IslamBosna.ba– Međunarodna Koalicija flotila slobode (uz učešće Engleske, Francuske, Švedske, Norveške, Španije, Italije, Grčke, Turske,SAD-a, Kanade i Australije) je osudila trenutni izraelski vojni napad na palestinske civile u Gazzi, također osuđujući neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi napad i da se usprotivi izraelskoj ekonomskoj blokadi nad Palestincima u Gazzi, kao i saradnju drugih država, navode u svom saopćenju iz međunarodne Koalicije flotila slobode.

Oni dalje navode: „Napominjemo da je zahtjev za okončanjem blokade osnovna značajka razgovora za okončanje nasilja, i apelujemo na vlade koje odbacuju blokadu da sada iskoriste  svoj utjecaj kako bi osigurale da sporazum koji obustavlja nasilje također okonča i destruktivnu blokadu.

Mi najavljujemo da smo planirali još jednu flotilu u bliskoj budućnosti, kako bi osporili blokadu Gazze, sa učesnicima iz cijelog svijeta. Objavljujemo našu namjeru da ponovo plovimo natrag sa palestinskim iseljencima, nastavljajući rad ‘Barke Gazza’.

Mi smo mirnodopska inicijativa civilnog društva, djelujemo iz solidarnosti sa palestinskim narodom, neovisno od bilo koje vlade. Za razliku od nedavnih medijskih izvješća, nismo tražili vojnu pratnju, niti imamo namjeru i nećemo ploviti uz vojnu pratnju.

Mavi Marmara- brod predvodnik u Flotili slobode iz 2010., koji je napadnut od izraelske mornarice i kada je Izrael ubio devet turskih i jednog američkog državljanina – uskoro će biti spreman da se pridruži flotili sa nekoliko stotina mirnodopskih aktivista iz cijelog svijeta.

Više vijesti o našim planovima bit će dostupno za nekoliko sedmica. Pozivamo naše pristalice širom svijeta da budu spremi za ažurirane podatke i da budu pripravni da se pridruže i povećaju našu kampanju kojom namjeravamo prekinuti izraelsku blokadu Gazze”, stoji u saopćenju ove međunarodne Koalicije.

Saopćenje su potpisali: European Campaign to End the Siege on Gaza, International Committee for Breaking the Siege on Gaza (ICBSG), Freedom Flotilla Italia, Gaza’s Ark, IHH, Rumbo a Gaza, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Norway i Ship to Gaza Sweden.

Ranije ovog mjeseca pojavili su se u domaćim medijima navodi da Turska ‘šalje Konvoj slobode II pod pratnjom turske vojske’, gdje je navedeno da je to izjavio  Bulent Yildrim, predsjednik humanitarne organizacije IHH. Vijest koju su naši mediji prenijeli preuzeta je sa internet portala Middle East Monitor. Međutim vijest su  prvo objavili na portalu abna.ir, iranski portal vijesti. Sporno je što je vijest i kod jednih i drugih potpuno ista osim što navode različit izvor gdje je to Yildrim izjavio, međutim ni na jednom od navedenih portala, što smo ustanovili pretragom, Yildrimove izjave nema.

Sudeći po svemu vijest je kreirana da se unese nemir i da se medijska pažnja sa genocida koji se čini u Gazzi usmjeri na premijera Turske Redžepa Tajjipa Erdoana i Tursku i da se njima unutar države stvore pritisci a da ne govorimo o pritisku drugih. Vijesti se prije objavljivanja i prijevoda moraju provjeriti kao i relevantnost izvora od kojeg se uzima bez obzira koliko se nama dopadalo ono što je u njima navedeno.

IslamBosna.ba