Protesti su prošlog mjeseca krenuli iz Maribora gdje su se građ‘ani pobunili protiv korumpiranog gradonačelnika Franca Kanglera, no protesti su se ubrzo proširili na cijelu zemlju i postali su izraz nezadovoljstva socijalno-ekonomskom situacijom te nedostatkom borbe protiv korupcije.

Maribor: “Danas ne bih htio biti u koži policiji”

Na protestima u Mariboru okupilo se više od 6.000 ljudi koji napominju kako današnji protesti nisu usmjereni samo protiv tamošnjeg gradonačelnika, već i protiv svih vladajućih političara i župana. “Gotov je!”, “Neć‡emo žrtvovati svoju djecu za ovu gnjilu državu” i “Akcija, prodajem travu za 6.000 eura” samo su neki od uzvika koji su se poslijepodne mogli čuti na mariborskim ulicama.

Kao i tokom prethodnih protesta, i ovaj je započeo mirnim demonstracijama, ali nije dugo trebalo da se strasti ponovno uzburkaju. Policija je zaplijenila već‡u količinu “opasnih predmeta”, međ‘u kojima drvene palice, benzin, granitne kocke i plinske maske.

Zgradu mariborske Opć‡ine čuva veliki broj policajaca, a demonstranti su u mjestu počeli bacati na policiju različite predmete, a ponajviše petarde. Skupina zamaskiranih demonstranata na policiju je bacila i nekoliko baklji. Za sada policija drži situaciju “pod kontrolom”, piše 24ur.

Prema posljednjim informacijama, na balkon opć‡ine u Mariboru demonstranti su bacili dvije baklje te odbijaju poslušati upozorenja policije. Lokalni mediji javljau i da je razbijen prozor zgrade te da je jedna baklja ubačena i u samu zgradu. Zbog sve napetije situacije pred zgradu Opć‡ine poslano je dodatno policijsko pojačanje, a nad mjesto izgreda poslan je i helikopter, iz kojeg se demonstrante upozorava da se smire.

Ljubljana: Privedeno troje maloljetnika

Demonstranti su se u Ljubljani počeli okupljati već‡ oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se nekoliko hiljada. Jedni, okupljeni pred ljubljanskom mjesnom zajednicom protestuju protiv župana Zorana Jaković‡a, dok drugi, okupljeni na Kongresnom trgu, traže ostavku svih političara u zemlji.

Prema podacima policije, oko 1.000 osoba protestuje ispred državnog zbora, dok ih najmanje 3.000 mirno hoda ulicama Ljubljane. Policija je putem Twittera izvijestila kako su zasad privedene tri maloljetne osobe zbog ugrožavanja javnog reda i mira te da su kod njih pronađ‘ena “opasna sredstva”, koja su zaplijenjena.

Raspoloženje ispred zgrade Parlamenta je, javljaju lokalni mediji, odlično, a zasad nema već‡ih incidenata. Policija je pretražila nekoliko osoba, a u pripravnosti je i vodeni top, u slučaju da se protesti ponovno pretvore u nasilne obračune.

Protesti diljem Slovenije: Na nogama Celje, Ptuj…

Najnapetija je situacija u tokom dana bila Celju, gdje se na glavnom gradskom trgu okupilo oko 1.500 demonstranata. Zbog napada na policiju privedena je jedna osoba te zbog remećenja javnog reda njih još devet, a skupina maskiranih razbojnika na policiju je bacala različite predmete.

“Mi smo za mirne proteste. Ne možemo više slušati obeć‡anja Vlade. Svi nam se smiju, ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od demonstranta. Demonstranti prvenstveno pokušavaju izraziti nezadovoljstvo protiv lokalnih tajkuna, a transparentima upozoravaju i na probleme u celjskoj opć‡ini – “Slovenija raj za lopove”.

(indexhr)

Leave a Reply

*

captcha *