“Muslimanska i zapadna javnost i dalje vide odnose između njih kao općenito loše, s obje strane su zadržani negativni stereotipi o drugoj”, kaže istraživanje objavljeno u četvrtak na web stranici Pew Research Centra.

Pod naslovom “Muslimansko-zapadne napetosti ustrajavaju”, istraživanje je provedeno između 21. marta i 15. maja u desetak zemalja, uključujući Egipat, Tursku, palestinske okupiranie teritorije, Jordan, Libanon, Indoneziju i Pakistan.

Izvještaj je utvrdio da mnogi Zapadnjaci doživljavaju  muslimane “kao fanatične i nasilane, a manji broj doživljava muslimane kao “tolerantne ili da poštuju žene”.

S druge strane, muslimani na Bliskom istoku i Aziji općenito Zapadnjake vide kao “sebične, nemoralne i pohlepne -kao i nasilne i fanatične”

Prema istraživanju, razmišljanje da su odnosi loši postalo je “nešto rjeđe” tokom posljednjih pet godina u zapadnim zemljama kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Rusija.

Ipak, takav stav ne dijele muslimani koji se žale na pogoršanje odnosa sa Zapadom.

“Veći postotak zapadne javnosti sada vidi odnose između sebe i muslimana kao općenito dobre u usporedbi s 2006.

“Nasuprot tome, muslimani u pretežno muslimanskim državama kao da su skloni reći  da su odnosi općenito loši kao što su bili prije pet godina”, navodi se u izvještaju.

Optužbe

Međusobno optužujući se za uzrok problema, zapadna zabrinutost zbog tzv. “islamskog ekstremizma” se suočava sa sličnom zabrinutošću muslimana oko zapadne politike prema muslimanima i muslimanskim državama.

“Muslimani na Bliskom istoku i drugdje koji kažu da su odnosi sa Zapadom loši velikom većinom krive  za to Zapad. Međutim, dok Amerikanci i Europljani imaju tendenciju kriviti muslimane za loše odnose, značajan broj vjeruje da su Zapadnjaci odgovorni.”

Mnogi muslimani krive zapadnu politiku i korumpirane vlade za “nedostatak napretka” u svojim zemljama.

Postoji saglasnot između muslimana i Zapadnjaka da bi muslimanske zemlje trebale biti “bogatije”.

“U svim anketiranim muslimanskim državama, prosječan postotak od 53% kaže da je američka i zapadna politika jedan od prva dva razloga zašto muslimanske države nisu bogatije.”

“Nasuprot tome, mali broj Amerikanaca ili Europljana misli da su ekonomski izazovi muslimanskih zemalja posljedica politike Zapada.”


(minberba)

Leave a Reply

*

captcha *