“Muškarac kojeg zatičemo na ulici Barcelone je razmjerno dobro obučen i srednjih godina. Ipak, ni on nema snage gledati drugim ljudima u oči kad podiže poklopac kontejnera za smeć‡e i u njemu traži nešto što bi se moglo pretvoriti u novac.”, piše DW dodajuć‡i kako je to prizor koji se sve češć‡e može vidjeti na ulicama Španjolske u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 26 posto, a i oni zaposleni često nemaju dovoljno kako bi nahranili cijelu porodicu.

Prošle godine je španjolski Crveni križ emitirao televizijski spot u kojem jedan muškarac prži jedno jaje – i dijeli ga na tri dijela, jedan za sebe i po jedan za svoje dvoje djece. “U našoj zemlji ima više ljudi kojima treba pomo‡ nego što si možete i zamisliti”, kaže spiker u spotu koji bi možda prije nekoliko godina izazvao skandal, no sada je situacija zaista vrlo slična tome. DW piše kako Crveni križ procjenjuje da je oko 300 hiljada stanovnika Španjolske na pragu siromaštva te da se jedva mogu prehraniti!

Još je gore ilegalcima. Mnogi su došli u Španjolsku u potrazi za boljim životom, najčešć‡e su radili u građ‘evinskom sektoru, ali taj sektor je propao. Deutsche Welle piše: preostalo im je samo jedno – kopanje po smeć‡u, i to samo po noć‡i kako bi izbjegli policiju.

“Pogledaj ovo!”, govori jedan na lošem španjolskom: “To je bačen metal, ali za to se može dobiti nešto novca.” Pronalazač je u Španjolsku došao iz Pakistana prije četiri godine. Isprva je našao posao na gradilištu, ali ubrzo nakon njegovog dolaska je čitav građ‘evinski sektor praktično propao.

“Prije sam gradio kuć‡e, preuređ‘ivao ih, uređ‘ivao i historijske zgrade i sve. Ali sad, čitave te industrije gotovo da više nema.” Zato svake noć‡i odlazi na ulicu – i nipošto ne želi priznati da je beskuć‡nik. “Ako nemate posla, ne možete previše računati na milosrđ‘e. A ovo je ipak bolje nego da kradem, zar ne?”, zaključuje temu dana citatom Mohameda iz Maroka koji je prije nego što je kriza počela radio na gradilištu.

(indexhr)

Leave a Reply

*

captcha *