Erdogan je kazao da se ljudi širom svijeta trebaju potruditi da više razumiju jedni druge, “a ne da se međusobno osuđuju na osnovu razlika”.

“Poput cionizma, antisemitizma i fašizma, i islamofobija treba biti tretirana kao zločin protiv čovječnosti”, poručio je turski premijer.

“Nijedna monoteistička religija ne promoviše terorizam, a pogotovo ne islam. Riječ ‘islam’ dolazi od riječi ‘silm’ što znači mir. Islam je vjera mira i mi ne prihvatamo da se na nju gleda kao na vjeru koja promoviše terorizam. I ovaj savez civilizacija je organizovan kako bi se uklonile predrasude”, pojasnio je Erdogan.

On je istakao potrebu formiranja stvarnog zajedništva i saveza među stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko se želi održati savez civilizacija.

“Ali pri Vijeću sigurnosti ne postoji takav savez. Dovoljno je da jedna članica uloži veto i da se oduži rješenje nekog pitanja. Zar UN nije formiran kako bi zaštitio mir u svijetu i služio toj svrsi? Ako jest, onda u UN-u se trebaju sprovesti velike reforme”, poručio je turski premijer.

(Anadolija)

Leave a Reply

*

captcha *