monstrum“To se dogodilo prije 41 godinu, ali još ga vidim pred sobom”, ispričala je prva žrtva “austrijskog monstruma” Josefa Fritzla, koju je dvaput pokušao silovati u Linzu 1968. godine, davno prije nego je svoju kćer Elisabeth zatvorio u podrumu njihove obiteljske kuće. Žena koju je Fritzl pokušao silovati kao 17-godišnjakinju danas ima 68-godina, a noćne more je i dalje progone.

Prvi put ga otjerala vrištanjem, drugi put joj pomogao drvosječa

Slike tog stravičnog iskustva mi stalno prolaze kroz glavu. Protekla dva tjedna, dok se događalo sve ovo oko suđenja, uopće nisam mogla spavati, ispričala je žena koja je željela ostati anonimna, te ju se imenuje samo kao Annu K, novinaru bečkog Heutea. Prvi put me napao dok sam išla na posao. Krišom me pratio oko stotinu metara, a tada sam ga začula kad je zapeo na kamenčić na cesti. Kad sam se okrenula bio je samo pola metra iza mene. Držao je ruke u džepovima, kaže Fritzlova prva žrtva koja je odmah počela vrištati.

Majka mi je uvijek govorila da, ako pomislim da me netko želi napasti, vrištim što glasnije mogu. To sam i napravila. Fritzl je pobjegao, ali samo dva tjedna kasnije se vratio. Srećom, susrela sam drvosječu koji mi je pomogao da ga otjeram, priča Anna K.

Kako je bila u strahu da će se monstrum opet vratiti, pratila ga je do obližnjeg parkirališta i zapisala broj njegovih registracijskih tablica. Upravo je njeno svjedočenje pomoglo policiji da Fritzla godinu dana kasnije uhvati zbog silovanja medicinske sestre, ali monstrum je uskoro izašao iz zatvora i tada se počeo iživljavati na svojoj vlastitoj kćeri.

Već tada je bilo jasno da u toj obitelji nešto nije u redu.

Nevjerojatno, zar ne? Već tada je imao četvero djece. Da je policija napravila nešto više, da je dobio veću zatvorsku kaznu, možda bi Elisabeth izbjegla zlostavljanje. No, jedna mi stvar posebno nije jasna. Fritzl je bio zatvoren kao osuđeni seksualni prijestupnik, a supruga se nije razvela od njega. Već tada je bilo jasno da u toj obitelji nešto nije u redu, priča žena koja je dvaput izbjegla Fritzlov napad i dodaje kako je izuzetno ljuta na policiju. Vlasti moraju biti podvrgnute žestokoj kritici zbog svega što se dogodilo u slučaju Fritzl. Samo tako možemo biti sigurni da se tako monstruozni zločini više neće ponoviti.

Podsjetimo, Josefu Fritzlu je u četvrtak izrečena kazna doživotnog zatvora, nakon što je proglašen krivim za ubojstvo, silovanje, incest, napad i porobljavanje. Ostatak svog života Fritzl će provesti u psihijatrijskoj ustanovi u Beču.

Izvo:Index.hr

Leave a Reply

*

captcha *