IslamBosna.ba-U srijedu 3.7. egipatska vojska je izvršila državni udar i svrgnula sa vlasti demokratski izabranog predsjednika Muhammeda Mursija. U saopćenju generala Abdel Fattaha el-Sisija vojska je privremeno suspendovala Ustav Egipta,raspustila parlament,najavila nove predsjedničke i parlamentarne izbore, objavila da je u toku tranzicioni period u kojem će biti oformljena prijelazna vlada formirana od svih značajnijih političkih stranaka a do izbora, dužnost predsjednika će vršiti predsjednik Vrhovnog suda.

Od srijede u Egiptu ne jenjavaju sukobi, na ulicama Kaira su, kao i prije promijene vlasti, i Mursijevi protivnici i njegove pristalice. Sada su samo strane zamijenjene, a pristalice Mursija tvrde da neće odustati dok se Mursi ne vrati na vlast.

29.avgust

21:13

Egipat je odbio izdati diplomatske iskaznice trojici turskih diplomata koji su nedavno imenovani u turskoj ambasadi u Kairu u znak protesta protiv izjave premijera Redžepa Tajjipa Erdogana u kojoj je izrazio svoje razočarenje u šejha El-Azhara.

Trojica diplomata,prvi i tajnik ambasade i dvojica pomoćnika tajnika vratiće se u Tursku u narednim danima,prenose turske novine Millyet.

Govoreći na univerzitetu u sjevernoj pokrajini Rize u nedjelju Erdogan je kazaod kako je razočaran podrškom Ahmeda el-Tajjiba pučistima.

21:08

Egipatske vlasti su pritvorile Waynea Haya, dopisnika Al Jazeere, Adila Bradlowa, kamermana Al Jazeere, te producente Al Jazeere Russa Finna i Bahera Mohammeda.

Wayne, Adil, Russ i Baher su u Kairu pokrivali tamošnje događaje.

Prethodno je pritvoren Abdullah al-Shami, koji je uhapšen dok je izvještavao za Al Jazeeru nakon racije na mirne proteste Mursijevih pristalica u Rabai al-Adawiyi 14. augusta, te Mohamed Badr, kamermanom Al Jazeera Mubasher Misra, koji je bio pritvoren duže od mjesec dana.

Ova hapšenja su dio onog što Reporteri bez granica nazivaju “rastuća netrpeljivost” prema novinarima u Egiptu.

Prisutna je i kampanja posebno usmjerena na Al Jazeeru, u čije urede su upale snage sigurnosti i zaplijenile opremu koja još uvijek nije vraćena.

Al Jazeera poziva egipatske vlasti da bezuslovno oslobode sve naše osoblje, zajedno sa njihovim stvarima i opremom.

AJE

Egipatske vlasti također su zabranile emitovanje egipatskog kanala AlJazeere  pod nazivom Mubasher Misr, uz obrazloženje da je naškodio nacionalnoj bezbjednosti širenjem “laži i glasina”

20:17

Esmina majka svoju tugu podijelila s javnošću

esmina-majka-svoju-tugu-podijelila-s-javnoscu

Supruga lidera Muslimanske braće, Muhammeda  el-Biltadži, Sena  el-Biltadži i majka sedamnaestogodišnje Esme koja je ubijena 14. avgusta na trgu Rabiatul Adawiya prilikom demonstracija protiv državnog udara, svoju je tugu podijelila s novinarom agencije Anadolija.
Sena el-Biltadži izrazila je duboku tugu zbog ubistva kćerke Esme i svega što se dešava u Egiptu, istakavši kako su oni izgubili svoju kćerku Esmu, a i svoju slobodu.
“Izloženi smo mnogim problemima i nesrećama, ali ubistvo naše Esme je ipak najteže. Izgubila sam svoju jedinu kćer, a moji sinovi su zbog prirode njihovih poslova veoma često odsutni. Esma je uvijek bila uz mene, ali sada sam ostala sama”, kazala je Sena al-Beltagy.
Nisu očekivali da će borba biti tako nasilna, kazala je el-Biltadži, te se prisjetila dana kada se sve desilo, ističući da su ljudi napadnuti gustim gasom i da su vidjeli mnoge ljude oko njih koji su ubijeni.
“Bila je premlada, ali ipak nije bila toliko pogođena gasom. Pod gasom i kišom metaka, izvadila je malu flašu vode iz svoje torbe i umivala se”, dodala je el-Biltadži.
Allah je Esmu uzeo iz jednostavnosti ovog svijeta, naglasila je majka Sena, dodavši kako je njena kćerka ubijena dok je čitala Kur’an žrtvama na Adawiyi. Ubijena je dok se opirala ugnjetavanjima i užasu, kazala je Sena el-Biltadži.
Osvrćući se na suze turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, kada je plakao dok je slušao pismo Muhammeda el-Biltadži koje je napisao Esmi, Sena el-Biltadži je kazala kako se njena “vjera u svijet i humanost vratila, nakon šutnje cijelog svijeta na zločin, ugnjetavanja i nasilje koje doživljavamo”.
Esmin stariji brat Ammar el-Biltadži govorio je o Esminim lijepim manirima i dobrim djelima koje je činila, istakavši kako su bolnice odbile liječiti one koji su ranjeni ili poginulu na trgu Rabiatul Adawiya. On je pojasnio da je na njih pucano dok su nosili beživotno tijelo Esme sa trga Rabia te da je tijelo ispalo iz njihovih ruku.
“Ostala je na zemlji da leži pola sata, a onda sam je nosio u osam bolnica, ali niti jedna nije htjela prihvatiti mrtvo tijelo moje sestre. Na kraju ju je bolnica Huseyn prihvatila”, kazao je Ammar te ustvrdio i da su egipatski mediji objavljivali kontradiktorne izvještaje o smrti njegove sestre Esme.
(Agencija Anadolija)

17:46

Egipatska državna televizija objavila da je uhapšen Muhammed el-Beltadži, generalni sekretar Partije za slobodu i pravdu.On je ove sedmice pozvao egipatsko stanovništvo da u petak nakon džuma namaza izađe na ulice u znak protesta protiv vojne vlasti.

„Podsjećam i vas i sebe da očaj nije osobina poštenih već da imaju povjerenje u Allahovo obećanje“, poručio je on.

Sigurnosni izvori navode da je Beltadži uhapšen u jednom selu u provinciji Giza.

 

23. avgust

18:52

Širom Egipta nastavljaju se demonstracije na poziv Koalicije za povratak legitimiteta i protiv vojnog udara. Najmasovnije su u Aleksandriji, Asjuutu, Ismailiji, Kairu kao i na zapadu zemlje. Na širem području Kaira protesti su organizovani ispred 28 džamija nakon džuma namaza. Kako javlja dopisnik Al Jazeere, osim parola protiv vojnog udaram često se uzvikuju i one protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Protesti se održavaju i ispred Kabineta državnog tužioca gdje demonstranti iskazuju nezadovoljstvo Mubarakovim puštanjem na slobodu. U isto vrijeme, provode se policijske akcije hapšenja visokih zvaničnika Muslimanske braće, kao i drugih protivnika vojnog udara.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javio se sa demonstracija nedaleko od kairskog Trga Sfingi.

“Ovaj marš, u ovom dijelu grada, kao i još nekoliko protesta iz Gize pokušat će se susresti na Trgu Sfingi …Sve su to demonstranti Koalicije protiv vojnog udara. Što je zanimljivo za njih danas jeste da ćete vidjeti masu njih, gotovo sve kako drže znak četiri prsta … koji se izrodio posljednjih dana. Njime se iskazuje solidarnost s onima koji su ubijeni prošle sedmice prilikom raščišćavanja džamije i trga Rabaa od sigurnosnih snaga. Četiri prsta jer se na arapskom četiri kaže ‘arba’, što zvuči slično imenu džamije ‘Rabaa’. Zato su izabrali taj simbol.

(AJB)

12:45

Predstavnik egipatske Alijanse protiv puča, koju čine Muslimanska braća i druge grupe, rekao je za Al Jazeeru da su pozvali na 28 marševa nakon molitve u petak.

Pozvali su na 16 marševa u Kairu, a 12 u Gizi. Svi marševi bi trebali krenuti iz tačno određenih džamija.

Predstavnik je kazao da se u petak ne očekuju takozvani sjedeći protesta, kakvi su viđeni prethodnih sedmica.

Organizatori kažu da bi se sve ovo trebalo početi u 13:30 sati.

(Džezira)

11:06

Za petak su najavljene nove demonstracije protivnika vojnog udara u nekoliko egipatskih gradova.

Tokom noći sa četvrtka na petak protivnici bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka izašli su na ulice nekoliko gradova, nakon što je on iz zatvora premješten u bolnički pritvor.

(Džezira)

22.avgust

19:20

Ko je ko u Muslimanskom bratstvu

Hapšenja članova i funkcionera Muslimanskog bratstva postala su egipatska svakodnevica. Broj žrtava uličnih nereda svakodnevno raste. Bratstvo poziva na nove masovne proteste. Saznajte ko je ko u toj organizaciji.

Nakon svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija početkom jula, širom zemlje organizuju se protesti, a broj žrtava raste svakoga dana. Lideri Mursijevog pokreta Muslimansko bratstvo su ili u pritvoru ili u bjekstvu.

Muhammed Badie

Duhovni vođa Bratstva Muhamed Badie uhapšen je u utorak.

Badie je po struci je veterinarski patolog, a studirao je na više egipatskih univerziteta.

Nedugo nakon dobijanja diplome iz veterinarske medicine 1965. Badie je uhapšen zbog svojih političkih aktivnosti,zajendo sa vođom Muslimanskog bratstva Sejjidom Kutbom te je osuđen na 15 godina zatvora. Odslužio je devet godina, tadašnji predsjednik Egipta Enver Sadat pomilovao ga je 1974.godine.

U Bratstvu je imao više administrativnih funkcija, a više puta je služio zatvorsku kaznu zbog svog političkog djelovanja.

Tokom 1998.godine zatvoren na 75 dana zbog učestvovanja u Islamskom davetskom društvu u Beni Suefu. Badie je 2010.postao vrhovni vođa Bratstva zamijenivši Muhammeda Mehdi Akifa.

Poznat je po nekoliko oštrih,ali istinitih izjava o Izraelu i Zapadu,uključujući i onu iz 2010.godine kada je kazao da su arapski i muslimanski režimi izdali svoj narod zbog nesuočavanja sa pravim neprijateljima muslimanima,ne samo Izraelom već i SAD-om.

“Vođenje džihada protiv ovih nevjernika je Allahova naredba koja se ne može zanemariti,kazao je Badie. “Vlade nemaju pravo da zaustave svoj narod da se bori protiv SAD-a.“

Krajem jula izjavio je da je “svrgavanje Mursija kriminalniji čin od uništenja Kabe u Meki”, što je dovelo do mnogobrojnih reakcija.

Badie je u julu optužen za podsticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi da počne 25. avgusta. Uhapšen je nekoliko dana pošto je njegov sin Ammar ubijen u neredima u Kairu.

 

Mahmud Ezzat

 

“Čuvar finansija i tajni” Muslimanskog bratstva Mahmud Ezzat jedna je od vodećih figura u organizaciji od šezdesetih godina.

Pridružio se Bratstvu kada je imao 18 godina i probio se do vrha pokreta 2010. godine.Zajedno sa Hajratom el-Šatirom i Hassan Malekom,Ezzat je bio zatvoren od 1992. do 1993. godine. U 1995. Uhapsili su kao vođu ilegalne organizacije. U januaru 2008.godine opet je uhapšen ali ovaj put zbog kairskih demonstracija protiv izraelskih napada na Pojas Gaze. Trenutno je profesor na  Medicinskom fakultetu Zagazig univerziteta. Također je potpredsjednik Islamske medicinske asocijacije.

U medijima je predstavljen kao ‘željezni čovjek’ Bratstva. Smatra se osobom bliskom  el-Šatiru te ključnom osobom za koordiniranje između Bratstva i Stranke za slobodu i pravdu.

Uprkos svojoj vodećoj ulozi koju ima u organizaciji, nije se mnogo pojavljivao u javnosti, a u decembru 2012. godine je označen kao “najopasniji čovjek” u Bratstvu, a akademik Sa’d el-Din Ibrahim rekao je za njega da predstavlja “veliku enigmu”.

 

 

 

Hajrat el-Šatir

 

Inženjer, biznismen i islamistički aktivista Hajrat el-Šatir smatra se jednim od najuticajnijih ličnosti u pokretu.

Šatir se pridružio Bratstvu 1974.godine.Prije toga,1967., bio je jedan od osnivača Opće islamske akcije u Aleksandriji. Zatvaran je zbog učešća na studentskim demonstracijama.Nakon što se pridružio Bratstvu postao je jedan od najuticajnih vođa.Zbog širokog spektra poslovnih interesa smatra se ključnim finansijerom i strategom Bratstva.

U ranim 1990.-tim zajedno sa poslovnim partnerom Hassan Malekom,također dugogodišnjim članom Bratstva, zatvoren je u sklopu istrage Selsabil.Šatir je oslobođen 1993.,od 1995. do 2000.godine služio je još jednu zatvorsku kaznu,zajedno sa 54 druga člana Bratstva zbog svoje uloge u oživljavanju pokreta,koje je tada bilo ilegalna organizacija.Od 2004. godine je drugi zamjenik bivšeg vrhovnog vođe Mehdi Akifa i bio je ključna ličnost u pregovorima sa režimom za učešće Bratstva na parlamentarnim izborima 2005.godine. Tokom 2007.godine uhapšen je sa drugim članovima Bratstva zbog navodne borbene obuke,osuđen je na sedam godina zbog terorizma i navodnog pranja novca a oslobođen je u martu 2011.godine nakon svrgavanja Mubaraka.

Od revolucije 2011.godine Šatir je najuticajniji strateg Bratstva. Uveliko je odgovoran za odluku o formiranju političke stranke te za nacrt Nahda projekta, tj. izborne platforme Bratstva.Naimenovan je kao prvi kandidat za predsjednika Egipta na izborima 2012. godine ali mu je zabranjena kandidatura zbog njegovih nedavnih hapšenja.

Šatir je uhapšen 5. jula, odmah po zbacivanju Muhammeda Mursija.

 

 

 

Muhammed el-Beltadži

 

Beltadži je jedan od najistaknutijih i najkarizmatičnijih političkih ličnosti.Prvi put se susreo sa pokretom još u srednjoj školi u Aleksandriji.

Generalni sekretar Stranke za slobodu i pravdu, koja je političko krilo Muslimanskog bratstva, i bivši član egipatskog parlamenta Muhammed el-Beltadži bio je aktivista u aferi “Mavi Marmara” 2010. godine.

Beltadži je izabran u Narodnu skupštinu 2005.godine gdje je postao istaknuti kritičar režima. On je također jedan od učesnika turske flotile koja je 2010.godine plovila ka Gazi.

Desetog jula tužioci su naredili hapšenje Beltadžija, a zatim i da se zamrzne njegova imovina.

Još uvijek je na slobodi i pojavljuje se svakodnevno u na trgu Rabije el-Adevije, gdje drži govore.

Kritike Muslimanskog bratstva u egipatskim medijima su se fokusirale na Beltadžija, koji se sumnjiči da je stajao iza nasilja koje su, navodno, izazvali pripadnici Bratstva.

Njegova sedamnaestogodišnja kćerka Esma ubijena je na trgu Rabije el-Adevijje tokom protesta.

 

 

 

Džihad el-Hadad

 

Sin Mursijevog savjetnika za vanjske poslove Issama el-Hadada, Džihadje viši savjetnik i glasnogovornik Bratstva.

Džihad je odrastao u Aleksandriji,studirao je marketing i produkciju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedno vrijeme radio je  na produkciji  Amr Halidovih  TV serija. Na podsticaj Hajrat el-Šatira vratio se u Egipat.

Hadad je bio i strateg za medije u Mursijevoj kampanji 2011. godine i aktivan je u stranim medijima.

Daje intervjue za BBC,Sky News,CNS, te je aktivan i na društvenoj mreži Twitter.

 

 

Issam el-Erijan

Zamjenik predsjednika Stranke za slobodu i pravdu Issam el-Erijan još uvek nije priveden, iako su njegovo hapšenje prošlog mjeseca naredili tužioci.

Issam je po vokaciji ljekar, mada je završio i Pravni fakultet na Univerzitetu u Kairu te studij historije na el-Azharu, magistrirao  je patologiju.Upisao je doktorat na Univerzitetu u Kairu ali još uvijek nije doktorirao zbog čestih hapšenja i konstantnog pritiska snaga ‘sigurnosti’.

El-Erijan je uhapšen 1981. godine u seriji hapšenja usmjerenih na islamske grupe. Suđeno mu je na vojnom sudu gdje su završili pripadnici Muslimanskog bratstva. U zatvoru je proveo i vrijeme od 1995.-2000.godine, a posljednji put je uhapšen za vrijeme egipatske revolucije.

Redovno se pojavljuje u domaćim i stranim medijima.

Pokrenuo je mnoštvo reakcija svojim izjavama o egipatskim Jevrejima i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U intervjuu za egipatski Dream TV 2012. Erijan je pozvao egipatske Jevreje koji su emigrirali u Izrael te njihove potomke da se vrate u Egipat,pozivajući i izraelske Jevreje da se vrate u  zemlje svog porijekla bez obzira da li je to ‘Poljska,Egipat ili neka druga zemlja’. Erijan je tada pozvao i na povratak palestinskih izbjeglica. Erijan je izjavio da iako je njegova stranka protiv cionizma a da nije protiv Jevreja,tvrdeći da   domovina Jevreja nije Izrael. Kao odgovor na njegov intervju dobio je tužbu jer je navodno širio ‘lažne informacije koje potencijalno mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti’.

 

Ahmed Arif

 

 

Glasnogovornik Bratstva u arapskim medijima Ahmad Arif je stomatolog po struci i ekspert u islamskoj i hrišćanskoj teologiji. Njegovo postavljenje je bilo dobro primljeno u egipatskim medijima.

Danas je javljeno da je Ahmed uhapšen.

 

 

 

 

 

 

Abdel-Rahman el Barr

 

 

el barr big

Često opisivan kao “Muftija Muslimanskog bratstva”, Abdel-Rahman el Barr je najstarija vjerska ličnost u Bratstvu.

Za vrijeme Mubarakove vladavine često je hapšen kao pripadnik Bratstva,a učestvovao je u donošenju nacrta ustava zasnovanog na šerijatu u decembru prošle godine.

U februaru ove godine Bratstvo je nominovalo Abdel-Rahmana za poziciju egipatskog vrhovnog muftije.

Nije priveden i često sa vjernicima prisustvuje okupljanjima podrške Muhammedu Mursiju. El Barr je inače dekan Fakulteta islamskih nauka na El-Azharu.

 

 

 

 

17:35

Husni Mubarak napustio zatvor u Kairu u specijalnom medicinskom helikopteru i prebačen je u vojnu bolnicu. Premijer Egipta naredio da se Mubarak prebaci u kućni pritvor.Kako je objavila egipatska državna televizija Mubarak će iz zatvora Tora biti prebačen na novu lokaciju, gdje će biti zadržan u kućnom pritvoru.

View image on Twitter

21.avgust

18:03

U pokušaju da napusti zemlju, na granici sa Libijom uhapšen je visoki funkcioner Muslimanskog bratstva šejh Safvet Hegazi, tražen zbog navodnog podsticanja na nasilje.

Na aerodromu u Kairu je tokom noći, dok je pokušavao da se ukrca na let za Italiju, uhapšen glasnogovornik Bratstva Murad Ali, naveli su egipatski zvaničnici.

Poslije hapšenja vođe Muslimanskog bratstva Muhameda Badija, u pokušaju vlasti da okončaju proteste, koalicija okupljena oko Bratstva najavila je da će u petak održati novi veliki skup.

Sa tog protesta, kako je saopšteno, biće upućen poziv demonstrantima da nastave sa zahtjevima da se oslobodi  predsjednik Muhammed Mursi.

U međuvremenu, egipatski premijer Hazem Beblavi upozorio je SAD da će učiniti grešku ako suspenduju godišnju vojnu pomoć u iznosu od 1,3 milijardi dolara Egiptu.

“Ne zaboravimo da je Egipat živeo uz vojnu pomoć Rusije i da smo preživljeli. To, dakle, neće biti kraj svijeta”, rekao je Belbavi.

I ministri vanjskih poslova EU danas će na sastanku u Briselu razgovarati o mogućnosti suspenzije dijela finansijske pomoći Unije u cilju pritiska na vlasti u Kairu da prekinu sukobe sa demonstrantima.

17:57

Tužilaštvo saopštilo da se neće žaliti na odluku suda.

Husniju Mubaraku se sudilo za korupciju, a optužbe se tiču navoda da je Mubarak primao poklone od egipatskog državnog dnevnika El-Ahram.

Mediji u Kairu prenose da je njegova porodica uplatila novac koji odgovara vrijednosti poklona koje je Mubarak  primio.

14:37
Egipatski sud naredio je puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u srijedu, što znači da bi on mogao napustiti zatvor kasnije u toku dana, jer ne postoji više nikakve zakonske osnove za njegov pritvor.

00:39

Poruka dr.Muhammeda Badiea prije hapšenja

Mi ćemo biti podvrgnuti nedaćama, potvorama, hapšenjima, čak i ubistvima i mučenjima od strane sila zla. Ono što se desilo u Egiptu je veliki ispit za cijeli ummet da bi Allah dž.š. vidio ko su borci na Njegovu putu a ko su munafici i oni koji se dvoume.

Vrhunac ove kušnje jeste padanje šehida koje ubijaju zločinci, ubice i kriminalci zbog njihove riječi istine u lice nepravednom vladaru. Ta krv šehida i onih koji su ubijeni spaljivanjem bit će prokletstvo na ubice i zločince kao i za one koji su ih u tome podržali pa makar sa jednom riječju.

Kunem se Gospodarom da će On ovakvim ljudima dati pobjedu.

Akos.ba

FB: Muslimanska braća

00:22

Jadno i žalosno

Hamed el Mazrou, novinar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio da nudi nagradu od  milion egipatskih funti (oko 143.000 dolara) za bilo koju informaciju koja će pomoći u hapšenju trojice najznačajnih ličnosti Muslimanskog bratstva Egipta.

El-Mazrou je u utorak izjavio za njemačku agenciju D.B.A. da će nagraditi svakog ko pomogne da se pronađu bilo koji od sljedeće trojice vođa Muslimanskog bratstva: Issama el-Eriaan,Muhameda el-Beltadžija i Savfeta  Hidžazija.

Nagrada će biti dodijeljena u koordinaciji sa egipatskim ministarstvom unutarnjih poslova bez obzira na nacionalnost ili vjeru, pa čak ukoliko se radi o osobi iz egipatskog MUP-a ili samog Muslimanskog bratstva.

20.avgust

23:56

Saudijski alimi osudili vojni puč

U izjavi dostavljenoj Anadolija Agenciji grupa od 58 alima Saudijske Arabije osudila je vojno svrgavanje egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija. Alimi ono što se dogodilo u Egiptu opisuju kao ‘nesumljiv vojni udar i nezakonito i nedopušteno kazneno djelo“,navodi Middle East Monitor.

Alimi pozivaju de facto egipatsku vladu da posegne za dijalogom i glasačkom kutijom kako bi riješili sukob. Oni svrgavanje izabranog predsjednika Egipta od strane ministra odbrane El-Sisija opisuju kao ‘jasno kršenje volje naroda“.

Alimi tvrde da je nekoliko regionalnih i međunarodnih ličnosti kovalo zavjeru da svrgnu legitimno izabranog predsjednika Egipta od trenutka kako je preuzeo dužnost krajem 2012. godine,namjerno sabotirajući njegovu vladu. Oni navode kako su određene političke stranke odnosno Front za nacionalni spas i pokret Tamarud zapravo i formirane kako bi svrgle Mursijevu vladu.

Među onima koji su potpisali manifest nalaze se : Muhammed Naser el Suhejbani,Ali bin Said el Gamdi,AbdulAziz bin AbdelMuhsin el Turki,Hassan bin Saleh el Hamid, Muhammed bin Abdelaziz el Hudari,Muhammed bin Sulejman el Barek i Abdel Muhammed el Fevzan.

17:07

Demonstracije protiv vojnog puča se održavaju i danas u nekoliko egipatskih gradova.

15:00Mahmoud Ezat novi vođa Muslimanske braće. Ezat je postavljen za privremenog lidera nakon što su egipatske snage sigurnosti u utorak uhapsile Mohameda Badieja.

Egipatski sud će u srijedu razmotriti zahtjev za oslobađanje svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je sudu predao Mubarakov advokat, kazali su u utorak sudski izvori.

Sud će se sastati u kairskom zatvoru gdje je smješten Mubarak, rekli su izvori.

Ako sud usvoji zahtjev, Mubarak će biti oslobođen, jer ne postoje dalje zakonske osnove za njegov pritvor, iako mu se ponovo sudi na temelju optužbi da je naredio ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011.

12:50

Erdogan:Turska ima dokaza da Izrael stoji iza puča

Premijer Turske Redžep Tajjip Erdogan tvrdi da Izrael stoij iza vojnog puča u Egiptu,dodajući da Ankara ima dokaze.

„Zapad sada počinje govoriti kako demokratije nije izborna kutija niti samo kutija ali mi znamo da je izborna kutija volja naroda“, kazao je Erdogan 20. avgusta na sastanku njegove stranke.

„Ovo je ono što se dešava u Egiptu. Ko stoji iza toga? Izrael. Mi imamo dokaze“, kazao je premijer turske,pozivajući se na sastanak sa neimenovanim intelektualcom i ministrom pravosuđa u Francuskoj prije izbora 2011. godine.

„Erdogan navodi da se radi o intelektualcu Jevreju. „Muslimansko  bratstvo neće ostati na vlasti čak i da dobiju izbore jer demokratija nije izborna kutija’, to je ono što je on tada kazao“, rekao je Erdogan.

IslamBosna.ba

12:40

Ian Black, Guardianov urednik za Bliski istok, koji se trenutno nalazi u Kairu,navodi kako je naslovnica El Akhbara na kojoj krivicu za jučerašnji napad na Sinaju svaljuju  na Muslimansko bratstvo  te hapšenje Muhammeda Badiea je dio propagandne kampanje s namjerom da dođe do raskola među pristalicama Bratstva kao i da se podgriju negativni osjećaji protiv njih među narodom.

On kaže: „Stiče se dojam da egipatske vlasti misle da mogu dovesti do podjela unutar Muslimanskog bratstva nakon što su uklonili više zvaničnike među kojima je i Badie koji se suočava sa suđenjem,a naravno tu su i mnogi drugi…

Moguće da oni (egipatske vlasti) mogu doprijeti do mladih ljudi kako bi prihvatili da je igra za Bratstvo gotova, koje će vjerovatno biti zabranjeno i otići u ilegalu, i da postoje različiti načini učestvovanja u politici Egipta.

Nemoguće je zamisliti da se vlada Egiptom i da se postigne bilo kakav značajan napredak  bez učešća Muslimanskog bratstva na izborima, odnosno da ljudi koji su islamisti mogu učestvovati u politici Egipta. Ukoliko se potpuno isključe onda ćemo se suočiti sa situacijom koja će biti poput one u pred-revolucionarnom periodu vladajuće stranke, malih liberalnih sekularnih stranki i islamista koji ne mogu učestvovati.

