IslamBosna.ba- Od početka izraelske ofanzive na Pojas Gazze većina arapskih medija, kao i svjetskih, posvećena je izvještavanju sa ovog područja. Razlika u izvještavanju je velika veliki dio medija opravdava izraelsku ofanzivu i masakre navodnim Hammasovim raketiranjem okupirane teritorije i samim negiranjem prava na postojanje Palestine. Glas istine međutim nije moguće ipak lagano ugušiti, veliki je broj neovisnih medija i onih finansijski neovisnih od inih ‘dobročinitelja’ koji nastoje prenijeti činjenično stanje na terenu.

IslamBosna.ba postoji već više od decenije i uvijek smo bili ‘druga strana istine’ prenoseći vijesti koje su drugi zaobilazili iz raznih razloga ili smatrali nebitnim jer se radilo o muslimanima ili iz straha da mogu naškoditi vlastitim interesima. Izvještavanjem o aktuelnom stanju u Gazzi, prevođenjem i pisanjem članaka o dešavanjima IslamBosna.ba se pojavila na naslovnici arapskog internet portala al-omah.com koji je svoj članak posvetio balkanskim medijima i njihovom izvještavanju o dešavanjima u Gazzi. Autor članka je egipatski novinar Hani Sallah koji se već duži niz godina bavi praćenjem stanja muslimanskih manjina širom svijeta, pa tako i Balkana. U nastavku vam prenosimo dio ovog teksta:

“U kontekstu medijske nepažnje, kako zvaničnih, tako i privatnih medija na Balkanu u pogledu dešavanja u Gazzi, islamski portali su postali „medijski prozor“ muslimanima Balkana posredstvom kojih prate dešavanja u Gazzi iz minuta u minut.

Islamski portali su svoje naslovne strane posvetili dnevnim vijestima u kojima prate dešavanja u ratu koji se vodi u Gazzi, a i njihove zvanične stranice na Facebook-u imaju više desetina hiljada pratioca.

Islamski portali u zemljama Balkana predstavljaju „pouzdan medijski prozor“ prema događajima i dešavanjima u Gazzi u vremenu kada su zvanični i privatni mediji zatvoreni prema onome što se na teritoriji Gazze dešava.

Albanski Mesazhi

Na Kosovu djeluje sajt Mesazhi, najveći informativni portal na albanskom jeziku. Na zvaničnoj Facebook stranici ovog portala svakih nekoliko minuta objavljuju se nove informacije o novim dešavanjima u Gazzi koje muslimani albanskog govornog područja mogu pratiti.

IslamBosna.ba

Samim ulaskom na bosanski sajt IslamBosna.ba, koji je jedan od najznačajnijih islamskih portala na bosanskome jeziku vidjet ćete slike cionističkih zločina, a cijela naslovnica sajta je prekrivena takvim vijestima.”

Ovom prilikom zahvaljujemo se novinaru portala Al-Omah.com, Hani Sallahu na izvještavanju i ukazanom povjerenju.

IslamBosna.ba