IslamBosna.ba- Glavni hatib u Isfahanu i veliki iranski svećenik ajatolah Tabatabai Nedžad otkrio je glavne uzroke učešća njegove zemlje, ali i Rusije u ratu u Siriji, upozorivši, u isto vrijeme, na utjecaj bogataša i uglednih ljudi na tok iranske revolucije.

On je, prema iranskim novinama Intihab, u razgovoru sa iranskim hatibima, kazao: “Trebate znati da se Rusija ne bori radi islama, niti se mi borimo radi ruskih interesa, mi se borimo da nam se ne približe ISIL i Izrael.”

On je dodao: “Neki vjerski lideri se danas pitaju zbog čega smo se udružiliu s komunistima da bismo spasili Siriju? Danas se Rusija u Siriji ne bori radi islama, niti se mi borimo za interese Rusa.” Također je nastavio: “Mi želimo da nam se ISIL i Izrael ne približe, zato se protiv njih borimo u Siriji. Također, želimo da nevjernici ne zavladaju muslimanima i zato smo, na principima Kur’ana, poduzeli akciju u Siriji.”

Govoreći o vremenu pojave Mehdija, šiijski svećenik je kazao “da će se Mehdi pojaviti onda kada ljudski umovi budu sazreli za to, jer ako bi se pojavio sada, u vremenu neznanja, bio bi napadan i odbačen od velikog broja ljudi.”

Komenatarišući sve veće nezadovoljstvo građana Irana ekonomskom situacijom i drugim problemima u društvu on je istakao: “Voz iranske revolucije ide u ispravnom smjeru. Nema te vlasti koja je savršena i koja nije imala grešaka. Ako je neko od putnika tog voza pogriješio, onda ga treba iskrcati, a voz treba nastaviti svojim putem. Nikako ne treba izbaciti voz iz šina.”

IslamBosna.ba