U globalu imamo propagandni rat protiv Bratstva.

12:23

Vođa egipatske Muslimanske braće Mohamed Badei je prebačen u zatvor Tora, kazali su za Al Jazeeru izvori iz egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zatvor Tora je nalazi u južnom dijelu Kaira, a u njemu su smješteni svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak i drugi čelnici iz njegovog režima.

Najmanje pet naloga za hapšenje je izdato za Badeia, uključujući onaj za poticanje nasilja, vrijeđanje i klevetu protiv sudija i pravosudnih tijela. (AJE)

Maher Hamud novinar Daily News Egypt navodi da je na osnovu člana 4. Ustava Muslimanskog bratstva Mahmud Ezzat proglašen novim vođom Bratstva uslijed hapšenja Badeia.

11:23

Član porodice generala Abdul Fettaha el-Sisija odrekao ga se nakon pokolja na trgu Rabije el-Adevije. Hazem Lutfi Abdel Aziz Abdel Rahman el-Sisi pojavljuje se  u video snimku u prilogu osuđujući Sisija za smrt njegovog brata Lutfi Halida el-Sisija. Halid, četrdesetšestogodišnji inžinjer, ubijen je tokom vojnog i policijskog napada na kamp na trgu Rabbije u srijedu.

Hazem navodi kako se odriče generala Sisija kao člana svoje porodice,nazivajući ga ubicom i izdajnikom. On kaže kako je siguran da će general-pučist Sisi biti kažnjen za svoje postupke čak i ukoliko se pravda bude dugo čekala,kao i ministar unutrašnjih poslova Muhammed Ibrahim. Hazem na kraju kaže da se nada da će Allah svima podariti strpljenje i traži od Egipćanja da se izbore za svoja prava.

11:11

Obamina administracija tajno suspendovala pomoć Egiptu

SAD je tajno suspendovala vojnu pomoć Egiptu prema pisanju Daily Beast-a. Ovaj američki internet portal navodi da su dobili informaciju iz ureda senatora Patricka Leahy-ja kako je vojna pomoć privremno obustavljena.  Oni citiraju izjavu Davida  Carle-a, glasnogovornika Leahy-ja: „Podrška egipatskoj vojsci obustavljena je shodno zakonu“.

Međutim sa portala navode da suma od 586 miliona dolara obećane pomoći egipatskim oružanim snagama u fiskalnoj 2013. godini još uvijek nije zvanično obustavljena.

Dva dužnosnika iz Obamine administracije izjavila su za Daily Beast da su advokati administracije odlučili kako je najbolje privremeno obustaviti vojnu pomoć  na osnovu naznaka da je izvršen vojni udar, dok u isto vrijeme su odlučili da zakon ne zahtjeva javno objavljivanje da se  državni udar zaista dogodio.

„Donešena odluka se odnosi na to da ćemo izbjeći da kažemo da se radi o državnom udaru ali da ćemo ostati na sigurnoj strani zakona, ponašaćemo se kao da je za sada došlo do objavljivanja“,kazao je jedan od dužnosnika administracije. „Ali ne objavljujući ovu odluku dobija se na fleksibilnosti njene izmjene“.

10:43

Gasom bogati Katar je poslao drugu pošiljku besplatnog ukapljenog gasa koje je obeća Egiptu, javljaju agencije, iako je Doha kritizirala smrtonosno razbijanje demonstracija Muslimanske braće.

Tanker je krenuo “za bratski Egipat 9. augusta”, objavila je kasno u ponedjeljak državna informativna agencija QNA.

Cilj pošiljki je da smanji nestašicu energetskih izvora u Egiptu tokom ljeta, navela je QNA izjavu neimenovanog zvaničnika ministarstva vanjskih poslova.

“Odgovorna lica privode kraju mjere potrebne da se isporuče preostale pošiljke obećanog poklona bratskom egipatskom narodu”, kazao je zvaničnik.

Katar je u junu obećao pet pošiljki ukapljenog prirodnog gasa kao dar Egiptu, a zaljevska država je predvodila listu donatora koji su pomagali sjevernoafričkoj državi prije svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Katar se istakao među zaljevskim zemljama u osudi smrtonosnog razbijanja demonstracija Muslimanske braće, koje je Egipat proveo nakon što je vojska smijenila Mursija 3. jula.

Ali je katarski ministar vanjskih poslova Khaled al-Attiyah u nedjelju kazao da njegova država nikada nije pomagala Muslimansku braću i da se njihova pomoć uvijek bila obećana cijelom Egiptu

AJE

10:41

Porodice žrtava koje su pobijene u nedjelju u zatvoru Abu Zaabal potvrđuju prisutnost tragova spaljivanja i mučenja te tragova metaka u tijelima njihove djece.

Nacionalna koalicija za podršku legitimitetu a protiv vojnog udara sa svoje strane traži međunarodnu istragu o masakru Abu Zaabal. Oni navode da su žrtve ubijene bojevom municijom u policijskom transporteru.

Koalicija navodi da vođe puča snose punu odgovornost za ubistvo desetina zatvorenika, čiji broj je 52 zatvorenika koji se se protivili vojnom udaru.
islamemo.com

Akos.ba

09:06

Duhovni vođa Muslimanskog bratstva,Muhammed Badie,uhapšen je u Kairu, prenose državni mediji.

Mohammed Badie uhapšen je u stanu u Nasr City-ju, u sjeveroistočnom Kairu.

Badie je u julu optužen za poticanje na nasilje zajedno sa drugim članovim Muslimanskog bratstva, a sudski postupak protiv njega i dvojice njegovih zamijenika trebao bi početi 25. augusta.

Na Facebook stranici Ministarstva unutrašnjih poslova objavljena je fotografija koja prikazuje Badiea s podočnjacima kako sjedi u automobilu između dvojice muškarca u zaštitnim prslucima.

Njegovo hapšenje dolazi nekoliko dana nakon što je njegov tridesetosomogodišnji sin ubijen tokom protesta u Kairu.

Ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim potvrdio je medijima da je Badie uhapšen u utorak rano ujutro

Zajedno sa Badiem državni tužilac Egipta izjavio je da je uhapšeno oko 260 Mursijevih pristalica zbog formiranja ‘ilegalne organizacije’.

 

19.avgust

15:41

Saudijska Arabija je obznanila da će arapske i muslimanske zemlje uskočiti s pomoći za Egipat ukoliko zapadne zemlje ukinu pomoć Kairu zbog krvavog sloma demonstracija.

“Onima koji su objavili da će prekinuti svoju pomoć Egiptu, ili onima koji prijete da će to uraditi (mi poručujemo) da su arapske i muslimanske nacije bogate…i neće oklijevati da pomognu Egiptu”, izjavio je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Saud el-Fejsal u izjavi za državnu novinsku agenciju SPA.

U svom jučerašnjem govoru Sisi je rekao:

“Naše uzdržavanje od reakcije se neće nastaviti. Mi nećemo prihvatiti nove napade. Krenućemo punom snagom. Napadači žele da unište Egipat.”

15:40

Robert Fisk dao je veoma zanimljiv intervju za El-Džeziru na engleskom jeziku,u nastavku sažetak onog što je gospodin Fisk rekao:

„Ljudi su više navikli na masakre u Egiptu. Postaje poprilično normalno da uđete u džamiju i brojite tijela na podu, ove male ’krvave lopte’, koje često i nisu male, postaju gotovo uobičajene a čini se da to ne šokira lude na način na koji vi mislite,makar ne sada. Normalno je da otvorite izjutra novine i vidite slike mrvih ljudi u njima,normalno je da čujtete pucnje u jednom od nastarijih i najljepših gradova svijeta.

Nevjerovatna stvar je da je policija dato poprilično puno ovlaštenja da pucaju na koga god žele nakon što je uvedeno vanredno stanje.

….

Sve više počinju zvučati kao Bešar el-Assada kada bi govorio o svojim protivnicima čak i kada su prije dvije i po godine bili samo mirni demonstranti. Zapravo jezik je gotovo identičan „teroristi’, ’fundamentalisti’, ’ekstremisti’….demoniziraju milione osoba, možda Muslimansko bratstvo nije većina u Egiptu ali demoniziraju milione osoba koje su Egipćani. Gleda se na to kao da su djeca Egipta, djeca generala Sisija.

….

Većina diplomata je poprilično svjesna šta se zapravo događa ali reakcija je jadna. Obama gotovo da je dao zeleno svijetlo puču.

13:48

Da li su ovo režimske dobre vijesti?

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut sa vlasti 2011. godine, bit će pušten iz zatvora u narednih 48 sati nakon što je oslobođen optužbi za korupciju, izjavio je Reutersu njegov advokat Farid El-Dib.

Advokat je to rekao nakon što su sudske vlasti naložile puštanje Mubaraka na slobodu, po osnovi jedne od dvije preostale optužnice protiv njega za korupciju.
Jedina zakonska osnova za zadržavanje Mubaraka u pritvoru bi mogla bi biti još jedna optužnica za korupciju, rekao je El-Dib i dodao da će taj slučaj biti okončan krajem sedmice.

“Sada nam je samo preostala jednostavna administrativna procedura, koja ne bi trebala trajati više od 48 sati. Mubarak bi se trebao naći na slobodi do kraja sedmice”, najavio je advokat.
Mubaraku (85) i dalje predstoji ponovljeno suđenje za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom protesta u Egiptu 2011. godine.

Nakon zbacivanja Mubaraka novi izabrani predsjednik nestaje nakon  državnog udara, a stari predsjednik Mubarak se onda vraća oslobođen svih optužnica? Koja demokratija…

09:24

S druge strane, pučistički ministar unutrašnjih poslova obećava “dobre vijesti” u slijedećih 48 sati.

U međuvremenu državna ekonomija trpi još veće gubitke zbog policijskog sata.

Na sjevernom Sinaju u jednoj eksploziji su ubijena 24 policajca, javlja AP.

08:41

Prema izjavi zajedničkoj izjav Muslimanskog bratstva i Stranke slobode i pravde u podne će biti održana konferencija za štampu kako bi se otkrili detalji o ubistvu uhapšenih demonstranata.

18. avgust

20:41

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javlja o incidentu masovnog ubistva uhapšenih demonstranata:

“Informacije o ovome još pristižu, ali na prvi pogled, zaista šokantan incident: 38 muškaraca, koji su uhapšeni nakon jučerašnjeg čišćenja džamije Al-Fatah, prevozili su u zatvor u Kairu u policijskom kombiju. Rečeno nam je da su oni nekako, detalje još nemamo, uspjeli uvući policajca u kombi da ga drže kao taoca, da ga pokušaju iskoristiti kao sredstvo pritiska.

No, ono što se sljedeće dogodilo jeste da su drugi policajci gurnuli svoje oružje kroz prozore ovog policijskog vozila i upucali sve unutra. Ubili su 38 muškaraca u ovom vozilu koje je transportovalo ove ljude u zatvor…. kao što rekoh, ovo je šokantna priča, detalji tek pristižu, ali osnovne stvari koje sam vam ispričao potvrdio je jedan naš izvor, ovo se dogodilo prije nekoliko sati. Kad budemo imali više, javit ćemo vam, ali mislim da je to indikativno za nevjerovatno nasilje kojem smo svjedočili ovdje u Egiptu u posljednjih nekoliko dana.”

Snage sigurnosti raspoređene su oko Vrhovnog ustavnog suda u Kairu. Na snimcima se vide oklopna vozila s mitraljezima, a izvještaji govore i o snajperistima.

Sud je doslovno utvrda. Reporteri s te lokacije izvještavaju da se ispred Suda okupilo i lokalno stanovništvo koje kaže da želi čuvati zgradu Suda. Zato se strahuje i od sukoba dvije grupe građana – protivnika prelaznih vlasti i ljudi koji ih podržavaju.

Demonstranti marširaju prema Sudu iz Helwana, Gize, Doqqija, Minye i drugih gradova.

17:11

Današnji protesti u Kairu su otkazani zbog općeg prisustva snajpera po krovovima zgrada. Također zbog sigurnosnih razloga je otkazana konferencija za štampu Muslimanskog Bratstva.

14:35

Muslimansko Bratstvo je najavilo nove proteste za nedjelju. U dosadašnjim protestima protiv vojnog puča država je masakrirala preko 750 ljudi. Među žrtvama je i sin Muhameda Badia, predvodnika Bratstva.

EU namjerava u predstojećim danima diskutovati odnose prema Egiptu zbog njegovih represalija i masakriranja demonstranata.

Također mnogi senatori i političari u SAD-u kritikuju odnos administracije Baracka Obame prema puču u Egiptu te ga optužuju za podršku diktaturi.

Egipatski vladin kabinet je sazvao hitnu sjednicu da razmotre najnoviji razvoj događaja. Sastanak je zatvoren i nije jasno da li će nakon toga biti održana konferencija za štampu.

17. avgust

20:34

Uprkos policijskom satu, danas se velike demonstracije nastavljaju u Helvanu, Gizi, Aleksandriji, Asjutu, Minji, Beni Suefu, Fauoumu i Arišu.

U međuvremenu je pičistička vlada zauzeta davanjem brojnih press-konferencija na kojima nastoje ocrniti demonstrante.

Muslimansko Bratstvo je optužilo pučiste da oni  iniciraju nasilničke napade da bi izazvali sektaško nasilje.

Libijska vlada je usvojila neutralan stav prema događajima u Egiptu, smatrajući ih isključivo unutrašnjim pitanjem Egipta.

Kćerka emira od Dubaija Šejh Muhammeda bin Rašida el Makktuma – Mehra, poznata je po ranijim objavljivanjima poruka na svojim profilima na društvenim mrežama u kojima je neosporno podržavala protivnike vojne uprave u Egiptu i sirijske pobunjenike, a u svom posljednjem oglašavanju na Facebooku je ispod fotografije svog oca napisala “Izvini oče, ali naše pare su uzrokovale krvoproliće”.

Ona je osudila podršku nekih arapskih lidera vojnoj upravi Egipta.
Mehra je i 19. jula ispod slike njenog oca sa kraljem Saudijske Arabije, ispod koje je stojao komentar New York Timesa: “Novac koji su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Emirati dali egipatskom vojnom lideru Es-Sisiju iskorišten je za svrgavanje Mohammeda Morsija”, napisala “Oprosti, jesi mi otac ali ovo je vjersko pitanje”. (Agencija Anadolija)

19:54

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je međunarodni odgovor na rastuću krizu u Egiptu, rekavši da Ujedinjeni narodi i Evropska unija treba da se stide činjenice da nisu djelovali.

“Bit ću vrlo jasan. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda više nema pravo da sebe pogleda u ogledalo, toliko se stidi jer nije moglo osuditi ono što se dešava u Egiptu”, rekao je Erdogan.

“Isto vrijedi za Organizaciju islamske saradnje i Evropsku uniju. Oni koji se ne oglašavaju tokom razvoja događaja u Egiptu odobravaju masakre svojom šutnjom i tonu u krvi koja teče u toj državi.”

Džezira

18:57

Vlasti Egipta su do sada priznale ubistvo 173 osobe u napadu na demonstrante od petka do danas. Uhapsile su preko 1000 članova Muslimanskog Bratstva.

18:54

Egipatski konzulat u Libiji, u Bengaziju, je napadnut eksplozivnom napravom, a jedan čuvar je ranjen.

Grupa uleme iz Azhara je stigla do džamije Fatih u namjeri da posreduje.

Demonstranti su se sada okupili i u Helvanu, u južnom Kairu i uzvikuju parole protiv vojne hunte.

Rano danas su vođene demonstracije protiv puča i u Londonu (slika ispod).

18:37

Ovako državni mediji “dokazuju” naoružanost Muslimanskog Bratstva: Jednostavno su iz skupine naoružanih ljudi na krovu zgrade izbacili vojnika:

17:15

Ekskluzivno za IslamBosnu se javio i jedan učesnik demonstracija u Egiptu:

IB: Koliko ima ovih tzv. baltagijja razbojnika?
– Policija i vojska zajedno ubijaju. Civilno obučeni su policajci i u civilu kriminalci i potplačeni. Oni su u prvim redovima.

IB: da li nakon masakra na ulice izlazi više ljudi?
– Na ulicama je sve manje naroda jer se nemaju čime braniti. Jučer su bili opkoljeni ubijani iz svega mogućeg a goloruki. Frustracija je velika jer nemaju čime da se brane. Jučer su ih ubijali sa svih strana krovova naročito a nisu imali apsolutno ničim da uzvrate.
U toku su velika spaljivanja tijela da se prikrije zločin i tjeraju se ljudi da potpišu da su šehidi izvršili samoubistvo.

IB: da li su na ulicama samo ihvani ili svi koji su protiv diktature?
-Vodi se ogromna medijska kampanja da se ljudi na ulicama predstave kao vehabije i ekstremisti kad je jasno da na ulicama ima ljudi koji nisu izašli radi islamskog bratstva nego radi odbrane pravde i islama, kao i ja sam.

IB: kažu da je neko pucao s minareta džamije, da li je demonstrantima dozvoljeno nošenje oružja?
– Što se tiče ovih sad aktuelnih vijesti da pucaju na policiju iz džamije to je LAŽ. Ako ko puca to nisu protestanti. Minaret ima dva ulaza oba su sa strane koju kontroliše policija. Imaju helikopter koji kruži oko minareta, mogu da završe posao u sekundi. Čiste laži.

IB: Da li te je strah smrti?
– Kad ugledam hrabrost egipatskih žena zaboravim na smrt…hrabre sestre ko ashabijke mašaAllah.

15:12

Dva novinara, Matt Bradley iz Wall Street Journala i Alastair Beach iz Independenta je rulja unajmljenih razbojnika oko džamije El-Fettah napala i izudarala prije nego ih je vojska odvezla s lica događaja. Baltagijja neprestano znakovima prijeti i ljudima zatočenim u džamiji da će ih sve do jednog izmasakrirati.

14:55

Wounded man carried to safety

14:41

Skupina demonstranata se okuplja oko džamije Tevhid i namjerava da sed uputi prema Trgu Ramzes u namjeri da prekinu opsadu zatočenih ljudi u džamiji El-Fettah.

14:31

Egipatski pučistički premijer Hazim el-Beblevi je predložio zabranu Muslimanskog Bratstva i prema njegovim riječima, ta ideja “se razmatra”.

U međuvremenu je jasno da srkve koje su zapaljene, nisu zapaljene od strane članova Muslimanskog Bratstva nego od strane tzv. “baltagijja” jedinica, unajmljenih propalica koje su bile unajmljivane i za borbu protiv demonstranata u vrijeme revolucije protiv Mubaraka 2011. godine.

Ministar zdravstva Muhamed Bereket je izjavio da vlada duboko žali zbog onoga što se desilo.

14:24

Trenutna “službena” cifra ubijenih jučer i danas iznosi 173 osobe i 1330 ranjenih.

09:17
Prema navodima ljudi koji su opkoljeni u dzamiji al-Fatah telefonima se oprastaju od porodica jer se policija i vojska pokusavaju probiti u dzamiju posto su usli u dio džamije.
09:06

Vojnici su sinoć opkolili džamiju Al-Fatah i poslije dvočasovne paljbe po džamiji jutros ušli u džamiju u kojoj su stotine ljudi provele noć.

16. avgust

21:08

Iz jednog vojnog helikoptera je pucano na demonstrante na Trgu Ramzes.

21:06

Bilans današnjeg krvoločnog orgijanja egipatskih vlasti nad demonstrantima protiv vojnog puča iznosi do sada 120 ubijenih ljudi (prema zvaničnoj statistici 60), a cifra će vjerovatno rasti…

21:00

Počinjen masakr kod američke ambasade…

20:56

ABdullah kralj Saudijske Arabije pozvao arapske zemlje da spriječe da se “Egipat destabilizuje”, podržavajući novu vojnu diktaturu.

Uživo prenos na državnoj TV Egipta događaja u zemlji ide s natpisom “Borga Egipta protiv terorizma”:

19:49

Video koji pokazuje demonstrante koji uzvikuju: “Mirni protesti!”, a na koje zatim egipatske vlasti otvaraju vatru i neke (smrtno?) ranjavaju.

19:37

Demonstranti ispisuju svoja imena i broj telefona na ruku u slučaju da budu ubijeni ili ranjeni.

19:29

Kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdulaziz je danas izrazio podršku Egiptu u njegovoj “borbi protiv terorizma”.

Predsjedništvo Egipta je zatim pozdravilo kraljevu podršku, rekavši da “Egipat nikada neće zaboraviti njegov historijski stav”.

Jordan i UAE su pohvalili ovu kraljevu izjavu podrške.
18:30
Policija je danas iz automatskog oružja ubila 50 ljudi na demonstracijama na trgu Ramzes.
17:00

Prema navodima El-Džezire danas je policija ubila 17 ljudi na demonstracijama poslije džuma namaza.

12:47

Musa’ab el Šami navodi da je pet tenkova postavljeno na Ramzes trgu gdje su planirane demonstracije nakon džuma namaza

11:49

Egipatska vojna neodiktatura polahko priprema scenarij po kojem želi da napravi povod i opravdanje za novi masakr nad demonstrantima: Egipatska državna TV je izvijestila da su pripadnici Muslimanskog Bratstva zapalili zgradu vlade u Gizi, međutim svjedoci su izjavili da je zgrada bila najprije evakuirana prije nego je napadnuta i spaljena.

11:39

Egipatska vojska blokirala je ceste koje vode prema kairskom Trgu Tahrir oklopnim transporterima i postavila bodljikavu žicu.

Mala grupa demonstranata koji podržavaju vojsku nalazi se na trgu otkako je 3. jula svrgnut predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Uprava podzemne željeznice zatvorila je stanicu na Tahriru uoči masovnih demonstracija najavljenih za petak.

08:47

Inžinjer Ahmed Al-Ogaizy, sekretar Stranke Slobode i Pravde, iza koje stoji Muslimansko Bratstvo, je uhapšen.

08:42

Pokret Muslimanska braća apelirao je na pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija da u petak izađu na ulice i prisustvuju “milionskim marševima srdžbe” širom države u znak protesta protiv oružane akcije sigurnosnih snaga nad demonstrantima. “Demonstracije protiv vojnog udara u petak će krenuti iz svih džamija u Kairu, prema Trgu Ramzes, nakon džume (molitve petkom), tokom ‘Petka srdžbe’,” napisao je na Twitteru glasnogovornik Muslimanske braće Gehad el-Haddad. U posebnoj izjavi objavljenoj u petak, Muslimanska braća su saopćila: “Iako smo shrvani bolom i tugom zbog gubitka naših mučenika, posljednji zločin počinitelja vojnog udara osnažio je našu riješenost da im stanemo ukraj.” (Džezira) 15.avgust

23:23

Aktivisti koji su bili zaduženi za odnose sa javnošću u medijskom centru u Rabaai su poslali novinarki Al Jazeere Dorothy Parvaz sljedeću poruku:

Džamija Iman je sada okružena snagama sigurnosti koji pokušavaju da dođu do tijela mrtvih, mi ih još uvijek nismo sve prebrojali. Želimo da svijet zna da državne mrtvačnice ne žele predati tijela dok porodice ne kažu da su njihovi izvršili samoubistvo. Molim vas, recite svijetu.

Parvaz je bila u džamiji Iman ranije u četvrtak, gdje su pisali potvrde o tome kako su ljudi zaista umrli, jer brinu da će država u službenoj dokumentaciji

pod uzrok smrti navesti da su “umrli prirodnom smrću”. Potvrda da je čovjek pod imenom Imad Mahamed Salem Ibrahim ustrijeljen u leđa. Ovo nije dokument Ministarstva zdravstva. [Dorothy Parvaz AJE]

21:05

Dvoje visokih dužnosnika UN-a osudilo je u krvavu represiju na protestima podrške svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju te su upozorili na rizik od odmazde protiv kršćana. Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ban Ki-moona za prevenciju genocida Adama Dieng i posebna savjetnica Jennifer Welsh u zajedničkom su saopćenju “osudili velike ljudske gubitke” u Kairu izrazivši svoju “zabrinutost eskalacijom nasilja koje se nastavlja u Egiptu”. Dvoje UN-ovih dužnosnika posebno je izrazilo zabrinutost činjenicom da je jedan broj crkava i kršćanskih institucija bio metom napada u više egipatskih pokrajina nakon incidenata u Kairu. Također su pozvali sve Egipćane da izbjegnu upotrebu sile kako bi izrazili svoje neslaganje, a posebno u odnosu prema manjinama i vjerskim institucijama. UN-ovi dužnosnici traže od egipatskih vlasti brzu, nezavisnu i učinkovitu istragu o okolnostima tragičnih događaja u Kairu i napadima na manjine i vjerske institucije. (AJE)

21:12

Egypt Independent prenosi da je ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao vanredno zasjedanje u Kremlju kako bi se raspravljalo o situaciji u Egiptu te da bi se preuzeli neophodni koraci kako bi se ruski vojni objekti stavili na raspolaganje egipatskoj vojsci. Putin je najavio da će Rusija organizirati zajedničke vojne vježbe sa egipatskom vojskom. Putinova odluka dolazi kao odgovor na Obaminu objavu otkazivanja zajedničkih vojnih vježbi. (IslamBosna.ba)

21.03

Novi bilans žrtava jučerašnjih sukoba – poginulo 578 ljudi, saopćilo egipatsko Ministarstvo zdravlja.

21.00

Državna zgrada u Gizi u plamenu   20:15

Novinarka Al Jazeere Patty Culhane je u izvještavanju iz Washingtona kazala:

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je otkazao vojnu vježbu koja je trebala početi za otprilike tri sedmice, ali istovremeno nije otkazao pomoć u iznosu od 1,3 milijardi dolara, koja je namijenjena egipatskoj vojsci. To je novac koji je iskorišten za kupovinu tenkova, oklopnih vozila i helikoptera koje sada možemo vidjeti na egipatskim ulicama i u zraku te zemlje. Ono što sada možemo da vidimo jesu neki veoma utjecajni članci u listovima kao što su New YorkTimes i Washington Post, u kojim je rečeno da ako predsjednik ne ukine pomoć, on će biti  suučesnik u “užasnom nasilju” u Egiptu. Hamza Zawba, glasnogovornik Stranke slobode i pravde, je nakon Obaminog obraćanja o skorim dešavanjima u Egiptu rekao:

Čini se da Barack Obama ne zna da je vojni udar u Egiptu izvršio ministar odbrane, general Sisi u saradnji sa američkim ministrom odbrane. To je potvrdio i Sisi, kazavši da je u stalnom kontaktu sa američkom stranom. Kada su američki mediji, prije 30. juna, postavljali pitanja o vezama između dvojice ministara, tada je glasnogovornik Bijele kuće kazao: “Da, u sve imamo uvid.” Obama, čini se, malo kasni sa vijestima. Oni su podržali vojni udar. Moraju oprati ruke od vođa udara, prije nego što počnu držati lekciju o neutralnosti. Ne tražimo da stanu na našu stranu već samo da vide jasne činjenice.(AJE)

19:40

Video koji pokazuje ranjavanje snajperom čovjeka koji je prenosio ranjenika: http://www.youtube.com/watch?v=TZLx3gsvXR4

19:16

Tinejdžer skuplja obuću ostavljenu ispred džamije na trgu Rabije el Adevije 18:55

Poznati šejh Muhammed Hassan, poznat kod nas i u svijetu po mnogobrojnim poučnim predavanjima, nazvao je kancelariju Es-Sisija zahtijevajući prekid masakra nad nedužnim civilima, među kojima su bile čitave porodice, žene i djeca. Hatim el-Huvejni, rođak šejha Ebu Ishaka El-Huvejnija, otkrio je detalje razgovora koji se odvio između šejha Muhammeda Hassana i kancelarije ministra odbrane Abdul-Fettaha es-Sisija jučer ujutro. Hatim el-Huvejni je na svom Facebook profilu napisao: „Danas izjutra, 14.8.2013, šejh Muhammed Hassan je telefonskim putem pozvao Vojni sud i šefa Sisijeve kancelarije, i zatražio je od njih da momentalno prekinu s ovim masakrima, a njihov odgovor je bio: Vrijeme govora je završeno!!!”

