Idris Tawfiq je britanski pisac i bivši katolički svećenik koji je prešao na islam.

U svojoj ispovijesti Tawfiq govori o razlozima napuštanja rimokatoličanstva i prelaska na islam.

– Bilo mi je lijepo dok sam bio svećenik i pomagao ljude nekoliko godina. Ali ipak, duboko u sebi, nisam bio sretan i osjećao sam da nešto nije uredu. Na svu sreću, i to je bila Božija volja, neki događaji i slučajnosti u mom životu su me dovele do islama, rekao je između ostalog Tawfiq koji je u Britaniji od jednog dijela radikalnih katolika oštro kritikovan.

Idris je da bi postao svećenik jedno vrijeme proveo na izučavanju i u Vatikanu. Rijetko se kada susretao sa islamskom kulturom sve do posjete Kairu gdje je, kako kaže, “ostao šokiran”.

U Egiptu je po prvi put razgovarao s muslimanima i ostao zapanjen kada je čuo poziv na molitvu sa obližnje džamije i vjernike koji se okreću prema Meki za vrijeme molitve.

– Ta sedmica odmora uticala je na mene kao ništa do tada u životu. Tada je počelo klijati sjeme islama u meni. Prvi put sam se tada sreo s muslimanima i oni nisu bili onakvi kakve o njima govore u medijima. To su bili sasvim obični ljudi. Štaviše, oni su bili kulturni ljudi ispunjeni vjerom sa čime se nikada u životu prije nisam susreo, govori Tawfiq.

Nakon 11. septembra odlučio je više učiti o islamu, kada upoznaje i Yousufa Islama, bivšeg rock pjevača Cata Stevensa, koji je također prešao na islam.

– Pitao sam ga “Šta treba učiniti da bih postao musliman?” On mi je odgovorio da musliman mora vjerovati u Boga, moliti se pet puta dnevno i postiti u vrijeme Ramazana.

– Onda me je Yousuf Islam pitao “Pa šta čekaš? Šta te sprečava? na šta sam mu odgovorio da nisam spreman još napuštati katoličku vjeru. U tom trenutku uslijedio je poziv na molitvu okupljenim muslimanima koji su se poredali u red za molitvu. Sjedio sam pozadi i počeo plakati.  Tada sam rekao sam sebi “Koga ja to želim napraviti budalom?”, priča Tawfiq o trenutku kada je odlučio preći na islam.

Idris Tawfiq danas živi u Egiptu i često drži predavanja širom svijeta na kojima prepričava svoja iskustva.

 

{youtube}IjkykUmBZaE{/youtube}

 

Leave a Reply

*

captcha *