a, a njen otac, učenjak,  je također ubijen od strane el-Kaide.

Pored masovnih uništavanja šiitskih svetilišta i pozivanja na ubijanje nemuslimana, IDIŠ je počinio i masovna ubistva sunita, pa čak i među svojim redovima i to onih za koje smatraju da nedovoljno ekstremnim.

Pored Iraka, i Sirija je područje u kojem su sunije izloženi njihovom teroru. Naime, pripadnici IDIŠ-a su u oblasti Dijer Zura, u mjestima koja su zauzeli od Nusre protjerali veliki broj stanovnika. Radi se o mjestu eš-Šehil iz koga je protjerano preko 30 hiljada stanovnika u posljednjih par dana nakon što je ova militantna grupacija preuzela kontrolu. Ovo mjesto bilo je poznato kao uporište Nusre.

IslamBosna.ba