(Islammemo / Put vjernika)

18:53

Američki predsjednik Barack Obama osudio nasilje nad civilima u Egiptu i rekao da otkazuje zajedničku vojnu vježbu SAD i Egipta, planiranu za septembar

18:50

Gosti na egipatskoj televiziji pozivaju narod i vojsku da Muslimansku braću i ostale religijske grupe ubiju na ulicama. Nazivaju ih teroristima, protivnicima naroda i neegipćanima,prenosi El Džezira

18.48

Nakon jučerašnjeg napada ‘sigurnosnih’ snaga pojavljuju se brojni video snimci napada, na narednom snimku prikazan je kamp na trgu Rabije el Adevije nakon napada Sisijevih snaga

18.46

Sigurnosne snage upotrebiće bojevu municiju kako bi odbili napade na sebe ili javna utvrđenja, rekao egipatski ministar policije.

18:45

Egipatska vlada poručuje da je odlučna u namjeri da se suprotstavi “terorističkim činovima” članova Muslimanskog bratstva, prenosi Reuters 15:39

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva upali su u zgradu vlade u Kairu nekoliko sati nakon što je grupa obećala da će “srušiti egipatski vojni udar” i zapalila je.

14:32

Kamp na trgu Rabije el Adevije danas Džamija na Rabija trgu 14:23

Stotine beživotnih tijela leže od zida do zida u džamiji Iman u Kairu, javlja reporterka Al Jazeere Jane Ferguson. “Svjedoci smo užasnih scena. Tijela leže od zida do zida, preko cijelog poda džamije. Brojni članovi porodica plaču. Nema dovoljno mjesta za sve njih. Miris smrti je užasan, ljudi stavljaju blokove leda na beživotna tijela, vrućina je nesnosna”, javlja Ferguson. “Zvanično, u džamiji se nalaze 252 beživotna tijela. Mi smo izbrojali 234 kada su iznosili tijela”, napisao je na Twitteru novinar  Šerif Kudus “Mnoga tijela su izgorjela. Pretpostavlja se da su zapaljena u poljskoj bolnici, ili u džamiji. U džamiji se osjeća težak miris smrti”.

14:20

Egipatski sud produžio je pritvor svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju za 30 dana, prenijela je državna novinska agencija.

12:31

Danski ministar za razvoj izjavio je za novine Berlingdaske da će danska vlada suspendovati pomoć u vriejdnosti od 5.3 miliona dolara. „Danska ima dva projekata u saradnji sa vladom Egipta i javnim institucijama koja će sad biti suspendovana“, kazao je Christian Friis Bach. „Ovo je odgovor na krvave događaje i na veoma žalostan razvoj demokratije u Egiptu“, dodao je on.

12:13

Egipatskih vlasti zatvorile su granični prijelaz Rafah u pojasu Gaze “na neodređeno vrijeme” iz sigurnosnih razloga nakon nasilja širom zemlje, sigurnosni zvaničnik izjavio je u četvrtak novinskoj agenciji AFP. Stotine palestinskih putnika su ostali blokirani na obje strane prijelaza prema navodima svjedoka.

11:17

U Egiptu je od noćas mirno. Poslije proglašenja vanrednog stanja u Kairu u 14  provincija, od ukupno 27, uveden je policijski čas kojim se zabranjuje kretanje od 19 časova do šest ujutro. Prema danas objavljenim podacima Ministarstva zdravlja, u jučerašnjim sukobima poginula je 421 osoba, prenosi Reuters

10:51

Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili podršku uklanjanju kampa demonstranata u Kairu.

10:12

“Uvijek ćemo biti miroljubivi. Ostali smo snažni, prkosni i odlučni”, izjavio je glasnogovornik Muslimanskog Bratstva Gihad el-Haddad. “Guraćemo naprijed dok ne ugasimo ovaj vojni puč.” Stotine demonstranata trenutno pokušavaju da naprave novi kamp demonstranata u ulici Makram Ebeid u Nasr Cityju u Kairu. Egipatsko ministarstvo zdravlja je u međuvremenu priznalo 343 ubijene osobe u jučerašnjem masakru.

09:05

Video koji pokazuje brutalnost i iživljavanje egipatskih snaga sigurnosti prema civilima demonstrantima koje zarobe. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HGp6YgAITaM

08:48

Demonstracije protiv masakra nad vlastitim narodom sada se šire i na druge države. Čak i u Tel Avivu te u Gazi, Turskoj, Tnisu i Jordanu su ljudi izašli na ulice u znak protesta. Objavljena je smrt još jednog novinara, Egipćanina Ahmeda Abdelgavada. Jedan Džezirin novinar je uhapšen, dok je od više novinara oduzet sav snimljeni materijal i lični dokumenti. Od početnog “nijedan civil nije poginuo”, zvanične verzije egipatskog pučističkog režima, u međuvremenu se priznaje da je ubijeno 281 osoba, i to uz “maksimalno suzdržavanje policijskih snaga”, koje je vlada i pohvalila za njihovu profesionalnu akciju. Pitamo se kako bi tek izgledao ovaj masakr da se policija nije “suzdržala”!?

01:12

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva Ahmed Aref telefonski se javio za El-Džezira Mubašir. On je negirao ranija izvješća da je on ili bilo koji drugi viši zvaničnik Muslimanskog bratstva uhapšen. On je također rekao da je improvizirana bolnica na Rabiji bila puna žrtava. U prva dva sata napada ubijeno je 600 osoba, dok je više od 7000 povrijeđeno,naveo je on.

14. avgust

23:38

Jedan broj građana došao je u džamiju Iman u Nasru, koja se nalazi u dijelu Kaira, u potrazi za tijelima svojih bližnjih. (AJE) Photo: ‎صورة الان للشهداء داخل مسجد الايمان بمكرم عبيد.. تقريبا ٤٥ شهيد‎ 23:29

U Port Saidu demonstracije uprkos policijskom satu Port Said protesti

23:23

Glasnogovornik Nur stranke na lokalnoj televiziji izjavio je da Nur stranka odbacuje deklaraciju o vanrednom stanju

23:07

Abrara Rageh piše na svom Twitter profilu: Potvrđeno je da su i policajci ubijeni. Ukoliko su odbili da pucaju onda bih na njih pucali snajperisti a onda bi okrivili Egipćane za ubistva policajaca.Snajperisti nisu samo ubijali civile već i policajce koji su odbili da ubijaju. Policajac koji se nalazio na trgu Rabije kleo se Allahom da nije ispalio niti jedan metak a onda su odjednom tri policajca pored njega ubijena snajperskim hicem

23.05

Iz Egipta javljaju da su demonstracije nastavljene u nekoliko provincija uprkos policijskom času

22:24

MInistarstvo zdravlja navodi da je ubijeno 278 osoba dok Muslimansko bratstvo navodi da je preko 2.000 osoba ubijeno. Prije tri sata iz improviziran bolnice sa trga Rabija javili su da je 2600 ubijenih među kojima je i 65-orod djece

22:10

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su danas ubijena 43 policajca u sukobima sa demonstantima, dodajući da su demonstranti koristili oružje međutim dopisnik Sky Newsa iz Kaira, koji se nalazio na licu mjesta, javio je da nema dokaza da su demonstranti koristili oružje 21:45

Šejh Muhammed Hassan, tokom današnjeg masakra egipatske vojske nad mirnim demonstrantima, izašao je na ulicu i vikao u lice vojnicima i policajcima: „Kažem vama svima, svakom pojedincu koji je izašao da puca u grudi svojih sunarodnjaka – „Nemate opravdanje pred Allahom! Da nije vas, oni   ne bi mogli nepravdu učiniti!“, „Da nije vas, oni ne bi mogli nepravdu učiniti!“, ponavljao je šejh misleći na vojsku koja je izvršavala naređenja svojih nadređenih. Šejh je dodao da je dželat koji je trebao da izvrši smrtnu kaznu nad Šejhul Islamom Ibn Tejjmijom, zamolio šejha da mu oprosti jer je on samo onaj koji sprovodi kaznu. Na to mu je Šejhul Islam odgovorio: „Da nije vas, oni ne bi mogli nepravdu učiniti!“ „Faraonova vojska je uništena zajedno sa njim jer nisu smjeli da mu se suprotstave u onome što im je on naređivao“, vikao je Šejh Hassan. Nakon toga je uputio poruku egipatskom narodu: „Izađite svi na trgove… Nemojte ostavljati vašu braću… Nemojte da vas netrpeljivost ili mržnja prema nekim grupama muslimana omete da vidite jasnu istinu!“ Šejh Hassan je zaključio riječima: „Koristili smo sva sredstva da zaustavimio krvoproliće i riješimo ovu krizu. Danas sam  izašao na ulice Kaira, ne da držim govore, nego da kažem da moja krv nije dragocjenija od vaše krvi“!

Akos.ba

21:43

Internetom se danas proširila vijest da je Hafsa Šater,kćerka Hajrata Šatera drugog čovjeka Muslimanskog bratstva, danas šehidila međutim njena braća Saad i Hassan su demantovali vijest

21:18

Policijski čas sad se proširio na 14 provincija izvještava El Džezira na arapskom jeziku

20:36

Dr. Muhammed Al Arifi osudio je današnje napade na demonstrante na ulicama Kaira, nazivajući ih „oholim činom“. Šejh se oglasio putem Twittera, rekavši: „Odnos vojske prema demonstrantima je u najmanju ruku ohol čin. O sinovi Egipta- vaša krv je i naša krv! Vašim ubijanjem je zadovoljan samo neprijatelj islama i muslimana, kao i čitavog čovječanstva. Allahu moj primi šehadet poginulih a njihovim porodicam podari smirenost!“.

Akos.ba

20:28

Istaknuta ličnost Muslimanskog bratstva i Stanke slobode i pravde, Muhammed el-Beltagi izjavio je da je ono što se dogodilo jutros u 9 sati u Kairu nisu sprovele izraelske okupacione vlasti u Gazi za 22 dana napada. El-Beltagi je kazao da su Egipćani ubijani od strane snajperista iz aviona i snajperskih gnijezda sa visokih zgrada. On je opisao ono što se dogodilo kao ‘genocid i kolektivno ubijanje’. Prema Beltagiju nema više dovoljno mjesta da se smjeste tijela ubijenih niti ranjenih na Rabiji el Adeviji. “Nasilnici ubijaju ranjenike i zabranjuju vozilima hitne pomoći da prevezu ranjenike do bolnica’,kazao je on. “Oni su zapalili apoteke”. El-Beltagi je potvrdio ubistvo svoje sedamnaestogodišnje kćerke Esme na Rabiji el-Adevijji. “Ne upućujem saučešće šehidima,ukljućujući i vlastitoj kćerci. To su mladi ljudi koji su ponudili svoje duše za dobrobit ove zemlje. El-Beltagi je govoreći medijma na Rabiji kazao da El-Sisi uvlači vojsku i njene vođe u građanski rat,kao što se to dešava već u Siriji. Pozivajući vojne vođe on je kazao: “El-Sisi priznaje da državni udar nije uspio i ne želi izaći sam pred sud. On želi da zajedno s njim budete umješani. Ovo vodi zemlju ka građanskom ratu,čuvajte se toga!”

20:20

Pozivam sve muslimane u svijetu da mole Allaha protiv ubica u Egiptu! Da mole Allaha da ih kazni zbog svega onoga što rade, da njihove spletke vrati njim! Pozivam Arapsku ligu, Organizaciju islamske konferencije, Afričku uniju i sve organizacije u svijetu da stanu uz potlačeni narod! Da zaustave prolijevanje muslimanske krvi! Pozivam sve muslimane i Egipćanje da ovaj petak, ova džuma bude džuma srdžbe u svim krajevima islamskog svijeta. Pozivam ih u svoje ime i u ime Unije islamskih učenjaka da iskažu svoju srdžbu! Uzvišeni kaže: Ovaj vaš ummet jedan je ummet, a Ja sam vaš Gospodar, pa Me se bojte. Es-Sisi, Biblavi, Adli Mensur, Baradej, svi oni su učesnici u ovom zločinu! Ko se od njih ne ogradi i ne napusti, bit će odgovoran pred Allahom! Pozivam sve Egipćane koji su zadovoljni islamom kao vjerom, Poslanikom vođom, Kur’anom svojim putem, pozivam ulemu Azhara, pozivam sve ljude i sve slojeve u Egiptu da izađu na ulice sa svojim porodicama, ženama, djecom, unucima, da svi izađu! Niko neće umrijeti prije nego to Allah odredi, dani su izbrojani i zapisani! Nikome smrt neće nastupiti ranije nego što je određeno! Izađite i pokažite vojsci da ste sa svojom braćom. Farz svakom Egipćaninu koji vjeruje u Allaha je da izađe iz kuće”, prenosi Facebook stranica We support Mohammed Morsi izjavu šejha Jusufa el Karadavija dok navode da su šejh Muhammed Hassan i šejh Muhammed Hussein Ja’kub Ja’kub izdali fetvu o obaveznosti povlačenja muslimana iz redova vojske i policije i obavezu iskazivanja neposlušnosti svakom onome ko naredi ubijanje muslimana. 20:16

Abigail Hauslohner, dopisnica Washington Posta iz Kaira napisala je sljedeće na svom Twitter profilu: “ Policajac koji mi je ranije danas rekao da ga provociram zapisujući stvari u svoju bilježnicu sada mi je rekao: Ukoliko te vidim da ponovo pišeš pucaću ti u nogu”. Toliko o Sisijevoj demokratiji i slobodi.

19:52

Aktivisti iz Kaira navode da se najmanje 2000 demonstranata nalazi opkoljeno na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Kairu,među njima ima i umrlih i ranjenih

19: 48

Državna televizija navodi da bilo ko se nađe na ulicama u vrijeme policijskog časa biće odveden u zatvor. Oni također navode da su uhapšeni Safvet Hegazi,Muhammed el Beltagi,Ahmed Aref i Issam el Erijan, međutim Issam je na svom Facebook profilu demantovao svoje hapšenje kao i hapšenje Beltagija 19:38

Ministarstvo obrazovanja objavilo da se ispiti odgađaju na sedmicu dana 19:32

U pisanoj ostavci Muhammed el-Baradei napisao je sljedeće:

“Ovo je moje pismo ostavke i molim se Svemogućem Allahu da sačuva sigurnost ove zemlje i da njen narod ostvari svoje ciljeve i da ne izgubimo pomake koje smo postigli nakon revolucije od 25.januara 2011., pomake koji su postignuti velikim odricanjem stanovnika da bi mogli življeti u demokratiji, pravdi i slobodi. Učestvaovao sam koliko sam mogao, i ostaću vjeran principima svih ideologija prije i poslije 25.januara i ostaću vjeran ovim ideologijama kao što sam odan ovoj zemlji i njenom narodu čiji napredak ne može doći,u šta vjerujem, osim u potpuno sekularnoj državi koja nema vjerske određenja. ……… Kao što vam je poznato smatrao sam da treba razbiti demonstracije na miran način a mnogi su nam sugerirali kako da počnemo sa nacionalnim pomirenjem. Ali,nakon dana, mislim da će do pomirenja doći samo nakon što platimo veoma visoku cijenu koja zahtjeva dugo vremena. Dakle postalo mi je jako teško da snosim odgovornost za akcije sa kojima se ne slažem, odlukama čijih se posljedica jako plašim i ne mogu biti odgovoran ni za jednu kap prolivene krvi. Jedini koji imaju koristi od današnjih događaja su teroristi,anarhisti i ekstremisti i dobro ćete upamtiti šta sam rekao. Neka Allah sačuva i blagoslovi Egipat i njegove stanovnike”

19.46

Ministarstvo zdravlja navodi da je pet osoba ubijeno u Suecu a da je 40-oro povrijeđeno

19:25

Policijski čas proglašen u Kairu i deset drugih provincija, uključujući i Aleksandriju i Suec, javila egipatska državna televizija dok su vlasti ‘priznale’ da je ubijeno oko 140 demonstranata a demonstranti žrtve broje stotinama. 18:10

Junaci današnjeg masakra-specijalne snage:   Jedna od žrtava današnjeg masakra, novinarka Habiba Abdel Aziz 18:04

Posljednje riječi Dr. Abdel Rahmad al-Deeba, ljekara u poljskoj bolnici na trgu Rabaa, prije nego što je ubijen u masakru egipatskih snaga sigurnosti prije 9 sati: “Oni pucaju na nas poluautomatskim i automatskim oružjem..helikopteri nadlijeću nad čitavim trgom….ljudi umiru…stotine ranjenih…od Boga smo i Njemu se vraćamo…genocid je počeo…Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber

18:00

Muhammed ElBaradei dao ostavku.

17:55

Egipatske sigurnosne strane su upale u poljsku bolnicu u Rabaai. Policijski čas će nastupiti u 19:00 i trajaće do 6 ujutru sve vrijeme vanrednog stanja.

17:09

Nova egiptska diktatura je uvela vanredno stanje za slijedećih mjesec dana, što će im olakšati provedbu represivnih metoda nad demonstrantima protivnicima puča.

15:36

Turski premijer Erdogan je zatražio od Vijeća Sigurnosti UN-a i Arapske Lige da pod hitno poduzmu korake da se zaustavi masakr u Egiptu, rekavši i da je šutnja međunarodne zajednice utrla put silničkom ponašanju egipatskih vlasti. Na slici ispod se vide civili koji su izgorili u šatorima koje su zapaljeni pucnjavom iz helikoptera. Photo: ‎Aug 14, Martyr's Blood Demo | #News<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> #مليونية #دم_الشهيد 14 أغسطس | #أخبار</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>Graphic | Burning the protestors while sleeping inside their tents in #Nahda<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> حرق المعتصمن أحياء أثناء نومهم في خيمهم بميدان #النهضة</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>#Egyptians_against_Coup<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> #مصريون_ضد_الانقلاب 7<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> #مع_الشرعية #ضد_الانقلاب<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> #Egypt #coup #media #Morsi‎

15:29

Također je ubijen i kamerman Sky Newsa, 61-godišnji Mick Dean, od strane egipatske policije na Trgu Rabaa el-Adevijja.

15:25

17-godišnja kćer jednog od zvaničnika Muslimanskog Bratstva, Muhameda el-Beltagija, je također među žrtvama državno-sponzorisanog masakra u Kairu. Selefijska, partija Nur, sa najviše osvojenih glasova nakon Muslimanskog Bratstva na prvim slobodnim izborima u Egiptu, je izdala oprezno saopćenje u kojem osuđuje nasilje i traći od vlasti da zaustave nasilje nad demonstrantima. Ali je također pozvala demonstrante da prestanu napdati crkve i “državne institucije”. Sve reakcije zapadnih zemalja, SAD-a i UN-a nisu ni vrijedne pomena, jer se drže u klasičnim okvirima “izraza zabrinutosti” i “poziva na mir”. 13:10

Zapanjujući komentar šejha El-Azhara koji se distancirao od nasilja nad pristalicama ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija prilikom čega su na stotine ubijene a hiljade ranjene. „El-Azhar poručuje svim Egipćanima da ne zna koje su metode korištene prilikom razbijanja protesta osim preko medijskih kanala“, kazao je šejh El-Azhara,Ahmed el-Tajjib u televizijskoj izjavi. El-Tajjib je pozvao obje strane da izbjegnu uvlačenje El-Azhara u političku krizu, te da nasilje nije alternativa dijalogu a da obje strane trebaju vježbati samokontrolu.

12:58

Aktivisti iz Kaira javljaju da su demostranti već uspostavili nova šatorska naselja na Mustafa Mahmudu u Kairu, te da se postavlja pozornica. Demonstrantima su se pridružili  šejh Muhammed Husein Jakub i šejh Muhammed Hassan

12:34

Kamerman Al Jazeere Muhammed Al-Zakki pogođen je u ruku dok je snimao na trgu Rabiaa al-Adawija i njegovo stanje je stabilno. “Namjerno su ciljali i pogodili me u ruku u kojoj se nalazila kamera”, rekao je on.”Na bolnicu se neprestano ispaljuje suzavac. Trg je opkoljen sa svih strana i svako ko ga proba napustiti izlaže se riziku da će biti ubijen.”

12:27

Džihad el-Haddad,glasnogovornik Muslimanskog bratstva napisao na Twitteru da je poginulo najmanje 600 ljudi. “Potvrđeno je više oko 600 mrtvih.Tijela još pristižu. Da Allah spasi Egipat”, napisao je on na svom nalogu na Twitteru. Haddad je ranije saopćio da ljekari kažu da ima povređenih u kritičnom stanju, od kojih će većina umrijeti od zadobijenih prostrijelnih rana. Kako kaže, riječ je o najgorem masakru nakon puča Photo: ‎2200 شهيد<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> 10000 جريح<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> صورة من داخل المستشفى الميداني برابعة العدوية</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>G&O‎ 12:24

Uhapšeno nekoliko vođa Muslimanskog bratstva, javlja privatna televizija CBC pozivajući se na izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova

12:09

Habibu Abdulaziz, egipatsku novinarku iz Dubaija i kćerku jednog pomoćnika predsjednika Mursija, ubile su danasegipatske snage bezbjednosti zajedno s velikim brojem drugih ljudi. Fotograf Ammar Gomaa se nalazi u kritičnom stanju nakon što ga je pogodio snajper. Već dva Džezirina kamermana su pogođena. Na slici se vidi krvavi šljem Džezirinog drugog kamermana! 12:02 Trg Rabaa 11:48 Egipat

Nahda trg je prema tvrdnjama drzavne agencije MENA ociscen od protestanata.

11:30

Reporter Sky Newsa se uspio probiti na Trg Rabaa, gdje vlada totalni haos s ogromnim brojem mrtvih. Tamo je vidio i 2 mrtve bebe. Ljudi koji žele da dospiju do poljske bolnice moraju da trče pogeti da bi se sačuvali od snajperske vatre. Helikopteri neprestano bacaju suzavac u kamp, a na ljude se puca pravom municijom.

10:56

Čini se da je policija uspjela otjerati demonstrante s trga Nahda. Novinari koji pokušavaju da se približe Rabaai bivaju ili uhapšeni ili se puca na njih. Nekoliko stotina demonstranata pokušava da nastavi demonstracije na trećem trgu: Trgu Mustafe Mahmuda. Iz drugih dijelova Kaira demonstranti i dalje pokušavaju dospjeti do Rabaae, a sukobi se šire po čitavom Egiptu.

10:45

Novinar Bel Trew je twitovao da pucnjava iz vatrenog oružja ne prestaje. Državna televizija ubjeđuje narod da niti jedan jedini civil nije poginuo nego da su samo dva policajca poginula. U blizini skupa demonstranata je viđena jedna grupa “civila” s kamenjem, koja je viđena kako proganja policiju niz ulicu, međutim, čini se da oni sarađuju s policijom.

10:30

Poljska bolnica na trgu Nahda je izgorjela nakon helikopterskog napda na nju. Sve željezničke linije Gornjem i Donjem Egiptu su obustavljenje, kako bi se spriječio priliv demonstranata iz provincije u pomoć demonstrantima nad kojima egipatske snage sigurnosti upravo čine pokolj. U Aleksandriji se okupljaju nove mase demonstranata.

10:00

450 mrtvih; 10 000 ranjenih!

09:19

Fotografija koju je objavio novinar Guardiana pokazuje snajperiste koji gađaju demonstrante sa zgrade obavještajne službe na Rabbai. 09:04

Slika koja pokazuje oblake dima iznad trga Rabaa, i koja govori o sili i sredstvima koja tamo bivaju korištena protiv civila. Ovako izgleda “ponovno uspostavljanje demokratije”, kako je vojni puč u Egiptu opisao ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry. 08:45

Broj žrtava vrtoglavo raste. Cifra kojom se trenutno barata jeste 120 mrtvih i 5000 ranjenih. Rane su uglavnom u predjelu glave, vrata i prsa.

08:32

Fatima Said navodi da snajperisti pucaju sa krovova zgrada ciljajući novinare i bilo koga sa kamerom ili fotoaparatom!

08:28

El-Džezira na arapskom jeziku navodi po izvorima iz poljske bolnice da je do sada ubijeno 77 osoba

08:26

Aktivisti sa trga navode da je spriječen ulazak bolničkih vozila na trg te da veliki broj osoba umire uslijed nedostatka medicinske pomoći i nemogućnosti da se spasu. Oni također dodaju da se snajperska gnijezda nalaze na okolnim zgradama dok buldožeri ulaze na trg Rabijja iz pravca Tajran ulice.

08:13

Fatima Said koja se nalazi na trgu navodi kako snage sigurnosti pale šatore, u jednom od zapaljenih šatora nalazile su se žene navodi Džihad el-Haddad glasnogovornik Muslimanskog bratstva.Džihad navodi da su žene odvedene u poljsku bolnicu.

