Izložbu su otvorili efendija Cerić, njegova supruga Azra Cerić, zamjenik rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ismail Kocayusufoglu, autor izložbe profesor Mehmed A. Akšamija, kao i inicijator i organizator izložbe Amila Smajović.

 Izložena su 52 panoa i svaki od njih ima svoju specifičnost i svoju tematsku vrijednost.

“Ovaj projekt je jedna vizualizirana kreacija koja svjedoči o životu i dvadesetogodišnjem radu Mustafe ef. Cerića na funkciji reisu-l-uleme IZBiH”, kazao je autor izložbe profesor Mehmed A. Akšamija.

On je dodao da je ovo jedan pokušaj gdje su objedinjene sve informacije do kojih se moglo doći o efendiji Ceriću. One su, kako je pojasnio, stavljene u određeni red. Ustvari sistematizirane su po određenim oblastima “da bi se pokazalo šta je jedan od Bošnjaka učinio u dvadesetogodišnjem djelovanju”.

“Ovaj projekt će nastaviti svoj put. Od ovog sarajevskog momenta odlazi u Evropu, a preko Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja. Nije to neka propaganda. Ideja je bila da se pokaže kako jedan Bošnjak za dvadeset godina, ipak, može da uradi nešto za razliku od onih Bošnjaka, političara, koji ne rade ništa”, pojasnio je Akšamija.

Zamjenik rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ismail Kocayusufoglu izrazio je zadovoljstvo što je baš IUS izabran za jednu ovakvu izložbu.

“Počašćen sam što je IUS dio jednog ovakvog događaja”, kazao je on.

Bivši reisu-l-ulema IZBiH dr. Mustafa ef. Cerić održao je, na kraju, predavanje studentima IUS-a. On je govorio o izložbi, važnosti života, prijatelja, roditelja, a posebno majke, te o obrazovanju i drugim temama.

“Najbolje vrijeme vašeg života je kada ste studenti. Vi to, naravno, sada ne razumijete i ne bi bilo najbolje da vi to razumijete, ali to je nesporno tako”, kazao je Cerić u obraćanju studentima, dodavši da će se sjetiti njega i njegovih riječi kada više ne budu studenti, odnosno da će tek tada reći da su studentski dani bili najbolji dani.

(Agencija Anadolija)

 

Leave a Reply

*

captcha *