IslamBosna.ba- Samoproglašena Islamska država (ID) je zabranila izučavanje filozofije i hemije u školama sjevernog sirijskog grada el-Rakke dok su uveli ‘islamski nastavni plan i program’ za učenike, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) u petak.

ID je zatražila od nastavnika i direktora škola da ‘pripreme islamski obrazovni sistem u školama el-Rakke’, koji će pregledati odbor za obrazovanje koje će ID naimenovati.

‘Islamski stručnjaci’ koji pripadaju tzv. Islamskoj državi odlučili su isključiti hemiju i filozofiju iz obrazovnog sistema jer ovi predmeti ‘se ne poklapaju sa Allahovim zakonima’ izvještava SOHR.

ID je obećao isplatiti plate nastavnom osoblju i direktorima nakon što je vlada Bešara el-Assada prestala sa uplatama plata nakon što su el-Rakku preuzeli opozicionari njegovoj vlasti.

ID radikali su zatvorili nekoliko škola u pokrajini koji su imali obrazovni sistem u skladu sa sirijskim režimom ili sa suparničkim islamskim brigadama koje su kontrolisale el-Rakku prije njih.

U četvrtak borci ID-a su ubili devet boraca suparničkih opozicionih grupacija u sirijskom gradu Akhtarin u sjevernoj pokrajini Haleb.

 Također su kamenovali na smrt jednog od svojih boraca, Tunižanina, nakon što je silovao djevojku, izbjeglicu, u Dejr ez-Zuru.

Prve kur’anske riječi koje su objavljene posljednjem poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., odnosile su se na čitanje, razmišljanje, razumijevanje, znanje i spoznaju; na sve one složene kognitivne procese koje obrazovanje po sebi uključuje. Kad uskratiš čovjeku znanje uskratio si mu i mogućnost  napredovanja i spoznaje, a samim tim si sebi olakšao da njime vladaš.

IslamBosna.ba