08:00

Nekoliko osoba je navodno ubijeno kada su sigurnosne snage počele operaciju ‘čišćenja’ Mursijevih pristalica koji kampuju na ulicama Kaira od kako je izvršen vojni udar 3. jula na legalno izabranog predsjednika Muhammeda Mursija. Snimci iz Kaira pikazuju dim kako se diže iznad Nahda trga a sa trga javljaju kako su sigurnosne snage bacale suzavac i pucale na okupljene pristalice predsjednika Mursija. “Veliki broj osoba je sada ubijen…. Ono što očekujemo može biti samo gore”,kazala je Lejla,članica Alijanse protiv puča. “Ono što se sada dešava je zločin protiv čovječnosti”. Reuters navodi da je najmanje 15 osoba ubijeno, dok Lejla navodi brojku od 16 osoba,a iz improvizirane bolnice na trgu Rabijje navode da je njihov broj 50. Aktivisti i reporteri sa trga navode da je okupljenima ponuđen ‘siguran izalaz’ a reporter Musa’ab el-Šami navodi kako je vidio veliki broj uhapšenih muškaraca sa bradom na jednom od navodnih sigurnih izlaza. 13.avgust

11:33

Kako bi se zaštitili od oklopljenih vozila i moguće primjene sile, aktivisti su napravili betonske i drvene barijere. Al Jazeerin reporter Simon McGregor-Wood, koji se u nedjelju navečer javio iz kampa Mursijevih pristalica u kairskom predgrađu Nasr City, naveo je kako policijska akcija neće biti napad punom snagom. „Riječ je o stavljanju kampa u okruženje kako bi se blokirao. Puštat će ljude da izađu, ali ih vjerovatno neće puštati nazad zajedno sa vitalnim potrepštinama“, kazao je. Gamal Heshmat, visoki zvaničnik Muslimanske braće, kazao je kako bi bilo kakav pokušaj postavljanja opsade na kampove demonstranata  bio „zločin“. „To su mjesta okupljanja svih egipatskih sinova i bilo kakav pokušaj postavljanja obruča ili nametanja spore smrti oduzimanjem vode, hrane i električne energije je zločin za koji će svako od odgovornih odgovarati. Također, svaki napad ili ubistva Egipćana zbog političkih razloga koje izvedu policija i vojska će biti kažnjeni i to bi moglo zapaliti cijelu državu“, istakao je. AJEBalkans

11. avgust

22:13

Turske novine Watan prenose da je Kairo odbio dopustiti premijeru Turske,Tajjipu Redžepu Erdoganu, da kroz teritoriju Egipta uđe u Gazu. Ovakva reakcija pučističke vlade dolazi navodno kao reakcija zbog Erdoganovog neprestanog kriticizma prijelazne pučističke vlade koja je svrgla demokratski izabranog predsjednika Muhammeda Mursija. Erdogan je planirao posjetiti Gazu krajem avgusta kako bi izvršio pritisak na izraelske vlasti da okončaju pomorsku blokadu Gaze. S obzirom na odbijanje Egipta da mu se dopusti prolazak kroz teritoriju Egipta turski premijer nema drugog izbora nego da u Gazu uđe kroz Izrael-zemlju sa kojom Turska ima zaoštrene diplomatske odnose posljednjih nekoliko godina. Egipat je informisao Ankaru da njihov premijer nije dobrodošao zbog njegove podrške Mursiju te da turska vlada nije zvanično potvrdila novu privremenu vladu Egipta,izvještava Watan. (IslamBosna.ba)

19:22

Anonimni izvor iz egipatskih snaga sigurnosti je za El-Džeziru izjavio da će oni raspršiti grupe demonstranata protiv puča na dva mjesta u Kairu u slijedeća 24 sata. Vrlo je vjerovatno da će oni krenuti u napad već u zoru slijedećeg dana, a oni se također spremaju i na mogućnost izbijanja sukoba s demonstrantima, kao rezultat napada na njih.

09. avgust

19:15

Izraelska bespilotna letjelica je danas pogodila i ubila skupinu od 5 ljudi na Sinajskom poluostrvu, za koje se tvrdi da su spremali teroristički napad. Egipatske vlasti su izdale odobrenje Izraelu da djeluje na egipatskoj teritoriji. U ostatku Egipta se nastavljaju protesti, a u Fajunu su se demonstranti sukobili s policijom, koja koristila suzavac, ranila i uhapsila više demonstranata.

07. avgust

20:33

Državna je televizija objavila da su svi pokušaji međunarodnih posrednika da se postigne sporazum i rješenje trenutne krize propali, a vlasti su za to naravno optužile Muslimansko Bratstvo te su im još jednom poručili da odu sa ulica jer oni nisu odustali od namjere da nasilno počiste ulice od protestanata. Glasnogovornik Muslimanskog Bratstva je međutim izjavio da će Muslimansko Bratstvo na ulicama okupljati sve više ljudi, sve dok se vojska ne vrati u svoje barake.

03:35

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je šejh Muhammed Hassan održao sastanak sa pučistom generalom el-Sisijem,na Facebook stranici We support Mohammed Morsi-Mi podržavamo Muhammeda Mursija,  koja inače prenosi aktuelna dešavanja u Egiptu objavljeno je reagovanje šejha Vedždija Ganima povodom ove posjete: Šejh Vedždi Ganim je žestoko kritizirao šejha Muhammeda Hassana zbog njegove posjete i razgovora sa generalom Abudlfettahom es-Sisijem. Šejh Ganim je u svome izlaganju kazao: “Kamo sreće da si šutio, da se nisi javljao, govori dobro ili šuti! Nemoj uništavati i rušiti odlučnost ljudi koji su na ulicama! Zašto nisi došao na trg Rabi’a el-Adevija, je li taj trg nečist? Pa zbog toga ne želiš ići na nju? Šejh Ganim je također kritikovao stav Muhammeda Hassana o odgovornosti sviju u ubijanju demonstranata, ističući da nije ista odgovornost vojnog vrha koji je naredio ubijanje demonstranata i ljudi koji su na trgovima. Kritike su upućene i zbog toga što su neki šejhovi, kako kaže Ganim, u vrijeme Mubaraka zabranjivali izlazak protiv vladara,a sada nemaju ništa protiv toga da se izađe protiv predsjednik Mursija. Šejh Ganim je pozvao šejha Hassana da podrži istinu, da stane na stranu žena, djece i svih okupljenih na trgovima širom Egipta, da bude u prvim redovima u ovakvim situacijama, a ne da se javi nakon mjesec dana konstantujući da je država u krizi. Šejh Ganim je također naglasio da žene i djeca okupljeni na trgovima ne smiju i ne trebaju biti hrabriji od islamskih učenjaka i daija i da je i njima mjesto na ovim trgovima.

03:30

Tewekkul Kerman dobijala prijetnje ubistvom od strane pučista u Egiptu

Sredstva informisanja u San`i (Jemen) prenose riječi Tewekkul Kerman – dobitnice Nobrlove nagrade za mir i političke aktivistkinje – da je primila mnoga prijeteća pisma ubistvom od strane pučista i njihovih pomagača među novinarima u Egiptu. To je bilo prije njenog putovanja u Kairo. Ukazala je da mediji u Egiptu skrivaju istinu o kršenju ljudskih prava nad neistomišljenicima. Razlog zabrane njenog ulaska u Egipat i jest bojazan da ona ne bude svjedok kršenja ljudskih prava i pokušaj da se narodu uzurpiraju blagodati revolucije. Egipat prolazi fazu ograničenja ljudskih prava i sloboda nakon udara i iz te zemlje čuju se glasovi samo pučista. Hiljade protivnika puča su ubijeni i strpani u zatvore – dodala je ona. Rekla je da je njeno putovanje u Egipat bilo da bi se uvjerila u taj zulum ali pučisti to nisu dozvolili. Sebe smatra odgovornom spram razotkrivanja zuluma koji se dešava u Egiptu, ukazujući na važnost očuvanja tekovina revolucije 25. januara, i to za sve Egipćane. Na optužbe pučista da je bliska “Muslimanskoj braći” Kerman je reka da se ona zalaže za prava ljudi u svakom mjestu gdje se ona krše a to je ono što se sada dešava u Egiptu. Kerman je skrenula pažnju na to da je ona, s vremena na vrijeme, kritikovala i vladu “Muslimanskog bratstva” pojašnjavajući da je aktulna vlast zatvorila sve TV kanale koji su nasuprot vojnog vođstva, kao i to da su mnogi protivnici puča hapšeni i ubijani pred očima čitavog svijeta. Ona očekuje veoma burnu budućnost Egipta gdje bi vojna vlast mogla potrajati još maksimum nekoliko mjeseci ako ne i nekoliko hefti.

Islamemo.com

Akos.bA

05.avgust

07:37

Mada je Ministarstvo unutrašnjih poslovo prethodno poricalo sastanak predstavnika SAD-a, EU, UAE i Katara s vođom Muslimanskog Bratstva Hajratom el-Šatirom, državna novinska agencija MENA je jutros potvrdila da se ovaj sastanak zaista desio. Prema nekim izvorima, međutim, Šatir je odbio da se s njima sretne uputivši ih na svrgnutog predsjednika Mursija, te da sa njim trebaju pregovarati. Uprkos pozivima države da se protesti prekinu, širom Egipta se najavljuju i novi protesti protiv vojnog puča, a područja protesta se proširuju, javlja el-Džezira.

00:21

Tristo hiljada demonstranata na trgu “Rabijje el-Adewijje” učestvuju u deset hiljada hatmi (čitavog proučenog) Kur`ana. Danas je na bini okupljanja na trgu “Rabijje el-Adewijje” misrijski “Nacionalni savez za podršku legitimitetu” obznanio organizovanje deset hiljada hatmi Kur`ana u sklopu aktivnosti milionskog okupljanja u noći Lejletul-Qadr. Aktivisti organizacija koje nadziru trg prošli su među okupljenje i odredili deset hiljada skupina gdje će svaka jedinka svoje skupine proučiti dio Kur`ana. To znači da će u ovim kur`anskim hatmama učešće uzeti 300.000 demonstranata.

Islammemo.cc Akos.bA

04. avgust

19:19

“Pozivam sve Egipćane, muškarce i žene, mlade i stare, da se okupe i izađu noćas na trgove, u noći koja je možda noć kadra! Pozivam ih da mole Allaha u ovoj noći i traže dobro u vjeri i dunjaluku! Pozivam ih da se mole za sve Egipćane! Pozivam i svu braću muslimane na istoku i zapadu, sjeveru i jugu, u Aziji, Africi, Evropi, Americi, pozivam ih da ove noći mole Allaha za njih i njihovu djecu, ali i za njihovu braću u Egiptu, Siriji, Tunisu, Libiji, Palestini, Iraku, Somaliji… u svim zemljama gdje žive muslimani!” izjavio je šejh dr. Jusuf el-Karadavi za TV El-Džezira

13:51

Egipatski zvaničnici su danas saopćili da je dobitnici Nobelove nagrade za mir, Tevekkul Karman iz Jemena odbijen ulazak u Egipat, nakon što je doputovala na aerodrom u Kairu. Karman, prva Arapkinja koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir, izrazila je protivljenje svrgavanju predsjednika Muhameda Mursija 3. jula, poslije masovnih protesta u kojima su milioni Egipćana tražili da se on povuče, prenosi AP. Karman je rekla da je namjeravala da se priključi većem od dva protesta koji održavaju Mursijeve pristalice u glavnom gradu Egipta. Aerodromski zvaničnici su rekli da je Karman vraćena nakon što je stigla u Kairo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi AP.

09:43

Šef egipatske armije Abdelfettah el-Sisi je u toku noći imao sastanak s predstavnicima islamskih partija, u nastojanju da dođu do rješenja krize. Glasnogovornik armije Ahmed Ali je izjavio da se “Sisi susreo sa nekoliko predstavnika islamskih pokreta…i naglasio da postoje mogućnosti za mirno rješenje krize pod uslovom da se sve strane uzdrže od nasilja.”

08:01

Protesti velikog mnoštva ljudi na trgu Rabaa je nastavljeno i sinoć. Zvaničnici Muslimanskog Bratstva su se i sinoć obraćali ljudima. Muhammed el-Beltagi je istakao da nema nikakvih pregovora ukoliko se ne ispoštuju 4 uslova: ponovno postavljanje na položaj Mursija, ponovna stupanje ustava na snagu, ponovno sabiranje Gornjeg Doma i suđenje za zločine ubicama demonstranata. 03. avgust

22:25

Samonaimenovani vođa egipatskih vojnih oružanih snaga i glavni pučist na legalno izabranog predsjednika Muhammeda Mursija,Abdel Fattah el-Sisi izjavio je tokom dvosatnog razgovora za Washington Posta da Muhammed Mursi nije ‘predsjednik svih Egipćana već predsjednik svojim sljedbenicima i pristalicama’. Pučist El-Sisi je insistira da je vojska morala ukloniti Mursija 3. jula ‘očekivao sam da ukoliko ne intervenišemo da će se pretvoriti u građanski rat’. Pučist El-Sisi je kritikovao Muslimansko bratstvo kazavši da ‘ideja koja ih okuplja nije nacionalizam,nije patriotizam niti osjećaj prema zemlji. “Administracija SAD-a ima veliki uticaj kao i uticaj na Muslimansko bratstvo i želja mi je da američka administracija iskoristi ovaj uticaj na njih kako bi rješili sukob”, poručio je El-Sisi Washingtonu.

15:48

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova ponovno je danas pozvalo pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija da okončaju protest, rekavši da bi time bilo omogućeno vraćanje Muslimanske braće u politiku. U saopćenju objavljenom na televiziji, ministarstvo je apeliralo na demonstrante koji protestiraju na trgovima Rabaa al-Adawiya i Nahda u Kairu da se vrate kućama i na posao. “Vaše mirno i sigurno povlačenje omogućuje povratak Muslimanske braće u demokratski politički proces”, navelo je ministarstvo, prenosi agencija Tanjug. Ministarstvo je upozorilo demonstrante da će “ako nastave sa protestom, protiv njih biti preduzete pravosudne mjere zbog umiješanosti u nekoliko krivičnih djela koja su počinili pojedinci na masovnim okupljanjima, uključujući ubijanje, mučenje, kidnapiranje, nošenje oružja i podsticanje na nasilje”. Ministarstvo je optužilo vođe protesta da pokušavaju “kontrolirati način razmišljanja demonstranata” tako što im sa podijuma prenose samo selektivne informacije i drže ih odsječene od vanjskog svijeta. “Dragi građani na trgovima Rabaa al-Adawiya i Nahda, ministarstvo apelira na vas da pokušate da saznate stavove političkih i revolucionarnih snaga, Vlade, građanskog društva i međunarodne zajednice o nelegalnim aktivnostima koje se događaju na vašim okupljanjima. Ako mislite da branite legitimitet, znajte da legitimitet i suverenitet potiču od naroda”, navedeno je u saopćenju. Ovo je već drugi put da ministarstvo apeluje na demonstrante da okončaju protest. Burns u Kairu

U međuvremenu, američki izaslanik William Burns razgovarao je danas sa egipatskim zvaničnicima u pokušaju da se pronađe mirno rješenje spora između Mursijevih pristalica i prijelazne vlade koju je postavila vojska, prenosi AFP. Burns se sastao sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmijem, a prije toga je razgovarao sa članovima Mursijeve Muslimanske braće i njihovim političkim krilom strankom Sloboda i pravda. Poziv ElBaradeija

Privremeni egipatski potpredsjednik Mohamed ElBaradei pozvao je u intervjuu za američki dnevnik na prekid nasilja u zemlji, ali i na pregovore s Muslimanskom braćom i snagama koje podržavaju svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, javlja France Presse u subotu. Ta izjave, dio razgovora s Washington Postom, objavljene su dan nakon kontroverzne izjave američkog državnog sekretara Johna Kerryja koji je rekao da je vojska svrgnula Mursija kako bi “uspostavila demokratiju”. Kerryjeva izjava je rasrdila Muslimansku braću, iz koje dolazi Mursi, te potaknula glasine da će sigurno policija intervenirati protiv demonstranata koji su zauzeli dva kairska trga, dodaje Hina. “Prvo moramo prekinuti nasilje”, istaknuo je dobitnik Nobelove nagrade i bivši UN-ov pregovarač za nuklearno pitanje u intervjuu za američki dnevnik.

‘Početi dijalog’

“Odmah nakon toga moramo početi dijalog kako bismo bili sigurni da su Muslimanska braća shvatila da je Mursi pretrpio neuspjeh. No to ne znači da se Muslimanska braća trebaju isključiti” iz političkog procesa, dodao je ElBaradei. “Oni moraju i dalje biti sudionici političkog procesa, moraju i dalje učestvovati u ponovnoj izradi ustava i isticati svoje kandidate na parlamentarnim i predsjedničkim izborima”, naglasio je. Nakon Mursijeve smjene deseci pripadnika Muslimanske braće su zatvoreni, ali ElBaradei spominje mogućnost da se da imunitet onima koji nisu učestvovali u teškim zločinima. Više od 250 osoba ubijeno je zadnjih sedmica u nasilju koje potresa Egipat. Mursija je vojska svrgnula 3. Jula nakon masovnih protesta protiv Muslimanske braće koje njihovi protivnici optužuju da su se domogli vlasti i uništili već oslabljeno egipatsku ekonomiju. To svjedoči o dubokoj podijeljenosti Egipta. Mursijeve pristalice kampiraju na dva mjesta u Kairu od njegovog svrgavanja i zahtijevaju da bude vraćen na vlast.

Agencije

09:02

Na egipatskoj režimskoj TV su objavili se ministarstvo unutrašnjih poslova protivi razbijanju okupljenih demonstranata u Rabaai, ali će se održati blokada područja. Preko noći su demonstranti nastavili da dolaze u Rabaau, čak i iz drugih egipatskih provincija, i prema navodima Džezire, tamo se je okupila ogromna masa ljudi. Iz tog razloga demonstranti neprestano bivaju primorani da vreće pijeska, koje su postavljene kao zaštita od mogućeg oružanog napada na demonstrante od strane vlasti, pomjeraju sve dalje i dalje, šireći dijametar područja okupljanja.

02. avgust 

22:00

Egipatska policija je ispaljivala danas suzavac na demonstrante, pristalice predsjednika Muhammeda Mursija, saopštili su sigurnosni izvori, dok demonstranti kažu da su napadnuti dok su mirno protestovali. “Pokušali su da napadnu kompleks zgrada gdje se nalaze egipatski mediji”, rekao je jedan sigurnosni zvaničnik. Policija je na demonstrante koji su mirno protestovali protiv državnog udara ispalila suzavac istog trenutka kad su stigli ispred medijskog kompleksa”, saopčila je Partija pravde i slobode, političko krilo Muslimanskog bratstva.

13:21

Sve se više ljudi okuplja na protestima u Kairu, mada vojska upozorava i prijeti demonstrantima. Demonstranti s druge strane donose vreće pijeska kao zaklon za slučaj da se vojska odvaži ponovo da napadne narod.

04:35

Američki državni tajnik John Kerry u intervju za pakistansku televiziju izjavio je kako je egipatska vojska ‘obnovila demokratiju’ kada je svrgnula predsjednika Muhammeda Mursija prošlog mjeseca. “Vojska je zamoljena da interveniše od strane miliona i milona osoba koji su se plašili da će upasti u haos,u nasilje. I vojska nije izvršila prevrat,po našim najboljim sanznanjima do sada. Zemlju vodi civilna vlada.Zapravo oni su samo obnovili demokratiju”. Povodom ove Kerryjeve izjave oglasio se Džihad el-Haddad,glasnogovornik Muslimanskog bratstva:“Mi ne očekujemo ništa od SAD-a, zapravo vjerujemo da je američka administracija umiješana u vojni udar kao što što su to radili i ranije podržavajući Mubarakov diktatorski režim. Da li je posao vojske da uspostavalja demokratiju? Da li bi tajnik Kerry prihvatio da ministar odbrane Hague uskoči i zamijeni Obamu ukoliko dođe do velikih protesta u Americi? Da li bi vojska SAD-a zamrznula ustav i raspustila kongres i senat? Mogu li oni imenovati za predsjednika osobu koju su sami izabrali? Takva retorika je vrlo alarmantna, američki narod bi trebao ustati protiv svoje administracije koja kvari njihove vrijednosti podržavanjem tiranije i diktature”. (IB)

01:50

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague uputio je poziv privremenoj vladi Egipta da se svrgnuti predsjednik Egipta Muhammed Mursi i ostali politički zatvorenici oslobode, ako nema optužbi na račun njih. Britanski šef diplomatije Hague obavio je telefonski razgovor sa zamjenikom privremenog predsjednika Egipta, zaduženog za vanjske odnose, Muhammedoom Al-Baradijem, u kojem je uputio poziv za oslobođanje političkih zatvorenika. “Želimo što prije vidjeti mirovno rješenje koje će okončati prolijevanje krvi”, rekao je Hague nakon razgovora, naglasivši da se to mora dogoditi dijalogom i dogovorom svih političkih partija u Egiptu, uključujući i Muslimansku braću. Dodavši da je tokom razgovora sa Al-Baradaijem iznio svoju zabrinutost zbog trenutnog stanja u Egiptu, Hague je rekao: “Posebno sam istakao svoju duboku zabrinutost povodom ubijanja 80 civila od strane sigurnosnih snaga tokom vikenda. Jasno sam rekao da Velika Britanija osuđuje korištenje sile bilo gdje u zemlji. Pozvao sam privremenu vladu da se svi politički zatvorenici, uključujuci i svrgnutog predsjednika Mursija, oslobode ako protiv njih nije podignuta optužnica. Također, podsjetio sam na važnost da kazne ne smiju biti politički orijentirane.”

ihlasnvo.org

01:32

“Jedna od prednosti državnog udara u Egiptu jeste što su dokazali da je optužba za ‘ihvanizaciju’ države laž. Svi resorni ministri uključujući ministra odbrane, ministra unutarnjih i ministra vanjskih poslova, kao i drugi visoki zvaničnici su zapravo i bili vođe državnog udara iako ih je na njihove položaje naimenova lično Mursi. Svi oni su zapravo neprijatelji predsjednika i njegove stranke i to u pravosuđu, izvršnoj vlasti,vladi i vojsci. Gdje je onda ihvanizacija? Vi ste ihvanizirali zatvore za nekoliko sedmica dok Mursi nije smjestio u zatvor nijednog od vas tokom jedne godine predsjednikovanja”, piše Tevekkul Karman.

01. avgust

23: 52

Delegacija Afričke unije među demonstrantima na trgu Rabije el-Adevije 22.57

Grupa međunarodnih novinara posjetila je demonstrante na trgu Raba kako bi se vlastitim očima uvjerili u dešavanja kao i uspostavili kontakte sa demonstrantima i bili u blizini dešavanja. Na narednoj slici prikazan je zajednički iftar novinara sa ministrima Mursijeve vlade.

Također večeras je javljeno da je jedan od novinara-fotografa uhapšen od strane obavještajnih službi.Kako navodi Sophia Jones taksista taksija u kojem se nalazio novinar umjesto na  trg Rabije el-Adevije novinara je odveo u policiju gdje je uhapšen.

Aktivisti iz Egipta dodaju da često dobijaju izvještaje o tome da pojedini taksisti i vozači minibusa, koji su ustvari pripadnici egipatske obavještajne službe,umjesto da svoje putnike prevezu na trg Rabije el-Adevije odvedu ih u sjedište sigurnosnih snaga gdje ih uhapse.

21:52

Šejh Jusuf el-Karadavi demantuje:”Nisam pozvao na džihad u Egiptu”

Šejh Jusuf el-Karadavi, predsjednik ‘Svjetske unije islamskih učenjaka’, je oštro kiritikovao i napao egipatske medije nakon njihovih kritika, napada i optužba na račun šejha, koji je u svojim izjavama za medije jasno poručio i pozvao na obaveznost pružanja podrške i demonstracija za povratak Muhameda Mursija na vlast. Šejh el-Karadavi je potvrdio kako iza žestokih kritika i napada na njega stoje mediji, ‘robovi vlasti’, koji nastoje iskreniti, izvrnuti i prikazati stvarnost, situaciju i stanje sasvim drugačije od onoga koje i kako jeste u Egiptu, naročito nakon vojnog udara isplaniranog od ‘vanjskih sila’, dok je vojska samo njegov izvršitelj. Također, izjava iz ureda i kancelarije šejha odbacuje i demantuje, a kako ga mediji optužuju, da je pozvao na ‘džihad’ u Egiptu, objašanjavajući da on nije tražio od ‘islamista’ da se bore ‘džihadom’, kao i to da je svrha i ‘snaga’ revolucije (pobune protiv vojnog udara) ”mirnodobska”, a upravo cilj nekih od ‘neprijatelja’ jeste uvlačenje egipatskog naroda u građanski rat. Na kraju je potvrdio da je upravo es-Sisi odgovoran za prolivenu krv u Egiptu, za rušenje ‘demokratije’ i kindapovanje reglularno izabranog predsjednika Muhameda Mursija… Izvor: Islammemo.cc (u skraćenoj formi) Prevod i obrada: Vijesti ummeta

20:46

Egipat u iščekivanju masakra

Bivši savjetnik predsjednika Muhammeda Mursija inžinjer Muhammed Sefjud-Devle, rekao je da je Egipat u iščekivanju masakara koji se može desiti svakog trena, pri razbijanju demonstracija. U svom proglasu putem “Facebooka” on je ukazao na “taj osjećaj žestoke okrutnosti kada znaš da postoje zločini koji samo što se nisu desili, kada znaš ko su njihovi počinitelji, kada je njihov termin i to ko na njih bodri. I pored svega toga nisu u stanju to spriječiti.” Predsjednik vojne pučističke vlade Hazim el-Belawi je zadužio ministra unutrašnjih poslova generala Muhammeda Ibrahima da silom razbije demonstrante na trgu “Rabijje el-Adewijje” i trgu “Renesanse” ako situacija to bude zahtijevala – pod tvrdnjom da su ove demonstracije opasnost po nacionalnu sigurnost. Isto je to danas uradio i profesor političkih nauka na Kairskom Univerzitetu, dr. Sejfuddin Abdul-Fettah, koji je pozvao sve međunarodne snage i organizacije za zaštitu ljudskih prava da dođu na trg “Rabijje el-Adewijje” i trg “Renesanse” kako bi se zaustavio pravo krvoproliće. Tu je svoju poruku danas uputio putem društvene mreže “Facebook”.

Izvor: saeem.com

Prevod: Prof. Halil Makić

Akos.ba

17:09

Šejh Hassan upozorava na prolijevanje krvi demonstrantima i rušenje zemlje

Utjecajni egipatski učenjak Muhamed Hasan je upozorio egipatsku vojsku da će još jedan krvavi napad na ljude koji protestvuju gurnuti vojsku u sukob sa islamistima čitave države, u prenosu na El-Džeziri. Nad masom demonstranata u Nasr Cityju u međuvremenu vojni helikopteri nisko nadlijeću nastojeći prestrašiti demonstrante koji su odbili da odu s ulica i nakon upozorenja vojske. Šejh Hassan je u svom direktnom obraćanju na TV “Al-Jazeera” rekao: “Nemoj da se varate da pomislite će se nakon plivanja u moru krvi i hodanja po hrpama izmasakrirane naše djece i naših sinova moći realizirati mir i spokoj u Misru. Ne, već će krv biti prokletstvo na svima koji podstiču, koji ubijaju i koji učestvuju makar i jednom riječju u ovom ubijanju.” On je dodao: “Nemoj da mislite da sam nemaran prema onome što će se desiti… ne spavam iz straha sa svakog Egipćanina a danas imam jedan veoma važan susret pa zamolimo Allaha da to bude razlog da se sačuva krv Egipćana.” Nastavio je: “Kriza u Egiptu neće biti riješena osim dijalogom i samim interesom… krv je srdžba od Allaha, na dunjaluku i na ahiretu, na one koji je proliju… Aktualni vladari Egipta hoće da uvuku zemlju i nered koji će da razori i poruši čitavu zemlju. Tako će Egipat biti čitav porušen. Čudim se egipatskim sredstvima informisanja koja bodre vojsku i policiju na razbijanje demonstracija i ubijanje i klanje demonstranata… Allah, Allah… demonstranti u Egiptu nisu židovi… zar u Egiptu nema razumna čovjeka?! Razilaženje se ne riješava vatrom i olovom… čuvajte se prolijevanja krvi…čuvajte se prolijevanja krvi…čuvajte se prolijevanja krvi!!! Obraćam se trenutno vladajućem režimu u Egiptu… režimu koji hoće da uplovi u potoke krvi i hrpe izmasakriranih a pod izgovorom zaštite nacionalne sigurnosti Egipta. Kažem; tako mi Gospodara Kabe! Vaše upuštanje u krv naših sinova i naše djece je opasna i jedina prijetnja nacionalnoj sigurnosti Egipta. Krv ima svoju veliku svetost. Tako mi Allaha, to će biti prokletstvo, i na dunjaluku i na ahiretu, na one koji je proliju. Obraćam se svakom plemenitom zemljaku, čak šta, obraćam se omladini revolucije među kojima je i pokret “Pobuna 6-i april”… iskrenoj omladini ove domovine ma kojem pravcu i usmjerenju pripadali… Allahom vas kunem… obraćam se vašem islamu u vama, vašem domovinskom osjećaju, ljudskosti i plemenitosti… ne ostavljajte vašu braću na ulicama i trgovima da budu klani i ubijani.”

