Autor A. DEDAJIĆ | Objavljeno 04.02.2012. u 06:16

Miralem Macić, protiv kojeg je u Sudu BiH vođen postupak za zločine nad srpskim civilima u Bradini 1992. godine, nije umro na sumnjiv način, ali već godinama nije adekvatno liječen, iako je svima bila poznata njegova dijagnoza, potvrdila je u ispovijesti za “Avaz” Miralemova supruga Azra Macić.

Miralem Macić umro je prije nekoliko dana nakon operacije gušterače u bolnici u Sarajevu, nakon što je prebačen iz zatvora u Busovači u bolnicu u Novoj Biloj. Advokat Duško Tomić njegovu smrt okarakterizirao je kao sumnjivu, a isto je kazao i za smrt Enesa Tucakovića i Jasmina Guske, koji su također umrli u kratkom roku.   

Korektan odnos

Za vrijeme posjete ekipe “Dnevnog avaza”, u kuću žalosti Macića u Konjicu stalno su pristizali rodbina i prijatelji. Dočekuju ih Miralemova supruga, djeca Alem i Melinda te otac Ređo. 

– Moj Miralem prije tri godine bio je u bolnici Konjicu i tada mu je gušterača krvarila. Proveo je dva i po mjeseca na liječenju u bolnici. Primio je sedam doza krvi. Od tada više nikada nije bio dobro, a to nam je potvrdio i dr. Senad Buturović, koji je tada rekao da on nije za zatvor, nego za bolnicu. Niko nikada nije sporio da mu se sudi, ali odnos prema takvom bolesniku ne opravdavamo – pojašnjava Azra Macić i dodaje da su svi ljekari prema njenom suprugu imali korektan i vrlo profesionalan odnos.

Zatvor u Busovači

Prema njenim riječima, Miralem je 18. maja 2011. odslužio 12-godišnju kaznu za ratni zločin u zatvoru u Mostaru, ali je uhapšen istog dana kada je trebao biti pušten iz ćelije.

– Tada su ga smjestili u zatvor u Orašju. On je tražio da ga premjeste malo bliže, zbog njegove bolesti, pa su ga smjestili u zatvor u Busovači. Nekoliko dana prije smrti pozvao me i rekao da se ne osjeća dobro i da dođem da se vidimo. Tu sve počinje. Njega ponovo iz zatvora prebacuju u bolnicu u Novoj Biloj. Kontaktirala sam doktora i on mi je rekao da je Miralemova bolest ozbiljna, ali da je on u boljem stanju nego kada je došao – kaže Macić. 

No, iz zatvora su joj javili da je Miralem prebačen u Sarajevo. Nakon operacije u Sarajevu, na Abdominalnoj hirurgiji, on ubrzo umire.

– Saopćavaju mi da je došlo do krvarenja, nakon što je gušterača pustila opasne otrove i razorila mu krvne sudove – kaže Macić.

Ređo Macić: Mog sina više nema 

Otac Ređo, koji je još u šoku zbog preranog odlaska sina, smatra da odgovornost za smrt snose Državno tužilaštvo i sud.

– Oni su trebali znati kakav je on bolesnik, i da prema njegovoj bolesti bude pripremljen jelovnik. Njemu nije pruženo ono što je trebalo. Mog sina više nema i ja im to neću oprostiti. Nećemo nikoga tužiti, ali je sramota što ga nisu pustili da nakon 12 godina dođe kući, već su ga odmah uhapsili – naglašava Ređo Macić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *