IslamBosna.ba– Italijanski muslimani klanjaju u skladištima, parkiralištima pa čak i garažama i nisu time zadovoljni.
© Nicoló DegiorgisU zemlji gdje su katoličanstvo, budizam, judaizam i mormonizam zvanično priznate religije, islam kao druga po veličini religija u zemlji nije zvanično priznat.
U Italiji sa 1,5 miliona muslimana postoje samo dvije zvanične, namjenski izgrađene, džamije, u Rimu i Milanu, uz nekoliko, oko pet, koje podsjećaju na džamije a ustvari su kulturna udruženja.

Ovo je sasvim u suprotnosti sa drugim evropskim zemljama- u Njemačkoj ima 140 džamija sa kupolama i minaretima, u Velikoj Britaniji je namjenski izgrađeno oko 200 džamija . U Veneciji, odnosi između gradskih vlasti i muslimanske zajednice su navodno dobri, međutim sve je više frustracija što muslimani moraju klanjati u garažama ili stanovima. Najbliži islamski centar je Marghera, na kopnu, koji se nalazi udaljen na oko 10 kilometara.

Ovo objašnjava, djelimično, uzbuđenje zbog postavke na venecijanskom bijenalu gdje je katolička crkva koja nije bila u upotrebi pretvorena u džamiju.
Venecijanska crkva Santa Maria della Misericodia, u okrugu Cannaregio, je pretvorena u džamiju u aprilu mjesecu. Ova ‘postavka’ je rad Christopha Büchela, umjetnika iz Švicarske islandske nacionalnosti, koji je želio kontraverznom instalacijom želio prikazati 20.000 muslimana Venecije, koji uglavnom žive na periferiji grada, i nemaju vlastitu džamiju.
Postavka je izazvala negodovanja, a vlasti Venecije su zaprijetile zatvaranjem. Desničarska stranka, Fratelli d’Italia, je također protestvovala ispred crkve.

Tokom svog istraživanja, Degiorgis je otkrio da muslimani klanjaju na parkinzima tokom kiše, supermarketima, garažama, nekadašnjim sex prodavnicama, diskoima. “

“Nisam znao da muslimani koriste sve ove prostore, bilo je to iznenađujuće”, kazao je on, dodajući “to kod muslimana izaziva veliku tugu i frustraciju’.
Imam Jahja Pallavicini, potpredsjednik Islamske vjerske zajednice u Italiji kaže: “Imamo samo nekoliko zvaničnih džamija u zemlji i stotine islamskih centara, ali veliki broj ovih centara ne zadovoljavaju niti su kvalitetni da bi bili zvanično mjesto za namaz. To je stvarnost”.
“Želimo naše mjesto gdje bismo klanjali”, kaže Muhammed Amin el-Ahdab, predsjednik Islamske zajednice Venecije. “Svakodnevno dolaze muslimani iz svih krajeva svijeta kako bi vidjeli Veneciju i pitaju ‘Zašto nemate džamiju?”

IslamBosna.ba