Svjetska javnost je sa umjerenim i opreznim optimizmom propratila povlačenje posljednjih američkih trupa iz Iraka. Na prvi pogled se činilo da su Iračani, devet godina od ulaska američke vojske i svrgavanja Sadama Huseina, na koliko-toliko dobrom putu da preuzmu suverenost i budućnost zemlje u svoje ruke. No, to je puko zavaravanje. Preko 70 mrtvih u seriji eksplozija u Bagdadu, kao i kriza vlade koja sve više eskalira dovela je zemlju na ivicu građanskog rata.

Pri tome serija napada i kriza vlade na prvi pogled ne stoje u uzročno-posljedičnoj vezi. Najnoviji napadi bili su usmjereni protiv svih etničkih grupa i odigrali su se kako u sunitskim tako i u šiitskim četvrtima grada. Oni idu na račun terorista iz Al Kaide, koja nakon povlačenja američkih trupa želi demonstrativno da pokaže kako i dalje postoji.

Na ivici rata

Pa ipak bi napadi mogli dobro doći šiitskom premijeru Nuriju al-Malikiju, koji je optužio svog zamjenika i potpredsjendika vlade, sunitu Tarika al Hašemija za umiješanost u terorističke napade. Sada se i iračko pravosuđe potrudilo da za njim raspiše potjernicu. Hašemi  je pobjegao na sjever Iraka naseljen Kurdima. Do tamo ne seže ruka iračkog pravosuđa. Teroristički napadi i kriza vlade ipak imaju nešto zajedničko. Pokazuju da je sigurnosna situacija krhka i lomljiva isto kao i odnos političkih snaga u zemlji. Zemlja je na ivici rata, koji bi mogao izbiti između sunita i šiita i kojeg više, s obzirom na odlazak američke vojske, nikakve savezničke trupe ne mogu zaustaviti. 

Amerikancima je uspjelo da pomognu sunitima, šiitima i kurdima da postignu dogovor o podjeli vlasti. Tako šiitski premijer ima dva zamjenika od kojih je jedan sunit a drugi Kurd. Isto je i sa predsjednikom parlamenta. No, premijer Nuri Al Maliki, blizak iranskim krugovima, proglasio je politiku ravnomjerne etničke zastupljenosti okončanom. Njegova namjera je da preuzme svu vlast u svoje ruke. On nije bez razloga uticao da se raspiše potjernica za njegovim zamjenikom Hašemijem, koji je jedan od rijetkih sunita, koji je pristao da učestvuje u izgradnji zajedničkih institucija vlasti. A to se desilo dan nakon povlačenja posljednjih američkih trupa iz Iraka. Na iračkoj televiziji odmah je objavljeno navodno priznanje, koje su dali Hašemijevi tjelohranitelji.

Propusti SAD-a

Sada počinje da se sveti upravo to što su SAD zapostavile izgradnju nezavisnih medija i institucija pravne države ali i neophodni proces pomirenja. Najvažnije je da Iračani budu u stanju da osiguraju sigurnost zemlje, glasila je kratkovida američka deviza. No, oni ni to nisu u stanju. Ne obazirući se na savjete Pentagona, Vašington je zbog nedostatka novca odustao od ideje da ostavi snažnu interventnu jedinicu u Iraku. Uz to postoji i nerazumijevanje za prirodu sukoba i kulturne razlike u društvu, koje je vještački održavao i kojim je godinama brutalno upravljao bivši diktator Sadam Husein.

Skoro devet godina nakon svrgavanja Sadama Huseina, šiiti i suniti bore se za vlast u duboko podijeljenom Iraku. Nacionalno pomirenje, na kojem se radilo godinama, pokazalo se kao površno odrađen i insceniran projekat, koji nema nosive temelje. Hajka protiv sunitske manjine, koja se zahuktala u provladinim medijima, širi se zemljom. Istovremeno terorizam pokazuje svoje ružno lice. Amerika odlazi, haos dolazi… Scenario, kojeg su se svi pribojavali, prijeti da se ostvari i to u većoj mjeri nego što su mogli predvidjeti i najgori pesimisti.

Autor: Daniel Scheschkewitz

 

(DW)

Leave a Reply

*

captcha *