IslamBosna.ba- Jelica Milentijević iz Srbije je objavila na svom Facebook profilu koji najbolje ocrtava islamski odgoj i ahlak na djelu, ako ništa barem da se podsjetimo. Milica piše:

 Moja sestra od strica je bila u Preševu na popisu azilanata, po službenoj dužnosti. Navodim neke njene utiske. Ona kaže da bismo i mi mogli što šta da naučimo o ponašanju, od tih ljudi… Kao prvo, među njima vlada mir i žene, kao i porodica, se jako poštuju. Deca se igraju nekim kamenčićima ili među sobom mirno, nema vike ni na žene ni na decu, niti bilo kakve galame, a taman posla batina. Red se zna: muškarci idu po sledovanje hrane ili odeće za celu porodicu, ali uzimaju ISKLJUČIVO samo koliko im je potrebno, veoma skromno: za svaku odraslu osobu samo po jedan sendvič, a deca dele po pola. Niko nije uzeo ni jedan sendvič viška od nabrojanog, niti za kasnije, iako ima more hrane i flaširane vode. Za celu porodicu uzimaju samo po jednu flašu vode od 1,5l pakovanja i to je sve.

Od odeće, uzimaju samo po jedan komad odeće koja je neophodna, iako nemaju ništa i ako su im deca bosa, uvek uzimaju samo ono neophodno, ostavljaju i drugima da imaju, iako su obezbeđene sve gomile hrane i garderobe. Ne obuku jedno dete celo odjednom, nego za svako dete uzimaju samo po deo garderobe koji je potreban.

Sede za ručkom svi zajedno, porodično, na ćebadima koje prostru po zemlji, žena prva uzima da jede i pre nje niko, ni muž, niti deca, ne počinju da jedu, sve dok ona ne počne prva. Ako se daju sledovanja, to uzimaju isključivo muškarci za celu porodicu. Nema grabežljivosti i otimanja, niti skladištenja, svako uzima veoma skromno, samo ono neophodno i ono što je dovoljno za opstanak. I, žena je jako poštovana, pošto je ona stub porodice za koju muškarac obezbeđuje sve što je neophodno.

Uglavnom niko nema nameru da ostane ovde, svi imaju svoje ciljeve putovanja.

Kad se nešto prisetim deljenja u Srbiji, za vreme restrikcija kafe, mleka, praška za veš i šećera i ulja, napravim razliku između ova dva naroda i kulture. Kod nas se viškovi koji se dobijaju preprodaju, pa se zbog toga i otima. Kod njih se ostavlja dovoljno svima uzima se samo neophodno. Oni su Sirijci, svetle puti i plavih i zelenih očiju, lepi… Toliko… Malo priče iz prve ruke…

IslamBosna.ba