Izvor: saeem.com

Prevod: Prof. Halil Makić

akos.ba

13:51

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva izjavio je da se sastao sa izaslanikom Evropske Unije, Bernandino Leonom, na trgu Rabije el-Adevije. “Susreo sam se sa izaslanikom EU kasno u srijedu navečer na trgu Rabija gdje smo imali i dvosatni sastanak”,izjavio je Džihad el-Haddad. “Obišli smo trg kako bi se uvjerio da nema oružja niti alata pomoću kojeg bi se moglo počiniti nasilje na trgu”, dodao je on. Haddad navodi da su se tokom sastanka dodatkli općih pitanja. “Kazali smo mu da smo odlučni u odbacivanju statusa kvo i da ne postoji alernativa demokratskom legitimitetu i zaštititi slobode u Egiptu”, dodao je on. Izaslanik EU stigao je u Kairo u srijedu naveče kako bi obavio razgovore sa svim političkim stranama kojima je cilj rješavanje trenutne egipatske političke krize. (IslamBosna.ba)

08:19

Na Trgu Sfinge u Kairu je počela da se okuplja i treća grupacija pod nazivom “Treći trg”. Oni navodno zauzimaju stav između pučista i pučem svrgnutog predsjednika Mursija. Vjerovatno se tu radi o protivnicima Muslimanskog Bratstva, koji su shvatili da su samo bili iskorišteni da pomognu Mubarakovoj kliki da se vrati na vlast.

01:13

Djeca ‘teroristi’ iz pokreta protiv državnog udara na trgu Rabije el-Adevije marširala su juče u znak sjećanja na šehide koji su ubijeni 27. jula, također protestvujući protiv trenutnog vojnog udara. Danas je režim generala Sisija najavio da će ministarstvo unutrašnje sigurnosti po svaku cijenu demontirati i skloniti sve šatore sa Rabije i el-Nahde jer  na Rabiji i el-Nahdi okupljeni su ‘naoružani teroristi’ koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti (ovi šatori su puni žena, djece i starih osoba). Pitanje: Ukoliko se general Sisi već osjeća ugroženo od nenaoružanih žena i djece koji mirno demonstriraju ulicama Kaira i smatra ih prijetnjom ‘nacionalnoj sigurnosti’ koju onda vrstu kredibiliteta general Sisi može očekivati u očima stvarnih neprijatelja Egipta, i kako onda očekuje da može pružiti sigurnost cijeloj naciji? O ne, samo malo, možda on samo kaže da ne želi izgubiti kontrolu nad vlasti koju je oteo i da se plaši za vlastitu sigurnost… s ovim u vidu njegov proglas i ima smisla. Ovdje se ne radi o egipatskom narodu već o njegovim ličnim ambicijama i pohlepi. Iman el-Zahed IslamBosna.ba

31.juli

22:33

U Kairo je u srijedu navečer stigao njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, a koji će, prema najavama iz Berlina, u četvrtak razgovarati s Vladom i opozicijom i zatražiti “hitan povratak” demokratiji

19:45

Državni tužilac Egipta izveo je na sud visoke zvaničnike Muslimanskog bratstva u srijedu optužujući ih za poticanje nasilja. Za poticanje nasilja se terete Muhammed Badie i Hajrat el-Šater kao i tri druge osobe. Tužilac je također obnovio pritvor predsjedavajućem, sada već raspuštene, Narodne skupštine Saadu el-Katatniju i Mehdi Akefu usred istrage u vezi navodnog vrijeđanja pravosuđa. Naređeno je i hapšenje Usame Jassina,Safvata Hegazija, Essama el-Eriana i Mahmmud Ezzaija zbog navodnog poticanja nasilja.

19:39

Sud u Kairu izrekao je jednogodišnju zatvorsku kaznu Hišamu Kandilu bivšem premijeru Egipta, te je naredio da bude smijenjen sa dužnosti.

17:38

Egipatske vlasti naredile kraj mirnih protesta

Egipatska privremena Vlada je saopćila da će poduzeti sve mjere da se obračuna sa “nasiljem tokom protesta simpatizera Muslimanske braće u Kairu”, proglašavajući ih prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Pristalice Muhameda Mursija već danima izražavaju protest vojnom udaru u kojem je svrgnut demokratski izabrani predsjednik, demonstrirajući sjedenjem na kairskim trgovima. U izjavi u srijedu, privremena Vlada je objavila da je dala upute ministru unutarnjih poslova da poduzme sve neophodne zakonske mjere da se sprovede odluka. U izjavi stoji da nastavak protesta u egipatskoj prijestolnici viši nije prihvatljiv. “Kabinet je odlučio poduzeti sve neophodne mjere da se suoči sa ovim rizikom i stavi tačku na njega”, kaže se u televizijskom saopćenju. Vlasti su također lidera Muslimanske braće i dva visoka zvaničnika optužili za pokretanje nasilja.

17:33

Izjave Catherine Ashton u Egiptu pogrešno prevođene

Sastanak Visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i zamjenika privremenog predsjednika Egipta Muhammeda el-Baradaija koji je održan jučer u Kairu obilježile su greške u prijevodu. Glavni prevodilac koji je prevodio izjave Ashtonove sa engleskog na arapski jezik napravio je nekoliko suštinskih grešaka koje su mogle izazvati i skandal. Tako je prevodilac izjavu Ashtonove “Sinoć sam sa Mursijem održala dvosatni sastanak. Zbog činjenice da nije tu i da će imati priliku da govori poslije, njegove riječi neću vam prenositi”, prevodilac je preveo kao “Sastala sam se sa bivšim predsjednikom. Zbog toga što je u suportnosti sa mojom pozicijom, neću vam prenositi njegove riječi”. Drugu grešku prevodilac je napravio kada je prevodio izjavu Ashtonove u vezi sa mapom puta koja je predložena za naredni period kako bi se u toj zemlji riješila politička kriza. Tako je prevodilac riječi Ashtonove, “Politički proces koji će obuhvatiti sve političke strane bit će uspješan”, preveo kao “Mapa puta koja će obuhvatiti sve segmente zemlje će biti uspješna”, pritom alidurajući na mapu puta koju je predložio general Abdulfettah es-Sisi nakon vojnog udara. Također, pažnju javnosti privukao je i neumjesan gest Baradaija koji nije dozvolio Ashtonovoj da odgovori na pitanje novinara da li će Mursi biti dio političkog procesa u Egiptu. Baradai je umjesto Ashtonove odgovorio “Ne, Mursi je bio neuspješan ali Muslimansko bratstvo će biti dio procesa”. Također, odmah nakon toga Ashtonova je kazala “Moram ići kako bih stigla na avion”, što je egipatska javnost protumačila kao oštru reakciju na stav i nediplomatsko ponašanje Baradaija. Greške u prevodu tokom izjava Ashtonove ocjenjene su i kao “prevodilački udar” na predstavnike EU nakon vojnog udara na vlast u Egiptu. (Agencija Anadolija)

16:24

Francuska zatražila oslobađanje Mursija

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius osudio je nasilje u Egiptu, te zatražio oslobađanje vojnim udarom svrgnutog, a zatim i pritvorenog, prvog demokratskim putem izabranog predsjednika Muhammeda Mursija, javio je dopisnik agencije Anadolija. Fabius je naglasio važnost stabilnosti Egipta. On je dodao da Francuska podržava oslobađanje svih političkih zatvorenika među kojima je i Mursi. “Protivimo se nasilju. Potrebno je, što je moguće prije, vraćanje demokratiji. Vojska i Muslimanska braća ništa ne mogu riješiti ratom”, poručio je Fabius. On je naglasio važnost povratka demokratiji kao rješenja ovog problema. (Agencija Anadolija)

16:18

Izaslanstvo “Afričkih vladara” jutros posjetilo Mursija a dolazi i na trg Rabiatul Adevijja

Izaslanstvo odbora “Afričkih vladara” na visokom nivou, odlučilo je večeras posjetiti demonstrante na trgu “Rabijji el-Adewijja” i održati sastanak s nekim od vođa prosvjeda kako bi prevazišli aktualno stanje u Egiptu i upoznali se sa stavom sljedbenika izabranog predsjednika dr. Muhammed Mursija. Izaslanstvo je jutros, na čelu s bivšim predsjednikom Malija Elfa Umer Konarejem, posjetilo izabranog predsjednika dr. Muhammed Mursija, u mjestu njegova pritvora, i tu boravilo gotovo sahat vremena. To dolazi dva dana nakon posjete predsjedniku Mursiju od strane “Katerin Ašton” – odgovorne za vanjsku politiku pri Evropskoj uniji – gdje se nastavila intenzivna rasprava sa čvrstim predsjednikom. Ta posjeta je bila dva sahata ali njeni detalji još nisu otkriveni. Vrijedno je spomenuti da je šef delegacije “Afričkog odbora vladara” i bivši predsjednik Malija, Alfa Umer Konary, posjetu započeo još prije pet dana i da je rekao da će se sresti sa svim zainteresiranim stranama koje su u vezi sa onim što se događa u Egiptu kako bi ih saslušao. Nakon toga, on će iznijeti svoj stav po pitanju aktualnih teških dešavanja.

Izvor: ikhwanonline.com

U nastavku je komentar prevodioca teksta, prof. Halila Makića

Po svemu sudeći “Braća” preuzimaju inicijativu. A i zaslužili su. Više od mjesec dana ustrajati na trgovima Egipta, uz sve te krvave provokacije i žrtve, ukazuje na snagu i entuzijazam koji mnogo obećava. I to još u ovim vrelim danim posta! E to je snaga vrijedna respekta! Pokazali su da su hrabri, izdržljivi, ponosni… Uspjeli su da razbiju okrutnu medijsku blokada, da odole prijetnji vojne mašinerije, da razbije svjetsku spletku i da gotovo punih pet hefti zadrže milione ljudi na trgovima i ulicama i iznova probude nadu ovom napaćenom ummeta. Allah ih nagradio najljepšom nagradom. Nama ostaje da kazujemo o njihovoj veličini i da upućujemo dove za njih kao i za našu braću u Siriji. Trenutno to je ono što najviše možemo za njih. akos.ba 07:47 Delegacija afričkih zemalja, koju predvodi bivši predsjednik Malija, Alfa Omer Konari, su održali jednosatni sastanak s predsjednikom Mursijem. Oni bi trebali poslijepodne održati konferenciju za štampu. Dva republikanska senatora John McCain (koji je 2008. g. izgubio izbore) i Lindsay Graham su dobili zadatak od predsjednika SAD-a Baracka Obame da odu u Egipat i posreduju. Njihov zadatak ovdje je prije svega da spriječe da “Izrael sve više i više bude okružen radikalnim režimima”, dakle legalnost i poštovanje volje naroda na izborima se baš i ne podudara s njihovim poimanjem demokratije. U novonastaloj situaciji očito bi skoro čitav svijet bio zadovoljan kada bi narod Egipta izglasao novog diktatora. Međutim, legalitet je na strani Muslimanskog Bratstva, tako da se Zapad našao u ćorsokaku. Ne žele otvoreno da podrže novonastalu diktaturu i povratak Mubarakove klike na vlast, a s druge strane pokazuju da im je svejedno šta je volja naroda Egipta, jer se ne stavljaju na stranu legalnog procesa izbora.

01:35

 E-Sisi bi mogao odgovarati pred Međunarodnim krivičnim sudom?

IslamBosna.ba-Arapska organizacija za ljudska prava (AOHR) stacionirana u Velikoj Britaniji upozorila je da bi vrhovni general egipatske vojske Abdul-Fattah el-Sisiju mogao biti izveden pred međunarodni sud zbog pretjerane upotrebe sile nad mirnim demonstrantima. Organizacija je poslala ‘hitnu poruku’ predsjednicima i članicama Vijeća sigurnosti UN-a. AOHR u saopćenju navodi da u poruci urgiraju da se poduzmu praktični koraci u zaustavljanju progona mirnih demonstranata u različitim egipatskim gradovima od strane snaga sigurnosti, vojske i nasilnika. U saopćenju izdatom nakon što je ubijeno na desetine a ranjeno više hiljada civilnih demonstranata u subotu ujutro u Kairu,AOHR je poslao poruku Vijeću sigurnosti potvrđujući da ‘general Abdul-Fettah el-Sisi je u saradnji sa MUP planirao da uguši demonstracije i prekine proteste koji su neprestani od državnog udara 3. jula. Oni također tvrde da postoje dokazi koji potvrđuju ‘učešće sigurnosnih snaga i vojske u ubistvima’. Organizacija koja je osnovana 1993. godine od strane aktivista za ljudska prava pozvala je Vijeće da donese odluku o formiranju komisije koja će istražiti događaje koji su se dogodili počev od 30. juna i da pozovu na odgovornost osobe odgovorne za ubistva”. Također iz AOHR-a su savjetovali Vijeće da uputi posmatrače koji bi nadgledali snage sigurnosti u blizini demonstracija. AOHR potvrđuje da el-Sisi i nadležni u ministarstvu odbrane zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova,Muhammedom Ibrahimom,’će biti međunarodno gonjeni nakon što je dokazano da su koristili smrtonosnu silu i međunarodno zabranjeno oružje protiv mirnih demonstranata na trgovima i ulicama Egipta u različito vrijeme. U saopćenju se navodi da su počinjeni teški zločini nad mirnim demonstrantima. AOHR navodi da su prikupili veliki broj svjedočenja o ‘ratnim zločinima na različitim mjestima i vremenima”. Oni pozivaju sve žrtve zločina i svjedoke da pošalju svoja svjedočenja u ured ove organizacije. AOHR je nevladina organizacija koja promoviše ljudska prava u svijetu zagovarajući naročito prava Arapa.

01:02

Predsjednik Muhamed Mursi je odbio pritiske EU da prihvati svoju smjenu od strane vojske i prizna novu egipatsku vladu, navodi viši zvaničnik Muslimanskog bratstva. Vodeći član političkog organka Muslimanske bratstva, Stranke za slobodu i pravdu, Muhammed el-Beltagi,izjavio je novinskoj agenciji Anadolija da je Mursi odbio pritisak Catherine Ashton, visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost da prihvati svoju smjenu i potvrdi puč, a zauzvrat bi dobio imunitet kao i članovi pokreta Muslimansko bratstvo. Ashton se po izvještajima susrelaa u utorak sa predsjednikom Mursijem,kojeg trenutno vojska drži u izolaciji. Ranije ove sedmice advokati za ljudska prava susreli su se sa Rifaaa el-Tahtavijem,pomoćnikom predsjednika Mursija koji se nalazi zajedno sa njim u pritvoru, te potvrdili da mu nije dozvoljeno da komunicira sa vanjskim svijetom. Ashton je potvrdila novinarima da je imala ‘priajteljski razgovor od dva sata’ sa predsjednikom Mursijem. Ona je također insistirala na tome da nije došla u Egipat da ‘kaže Egipćanima šta da rade’. (IB)

30.juli

22:22

Južna Afrika opisuje puč kao “neustavnu promjenu vlade”

IslamBosna.ba-Vlada Južne Afrike izražava svoju duboku zabrinutost zbog velikog broja smrtnih slučajeva među demonstrantima koji su protestvovali protiv neustavnog svrgavanja izabranog predsjednika Egipta, dr. Muhammeda Mursija.Nasilje nad demokratskim protestima ne pospješuje demokratiju niti doprinosi premoštavanju razlika među ljudima u polariziranom Egiptu. Demokratske težnje egipatskog naroda se jedino mogu riješiti kroz sveobuhvatni pravni proces koji će dovesti do održive demokratske budućnosti. Vlada Južne Afrike želi izraziti svoju podršku pozivu generalnog sekretara UN-a vlastima Egipta da osiguraju poštovanje vladavine prava i međunarodnih standarda ljudskih prava. Vlada Južne Afrike poziva sve relevantne strane da se uključe u sveobuhvatni politički proces koji će dovesti do normalizacije ustava. Južna Afrika se pridružuje pozivu međunarodne zajednice za bezuslovno oslobađanje predsjednika Mursija i svih političkih zatvorenika koji se drže u pritvoru od neustavne promjene vlade 3. jula.Osim toga, vlada Južne Afrike poziva sve strane da se suzdrže od nasilja i odmazde. Vlada Južne Afrike podstiče sve Egipćane da prihvate duh nacionalnog pomirenja koji će doprinijeti mirnoj budućnosti i stabilnosti Egipta.S tim u vezi,Južna Afrika je spremna da pomogne Egiptu i podijeli svoja iskustva i prakse. Vlada Južne Afrike želi ponoviti svoj stav da je neustavno svrgavanje demokratski izabranog predsjednika i suspenzija ustava Egipta u suprotnosti sa standardima koji su usvojeni od strane Afričke unije (AU). Odjel za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike

17:45

Velike kolone ljudi kreću se ka trgu Rabije el-Adevije u Kairu Photo 14:23

General Sisi i strah od Allaha! http://www.youtube.com/watch?v=NS9KejK23xA

12:08

Šef vanjske politike EU Catherine Ashton je dala izjavu nakon razgovora sa svrgnutim predsjednikom Mursijem. Ona je izjavila da se on nalazi u dobrom stanju i da je informisan o stanju u državi, međutim, ona nije željela da kaže o čemu su razgovarali te je također njemu rekla da neće prenijeti njegove stavova javnosti jer “ukoliko u tome pogriješi, on neće biti u stanju da je ispravi.

08:14

Snimak egipatske policije dok puca na očito nenaoružane demonstrante: http://www.youtube.com/watch?v=2k3GB0EocoE&feature=youtu.be

03:34

Maja Kocjančič,glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton objavila je na svom Twitter profilu da je visoka predstavnica večeras posjetila predsjednika Muhammeda Mursija.Ona navodi da je gospođa Ashton provela dva sata u razgovoru sa dr.Mursijem. Kocjančićeva nije navela nikakve dalje podatke, saopćenje za medije se očekuje. (IslamBosna.ba)

03:22

 Izetbegović podržao Mursijeve pristalice

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića upućeno je saopćenje u kojem je Izetbegović oštro osudio “mučka ubistva i nasilje koje sigurnosni aparat Egipta sprovodi nad demonstrantima koji traže povrat svrgnutog predsjednika Morsija”. On tvrdi da je neprihvatljivo da egipatska vojska i policija pucaju na građane koji protestuju zbog silom nametnute suspenzije njihovih osnovnih prava, te da svi odgovorni za ubistva i flagrantno ugrožavanje ljudskih života moraju odgovarati pred sudovima te zemlje, a da se ništa slično ovom nasilju ne smije ponoviti u budućem vremenu. – I u Egiptu, kao i u svim drugim zemljama u kojima građani žele demokratiju, sistem mora biti uređen na način kojim se garantuju ljudska prava, građanske slobode, fer izbori i demokratska vladavina. Svrgavanje demokratski izabranih dužnosnika, hapšenja i ubijanja pripadnika pojedinih političkih stranaka, nasilje i prijetnje oružanom silom, moraju prestati – navedeno je u saopćenju. Fena

02:12

Robert Fisk: Egipatsko nasilje je masakr a ne post-revolucionarna tranzicija

IslamBosna.ba-Robert Fisk,britanski pisac i novinar,koji radi kao dopisnik lista The Independent za Bliski istok napisao je sljedeće: “ “Šta se dogodilo Egiptu? Mrtvi se nazivaju ‘teroristima’, riječ koju Izraelci koriste za svoje neprijatelje. Riječ koju koriste i Amerikanci. Egipatska štampa govori o ‘sukobima’ kao da su se naoružani pripadnici Muslimanskog bratstva sukobili sa policijom. Jučer ujutro sreo sam starog prijatelja,Egipćanina, koji mi je rekao da je zaplakao kada je pogledao zastavu svoje zemlje. Mogu shvatiti i zbog čega. Zbog čega je ubijeno toliko ljudi? Ko ih je ubio? Postoji veliki broj Egipćana, koji nisu Mursijeve pristalice da budemo načisto, koji su mi juče rekli da ne mogu vjerovati u to da su sve pristalice Bratstva imale oružje, kao jedan koji je zaista držao Kalašnjikov u blizini bolnice,čovjek kojeg sam ja vidio, ali istina je da su policajci ubili nenaoružane muškarce a da nijedan policijac nije ubijen. To je bio masakr. To je masovno ubistvo. Nepostoji druga riječ za to. I onda slušamo riječi naših voljenih ministara. Uzmimo kao primjer Williama Haguea, koji je zamolio egipatske vlasti da se suzdrže od nasilja jer sada je vrijeme dijaloga, a ne sukoba”. O lutka naša draga. Ovo nisu riječi koje bi uputio sirijskoj vladi, naravno. To je samo malo više vatrene moći koju su naši dragi prijatelji Egipćani koristili nad svojim neprijateljima. Da su Assadovi podanici ubili toliko demonstranata na ulicama Damaska UN bi na sav glas odjekivao da izrazi naše užasavanje, našu bezgraničnu srdžbu, naše zgražanje. Ali naravno Kairo nije Damask, i naše riječi moraju biti usklađene prema našim prijateljima, ne samo prema generalu koji vodi ovu zemlju.I pogledajte! Ministar unutarnjih poslova Egipta je kazao svojim ljudima da protesti Bratstva u džamiji na Rabiji ‘s Allahovom dozvolom se moraju okončati. Nadamo se da će se dozvati i pridružiti se političkom procesu”. Ali zar to nisu uradili kada su pobijedili na izborima? General Muhamed Ibrahim, ministar unutarnjih poslova, izjavio je da je samo 21 pripadnik Bratstva ubijen. Pa kako sam onda juče ujutro izbrojao 37 tijela na podu bolnice? A šta je to ‘politički proces’ u Egiptu? Ukoliko učestvuješ na izborima i pobjediš-a onda te svrgne general (momak zvani Abdel-Fatah el-Sisi) kakva je budućnost politike u Egiptu? Zapad možda želi da voli Egipat, ali sada ga vodi veoma žestok general koji izgleda da ne mari mnogo šta mi mislimo. On shvata da su egipatski odnosi sa Izraelom su znatno značajniji od bilo kojeg državnog udara u Kairu i da očuvanje egipatskog mirovnog sporazuma s Izraelom vrijedi daleko više od bilo kakvih zahtjeva za demokratijom u Kairu. I mi-na Zapadu-se slažemo sa tim. Obama je rekao Egipćanima da će SAD ‘uvijek biti jak partner egipatskom narodu dok budu oblikovali svoj put u budućnost”. A narod Egipta-čekajući na ovo- je ‘dobio priliku da post-revolucionarnu trazniziciju zemlje vrati na pravi put’. Pa evo vam je! Vojni državni udar je ‘ post-revolucionarna tranzicija’. Zaboravite 37 mrtvih koje sam vidio u bolnici u subotu.Zaboravite Obamin govor od prije četiri godine u zgradi Univerziteta u Kairu koji se nalazi nasuprot sjedišta protesta Bratstva. Mi smo u post-revolucionarnoj tranziciji. Pozovite Lenjina.

IslamBosna.ba

01:25

Prva muslimanka dobitnica Nobelove nagrade za mir, Jemenkinja Tevekkul Karman,objavila je na svom Facebook profilu sljedeće: “Potpredsjednik Muhammed el-Baradie, koji je na položaj doveden pomoću tenkova, osudio je ubistva.Vladari ne osuđuju, vladari ili daju ostavku ili preuzmu odgovornost”. Tevvekul se nakon stravičnog masakra ispred sjedišta Republikanske garde javno izvinula što je na početku stala na stranu pučista i od tada veoma je aktivna u zagovaranju vraćanja Muhammeda Mursija na predsjednički položaj. 01:20

Dopisnik El-Džezire iz Kaira,Džemal el-Šejjal, izvjestio je da je nekoliko marševa krenulo ka zgradama sigurnosti u glavnom gradu Kairu kao i Aleksandriji. “Ovdje u Kairu demonstranti su krenuli prema dvijema glavnim zgradama sigurnosti.Jedna od njih je u ozloglašena zgrada sigurnosti koja je korištena tokom proteklih godina u okrutnim slamanjima protesta opozicije,naročito za vrijeme režima bivšeg predsjednika Husni Mubaraka”, navodi on. Drugi protesti napreduju prema Upravi sigurnosti u Gizi navodi Džemal dodajući da se među okupljenima nalazi veliki broj žena i djece. 29.juli

23:07

Dr. Muhammed el-Beltagi najavio je sa trga Rabije el-Adevije: milionski marš narednog utorka pod nazivom ‘ŠEHID’ u cilju odbacivanja vojnog udara i podsjećanja na užasme masakre koje su počinile vojne i policijske snage uz pomoć nasilnika nad mirnim demonstrantima. (IB) 22:45

U porastu zločini iz mržnje prema muslimanima vjernicima IslamBosna.ba-Pro-demokratska alijasa protiv državnog udara objavila je saopćenje povodom porasta zločina mržnje nad konzervativnim muslimanima Egipta. Oni navode svoju zabrinutost zbog brzog porasta nasilja od strane razbojnika nad muslimanima koji slijede islamske propise kao i zbog šutnje egipatskih vlasti nad ovom vrstom nasilja. U saopćenju navode da su 28. jula razbojnici napali parfimeriju Momen u Port Saidu i zapalili Muhammeda Haleda, pristalicu ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija samo iz razloga što je nosio bradu. Razbojnici su zapalili Haleda i držali ga zaključanog u radnji sve dok nije potpuno izgorio. Stepen maltretiranja vjernika u Egiptu je veoma alarmantan u ovom trenutku i dosegao je svoj vrhunac. Alijansa osuđuje ove brutalne zločine počinjene od strane razbojnika koji se nalaze pod zaštitom sigurnosnih službi i smatra egipatske vlasti kao i vojsku odgovornim za tekuće nehumane zločine kao i eskalaciju nasilja u zemlji.

Alijansa ističe i ulogu vojno-cenzuriranih medija koji igraju značajnu ulogu u poticanju mržnje i nasilja na vjernicima muslimanima i kao i nad svim protivnicima vojnog udara od 3. jula. Oni također osuđuju nedostatak akcije od strane egipatskih vlasti koje bi trebale da se bore protiv takvih krivičnih dijela, dodajući da su oni ti koji su odgovorni za trenutno stanje nesigurnosti u zemlji. Oni pozivaju međunarodnu zajednicu i UN da posjete egipatske vlasti na obaveze države prema međunarodnom pravu i konvencijama koje su ratificirali.

