IslamBosna.ba– Zamjenik glavnokomandujućeg Iranske Revolucionarne garde general-pukovnik Hussein Selami je kazao da su snage povezane sa iranskom revolucijom u Iraku, Siriji i Jemenu deset puta veće od Hizbullahovih snaga u Libanu.

Selami je izjavio da Irak trenutno ima narodnu vojsku ‘koja je povezana sa Revolucijom i da je deest puta veća od libanskog Hizbullaha u brojčanom smislu“.

„Također u Siriji, ključnom dijelu otpora, imamo narodnu vojsku koja je povezana sa islamskom revolucijom koja je odabrala kao svoj uzor Basij (iransku paravojnu miliciju)“, prenosi iranska novinska agencija FARS.

Selami je također govorio o jemenskom pokretu Ensarullah (šiitska milicija Husa), navodeći da je pokret inspirisan načelima Islamske republike, kao i o džihadskim  grupama u Palestini, koje se ‘trenutno suprotstavljaju cionističkom entitetu“.

On je također dodao da ‘Iranska islamska revolucija ne radi samo na širenju kulture koja se budi i razvijanju mentaliteta muslimanskog svijeta, već također radi na aktiviranju sukoba, koji je poremetio planove stranih snaga u regiji“.

On je optužio Amerikance da provode operacije zasnovane na pogrešnoj strategiji koja je dovela do neuspjeha u suočavanju sa džihadom iranskog naroda, koji predstavlja aktivnu snagu koja podstiče džihad u muslimanskom svijetu.

On je također kazao da je region još uvijek u potrazi za ‘novim političkim i sigurnosnim poretkom. Islamska Republika Iran doprinosi stvaranju ovog novog poretka. Mi smo ispred svog neprijatelja u tom smislu i preuzimamo inicijativu u oblikovanju ovog poretka“.

Predsjednik Parlamenta Islamske Republike Iran Ali Laridžani je kazao da je njegova zemlja uspjela da formira zastrašujuću silu koja je uspjela da sačuva njenu sigurnost i pomogne u suprotstavljanju prijetnjama.

U međuvremenu, zvaničnici Zapada i članovi sirijske opozicije kažu da je Iran zaista uspostavio sirijski Hizbullah u Siriji kao vojnu silu direktno povezanu sa Islamskom Republikom. Ovaj entitet ne podliježe sirijskim zakonima niti vlasti sirijskog režima.

Sirijski Hizbullah broji nekoliko hiljada boraca iz Iranske Revolucionarne garde. Također njegovi članovi su Iračani, Jemenci i Afganistanci iz različitih milicija.

Prema sirijskoj opoziciji zapovjednici sirijskog Hizbullaha su Iranci i Libanci. Ovaj vojni entitet djeluje pod nadzorom Irana ili preko komandanata Iranske Republikanske garde u Siriji ili preko terenskih zapovjednika libanskog Hizbullaha.

IslamBosna.ba