IslamBosna.ba- Portal Amadnews, blizak reformatorskoj struji u Iranu, u četvrtak je objavio da je Iran poslao dvije sunijske delegacije u Ankaru i Rijad, kako bi posredovali u rješavanju problema nastalih na relaciji Iran-Turska-Saudijska Arabija.

Prema pisanju ovog portala, iranski predsjednik Hasan Ruhani je ovlastio Ministra nadzora da pošalje Abdurrahmana Biranija, sunijskog šejha i predsjednika Džema’a ed-da’va ve el-islah u Ankaru, kako bi posredovao u rješavanju problema koji su iskrsli na relaciji dvije države.

Portal ističe da je ova organizacija nastojala biti posrednik između iranske političke elite i sunijskih zemalja i organizacija u regionu. U pisanju, portal se osvrnuo i na rezultate posredništva, ističući da “ovaj put posredništvo je propalo. Delegacija nije uspjela uvjeriti predsjednika Turske, Erdoana da promijeni svoj odlučujući stav prema Iranu.”

U istom kontekstu, portal navodi da je Iran poslao drugu sunijsku delegaciju u Rijad, a na čelu delegacije bio je šejh Abdulhamid Ismail Mevlevi imam i hatib džamije Mekki i direktor Dar el-ulum el-mekkije u oblasti Belušistan u Iranu, naseljenoj većinskim sunijskim stanovništvom. Prema pisanju ovog portala, ova delegacija je poslata u prošlu srijedu u Rijad, kako bi pokušala uvjeriti saudijskog kralja Selmana da promijeni svoj odnos prema Iranu.

Razlog zbog kojeg je Ruhani poslao ove delegacije u Rijad i Ankaru leži u približavanju predsjedničkih izbora u Iranu, gdje, sve više, dolazi do izražaja sukob reformatorske struje, čiji kandidat bi trebao biti aktuelni predsjednik Ruhani, i konzervativne tvrdolinijaške struje iranskog vjerskog vođe ajatolaha Hamneija, koji se protivi ovakvim političkim aktivnostima. Otopljavanjem odnosa Irana sa Turskom i Saudijskom Arabijom povećale bi se šanse aktuelnog predsjednika da osvoji još jedan mandat. Iranski sunije smatraju da bi se položaj sunijske manjine znatno pogoršao ukoliko bi na čelo države došao neko iz konzervativne grupe političara.

IslamBosna.ba