IslamBosna.ba- Visoki irački šiitski svećenik je ranije ove sedmice izdao ‘fetvu’ u kojoj poziva Iračane da se bore protiv ‘napada turske vojske’ koja je trenutno u sjevernom Iraku, navodeći da je vojno prisiljavanje turske vojske da se povuče sa iračke teritorije ‘vjerska i moralna dužnost’.
Kasim et-Taj je izjavio da je ‘neophodno da se Iračani bore protiv okupatorskih turskih snaga’.
“Vjerska i moralna dužnost je oduprijeti se turskoj prisutnosti u Iraku, naročito nakon što je turski parlament donio odluku o prisutnosti ovih snaga”, kazao je et-Taj u svojoj ‘fetvi’.
Ovaj poziv na nasilje visokog iračkog šiitskog svećenika uslijedio je nakon vala žestokih komentara visokih iračkih političkih ličnosti.
Premijer Iraka, Hajdar el-Abadi je kazao da Turska riskira da pokrene ‘regionalni rat’ ukoliko ne povuče svoju vojsku iz sjevernog iračkog grada Bašika. Regionalni rat bi vjerovatno uključio Bagdad kao i njegove regionalne saveznike u Damasku i Teheranu.
Turska insistira na svom prisustvu na iračkom tlu na osnovu zahtjeva Kurdistanske regionalne vlade (KRG) kako bi pomogla kurdskim Pešmergama i drugim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije IDIŠ.
Ranije ove sedmice, KRG je potvrdio da prisustvo turske vojske na iračkom tlu nije tražio samo Erbil, glavni grad KRG-a, već da se i Bagdad saglasio.
U međuvremenu, Turska insistira da će imati ulogu u oslobađanju Mosula od snaga IDIŠ-a.

“Bez obzira na ono što iračka vlada govori, Turska će ostati prisutna zbog borbe protiv IDIŠ-a, te kako bi se izbjegla bilo kakva nasilna promjena regionalne demografske slike”, rekao je turski premijer Binali Yıldırım putem televizije.

Turska u Iraku ima oko 2 hiljade vojnika od kojih je oko 500 u kampu Bašika na sjeveru Iraka, gdje treniraju iračke snage koje će učestvovati u borbi za Mosul, prenose turski mediji.

Turski parlament u subotu je izglasao produženje vojnog mandata na još godinu dana po kojem turska vojska smije ostati na iračkom i sirijskom teritoriju.

IslamBosna.ba