IslamBosna.ba

22:27

Ljekar improvizovane (poljske) bolnice na trgu “Rabijje el-Adewijje”, u jednom dirljivom prizoru, otkrio je da nisu mogli otrgnuti Mushaf iz ruke jednog od šehida sa “bine spomenika” te je pokopan sa njim. Dr. Muhammed el-Šal kaže da prvi slučaj šehida sa kojim su se suočili u bolnici jeste slučaj šehida sa pokolja “bine spomenika” gdje je jednoj osobi vatra municije razderala prsa te je ponijet i stavljen na zemlju radi ukazivanja pomoći. Naveo je da kada mu je podignuta ruka kako bi se posredili prsti on je držao Mushaf a prsti su mu bili ukočeni u takvom stanju. Više puta su pokušavali da istrgnu Mushaf od njega ali bez ikakve koristi. Mushaf je bio natopljen njegovom krvlju. Naveo je da je, otprilike, pola sahata nakon pokušaja da se oživi njegova duša otišla svome Stvoritelju a Mushaf u njegovoj ruci. Sa njim je pokopan.

Preveo: Halil Makić

Izvor: islammemo.cc

19:19

Predstavnici Tamaruda su pokušavali da ubijede Ashton da bi EU trebalo da prizna da puč kojim je Mursi skinut s vlasti ustvari nije puč, nego volja naroda. Osim toga su rekli da EU treba pozvati narod koji prtotestvuje protiv puča na ulicama, da ode s ulica kućama.

14:43

Sisi nacionalni heroj svih Jevreja

Izraelski ambasador u Kairu Yaakov Amitai je u telefonskom razgovoru s ministrom poljoprivrede pučističke vlade izjavio da “Sisi nije samo nacionalni heroj Egipta, nego i svih Jevreja u Izraelu i u svijetu”, javlja radio Izrael. Još je rekao i da se “Izrael raduje pokretanju novih veza s Egiptom, kao i udruženju snaga u borbi protiv terora”, misleći naravno u tom kontekstu i na Muslimansko Bratstvo i njihovog svrgnutog predsjednika Mursija.

14:13

ODUZIMANJE EGIPATSKOG DRŽAVLJANSTA ŠEJHU DR. JUSUFU EL-KARADAVIJU Sudu u Egiptu je od strane ljevičarskih udruženja podnijet zahtjev za oduzimanje egipatskog državljanstva dr. Jusufu el-Karadaviju, jer on, pored egipatskog, ima i katarsko državljanstvo. U obrazloženju se također navodi da je šejh Karadavi napao institucije države Egipat, kao što je sudstvo, kao i optužio sufijske pokrete da rade na širenju ši’izma u Egiptu, što je uzrokovalo pogibiju četvorice šija u Egiptu.

Poziv na milionski marš u Egiptu

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija pozvale su u ponedjeljak Egipćane da u utorak dođu na “marširanje milion ljudi” u znak protesta. Oni su, također, pozvali demonstrante da večeras  prošetaju do “zgrada službi sigurnosti ” širom Egipta nakon pogibije najmanje 72 osobe na demonstracijama u subotu. “Pozivamo sve da u utorak dođu na protestno marširanje milion ljudi pod nazivom ‘mučenici puča’, poručila je alijansa grupa na čelu s Muslimanskom braćom, prenio je AFP.

09:18

01.05

Priča sa trga Rabije el-Edevije

IslamBosna.ba-Prije sedmicu dana dok sam bio na trgu Rabije el-Adevije pokvario mi se automobil. Kada sam upitao za najbližeg automehaničara odgovorili su mi da se nalazi tu na trgu i odveli su me u njegov šator. Svi sa protesta su ga zvali ‘Muhammed električar’. Ukoliko bi se nekome pokvario automobil onda bi obično zvali njega. Na trenutak sam pomislio da se nalazi sa protestima samo da bi zaradio novac od ljudi poput mene ali onda je odbio da primi novac za opravku automobila. Upitao sam ga: “Izgleda da si već neko vrijeme na protestima, kako onda brineš o domaćinstvu i porodici?” Brzo mi je odgovorio: ”Radio sam proteklih 20 godina za ovaj dan. Zaradio sam dobrih para, izgradio kuću svojoj porodici, vodio brigu o svojim kćerkama dok se nisu udale. Sada smo ostali sami supruga i ja, a ona može prodati kuću i podmiriti svoje potrebe”. Iznenađen odgovorom upitao sam ga: “Zar im se nećeš vratiti?” “Dovi za mene da ovdje preselim. Dovio sam Allahu da učini da preselim ovdje ukoliko će se to smatrati šehidskom smrću”. Razmijenili smo brojeve telefona i rastali se. Od tada me zvao svaki dan kako bi provjerio kako sam sve do prethodne večeri kada mi je rekao: “Idi kući, imaš malu djecu koja te očekuju. Imam osjećaj da će večeras biti posljednja noć”. Čim sam čuo za masakr nazvao sam ga. Nije se javio na tri uzastopna poziva tako da sam osjetio da je preselio kako je i dovio.Poslao sam na njegov broj poruku: ”Znam da ne možeš odgovoriti Muhammede ali iskreno se nadam da si uradio pravu stvar”. Dobio sam sljedeći odgovor: “Vjerovao je u Allaha i preselio je na taj način, ovdje je dr.Tarik iz improvizirane bolnice, zamolio bih vas da kontaktirate njegovu porodicu da dođu na dženaza-namaz prije nego ga ukopamo”.

Šejh AbdurRahim McCarthy

28.juli

23:00

Mursijeve pristalice ne povlače se sa ulica Kaira, uprkos jučerašnjem masakru. Na Sinaju jedna žrtva i 29 povrijeđenih u sukobima pristalica i protivnika ilegalno svrgnutog egipatskog predsjednika. Pristalice egipatskog Muslimanskog bratstva nastavili su i danas sa protestima u Kairu, poručujući da se neće povući sa ulica uprkos “masakrima” koje vrše snage sigurnosti. Prema saopćenju egipatske službe hitne pomoći, 72 osobe su ubijene u subotnjem nasilju, prenio je Reuters. Muslimansko bratstvo, međutim, tvrdi da je broj žrtava veći od 130. Mursijeve pristalice optužuju vojsku da ruši tekovine revolucije koja je 2011. godine donijela demokratiju najmnogoljudnijoj arapskoj državi. Dok je u Kairu u nedjelju prije podne bilo mirno, u Port Saidu, na Sueckom kanalu, je došlo do nasilnih sukoba između pristalica i protivnika predsjednika Mursija, u kojima je poginuo jedan 17-godišnjak, dok je 29 osoba povrijeđeno. Također je, prema današnjem saopćenju agencije Mena, u najavljenim akcijama snaga sigurnosti na sjeveru Sinaja u posljednjih 48 časova ubijeno 10 “terorističkih elemenata”, dok je 20 zarobljeno. Posljednji sukobi su dodatno podijelili Egipat. Sekularna i liberalna elita zasad ne pokazuje previše simpatija za Muslimansko bratstvo niti rezervi prema povratku na vlast vojske koja se još uvijek ponaša isto kao u Mubarakovo doba i koja je rukovodila zemljom tokom 60 godina do revolucije 2011. Jedan od prvih znakova sumnje pokazao je, međutim, egipatski zamjenik premijera za ekonomska pitanja Zijad Baha el-Din, koji je rekao da vlada ne smije da podržava “opresivnu i isključivu politiku svojih neprijatelja”. On je na Facebooku istakao da bi vlada morala da pruži pravne garancije i članovima Muslimanskog bratstva i svakom stanovniku Egipta, kao i da primjena pretjerane sile nije dozvoljena.

18:54

Pokret Tamarud, pokret koji je učestvovao u državnom udaru na legitimno izabranog predsjednika Muhammeda Mursija, izdao je saopćenje u kojem stoji da su jako zabrinuti zbog povratka Mubarakovog sigurnosnog aparata. Na konferenciji za štampu u subotu, ministar unutarnjih poslova, Muhammed Ibrahim, objavio je da su ponovo uspostavljeni odjeli državne sigurnosti zaduženi za borbu protiv ekstremizma i nadgledanja političkih i vjerskih aktivnosti, koji su prestali da postoje nakon revolucije 2011. kada je svrgnut Mubarakov režim. “Naš pokret podržava državne planove za borbu protiv terorizma ali smo ranije istakli da ta podrška ne uključujue poduzimanje izvanrednih mjera odnosno mjera suprotnih slobodi i ljudskim pravima”, kazao je Muhammed Bedr,glasnogovornik Tamaruda. Bedr je kazao kako su Ibrahimijevi komentari neprihvaljivi i u suprotnosti sa načelima revolucije od 25.januara,revolucije kojoj je sloboda jedan od glavnih ciljeva. “Nikada nećemo prihvatiti povratak Mubarakovog aparata državne sigurnosti ili proganjanje političkih aktivista pod bilo kojim imenom”. 16:10

Poruka šejha Jusufa Karadavija Arapima i njihovim vođama
Pozivam Arape, arapske vladare, predstavnike arapskih država, pozivam slugu dvaju Harema, Pozivam kralja Abdullaha, da stanu uz istinu. Dali ste im 12 milijardi!!! Jeste li im dali milijarde da njima ubijaju stanovnike Egipta? Egipćani ginu svakodnevno pred vašim očima, O slugo dva Harema, o predsjedniče Ujedinjenih Arapskih Emirata, o Emiru Kuvajta, o predsjedniče Bahreina, o vi koji ste uložili milijarde u ovaj put zuluma, vratite se Allahu, vratite se Allahu (pokajte se) . Ubijaju se muslimani vašim milijardama. Milijarde vaše nisu otišle kako bi se prehranio onaj ko je gladan niti da se obezbjedi sigurnost onoga ko je ugrožen nego su investirane kako bi se ubijali slobodni, nedužni i nevini muslimani.

16:06

Tužitelj naredio hapšenje Badeia i šejha Hegazija

Egipatski državni tužitelj naredio je hapšenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva Muhammeda Badiea kao i još dva člana Muslimanskog bratstva zbog navodne umiješanosti u nasilje u Helwanu, južni Kairo, kada je 20 osoba povrijeđeno. Ured tužioca u Helwanu pozvao je na hapšenje Badiea kao i šejha Safveta Hegazija nakon sukoba koji su se dogodili u subotu navečer između pristalica Bratstva i lokalnog stanovništva na trgu El-Šehada, piše portal Ahram. Kako oni navode do sukoba je došlo kada su pristalice Bratstva izašli na ulice nakon teravih namaza pozivajući na vraćanje na dužnost ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija. U sukobima koji su uslijediti oko 20 osoba je povrijeđeno.(IB)

15:04 Al Jazeerina novinarka Rawya Rageh izvještava iz Kaira da u javnosti nije bilo riječi o detaljima sastanka Nacionalnog vijeća odbrane tokom večeri sa subote na nedjelju. U međuvremenu, hiljade ljudi nastavilo je u Gizi i Nasr Cityju izražavati mirni protest u ovim kvartovima Kaira. Prezenterka na državnoj televiziji Suha El-Naqash dala je otkaz zbog, kako je rekla, medijskog mraka tokom dešavanja u Egiptu u kojem su vlasti diktirale vijesti, izvijestio je Al Jazeerin reporter iz Kaira Jamal El-Shayyal.

Osuda ElBaradeija

Egipatski istaknuti liberalni političar Mohamed  ElBaradei u subotu navečer oštro je osudio “pretjeranu upotrebu sile” u Egiptu. “Oštro osuđujem pretjeranu upotrebu sile i ubistva i radim sve što mogu i na svim poljima da okončam sukobe na miran način. Nek Bog štiti Egipat i pokaže milost za žrtve”, napisao je ElBaradei na svom nalogu na Twitteru. Više od osamdeset osoba privedeno je nakon sukoba blizu Quaed Ibrahim u Aleksandriji, saopćio je direktor policije. Lokalna grupa za zaštitu ljudskih prava navela je da su mnogi od privedenih bili zarobljeni u džamiji tokom noći. Oni su privedeni na sonovu optužbi da su prekršili zakn o privatnom i javnom posjedu. Ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhammed Ibrahim na konferenciji za novinare u subotu je izjavio da će biti poduzete opsežne operacije kako bi se okončale masovne demonstracije u toj zemlji, prenosi Anadolija. U napadima sigurnosnih snaga Egipta na protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer, potvrdio je glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal’at za agenciju Anadolija. Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od petka navečer je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.

Napadi vatrenim oružjem

Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi. Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih. Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga. Izvor: Al Jazeera i agencije

13:32

Bosanka na trgu Rabije el-Adevije: Ostavite i nama te mubarek krvi!

Ko smo mi? Mi smo islamska braća. Odjekuje trg Rabia al Adevije. Ležala sam i darovala krv, nijemo posmatrajući tu naoko nebitnu tečnost i masu ispred. Čudno. Bila je ranjiva, ponosna i gorda. Mini ambulanta nije mogla primiti sve darovaoce krvi. Katkad mi se činilo da je broj ranjenih i mrtvih daleko veći od broja u nizu. Biseri koji su dolazili sa trga su bili umrljani krvlju. Osjećao se miris, svježina krvi u zagušljivom kairskom zraku. Najednom veliki prasak, tekbiri i šumor šehadeta. Prekida se moja niska bisera i zrna dolaze odvojena jedna od drugih, jecajući. Jecan i ja. Živa, zdrava i prava. Na stolu pokraj mene dovlače muškarca srednjih godina, ranjenog. Okupan krvlju čije su se kapljice presijavale pod svjetlom neonske lampe. Medicinska sestra mu je prikopcala krv i malo smo razgovarali. Plakao je od sreće kada sam mu rekla da sam iz Bosne i da sam tu da pomognem. Poselamio je mahsuz Bosnu uzvikujući svojim prijateljima: Bosanska krv! Oni, njegovi prijatelji, su bili veoma sretni poručujući osoblju: Ostavite i nama te mubarek krvi. Ostavih ih u željama, nadama i dovama da će pravda biti zadovoljena a istina na vidjelo iznesena. Moja braća i sestre u Egiptu mame milion uzdaha i suza. Bosna je duša a Egipat je njeno središte.

Lejla Karaga

13:26

Priča o dva Omera, dobra prijatelja, koji su se našli na različitim stranama u Egiptu

Priča dvojice prijatelja, obojica nose ime Omer. Jedan je izašao da opunomoći Sisija da vodi rat protiv ‘terorizma’. A prijatelj mu Omer je bio na trgu Rabije el-Adewija, na mitingu podrške Mursiju. Nakon što je završio svoju podršku Sisiju Omer je napisao poruku jaranu: ‘Poželio sam te, živio Sisi” Dobio je odgovor od Omerove familije: “Jaran ti je mrtav Omere.”

Izvor: islammemo.cc

Prevod: Abdulmelik Oborčak

08:54

Njujorški Human Rights Watch je objavio da mnogi ubijeni u Kairu ustrijeljeni u glavu ili prsa i da su ta ubistva bila namjenska. Ove smrti sugeriraju “šokirajuću volju policije i određenih političara da rasplamsaju nasilje protiv Mursijevih pristalica”.

08:24

Spikerica državne televizije Suha el-Nakaš je objavila svoj otkaz kao protest protiv onoga što je ona nazvala medijskim pomračenjem trenutnih događaja u Egiptu i “diktiranjem” vijesti od strane vlasti.

08:12

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je pasivnost Evropske unije (EU), Ujedinjenih naroda (UN) i islamskog svijeta u vezi sa nasiljem u Egiptu, gdje je ubijeno više od 200 demonstranata koji su tražili ponovno uspostavljanje demokratskog sistema u zemlji, javio je novinar agencije Anadolija. “Oni koji su šutjeli dok je u Egiptu ubijana nacionalna svijest, sada šute i naspram masakra nad narodom. Gdje je sad Evropa, gdje je Evropska unija? Gdje su oni koji brane evropske vrijednosti i drugima dijele lekcije o demokratiji? Gdje je sad ta demokratija, te demokratske vrijednosti? Gdje su Ujedinjeni narodi? Gdje su oni koji su reagovali kada je policija u Turskoj upotrijebila suzavac, a sada nijemo prate pokolj u Egiptu?”, rekao je turski premijer. Erdogan je podsjetio i da islamske zemlje nisu reagovale na nasilje u Egiptu. “Islamski svijete, vaša braća u Egiptu žrtve su masakra. Tamo je pogažena pravda, prava i savjest. Kada će to to čuti i vidjeti? Kada će te vidjeti prolijevanje krvi vaše braće? U Siriji niste vidjeli”, dodao je Erdogan. Erdogan je u svom govoru na zajedničkom iftaru, objedu muslimana nakon dnevnog posta, u Istanbulu rekao da “oni koji nisu u stanju da zauzmu stav prema neprijatelju vlastite države i vlastitog naroda, pokazuju kukavičluk i provode nasilje i nepravdu. Njihova snaga nedovoljna je za neprijatelja, ali dovoljna za vlastiti narod i oni samo ubijaju svoj narod”. “I da svi zašute mi to nećemo. U Egiptu je masakrirana i demokratija i nacionalna svijest. Sada je masakru podvrgnut narod. To ćemo saopćiti cijelom svijetu”, poručio je Erdogan. -Bombaški napad u Somaliji- Govoreći o bombaškom napadu na zgradu turske ambasade u Somaliji, Erdogan je rekao da je u napadu poginuo jedan policajac, dok je troje turskih državljana povrijeđeno. “Napadači su navodno muslimani. Kome su to učinili? Turskoj ambasadi. Zašto? Zato što je to predstavništvo na veliki broj načina pomoglo Mogadishuu, Somaliji i našoj braći tamo”, pojasnio je Erdogan.

01:30

Ministar inostranih poslova Švedske začepio usta ambasadoru Egipta: “Zar su svi demonstranti ubili sami sebe?”

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt ušutkao je egipatskog ambasadora u Švedskoj Usamu el-Madžduba nakon što je između njih vođen razgovor putem Twittera a na temu aktualne krvave situacije u Egiptu i zaštrašujuće klaonice koju su, u subotu ujutro (juče) izvele policijske snage . Rasprava je počela kada je ministar Švedske na svom ličnom profilu Twittera napisao: “Zgrožen sam velikim brojem ubijenih na egipatskim demonstracijama i nikako ne možemo poštedjeti odgvornosti snage sigurnosti.” Egipatski ambasador mu je odgovorio: “To je zastrašujuće… no civili nisu bili nevini ili čak šta više miroljubivi. To je jedna naoružana rulja… ubijeđen sam da je Šveđanima veoma teško to razumiti.” E tu dolazi odgovor ministra inostranih poslova Švedske koji je začepio usta egipatskom ambasadoru koji je pokušao opravdati krvavu klaonicu. Karl Bildt mu je odgovorio: “Jesu li svi demonstranti ubili sami sebe?Pokušaj još jedan put.” Izvor: islammemo.cc

Akos.ba Photo: ‎الخنوثة سمة مميزة لكل بقايا نظام مبارك‎ 27.juli

22:12

Foto esej o dešavanjima na trgu Rabije el-Adevije

Musa’ab el-Šami,egipatski fotograf i novinar, svjedok je jutrošnjih dešavanja i demonstriranja sile egipatske vojske. Mu’sab opisuje dešavanja na sljedeći način: “

“Krenuo sam na trg Rabija el-Adevija 27. jula nakon što sam čuo da će pokušati razbiti demonstracije pristalicea Mursija. Namjeravao sam otići i zabilježiti šta se dešava, možda djeluje ružno, ali ukoliko se dogode stvari kao kada su sigurnosne snage napale Mursijeve pristalice ispred Predsjedničke garde nekoliko sedmica ranije. IMG_5543.jpg Kada sam stigao do Nast ulice taksi u kojem sam se nalazio zasustavio je policijski kordon, sastavljen uglavnom od specijalnih snaga.Zamoljeni smo da se vratimo i da ne idemo dalje. Izašao sam iz taksija te sam uspio doći do Nasr ulice,u blizini Rabije, gdje sam vidio veliki broj poznatih lica među drugim novinarima kojima je također bio spriječen ulazak. Kada sam stigao kazali su mi da su sukobi već počeli,ali mi nisu mogli reći šta je izazvalo nasilje. Pošto nisam mogao raditi, vratio sam se nazad i uzeo drugi taksti nadajući se da ću moći doći do demonstranata preko drugog ulaza,el-Haj el-Saba’a, u čemu sam i uspio. Čim sam došao na Rabiju, mjesto okupljanja sa kojim sam poprilično bio upoznat zbog čestih radnih posjeta, bilo mi je jasno da to nije obična noć. Oko 3 sata ujutro činilo se da niko ne spava. Čovjek sa vidno stresnim glasom govorio je preko razglasa na pozornici, moleći okupljene da se budu spremni da pomognu braći. Okupljeni su formirali slobodan prostor u prevelikoj gužvi.Prije nego što sam i mogao pojmiti šta se dešava ambulanto vozilo je projurilo i ljudi su počeli vrištati kako je mrtvo tijelo ispalo iz njega.

Pokušavao sam da dođem blizu sukoba,Nasr ulica je bila mračna. Bijeli dim suzavca se vidio uslijed svijetala ambulantnih vozila i motocikala, koji su jurili kroz cestu prevozeći žrtve. Iz daleka se čula neprestana pucnjava.

Mursijeve pristalice su uzvikivale Allahu Ekber i vikale nešto u vezi snajpera. Zabrinut zbog mraka i nesigurnosti vratio sam se na Rabiju i krenuo prema improviziranoj bolnici.

U bolnici je bio haos. Krčio sam sebi put kroz masu tijela i kamera, postalo je jasno da se situacija pogoršala za samo nekoliko minuta. Doktor mi je rekao da je osam osoba ubijeno a da je preko 500 povrijeđeno.

Doktori su pokušavali rasčistiti krevete za nove žrtve koje su pristizale. Tokom sljedećeg sata vidio sam najmanje trideset žrtava prostrijelih rana u grudima,nozi ili glavi.

Kasnije sam otišao u mrtvačnicu, gdje drže tijela, i izbroajao sam dvadeset tijela. Za četrdeset minuta koliko sam ostao pet novih žrtava je stiglo,jednom je izgleda samo mozak umro.

Kako je sunice izlazilo iznad Rabije osjećao sam se sigurniji da krenem prema prvim linijama. Primijetio sam da su Mursijeve pristalice postavile tri ‘linije’ odbrane, tri zida od cigli. Oni su čučali iza tih zidova dok su meci prolijetali.

Za vrijeme koje sam proveo na Rabiji vidio sam da su Musrijeve pristalice nenaoružane,osim sa kamenicama i petardama, pored povremenih kanistera suzavaca koje su bacali na policiju odakle su i dolazili.

Povrijede na prvoj liniji su bile redovne.Gotovo svakih par minuta neko bi pao. Nasr ulica je veoma široka tako da je nemoguće znati odakle meci dolaze. Lično sam vidio kako metak pogađa čovjeka u potiljak i ubija ga na pločniku gdje je stajao.

Kako sam primijetio policija je bila u pratnji naoružanih civila. Ovi civili su izgledali kao mješavina stanovnika,koje sam vidio kada sam na početku noći naišao na policijski kordon kao i nešto što se činilo da su plaćeni nasilnici.

I civili i policajci su pucali na Mursijeve pristalice dok sam bio tamo. Bespomoćne pristalice Mursija većinom su se skrivale,bacale kamenice i petarde na policiju prije nego bi ih pogodili i odnijeli. Ova scena se ponovila bezbroj puta.

Što se tiče vojske oni nisam vidio da su učestvovali u napadu. Njihovo miješanje bilo je veoma kratko, kada su vojnici kod Sadatovog spomenika pucali u zrak i uspijeli razdvojiti dvije strane prije nego što su sukobi nastavljeni.

19:06

Na preskonferenciji u Nasr Cityju je glasnogovornik Stranke Slobode i Pravde izjavio da je u protekloj noći policija ubila 66 osobe, dok je 61 klinički mrtva a 4500 je ranjeno. On je dalje rekao da se masakr desio kroz mandat koji je zatražio novi ministar odbrane, general Abdelfetah el-Sisi. Na demonstrante je pucano bojevom municijom, sačmaricama i nekom novom vrstom suzavca. Također je demantovao izjavu ministra unutrašnjih poslova, koji je izjavio da je samo 14 ljudi uhapšeno među ljudima koji su potražili utočište u džamiji El-Kaid u Aleksandriji, i rekao da je svih 400 ljudi uključujući i 150 žena i djece uhapšeno. On je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi nasilje i najavio krivično gonjenje odgovornih. Na kraju je još i osudio medijski prenos događaja, koji je izvještavao samo o pučističkim protestima kod Predsjedničke Palače, a zanemarivao pristalice legalnog predsjednika.

19:03

Egipatski ministar unutrašnjih poslova je obećao da će protesti radi vraćanja svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija biti razbijeni “uskoro”. Govoreći na konferenciji za novinare u subotu, Muhamed Ibrahim je izjavio da će sigurnosne snage djelovati “u pravnom modu” da rasteraju demonstracije “što je prije moguće”.

18:29

Ihsanoglu izjavio da je ostvaren prvi kontakt sa Mursijem

IslamBosna.ba-Generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Ekmeleddin Ihsanoglu izjavio je da su dva člana egipatskog Nacionalnog vijeća za ljudska prava u petak naveče posjetila predsjednika Muhammeda Mursija, kojeg vojska drži na nepoznatoj lokaciji od državnog udara 3.jula. Govoreći za Agenciju Anadolija o masakru na kairskom trgu Rabije el-Adevijje Ihsanoglu je izjavio kako je nedavno razgovarao sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabil Fehmijom. Ihsanoglu je izrazio svoju zabrinutost ministru i zatražio je informacije o dešavanjima tokom razgovora. “On (Nabil Fehmi) mi je rekao da su dvojica članova egipatskog Nacionalnog vijeća za ljudska prava se susrela sa Muhammedom Mursijem. Kada sam ga upitao o sadržaju sastanka kazao mi je da će uskoro biti objavljeno saopćenje”,kazao je Ihsanoglu. Ihsanoglu je izjavio da sa tugom prati najnovija dešavanja u Egiptu. Ističući da OIC pomno prati dešavanja od 4. jula, dan nakon državnog udara. “Objavili smo našu deklaraciju protiv državnog udara 4.jula. Razgovarao sam sa više od 50 ministara 8.jula. Kazao sam im da ne možemo prihvatiti ovo i da osuđujemo udar- Rekao sam sam im da trebaju osloboditi Mursija, ukoliko to ne učine onda se moraju dobro ponašati prema njemu.” Na pitanje da li će OIC se susresti povodom dešavanja u Egiptu Ihsanoglu je odgovorio da bi takav sastanak zahtjevao pozive od svih zemalja članica te dodao “U takvom slučaju odmah bismo odgovorili”.

Naime juče ujutro Nasser Amin, egipatski advokat, član Međunarodnog krivičnog suda i predsjednik Nacionalnog vijeća za ljudska prava objavio je na svom twitter profilu da grupa aktivista za ljudska prava namjerava posjetiti predsjednika Mursija.

