IslamBosna.ba– Opozicioni šiitski vođa ajatolah Mahmud el-Hassani es-Sarhi je objavio svoju podršku ustanku sunitskih plemena u Iraku, insistirajući da su bili potlačeni.

El-Sarhi, koji je protivnik trenutnog premijera Nuri el-Malikija kao i Irana, upozorio je na ovu revoluciju još prije nekoliko godina.

On je istakao da je revolucija čisto iračkih sunita, a ne stranaca, misleći na IDIŠ. On je el-Sistanijev poziv iračkim šijama da se bore protiv pobunjenika nazvao ‘šejtanskom fetvom koja vodi krvoproliću”.

El-Sarhi je pozvao sunnitske pobunjenike da revolucija ne bude sektaška već da uključi sve ‘potlačene narode’.

Upoređujući sunitsku i šitsku zajednicu  on je kazao: “Kao i mi, i oni imaju plemena, simbole, dostojanstvo pored upornosti”.

Za iračku vojsku kaže da su irački vojnici odgojeni na sektaškim osnovama a ne na  ‘ljubavi prema svojoj zemlji, nacionalnosti i savijesti”. Većina se pridružila vojsci zbog plate, naveo je on.

El-Sarhi je pozvao korumpirane vladare da napuste svoje položaje i naprave mjesto za one koji zaslužuju, za one koji će pravedno vladati  ljudima i građanima, bez obzira na njihovu pripadnost sekti.

On je predvidio da ‘najgore’ tek dolazi.

 IslamBosna.ba