IslamBosna.ba- Bivši predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy je kazao da je za zabranu hidžaba na univerzitetima u ime sekularizma. Bivši predsjednik također želi da školske kantine prestanu sa posluživanjem aleternativnih jela iz vjerskih razloga. Vođa glavne opozicione stranke, desničarskog Saveza za narodni pokret (UMP), je napravio ove komentare tokom televizijskog intervjua za TF1 u utorak navečer.
Pozivajući se na zakon iz 2004. godine koji zabranjuje isticanje vjerskih simbola u javnim školama, Sarkozy je kazao da ‘ne vidi dosljednost sistema gdje je hidžab zabranjen u osnovnim i srednjim školama, kao i višim, a dozvoljen na univerzitetima.To nema smisla”.
Sarkozy je također kazao da javne škole trebaju prestati sa posluživanjem alternativnih jela iz vjerskih razloga.
“Protivim se takozvanim alternativnim jelima gdje, zavisno o porijeklu djece, vjeri roditelja, možemo izabrati različito jelo”, kazao je on.
“Republika ima identitet. Francuska je republika ne samo demokratija. U demokratiji, svako radi ono što želi dok to ne šteti drugima. Republika zahtijeva više od toga”, dodao je on. “Ukoliko želite da vaša djeca imaju vjersku prehranu, onda ih upišite u privatne škole”.
Dana 6. marta, francuski premijer Manuel Valls je kazao da zabrana hidžaba na univerzitetima nije na dnevnom redu.

IslamBosna.ba