Reagujući na navode američkog kongresmena Krisa Smitha da “nije moguće da 25 odsto poslanika parlamenta BiH iz RS-a blokira donošenje zakona” i da su zato potrebne ustavne promjene, Živković je za “Glas Srpske” istakao da bi ukidanje entitetskog glasanja bilo ravno ukidanju RS-a, koju u sadašnjem obliku želi 99 odsto njenih građana, i ukidanju Federacije BiH (FBiH), koju, očito niko ne želi.

Živković je dodao da je Smithov istup direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, te namjera i pokušaj mijenjanja nečega što nikada nije bilo predmet bilo kakvog razgovora ili pregovora niti je bilo čak razmatrano kao mogućnost.

On je naglasio da je o ovom pitanju stav političkih predstavnika RS-a jedinstven.

Nezavisni poslanik u parlamentu BiH Momčilo Novaković apsolutno se ne slaže da istupom američkog kongresmena, te smatra da je očigledno da se pričom o blokadi funkcionisanja institucija krije namjera da bude revidirano ili čak potpuno ukinuto entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje štiti interese RSa.

Poslanik PDP-a u parlamentu BiH Branko Dokić ističe da je Dejton donio mir i pružio šansu da se zemlja u miru razvija, a konstitutivni narodi dogovaraju o njenom uređenju.

Američki kongresmen Kris Smith izjavio je u nedjelju u Sarajevu da je Dejtonski sporazum bio sredstvo koje je zaustavilo rat, ali da njegove odredbe nisu napravljene da traju dugo.

Izvor: Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *