IslamBosna.ba- Postoje trenuci kada se život neočekivano odvija pred našim očima i kada se ostajemo začuđeni pred Snagom Svemogućeg, s.v.t. Ponekad, Allah nam pošalje osobu koja kaže riječi, male brojčano ali bolno iskrene, koje zauvijek promijene naše živote.
Šejh Salih el-Megamisi, imam Mesdžidu-l – Kube, ispričao je jedan svoj događaj o kojem bismo svi trebali razmisliti:
Bio sam na odjelu intenzivne njege, tek sam dolazio svijesti nakon 24-satne operacije na otvorenom srcu kada je medicinski tehničar, koji je bio zadužen za mene, primijetio promjenu u krvi. Obavijestio je doktora, koji je obavijestio drugog. Onda su pozvali trećeg, sve dok se 14 osoba, među njima doktori i stručnjaci, nije okupilo da razgovora o tome šta da rade u vezi mog slučaja. Oni su promatrali signale na uređaju koji se nalazio iznad moje glave iako nisam znao o čemu se radi, mogao sam pročitati strah na njihovim licima. Izgledalo je da signali nisu bili dobri. Onda su pozvali doktora Adema, uspješnog doktora iz Sudana, koji je došao i pogledao.

Proučavao je monitor i zaključio da postoji zgrušana krv u srcu koja mora biti uklonjena. Vijest me je pogodila poput groma. Doktor je tražio moju dozvolu iako me je strah savladao, Allah me je uputio da izgovaram šehadet dok sam glavom klimnuo u znak odobravanja.

Isključili su me sa aparata i doktor je otišao da se pripremi za operaciju. U istom trenutku pored mene je stajala medicinska sestrica iz Libana kojoj je bilo žao stanja u kojem sam se našao. Allah je uputio da me nježno podsjeti:
“Slušaj, donesi salavat na Poslanika, s.a.v.s., i tvoj Gospodar će ti olakšati”.

Odmah, kao što bi to svako uradio, kazao sam:
“Allahumme salli ‘ala Muhammed ve ‘ala ali Muhammed”.
Jednostavno tako sam rekao.
Rekao sam i krvni ugrušak je počeo nestajati.
Signali koje je mašina pokazivala su razlikovali i bili su nesigurni šta se dogodilo. Pozvali su doktora. On je stigao, pogledao na monitor i kazao: “Šejh Salih, ono što smo željeli da uradimo i čega smo željeli da te oslobodimo, Allah te je oslobodio iznad sedam nebesa”.

Ova priča nije o Salihu, već o ženi kojoj je Allah podario tevfik da izgovori ove jednostavne riječi kao podsjetnik. I to na osnovu suneta Poslanika, s.a.v.s., kada je Ubejj bin Ka’b kazao: “Cijela moja dova će biti donošenje salavata na tebe”. Poslanik, s.a.v.s., mu je na to kazao: “Onda ćeš biti zaštićen briga i oprostit će ti se grijesi”.
I Allah, s.v.t., nas je spasio nevolja donošenjem selama i salavata na Njegovog Poslanika, s.a.v..s.
Ali opet, ovdje se ne radi lično o meni, već o uspjehu ove žene, tako da nemojte loše misliti o muslimankama. Da je neko od vas vidio njen izgled i odjeću, ne bi pretpostavio da zna za Allaha nikako. Međutim, meni koji sam poznat kao imam i hatib Mesdžidu-l-Kube, nije palo na pamet da izgovorim ove riječi.

________________________________________________

Priča nosi poruke o kojima bismo trebali razmisliti. Od savjeta medicinske sestre vratili smo se na razgovor Poslanika, s.a.v.s., i njegovog ashaba, Ubejj bin Ka’ba, r.a., kada ga je naučio da donošenje salavata na njega je uzrok oprosta i oslobađanja od briga.

U dužem hadisu kojeg bilježe Tirmizi, Ahmed i drugi Ubej ibn Ka’b kaže da je on rekao Poslaniku: Poslaniče ja prilikom učenja dove jedan dio odvojim za učenja salavata na tebe, pa koliko dove da odvojim za učenje salavata.: Koliko hoćeš.- Četvrtinu? – Koliko hoćeš, a ako dodaš to je bolje za tebe. –Pola? -Koliko hoćeš, a ako dodaš to je bolje za tebe. -Dvije trećine? – Koliko hoćeš, a ako dodaš to je bolje za tebe. -Cijela moja dova će biti donošenje salavata na tebe. –Onda ćeš biti zaštićen briga i oprostit će ti se grijesi.“
Međutim, tu je i izvrstan primjer skromnosti šejha Saliha koji je prihvatio savjet drugih bez obzira na položaj. Iako je on osoba od znanja, to ga nije spriječilo da posluša savjet medicinske sestre i da ga odmah primjeni.
Na kraju, nikada ne bismo trebali podcijeniti vrijednost jednostavnih riječi savjeta. Bez obzira šta znamo, trebali bismo se potruditi da tome naučimo i druge. Nemojte omalovažavati iskreni podsjetnik, u odgovarajuće vrijeme, svom bratu muslimanu ili sestri muslimanki. To može imati ključni učinak na njihovu duhovnu dobrobit, na njihove srce. Možda čak i bukvalno.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

 

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba