Kontroverzni britanski autor Salman Ruždi dobio je poziv muslimanskih učenjaka iz Indije na debatu o islamu i Poslaniku Muhamedu (neka je mir i blagoslov na njega).
“Umjesto da mu branimo da posjeti Mumbai, hajde da pozovemo Ruždija u ovaj grad i neka nam odgovori na pitanja,” rekao je Yusuf Muchala, viši odvjetnik i član Muslimanskog odbora osobnog prava za cijelu Indiju (AIMPLB), kako se navodi u članku ‘The Times of India’, od 28.01.2013 godine.
“Ukoliko ima hrabrosti, trebao bi nam objasniti zašto je napisao takvu bogohulnu knjigu.”

Poziv autoru, porijeklom iz Indije, je došao tokom seminara o Poslaniku Muhamedu koji je organizovala nevladina organizacija ‘Wahdat-e-Islami Hind’ u nedelju u Mumbaiju.
Muchalla, koji je na čelu pravne ćelije Odbora za osobna prava, pozvao je muslimane da ne pribjegavaju nasilnim protestima protiv Ruždija.

Poziv označava značajnu promjenu u pogledu indijskih muslimana na Ruždijevu posjetu Indiji.
Posjeta kontroverznog autora Indiji je uvijek izazivala protivljenje muslimanskih grupa u zemlji.
Prošle godine, članovi organizacije ‘Wahdat-e-Islami’ su bili među demonstrantima koji su prisilili vladu Rajasthana da zamoli Ruždija da ne učestvuje na ‘Jaipur književnom festivalu’ održanom prošle godine.   

“Ruždi bi trebao da sluša glasove razumnih muslimana,” rekao je za ‘The Times of India’ Dr Shakil Samdani, profesor prava na ‘Muslimanskom Univerzitetu Aligarh’ i govornik na seminaru ‘Wahdat-e-Islami Hind-a’. 
“Umjesto da izdajemo prijetnje smrću protiv njega i suprotstavljamo se njegovoj posjeti Indiji, muslimani moraju pokušati da ga uključe u informiranu debatu.”
Ruždi je kontroverzni autor bogohulne fikcije ‘Satanski stihovi’ iz 1988 godine.
Bio je prisiljen da se skriva dvije decenije nakon što je iranski ajatolah Homeini Ruhollah izdao fetvu 1989 godine, pozivajući na njegovo ubistvo zbog bogohuljenja islama u ovoj knjizi.
Ruždi je odlikovan u Britaniji titulom ‘viteza’, što je izazvalo bijes u nekoliko muslimanskih zemalja.
Muslimani čine oko 13 posto indijske populacije, treće po veličini islamske populacije nakon Indonezije i Pakistana.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *