Šesdesetpetogodišnja Šveđanka, u obraćanju medijima nakon slijetanja na aeradrom Arlanda u Stockholmu, izjavila je da je više od deset sati bila u zatočeništvu i da su putnike broda agenti MOSSAD-a konstantno ispitivali, a neke i vrijeđali.

Boethius je kazala da su izraelski vojnici u međuanrodnim vodama napali brod sa pet velikih vojnih brodova, 20 manjih brodova i sa oko 500 vojnika. Objasnila je da su putnike izraelski vojnici onesposobili elektrošokovima te da su ih udarali. Potom je pokazala okupljenim novinarima modrice po tijelu.

“Nevjerovatno je šta smo preživjeli. Sve je ličilo na rat”, istakla je švedska novinarka.

Također, novinari agencije Anadolija saznali su da se građani Švedske, Norveške i Finske pripremaju na proteste protiv Izraela zbog napada na humanitarni brod “Estelle”. Glasnogovornik vanjskih poslova Švedske Anders Jorle potvrdio je informaciju o vršenju priprema za organizovanje zajedničkh protesta protiv Izraela.

Još uvijek nije poznato kada će biti oslobođeno deset švedskih državljana koji su se također nalazili na brodu, a koji su i dalje zatočeni u Izraelu.

Troje aktivista koji su se nalazili na brodu, a koji su državljani Izraela, u međuvremenu su pušteni na slobodu.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *