IslamBosna.ba- Muhammed Gözübüyük, stanovnik Haleba i član Brigade Muntasir Billah, govorio je za Yeni Šafak o ratnim uslovima u Halebu.
Gözübüyük je objasnio da je postojao samo jedan put koji vodi iz Haleba, dodajući: “Opsada (Assadovih snaga i iranskih saveznika) blokirala je put koji vodi van Haleba. Opirali smo se pod teškim uvjetima. Nismo imali prisutp hrani. Civili su bili gladni”.
Stanovnici Haleba ne samo da su imali ograničen pristup hrani već ću također imali ograničen pristup lijekovima, vodi i struji.
Opsada Assadovog režima i iranskih saveznika je ciljala civile, kao i opozicione borce.
“Bili smo pod velikim bombardovanjem. Assadove snage i iranski saveznici su koristili hemijsko i međunarodno zabranjeno oružje. Veliki broj civila i opozicionih boraca je izgubio živote zbog hemijskog oružja. Bili smo pronuđeni na povlačenje”, kazao je Gözübüyük opisujući zastrašujuće napade.
Iran je poslao više od 5.000 vojnika u Haleb
Prije drugog napada na Haleb, Iran je poslao više od 5.000 vojnika u znak podrške Assadovom režimu.
“Milicija iz Pakistana i Afganistana je također došla. Haleb je spaljen od bombi. Planine i brda su se istopila zbog štapina. PYD i iranski teroristi napreduju uz Assada”, kazao je Gözübüyük.
Zgrada od sedam spratova gdje su opozicioni borci pohranili teško naoružanje bila je na meti napada Assada.
“Assadove snage su koristile nove tenkove u Halebu. Tenkovi i oružje opozicionih boraca nisu mogli zaustaviti Assadove tenkove. Assad je napredovao s lahkoćom. Allepo je okupirao Iran”, kazao je Gözübüyük.

Šiijske milicije su silovale djevojke Haleba
Gözübüyük navodi da je zbog opsada 80.000 stanovnika bilo zbijeno u veoma mali prostor.
“Postojala je samo jedna bolnica, ali nije bilo lijekova. U toku od deset minuta nakon pada kasetnih bombi, na stotine ranjenika bi bilo dovedeno u bolnicu”, kazao je Gözübüyük.
“Iranski teroristi su silovali 200 mladih djevojaka kada su ušli u Haleb. Oni su oskrnavili čast žena”, nastavlja on.
Iranska milicija je imala snažnu prisutnost u Halebu, te je odigrala ključnu ulogu u pomaganju Assadu da preuzme vlast nad gradom.

“Nakon Allaha, imamo samo Tursku”
“Iran je preuzeo Haleb. Bio je to vrlo dramatičan kraj Haleba”, kazao je on dodajući: “Nakon Allaha, imamo samo Tursku”.

IslamBosna.ba