18:15

Pismo predsjedniku Mursiju od jednog Egipćanina

Dragi brate, doktore Muhammede Mursi, volio bih znati šta je to između tebe i tvoga Gospodara pa te je oslobodio tereta vlasti i omogućio ti da čitav ramazan provedeš u osami s Njim i ibadetu, a nas zauzeo tobom? Šta je to između tebe i tvoga Gospodara pa muslimani na svakom mjestu u svijetu čine dove za tebe? Šta je to između tebe i tvoga Gospodara pa si postao nada potlačenih u Siriji i Palestini, nada u bolji i plemenitiji život? Šta je to između tebe i tvoga Gospodara pa su svi vjetrovi zla nasrnuli na tebe kako bi te odstranili sa vlasti u Egiptu? Šta je to između tebe i tvoga Gospodara pa te u ovim poznim godinama iskušava zatočeništvom na Njegovom putu, da bi ti pripremio smiraj na dunjaluku i nagradu na Ahiretu? Šta je to između tebe i tvoga Gospodara te si od običnog profesora na Univerzitetu u Zekaziku postao simbol slobode na svakom mjestu u svijetu? Allahu moj, Ti znaš da Tvoj rob Muhammed Mursi nije koristio vlast i moć koju Si mu dao da bi učinio nepravdu i nasilje ijednom od Tvojih stvorenja! Allahu moj, nemoj nikome dati vlast nad njim niti ga prepustiti ikome, budi mu Čuvar i Zaštitnik, podari njemu i nama dobro, gdje god da se nalazi i budi zadovoljan njime

Autor: Velid Tal’at

Za Akos.ba preveo: Semir Rebronja

17:22

Patrick Kingsley izvještava da Muslimansko bratstvo procjenjuje da je 120 osoba ubijeno tokom jutrošnjeg demonstriranja sile vojske i policije nad demonstrantima. Kingsley kaže da je vidio kako zvaničnici prikupljaju lične karte ubijenih te da su mu rekli kako veći dio ubijenih nema kod sebe identifikacionih dokumenata. Ministar unutarnjih poslova Egipta Muhamed Ibrahim izjavio je kako je 21 osoba ‘umrla’ te je negirao da je policija pucala na demonstrante. Teško je utvrditi i doći do tačnog broja ubijenih jer veliki broj ubijenih i povrijeđenih nije odveden u bolnice, a i uobičajeno je da se mrtvi sahranjuju odmah nakon smrti. An injured supporter of Mohamed Morsi is treated at a field hospital. 17:17

Dr. Ibtisam Zajn iz mrtvačnice improvizirane bolnice Muslimanskog bratstva navodi da je većina mrtvih ubijenih pogođena u glavu, pojedini sa hicima između očiju. Viši zvaničnik Muslimanskog bratstva, Saad el-Husseini kaže kako vjeruje da u sigurnosne snage pokušale da ‘očiste’ trg Rabije el-Adevije. “Pokušao sam da ubijedim mlade da se povuku na pet sati. Međutim nisam uspio. Oni su mi rekli da će umrijeti ali da se neće povući”,kazao on je on za Reuters. “Ostaćemo ovdje sve dok ne umremo,jedan po jedan”,kaže Ahmed Ali (24) jedan od aktivista koji pomaže povrijeđenim u improviziranoj bolnici. “Imamo na umu primjere Alžira i Sirije. Ne želimo da ovo postane građanski rat. Ukoliko uzmemo oružje onda može prerasti u građanski rat.Ovo je vjersko uvjerenje”.

16:43

Egipatska vojska započela operaciju “Pustinjska oluja” na Sinaju, kako bi zaustavila napade navodnih ekstremista. Očekuje se da će ofanziva armije trajati 48 časova.Vojska će blokirati puteve, mostove i tunele koji vode od sjevernog Sinaja ka ostalim pokrajinama, prenose mediji.

16:40

Muhammed Mursi vjerovatno će biti prebačen u zatvor u kojem se nalazi njegov prethodnik Hosni Mubarak, kazao je egipatski ministar policije dok je visoka predstavnica EU Catherine Ashton zatražila od egipatskih vlasti da puste na slobodu političke zatvorenike, uključujući i Muhammeda Mursija.

16:36

Kršćanin iz Egipta se obraća Teodorosu: “Obrukao si nas kao kršćane tvojom zahvalom današnjim ubicama” “Kršćanski” građanin pod imenom Timothy Caldas Anba kritizirao je Teodorosa II zbog njegova upućivanja zahvale ubicama u masakru na govornici (Rabije Adewijje), rekavši: “Ljudi umiru a ti zahvaljuješ ubici? Šta ćeš ti u politici i to u potpunosti suprotno Kristovim riječima.  Gdje je sada mir i drugi obraz? Obrukao si nas, danas, kao kršćane!” Teodoros II, papa ortodoksne crkve i patrijarh Saint Markosa, je malo prije napisao poruku zahvale vojsci Egipta i snagama sigurnosti nakon klaonice nad postačima koja je jutros odnijela oko 200 žrtava i preko 4500 ranjenih, a koja je izvedena nad pristalicama predsjednika Mursija koji odbacuju vojni udar. Na svom profilu Tweetera Teodoros je napisao: “Hvala, hvala, hvala… svakom onom ko je pred svima nama otvorio vrata nade: velikoj vojsci Misra, izvrsnoj policiji Misra, drevnom egipatskom narodu; 26.07.2013. hvala, hvala, hvala.”

Izvor: Islammemo.cc

Akos.ba

15:52

13:57

El-Džezira izvještava da je policija evakuirala grupu od 300 ljudi koja se u bijegu od pučista zabarakadirala u džamiju Kaid Ibrahim, u koju su pučisti pokušali da provale, kao što se vidi na slici ispod. Photo: ‎البلطجية يحاولون اقتحام مسجد القائد إبراهيم !<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> والمصابون بالداخل يحاولون الصمود خلف الأبواب !<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> حسبنا الله ونعم الوكيل!</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>#يسقط_يسقط_حكم_الملحد‎ 13:25

Demonstranti protiv puča se sakupljaju u još većem broju i približavaju se “Mostu 6. oktobra”. U ulici Nasr se još uvijek osjeti jak miris suzavca, korištenog u napadu vojske na pristalice ilegalno svrgnutog predsjednika, kada je ubijeno 120 ljudi.

12.22

AP u petak donosi izvještaj o zatočeništu Muhammeda Mursija navodeći kao izvor neimenovane egipatske vojne zvaničnike da su vojne obavještajne službe u protekle tri sedmice ispitivale predsjednika  Mursija o Muslimanskom bratstvu i njegovom predsjedništvu. Cilj ispitivanja je bio da dokažu da je Mursi ‘počinio zločine uključujući odavanje državnih tajni Bratstvu’ prenosi AP. AP dodaje ‘vojna obavještajna služba jedina ima pristup Mursiju te ga ispituju jednom dnevno, ponekad i do pet sati’,naveli su zvaničnici. Ponekad mu i puštaju snimke njegovih razgovora kako bi ga ispitali o njima, navode zvaničnici. Predsjedniku Mursiju je uskraćen pristup novinama i televiziji i premješaju ga u različite objekte ministarstva odbrane, prema ovom izvješću.

11:48

Iz improvizriane bolnice saopštili su je da je ubijeno najmanje 120 osoba, dok je 4.000 ranjeno, javila je državna agencija Mena i dodala da te podatke još nije potvrdilo egipatsko ministarstvo zdravlja.Direkor bolnice nedaleko od Kaira, Hišam Ibrahim je rekao da bolnica nema dovoljno sredstava za liječenje ranjenih i apelovao da se organizuje njihov transport u druge bolničke centre. https://pbs.twimg.com/media/BQK14oTCIAA0cKL.jpg:large 10:35

Situacija među demonstrantima protiv puča u Kairu je izuzetno napeta, nakon što je armija najavila da će ih ukloniti s ulica. Očekuje se još jedan krvav dan. Navodno su pristalice armije u većem broju od demonstranata protiv puča, u čemu armija vidi legitimnost napada na svoje protivnike. Rezultati proteklih izbora očito ne igraju nikakvu ulogu. 10:30 Snimak s El-Džezire pokazuje demonstrante protiv puča u Nasr Cityju. 10:03

Egipatski mediji su počeli da šire glasine da Muslimansko Bratstvo pregovara s vojskom, nastojeći na taj način da umanji odziv naroda na protestima protiv puča, međutim Bratstvo je demantovalo bilo kakve razgovore se Armijom i pučistima.

09:19

Nakon što su snage sigurnosti sinoć napale jednu grupu demonstranata protiv puča, ubijeno je oko 70 ljudi, navodi glasnogovornik Muslimanskog Bratstva Gihad el-Haddad. “Oni ne pucaju da rane, oni pucaju da ubiju”, izjavio je on. Jedan ljekar koji je bio prisutan je potvrdio 38 ovih smrti za AP, ali je broj ubijenih vjerovatno mnogo veći. Stotine ranjenih su zbrinuti u montažnim ambulantama na licu mjesta. Sukobi između protivnika puča i pristalica puča (koje vojska svesrdno pomaže materijalnim sredstvima i intervencijama) nastavljeni su preko noći u Nasr Cityju. Novi pučistički ministar pravde Muhamed Ibrahim je izjavio da će protesti anti-pučista biti završeni “u okviru zakona”.

03:48

Unutar džamije Kaid Ibrahim u Aleksandriji već četiri sata nalaze se zarobljeni djeca i žene, njih oko 150, ispred džamije se nalazi policija i zagovornici puča. Iz džamije se zvali uživo TV El-Džeziru moleći da im neko pomogne. Prije nekoliko minuta objavljena je fotografija kako okupljeni ispred džamije nastoje provaliti u unutrašnjost džamije 03:30

El-Džezira prenosi izjavu šefa improvizirane bolnice u Nasr City-ju da osam osoba ubijeno dok je oko 500 osoba povrijeđeno tokom demonstracija u ovom dijelu Kaira.El-Džezirin dopisnik Džemal el-Šejjan navodi da su mu doktori prenijeli da su najmanje tri osobe ubijene mecima 03:16 Novinari koji se nalaze na trgu Rabije el-Adevije javljaju da je pet osoba ubijeno večeras na ovom trgu dok je preko 350 povrijeđeno 01:43

Dopisnik El-Džezire iz Kaira,Džemal ElŠajjal navodi da je veliki broj povrijeđenih osoba prevezen motociklima i bolničkim vozilima u improviziranu bolnicu nakon što su policijske snage bacile suzavce na Mursijeve pristalice okupljene na mostu 6.oktobar u Nasr City-ju. Dina Dabura, također dopisnica El-Džezire,dodaje da su egipatski državni mediji objavili da je 35 osoba povrijeđeno u sukobu Mursijevih pristalica i policije.

01.16

Premijer Recep Tayyip Erdogan je, nakon klanjanja džuma-namaza u istanbulskoj džamiji Mimar Sinan, odgovorao na pitanja novinara i tom prilikom kazao da je njegov stav o vojnom udaru u Egiptu već poznat i dodao da je šteta što Zapadne zemlje tek sada počinju shvatati tu činjenicu. Kritizirajući potez vojnog lidera Egipta koji je pozvao Egipćane na ulice, Erdogan je upozorio na moguće incidente koji bi produbili krizu u toj zemlji. On tvrdi da vojni vrh Egipta svojim potezima dodatno dijeli narod te zemlje i da bi to moglo uzrokovati nova krvoprolića na trgovima i ulicama zemlje. Istakavši da je korupcija i u prošlosti bila najveći problem Egipta, premijer Erdogan je kazao da je i vojni udar izveden s ciljem prikrivanja korupcije upravo onih koji su ga i izveli. “Izvršioci vojnog udara u Egiptu se boje izbora, jer znaju da ne bi mogli izaći kao pobjednici. Uvijek su oni koji znaju da nemaju šanse na izborima izvodili državne udare. Ali, od sada narodi to više neće dozvoliti”, kazao je Erdogan. TRT

01:14

Dr. Isam el-Arejan se žestoko okomio na obznanjivanje proglasa o rješenje za hapšenje legalnog predsjednika ukazujući da se to dešava u sumnjivom vremenskom intervalu i bez prisustva njegova advokata što pojašnjava prirodu raspadajućeg i zbunjenog vojnog režima. Potvrdio je da je to: “Proglas o izdavanju rješenja za hapšenje legitimnog predsjednika, koji ima svoj imunitet, te nije dozvoljeno suditi mu osim uz poznate zakonske procedure… a mirni odgovor će biti na trgovima milionima okupljenih mirnih masa.” Ovaj islamski vođa je pojasnio: “Naša snaga je u našem mirnom opredjeljenju i naša oštrica kao naroda protiv anarhije, apsolutizma, zuluma i nereda je tajna našeg uspjeha protiv udara.” On je naglasio da će milionske mase ljudi koje podržavaju legitimitet i demokratiju ostati na trgovima sve do trijumfa Allahove riječi i to potvrdom prava naroda na potvrđivanje njegova zakona i to prema njihovom identitetu i izboru njihova građanskog predsjednika i izboru parlamenta…”

Islammemo.cc

Akos.ba

26. juli

22:33

Ubijene su dvije osobe, a više od 26 je povrijeđeno u sukobima pristalica i protivnika Muhammeda Mursija. Dvije osobe ubijene su u Aleksandriji. Policija je intervenisala tokom sukoba koji su izbili u ovom mediteranskom gradu, drugom po veličini u Egiptu, u kojima je povrijeđeno najmanje 19 osoba, od kojih su mnogi zadobili prostrijelne rane od metaka, navodi AFP. Kako prenosi AFP, i u glavnom gradu Egipta, Kairu, danas su izbili sukobi između pristalica i protivnika Mursija, a do sukoba je došlo u kairskoj četvrti Šubri u ranim popodnevnim satima.

16:17

Sutra ćemo očistiti Egipat

Glasnogovornik pokreta Tamarod (Buntovnik) je izjavio za Reuters: “Sutra ćemo počistiti Egipat”. “Imaju ljudi koji nose pištolje. Mi nećemo dozvoliti ekstremistima da nam unište revoluciju”

16:07

Na ulicama Kaira javlja haos, nakon što su i pučisti i pristalice pučem svrgnutom predsjednika Mursija izašli na ulice. Protesti za i protiv puča se nastavljaju i u Aleksandriji i širom Egipta. Do sada je u Kairu i Damietti ranjeno 24 osobe u sukobima između ove dvije grupe demonstranata. Najmanje 50 ambulantnih kola je danas bilo pozvano da interveniše. Lokalna privatna CBC TV izvještava o sukobima između pučista i pristalica legalno izabranog predsjednika u Aleksandriji kod džamije Kaid Ibrahim.

25. juli

General Abfulfettah el-Sisi, koji je uklonio legalno izabranog predsjednika Egipta s vlasti, obratio se narodu za vrijeme jedne ceremonije u Aleksandriji riječima: U petak svaki časni i iskreni Egipćan mora izaći. Molim vas, snesite odgovornost sa mnom, vašom armijom i policijom, i pokažite vašu veličinu i postojanost u suočavanju onoga što dolazi.” Preko 100 ljudi je ubijeno u 3 sedmice od vojnog puča protiv predsjednika Mursija.

21. juli

21:21

Jedan od saputnika dr. Muhammeda Mursija u njegovim posljednim satima prije svrgavanja i njegova nestajanja (04. jula 2013 op. pr.), glasnogovornik svrgnute egipatske vlade Jasir Alijj priča o reakciji predsjednika Mursija onda kada je na “Federalni palato” bačen molotovljev koktel od strane onih koji se željeli izazvati nered.

Jasir potvrđuje da je predsjednik bio kategoričan da Revolucionarna garda ne ispali ni jedan metak na njih, govoreći: “Ovi su djeca, neznalice i haram nam je da ih ubijamo jer ja dobro znam da je to rezultat borbe sa jednom drevnom državom. Ali kada borba dođe do svog vrhunca upotrijebite vaše oružje u suprosatvljanju tome.” Pitao sam predsjednika Mursija: “Pa zar ovo nije vrhunac?” Odgovorio mi je: “Ne, vrhunac će biti kada moja krv kane na zemlju.”

A ovo su njegove riječ izgovorene 23. šabana 1434 / 02.jula 2013:

“I da naši sinovi znaju da su njihovi očevi i njihovi djedovi bili ljudi (muškarci) koji ne prihvataju nasilje i ugnjetavanje, koji ne padaju na mišljenje pokvarenjaka i koji nikada neće prihvatiti prezrenost svojoj zemlji, svom šeriatu ili svojoj vjeri.” (dr. Muhammed Mursi, predsjednik republike Egipta)

Izvor: islammemo.cc

Akos.bA

20.juli

22:15

Nakon podrške vojnom udaru na predsjednika Muhammeda Mursija,šejh El-Azhara danas je podnio  ostavku. Egipatske novine Nahar objavile su danas da je šejh El-Azhara,Ahmed Tajjib, podnio ostavku na mjesto šejha El-Azhara zbog situacije koja je nastala nakon  državnog udara i svrgavanja predsjednika Mursija.

Ranije ove sedmice Udruženje alima El-Azhara izdalo je saopćenje u kojem navode da je jedini legalni predsjednik Egipta- Muhammed Mursi. Oni su pozvali šejha El-Azhar univerziteta i džamije El-Azhar, Ahmeda el-Tajjiba, koji je podržao vojni udar, da ponese ostavku. “Ovo je čisti vojni udar na predsjednika koji je izabran slobodnom voljom svog naroda”, stoji u saopćenju Udruženja.Osuđujući masakr vjernika ispred sjedišta Republikanske garde, Udruženje navodi: “Ono što je povećalo našu bol je da su pojedini politički i vjerski prvaci pokušali zataškati ozbiljnost zločina i opravdati ga”. Jedan od ovih vjerskih prvaka je bio i šejh El-Azhara. “Ono što je on uradio jeste udar na njegove osnovne dužnosti a koje se odnose na zaštitu legitimiteta zemlje”. Pozivajući šejha Tajjiba na ostavku Udruženje je dodalo: “S obzirom da se krvoproliće  dogodilo zbog njegove fetve,kao i poziva na neposluh legalnom predsjedniku države,pozivamo ga da popravi svoj položaj podnošenjem neopozive ostavke predsjedniku Muhammedu Mursiju”. U međuvremenu,predsjednik Udruženja alima El-Azhara, dr. Jahja Ismail, je kazao da neće priznati vojni udar jer je Mursi jedini legalni predsjednik Egipta. Govoreći okupljenima na trgu Rabije el-Adevije on je kazao da će masakri povećati ‘naše insistiranje da je Mursi naš predsjednik”.

22:00

Tajne odsustva el-Sisija sa susreta sa komandantima vojske… kako potvrđuje vojni izvor Na godišnjicu proslave “Oružanih snaga” Egipta koja se obilježava svakog desetog ramazana izostalo je prisutvo prvog čovjeka vojske generala Abdul-Fettaha el-Sisija. Vojni izvor tvrdi da je razlo njegova odsustva “Nesposobnost el-Sisija da su suoči sa vojnom komandom koja je jasno obznanila svoje odbacivanje vojnog udara gdje su ispoljili veliko nezadovoljstvo prema uvođenju vojske kao političke stranke u borbi koja nije njihova borba i time je odvrate od njene primarne funkcije. ” Iz tog razloga el-Sisi fabrikuje snimke koji ga pokazuju pred vojnim vođstvom a što je razotkriveno prije neki dan. Izvor potvrđuje da “vojni vrh budno prati razvoj događaja a posebno okupljanje sljedbenika predsjednika Muhammeda Mursija koji su ovog petka izašli protiveći se udaru što implicira da bi se vojni vrh mogao pokrenuti protiv udara.” Uz sve ovo, mediji prenose da vojni vrh druge i treće vojne oblasti kao i revolucionarna garda ne prihvataju susret sa el-Sisijem i načelnik stožera Sidqi Subhijem od onda kada su izvršili vojni udar. Isto tako, prenijeto je da su general Muhammed Zekijj i komandant druge i treće vojne oblasti uputili uzastopne prijetnje el-Sisiju da “presječe” situaciju i Egipat vrati u stanje prije udara.

Izvor: islammemo.cc

Prof. Halil Makić

16.00

Najmanje tri osobe su poginule u sukobima između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija tokom protesta koji se održavaju širom zemlje. Troje ljudi je poginulo, a najmanje šestoro je povrijeđeno u sukobima demonstranata u gradu Mansoura, kazala je novinarka Al Jazeere Rawya Rageh, koja izvještava iz Kaira. Egipatska vojska je u petak upozorila da će odlučno intervenirati ako bude nasilja. “Svako ko bude pribjegao nasilju na protestima, ugrozit će svoj život i biće tretiran sa krajnjom odlučnošću, u okviru pravnih okvira”, poručila je egipatska armija. Protesti su u petak održani u još nekoliko gradova, a u Kairu su na ulice izašle desetine hiljada ljudi, zahtijevajući vraćanje Mursija na vlast. Vojska je upotrijebila suzavac protiv pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika, koji su demonstrirali u blizini predsjedničke palate u Kairu, javila je državna egipatska agencija MENA. Vojnici u Kairu su nešto ranije blokirali povorku od oko 10.000 pristalica Mursija, javio je AFP.

Mirno okupljanje

Reporter Al Jazeere Nadim Baba, koji izvještava iz kairskog predgrađa Nasr Cityja, rekao je da su se na protestima u petak okupili članovi Muslimanske braće, „ali i oni koji to nisu“. „Okupljanje je bilo veoma mirno, što su tražili i organizatori skupa“, dodao je. „Imamo moć naroda“, kazao je za Al Jazeeru Essam el-Arian, vršilac dužnosti predsjednika Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće, dodavši da ljudi na protestima nisu samo pristalice njihove partije, već i „normalni građani ove zemlje“. “Nastavit ćemo opsjedati sva strateški važna mjesta. Zaustavit ćemo život sve dok nam ne budu vraćena naša prava”, rekao je jedan od demonstranata. Iako je prošlo više od dvije sedmice otkako je vojska svrgnula Mursija, i dalje ne postoje naznake za sklapanje mogućeg sporazuma kojim će se riješiti kriza koja je podijelila najmnogoljudniju arapsku državu, pišu agencije. aljazeera

19.juli

23:50

Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Morsija održale su danas nove velike proteste širom Egipta. U Kairu se ispred džamije Raba al Adavija okupilo nekoliko desetina hiljada demonstranata. Njihovi neistomišljenici, koji podržavaju vojno svrgavanje Morsija, održali su miting na trgu Tahrir u centralnom dijelu Kaira. Borbeni avioni i vojni helikopteri nadlijetaju Kairo dan nakon što je vojska upozorila da će se odlučno suočiti s demontrantima ako postanu nasilni, javio je AFP. Prvi egipatski demokratski izbarani predsjednik Morsi svrgnut je sa vlasti 3. jula i njegove pristalice smatraju da je to učinjeno vojnim pučem. Morsi je pod nadzorom vojske na nepoznatoj lokaciji. Rupert Colville, portparol visoke komesarke UN za ljudska prava Navi Pillay rekao je da je ona 10. jula razgovarala sa egipatskim ambasadorom i da je pisala Kairu da traži dodatne informacije o tome koliko je ljudi u pritvoru sa Morsijem i o pravnoj osnovi njegovog hapšenja. On je dodao da Pilay traži dodatne informacije o pucnjaci ispred kasarne Republikanske Garde u Kairu 8. jula kada je poginulo više od 50 ljudi. Obje strane optužuju jedne drugu za podsticanje nasilja. Colville je dodao da tim UN čeka dozvolu da otputuje u Egipat i pomogne u istrazi. Srna

23:45

Kršćanin Sawaris i njegova uloga u obaranju Mursija

Njemački časopis “Spiegel” u svom jučerašnjem elektronskom izdanju otkriva vodeću ulogu kršćanskg biznismena Nedžiba Sawirisa u kampanji protiv egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji je svrgnut od strane vojske. Pod naslovom: “Milijarde podržavaju počiste” dopisnica iz Beiruta Ulrike Putz tvrdi: “U Egipru ponovo dovoljno benzina”. Nakon vojnog udara putevi novca se vraćaju u Egipat. Milijarderi investiraju u tu zemlju, tri Zaljevske zemlje krpe najveće rupe u proračunu čime se otvara put za izvlaćenje iz duboke ekonomske krize – a i nanosi gubitak “Muslimanskom bratstvu”. Nedžib Sawiris obećava zlatno doba njegove zemlje: “Moja porodica i ja ćemo ulagati u Egipat, kao kao nikada prije,” – uvjerava ovaj milijarder. “Svaki projekt u kojem možemo dobiti, svaka fabrika koja se može ponovno otvoriti, svaka inicijativa koja može stvoriti nova radna mjesta za mlade ljude u Egiptu” biće, u budućnosti, podržana i od njega ali i od njegove braće, rekao je otac familije Sawiris. Njegov klan kontrolira „Orascom-Gruppe“, koja ima više od 100.000 zaposlenih što daje poseban ton egipatskoj privredi. Kao što su i najavile ostale poslovne porodice, nakon godinu dana suzdržavanja sada žele ući u potpunosti u poslovanje. “Spiegel” napominje da je Sawiris “u posljednjih nekoliko mjeseci umjesto širenja poslovanja, mnogo vremena i novca uložio, sa svojom kršćanskom porodicom – Sawiris, u kampanjama protiv Mursi. Tako je pobunjenički pokret, koji je masovnim protestima inicirao svrgavanje vlade, financiran dobrim dijelom i od strane Nadžibab Sawirisa.“ Tu se spominje i mutna uloga zaljevskih zemalja Saudijske A., Emirata i Kuvajta koje su svojim donacijama pomogle promjenu “moći” na Nilu.

Izvor: spiegel.de

Akos.ba

12:50

Video koji su objavili aktivisti na YouTubeu otkriva falsificiranje brojki demonstranata 30. juna, kako bi bio opravdan vojni udar na egipatskog novoizabranog predsjednika Video koji je koristio program “Google Earth” pokazaje laž medija i vojske po pitanju broja demonstranata koji je maksimalno mogao na trgu Tahrir doseći brojku od 400 hiljada ljudi. Isto tako, statistike koje je izveo autor tog filma pojašnjavaju da maksimalan broj ljudi koji se može okupiti na “Saveznom trgu” je 200 hiljada ljudi. To je proračunato prema površni svakog od tih trgova a uzimajući u obzir i činjenicu da jedan kvadratni metar, prilikom velike gužve, može primiti maksimalno četiri osobe. Ovo su dva najveća trga na kojima se desilo okupljanje demonstranata (za svrgavanje predsejdnika Mursija, op. pr.). A što se tiče svih drugih mjesta gdje su se okupljali demonstranti pa bila su manja okupljanja. Pretpostavimo li da je i njihov broj dosegao broj ovih sa ova dva trga nije mogao nikako, ni blizu, doseći obu brojku koju su pučisti iznosili. Brojni medija i zagovarači puča su tvrdili da je broj demonstranata tog 30-og juna dosegnuo 30 milijuna ljudi. To je velika laž bila!

Izvor: islammemo.cc

Akos.ba

18.juli

23:50

Zašto kriju Mursija?

