Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja.

“Naši dužnosnici su potvrdili da je voda za hlađenje istekla na razini spoja dviju cijevi” rekao je glasnogovornik i dodao da je dio tekućine vjerojatno iscurio u ocean, a prenosi agencija AFP.

Oštećenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik. Tepco pokušava utvrditi točnu količinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija.

To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9,0 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo. Ozlijeđenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

(HINA)

Leave a Reply

*

captcha *