Politički analitičar Ahmed Fehmi otkriva uzroke prikrivanja svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija a jedan od najbitnijih je legitimna liderska harizma ovog čovjeka pri otporu vojnom udaru. Fehmi potvrđuje da kada bi se omogućilo predsjedniku Mursiju izlazak pred svijet on bi progovorio o onome što se desilo i razotkrio bi dokumenta ove igre. Iz tog razloga – ukazuje Fehmi – predsjednik Mursi sve do sada nije izveden pred sud jer bi ga sud doveo u poziciju da dođe u vezu sa ljudima i javnim mnijenjem gdje bi on progovorio šta se desilo. Fehmi je dodao da postoji “jedan momenat” ili “situacija” u kojem će pučisti shvatiti da informacije koje ima presjednik neće biti uzalud, to onda kada – u tom momentu – nestane opasnost razotkrivanja činjenica koje on ima. Skrenuo je pažnju na ono što oni govore kako izabrani predsjenik Muhammed Mursi nije prikriven već je pod nadzorom iz staha od njegove opozicije. On je, ujedno, ukazao i na to da Mubaraka nisu pazili ovakvom dodatnom “nježnošću”, već su se usudili prenijeti ga, ponosno i uz počasti, u njegov dvorac u Šarmu al-Šejhu kako bi, u potpunosti, bio slobodan za susret i razgovor sa kim god hoće. To do tog stepena da je i putem kanala “Al-arebijje” prenijet njegov snimljeni govor. Izvor: islammemo.cc

Akos.ba

21:05

Redžeb Tajjib Erdogan: “Čudim se el-Sisiju, polaže zakletvu pred osobom koju je on sam imenovao!”

I dok već punih dvadeset dana milioni Egipćana preplavljuju trgove i ulice svih gradova Egipta,dok je juče i jedan od autoputeva bio blokiran,tražeći povratak legitimnog predsjednika dr. Mursijaza njima ne zaostaje ni, zasad jedini muslimanski lider koji podržava legitimitet predsjednika Mursija i egipatskog naroda, premijer Turske, Redžeb Tajjib Erdogan. On je juče izjavio:“Dr. Muhammed Mursi je jedini legitimni predsjednik Egipta., ne zbog njegove ličnosti već iz respekta prema narodu koji ga je većinom glasova izabrao. Ovo bih također rekao i za bilo kojeg drugog predsjednika da je na mjestu Mursija.”

Na zajedničkom iftaru vladajuće stranke u Turskoj “Stranke pravde i progresa” (AK Partija) u glavnom gradu Ankari, a prema pisanju “Palestinskih novinskih agencija”, Erdogan je rekao:“Svijet se promijenio i nikada više neće biti kao u prošlosti. Tako je i sa Turskom. Ljudi su u prošlosti bili izlagani zulumu i poniženjima i saburali su prisiljeni na to jer nije postojao legimitet i zakoni koji su trebali da kazne zulumćare.”

Erdogan dalje dodaje:“A danas, stanje se promijenilo i ljudi sada svugdje direktno traže svoja prava i ne odgađaju to, zahvaljujući pravnoj državi koja svima garantuje pravo na suđenje zulumćarima”. Možda pratimo ono što se trenutno deševa u Egiptu što je živi primjer prethodno rečenog. To što su neki ustali, protestujući po nekim trgovima, radi realizacije starog scenarija kog je zeman već pregazio i javljajući čitavom svijetu da su na tim trgovima zapravo izašli svi Egipćani radi udara na legitimitet i demokratiju pokušavajući da tako legitimiziraju udar,” nastavlja on.Svi oni koji su se drznuli na taj čin mislili su da će ljudi ćutati pred tim njihovim zlodjelom, da svijet to neće vidjeti, da će ostati gluh i da se niko neće pokrenti. Bili su ubijeđeni da će u temelju sasjeći demokratiju i da će u potpunosti doći sa rezultatom izbora koji su doveli legitimnog predsjednika na čelo države. No, i oni a i snage koje stoje iza njih, su progriješili pri procjeni svojih planova,” dodao je on.

Ukazao je da: “Trg Rabije el-Adevijje kao i drugi trgovi u Kairu, Iskenderiji i mnogi drugi trgovi u gradovima širom Egipta su im pokvarili njihove proračune koje su pripremili na jedan pogrešan način. A snage koje stoje iza ovoga što se trenutno dešava Egiptu su isti takav scenario željele izvesti i u Turskoj posmatrajući posljednja dešavanja na trgu Taksim izvodeći ljude na ulice i na neke trgove kako bi svijetu pojasnili da je čitava Turska protiv vlade i protiv vladajuće partije.No, svi su ih njihovi proračuni omanuli i nisu uspjeli postići oni što su namjeravali.” … Erdogan je potcrtao da “Egipatski narod neće se pokoriti onom što se desilo u njihovoj zemlji i ustao je poput jednog srca da se odupre vojnom udaru” ukazujući da narod to sada radi mirnim putem u cilju očuvanja legitimiteta i demokratije. On je iskazao svoju zabezeknutost uzrujanošću onih koji su putem vojnog udara došli na vlast zbog njegovih proglasa i njegovih riječi vezanih za dešavanja u njihovoj zemlji, istovremeno im upućujući pitanje: “Kako da razgovaram sa vama a vi na te pozicije niste došli putem izbora. Vaša vlada je došla putem udara i svi oni koji su u njoj imenovani došli su istim tim putem?” Isto tako, Erdogan je iskazao svoje iznenađenje samom ceremonijom polaganja zakletve pučističke vlade,ističući da ga najviše iznenadio onaj koji je izvršio taj vojni udar, ministar odbrane general Abdul-Fettah el-Sisi –koji je položio zakletvu pred osobom koju je on sam imenovao za predsjednika države!!! Erdogan je nastavio te je te rekao:Jeste li vidjeli veće tragedije od ove egipatske?! U kojoj je to demokratiji u svijetu moguće vidjeti ono što vidimo sada u Egiptu. Čudi me to stanje velike šutnje na Zapadu spram dešavanja u Egiptu, kao i stav zapadnih zemalja koji je oprečan temeljnim načelima demokratije kojom se hvališu!” Erdogan je spomenuo da ga je jedan egipatski zvaničnik, aludirajući na el-Beradeijja, a prema pisanju agencije “Anadolija”, kontaktirao prije nekoliko sedmica te da ga je obavijestio da je on, lično, protiv udara. “No, nakon što su postojale šanse da bude imenovan za predsjednika ili premijera, a imenovan je za potpredsjednika Republike, želio se ponovo sa mnom se čuti. No, ja sam to odbio jer mu djela ne prate riječi, priželjkujući da se Egipat u najkraćem mogućem periodu vrati na pravi put mira i sigurnosti.”

18:21

Turski premijer Redžep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu kasno navečer da je odbio razgovor s novim zamjenikom egipatskoga predsjednika Muhammedom El-Baradeijem jer on nije legitimni predstavnik Egipta. “Kako bih s tobom mogao razgovarati? Nisi izabran, imenovale su te vođe puča” kojim je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi 3. jula, rekao je Erdogan u Ankari. Premijer je u tom govoru, čije je dijelove na svojoj mrežnoj stranici prenio CNN-Turk, rekao da je primio El-Baradeijevo pismo u kojemu mu predlaže telefonski razgovor.

17.juli

23:10

Glasnogovornik egipatske vojske,Ahmed Muhammed Ali,izjavio je za El-Arabiju da predsjednik Muhammed Mursi nije uhapšen već se nalazi u pritvoru egipatske vojske u nastojanju da ga zaštite. “Usred postojeće nestabilnosti u Egiptu zaštita Mursija je vrhovni prioritet”, izjavio je on. U međuvremenu ‘nova vlada’ je oduzela diplomatske pasoše Mursiju i njegovoj porodici,javljaju mediji.

23:08

U posjeti Egiptu je i Catherine Ashton, šef vanjske politike EU, koja je već imala susrete s pučističkom vladom Egipta. Visoki zvaničnici Muslimanskog Bratstva su također najavili razgovore s njom. “Sastaćemo se s gospođom Ashton da izjasnimo svoju poziciju naspram legitimnosti i demokratije sa nadom da će oni podržati demokratiju i poštovati izbor egipatskog naroda”, izjavio je Muhamed Bišr, član savjetodavnog odbora Muslimanskog Bratstva. U međuvremenu su tužioci produžili zatočeništvo viših zvaničnika Muslimanskog Bratstva Saada el-Katatnija, Hajrata el-Šatira, Mehdija Akifa i Rašida Bajumija na 15 dana, pod optužbom da su isti podsticali ubijanje demonstranata.

22:10

Američki ekspert: Nema mira u Egiptu bez povratka Mursija

Američki stručnjak je potvrdio da je povratak misirskog predsjednika dr. Muhammeda Mursija na vlast jedino rješenje za trenutnu krizu u Egiptu. Jeffers Sachs, direktor “Zemaljskog instituta pri Sveučilištu Columbia” u Americi u svom članku pod naslovom “Vratite izabranu vladu Egipta” tvrdi da američki političari ne znaju ništa o Egiptu a tako su brzo prihvatili vojni udar protiv predsjednika dr. Muhammeda Mursija. Da bi se država izvukla iz krize i masivnog nasilja prvi korak je da se dr. Muhammed Mursi vrati na mjesto predsjednika. On priznaje da više od polovice Egipćana podržava “Muslimansku braću” i druge islamske pokrete. Sachs je kritizirao američke novinare i štampu kao što su “New York Times” koje napadaju islamiste i podržavaju državni udar. Osudio je i egipatske političare poput Muhamed El-Baradeija, tvdeći da “oni traže od nas da ne vjerujemo našim očima koje su vidjele brutalni vojni udar, tvrdeći kako su prosvjednici na ulicama glas naroda, a ne glasovi u glasačkim kutijama. Oni pokušavaju izbrisati potporu polovice naroda Egipta koju su dali islamistima.” Izvor: islammemo.cc

Akos.ba

20:10

 Mediji pišu da je snajperista, pripadnik egiptske vojske, koji je prije desetak dana pucao na demonstrante pred sjedištem “Elitne garde” izvšio samoubitstvo.

Prema svjedočenju njegove supruge kapetan Sameh Adly Mahmoud se u ponedjeljak vratio kući nakon što je dvije hefte bio odsutan zbog, kako joj je govorio, “posebnih poslova”. Došao je u civilnoj odjeći, bio je jako rastrešen i morila ga je nesanica. To je onaj snajperista kojeg su kamere zabilježile kako među grupom vojnika puca na žrtve. Njegova žena ga nikada prije nije vidjela u tako bijednom stanju; a iako je sportista i nepušač tog dana je došao pušeći i sav nervozan…

Izvor: islammemo.cc

Akos.bA

16:05

Nekoliko stotina pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija okupilo se u blizini zgrade vlade u Kairu, protestujući protiv prijelaznog kabineta ministara, čiji su članovi u utorak položili zakletvu, javio je AP. Demonstranti smatraju da je novo rukovodstvo nelegitimno i zahtevaju Mursijev povratak na funkciju.

01:10

El-Sisi je obavijestio Izrael tri dana ranije o državnom udaru

IslamBosna.ba-Izraelski vojni analitičar Roni Daniel objavio je u nedjelju da je egipatski general Abdul-Fattah el-Sisi obavijestio Izrael o svojim nastojanjima da svrgne predsjednika Muhammeda Mursija tri dana prije državnog udara. Govoreći na izraelskoj TV stanici Channel 2,Daniel je izjavio kako je el-Sisi tražio do Izraela da nadgleda pokret Hamas koji kontroliše Pojas Gaze. On navodi kako se el-Sisi plašio Hamasa ali da je njegov strah nestao nakon što su ga sa izraelske strane uvjerili da je u Gazi sve pod strogim nadzorom. Izrael je savjetovao el-Sisija da uništi tunele. Daniel tvrdi da je državni udar u Egiptu vrlo koristan za Izrael i da je bio vrlo bitan za Izraelćane i njihovu sigurnost. Vojni analitičar nije oklijevao da potvrdi vijesti o kontaktima između el-Sisija i Muhammeda el-Baradeija sa egipatske strane i vladinih zvaničnika sa izraelske strane. On je izjavio da se el-Baradei susreo sa izrealskim premijerom Benjaminom Netanyahuom jedanput prije državnog udara kao i jedanput nakon svrgavanja Mursija. Prema Danielu, Izrael je obećao el-Baradeiju da mu pomogne u lobiranju Zapada u priznavanju nove vlade nakon svrgavanja Mursija.Egipatska vojska je počela uništavati tunele u Gazi nekoliko dana prije državnog udara. Tuneli koji su od životne važnosti za stanovnike Gaze koji se nalaze pod izraelskom opsadom od 2006.godine. Uprkos postojećoj kampanji koja postoji među egipatskim medijima i egipatskim protivnicima Mursija Hamas je zadržao svoj dugogodišnji stav prema onome što se dešava u Egiptu. Oni su izjavili da se ne miješaju u unutrašnje stvari Egipta. Od svrgavanja legalno izabranog predsjednika Muhammeda Mursija u Egiptu na medijima se više puta pozivalo na ubijanje Palestinaca i Sirijaca koji se nalaze u Egiptu.

16. juli

23:05

Nova egipatska Vlada položila je zakletvu pred privremenim predsjednikom Egipta Adlyjem Mansourom. Na čelu Vlade je Hazem Beblawi. Imenovana su i tri potpredsjednika, od kojih je najpoznatiji general egipatske vojske Abdel Fattah el-Sissi. Nova Vlada broji 35 ministarstava, a za ministrice je predloženo pet žena, što je do sada najveći broj. Glasnogovornik privremenog predsjednika rekao je da su mjesta u kabinetu ponuđena i Muslimanskoj braći, grupi svrgnutog šefa države Muhameda Mursija, kao i selefijskoj Partiji Al-Nour, koja je podržala svrgavanje Mursija, ali da su obje strane tu ponudu odbile, izvještava Al Jazeerina reporterka Rawya Rageh. Muslimanska braća navode da im ništa nije ponuđeno, a čak i da jeste – odbili bi, jer je za njih to ne dolazi u obzir, rekla je ona i dodala da sve što ne podrazumijeva vraćanje Mursija na vlast za njih ne dolazi u obzir. “Primarni zadatak ovog kabineta bit će prevazilaženje tranzicijskog puta, koji bi za šest mjeseci trebao dovesti do predsjedničkih izbora”, kaže Rageh. AJE

19:54

“To je nelegitimna vlada, nelegitimni premijer, nelegitimni kabinet. Ne priznajemo nijednog od ovoga. Ne priznajemo ih čak ni kao predstavnike vlade”, izjavio je glasnogovornik Muslimanskog Bratstva Gihad el-Haddad za Reuters.

17:35

Egipat ljut zbog turske podrške Mursiju
Zvaničnici u Kairu rekli su da su nezadovoljni zbog podrške turskog premijera Redžepa Tajjipa Erdogana svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhammedu Mursiju. “Postoji snažna ozlojeđenost zbog ponovljenih primjedbi turskih zvaničnika po pitanju unutrašnje situacije u Egiptu”, saopčio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bedr Abdelatif. On je pozvao Ankaru da “zajedničke interese, historijske veze dvije zemlje stavi iznad svega ostalog”. Erdogan je rekao da je Mursi jedini legitimni predsjednik Egipta jer ga je “izabrao narod”, objavio je u nedjelju turski list Zaman. Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu također je osudio “nezakonitu” intervenciju vojske 3. jula kada je svrgnut Mursi.

12:42

U novoj vladi opozicija,tehnokrate i nijedan islamista

Novu vladu Egipta, koju će formirati ekonomista Hazem al-Beblawi, sačinjavat će protivnici u vojnom udaru svrgnutog predsjednika Mohammada Morsija i teknokrate, dok u njoj neće biti nijednog predstavnika islamističkih krugova u toj zemlji Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour prethodno je zadužio Al-Beblawija da formira novu vladu te zemlje umjesto odlazećeg premijera Hishama Qandila koji se na toj poziciji nalazilo za vrijeme vladavine Morsija. Premijer Al-Beblawi je do sada već izabrao 24 potencijalna kandidata za 30-članu vladu. Među članovima budućeg kabineta nalazi se šest kandidata povezanih sa opozicionim Nacionalnim frontom spasa (NSF), glavnim opozicionim blokom koji je zagovarao svrgavanje Morsija. Lider NSF-a Ahmed al-Borei će u novoj vladi zauzeti mjesto ministra socijalne zaštite, dok će drugi lider ove partije Munir Fakhri Abdel-Nour postati ministar za investicije. Šest ministara iz vlade premijera Qandila će ostati na svojim pozicijama, uključujući ministra odbrane Abdela Fattaha al-Sisija i ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima, kao i ministri turizma, komunikacija, elektronike i vojne industrije. U novom kabinetu će se naći i nekoliko tehnokrata uključujući Ashrafa al-Arabija koji će biti postavljen na mjesto ministra za planiranje.

Međutim, u vladi koju formira Beblawi neće se nalaziti nijedan predstavnik islamista nakon što je Muslimansko bratstvo odbilo da učestvuje u političkom procesu nakon vojnog udara u kojem je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhammed Mursi. Ultrakonzervativna salefijska partija Nur izrazila je zabrinutost zbog određenih aspekata političkog procesa kojim upravlja vojska. Prvi predsjednik Egipta izabran na demokratskim izborima prošle godine, Mohammad Morsi, 3. jula ove godine svrgnut je vojnim udarom što je izazvalo masovne proteste širom zemlje u kojima narod traži vraćanje demokratskih procesa. (AA)

12:11

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 261 je povrijeđena u noćašnjim sukobima pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija i snaga reda u Kairu, rekli su danas egipatski zvaničnici. Agencija Mena je prethodno javila da su 22 osobe povrijeđene u tim sukobima. Pet osoba je ubijeno u jugozapadnom dijelu Kaira, a druge dve u blizini trga Tahrir, izjavio je agenciji France press šef hitne službe Muhamed Sultan. Informacije o sedam ubijenih potvrdio je i zvaničnik ministarstva zdravlja Halid el-Hatib. Pristalice predsjednika Mursija danas ponovo protestuju ispred džamije u Nasr Cityju, gdje se okupilo na desetine hiljada ljudi. Kako javlja portak USAToday u Kairu je juče ponovo otvorena američka ambasada, koja je bila iz sigurnosnih razloga zatvorena kada su počeli neredi.

07:44

Sinoć su nastavljene demonstracije stotina hiljada ljudi protiv vojnog puča i još jednom su bili napadnuti u vrijeme obavljanja namaza, ovaj put suzavcem. Prema navodima ministarstva zdravlja, povrijeđeno je 24 čovjeka. Partija slobode i pravde, iza koje stoji Muslimansko Bratstvo, su sinoć izdali saopćenje povodom protesta: – Dok su stotine hiljada mirnih demonstranata, koji podržavaju zakon a protive se puču, obavljali molitvu na Ramzesovu trgu, iznenada su bili napadnuti od strane Centralnih snaga bezbjednosti (paravojna milicija koja asistira vladi), suzavcem i gumenim metcima, ranjavajući desetine klanjača, i čineći isto što se desilo na masakru Republikanske garde. – Pravo na demonstracije je garantovano ustavom, koji su pučisti suspendovali, pravo koje garantuju međunarodne konvencije i ugovori i pravo koje je dobio svaki Egipćanin revolucijom od 25. januara. – Ponavljani napadi na mirne demonstrante su se desili i na Trgu Raba Adavijja, pred Republikanskom gardom i na Ramzesovu trgu, što ukazuje na to da je plan plučista da proliju više krvi Egipćana koji su protiv puča.

15. juli

10:17

El-Džezira izvještava da su neidentifikovane osobe ručnim bacačem sinoć poodile jedan autobus s radnicima u gradu Ariš na sjevernom Sinaju. Jedan radnik je poginuo a 16 je ranjeno. Navodno je raketa iz bacača promašila oklopni transporter, koji je bio u pratnji autobusa, i pogodila autobus.

14. juli

17:59

Dok prelazna administracija dodjeljuje nova ministarska mjesta prelaznoj vladi, selefijska partija Nur je objavila da želi parlamentarne izbore prije uvođenja novog ustava. Besam el-Zarka, zamjenik predsjedavajućeg stranke Nur je za El-Džeziru izjavio da se mora poštovati volja naroda i da ustav moraju prepravljati samo ljudi koje izabere narod. Međutim, već je predsjednik Mursi bio izabran od strane naroda, ali ta volja naroda nije poštovana kada je izvršen puč koji je i stranka Nur podržala. Muhamed el-Baradej je dao zakletvu prihvatajući mjesto zamjenika predsjednika zaduženog za vanjske poslove.

12.juli

18:05

Kako aktivisti izvještavaju u Kairu se na ulicama nalazi nekoliko miliona demonstranata koji zahtjevaju vraćanje oslobađanje Muhammeda Mursija i njegovo vraćanje na položaj predsjednika Egipta. Šejh Safvet Hegazi održao je govor na trgu Rabije el-Adevijje kazavši da neće odustati od demonstracija sve dok se predsjednik ne vrati u svoj ured ili će umrijeti kao šehidi

15:35

Njemačka je u petak pozvala na oslobađanje egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija usred porasta napetosti između njegovih pristalica i protivnika. “Pozivamo da se okonča zabrana kretanja gospodinu Mursija”, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova novinarima. Glasnogovornik je dodao da se ‘pouzdanim institucijama’ poput Međunarodnog komiteta Crvenog križa treba omogućiti pristup Mursiju. Mursi se trenutno nalazi na ‘sigurnom mjestu radi vlastite bezbjednosti’ i još uvijek nije podignuta optužnica protiv njega prema ministarstvu vanjskih poslova Egipta ali vojni i pravosudni izvori navode da mogu protiv njega biti podignute optužnice.

On je pozvao sve grupe da se suzdrže od nasilja dok Muslimansko bratstvo, najuticajnija grupa u Egiptu navodi da će nastaviti sa protestima sve do Mursi ne bude vraćen na predsjedničko mjesto.

“Mi i naši parteneri smo mišljenja da svaka pojava selektivne pravde u Egiptu mora biti izbgjegnuta i nesmije biti političkog progona”,naveo je on. “Ovo nije odraz naših načela o vladavini prava već i naše uvjerenje da bi svaki politički progon bi mogao biti štetan za budućnost Egipta”. On je kazao da povratak demokratije u Egiptu može uspjeti samo ako sve političke snage uzmu učešće u demokratskom procesu transformacije.

11. juli

19:23

Tzv. privremena administracija Egipta sve teže uspijeva formirati prelaznu vladu, nakon što su objavili i potjernice za liderima Muslimanskog Bratstva. Premijer prelazne vlade Hazim el-Beblevi je u međuvremenu izjavio da će nova vlada biti formirana u nedjelju.

10:58

Jedna turska islamska grupa za ljudska prava je pokrenula peticiju za suđenje šefu egipatske armije i 10 generala zbog zločina uključujući ubistva, mučenje i nezakonito zatvaranje, a pozivajući se na zakon koji dozvoljava krivično gonjenje zbog ovih zločina na turskim sudovima, čak i ukoliko oni nisu počinjeni u Turskoj. Ahmet Faruk Unsal, predsjednik grupe Mazlum-Der, je izjavio da pokretanje postupka najprije mora odobriti Ministarstvo Pravde.

10.juli

18:46

Egipatski ministar vanjskih poslova Muhammed Kamel Amr izjavio je u srijedu da se predsjednik Muhammed Mursi nalazi na sigurnom mjestu i da se prema njemu dobro ophode,ai mu nije dozvoljeno da izlazi van zbog vlastite sigurnsoti,prenosi Mena.

“Mursi se nalazi na sigurnom mjestu i prema njemu se odnose sa poštovanjem”, prenosi Mena Amrove riječi.

12:04

Egipat je u srijedu otvorio svoj granični prijelaz sa Pojasom Gaze na nekoliko sati kako bi dozvolili Palestincima da se vrate u ovu enklavu. Granični prijealz Rafah je jedini izlaz u svijet za 1.7 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze. Egipatske vlasti su prošlog petka naredile zatvaranje prijelaza nakon državnog udara. Gazi Hamed, zamijenik ministra vanjskih poslova u Hamasovoj vladi,izjavio je da će prijelaz biti otvoren na nekoliko sati kako bi se Palestinci mogli vratiti kućama a stranci, pacijenti kojima je potreban medicinski tretman u Kairu i Palestinci sa boravištem u trećim zemljama mogli napustiti Pojas Gaze.

11:38

U Egiptu danas počinju razgovori o formiranju prijelazne vlade do raspisivanja izbora. Muslimansko bratstvo odbacilo je mogućnost da uđe u novu vladu. Glasnogovornik Muslimanskog bratstva kazao je da s prezirom odbacuju ponudu da uđu u vladu. “Ne želimo da sklapamo dogovor sa pučistima. Odbacujemo sve što dolazi od državnog udara”, kazao je  Tarek el -Mursi. 02:48

Ahmed Assem: Egipatski fotograf koji je zabilježio vlastitu smrt Potresan video snimak prikazuje vojnika kako puca iz svog skloništa na vrhu žute kamene zgrade. Ispalio je više metaka i onda iznenada okrenuo pušku prema kameri i tu se snimak završava kao i život Ahmeda Samira Assema.

Ovaj dvadesetšestogodišnji fotograf novina El-Hurija ve el-Adela  nalazi se među 51 žrtvom koju su ubile sigurnosne snage isped sjedišta Republikanske garde u Kairu u ponedjeljak, gdje se sumnja da vojska drži ilegalno svrgnutog predsjednika Egipta,Muhammeda Mursija. Assem je snimao trenutke klanjanja sabah-namaza pristalica svrgnutog predsjednika Mursija. Prema njegovim prijateljima i rodbini snimio je i vlastitu smrt.

“Oko 6 sati ujutru u naš medijski centar ušao je muškarac sa kamerom prekrivenom krvlju i kazao nam da je jedan od naših kolega ranjen”,navodi Ahmed Ebu Zejd,urednik za kulturu u Assemovim novinama.

“Oko sat vremena kasnije dobio sam informaciju da je Ahmed pogođen snajperskim hicem u čelo dok je snimao ili fotografisao sa krova zgrade u blizini incidenta. Ahmedova kamera je jedina snimila incident od prvog trenutka. On je počeo snimati od početka namaza tako da je uhvatio prve momente a na video snimku možete vidjeti na desetine žrtava. Ahmedova kamera je dokaz počinjenog zločina” ,navodi Ahmed.

9. juli

23:55

Oko 650 ljudi, većinom pristalica Muhammeda Mursija uhapšeno zbog navodnog pokušaja napada na Republikansku gardu. Muslimansko bratstvo negira da je u pitanju bio napad, već miran protest. Nove vlasti u Egiptu, na osnovu dekreta koji je izdao privremeni predsjednik zemlje Adli Mensur, imaju obavezu da najkasnije početkom sljedeće godine održe parlamentarne izbore. Egipatska državna novinska agencija Mena javila je da je Mensur izdao dekret u kojem se navodi da će izbori biti raspisani krajem godine i održani početkom naredne, poslije čega će biti objavljen datum održavanja predsjedničkih izbora. Navodi se, također, da će se o novom ustavu odlučivati na referednumu.

22:27

Nadležni na Međunarodnom aerodromu u Kairu deportovali su 276 sirijskih državljana koji su doputovali iz Bejruta i Damaska u ponedjeljak navečer navodeći da im nedostaju sigurnosne dozvole i odgovarajuće ulazne vize. Prema pisanju El-Ahram arapskog portala, egipatske vlasti uvele su nove propise za ulazak u njihovu zemlju samo nekoliko sati prije njihovog dolaska. Dok je Sirijicima bio dozvoljen bezuvjetak ulazak u zemlju u vrijeme admisnitracije Muhammeda Mursija, viza i sigurnosne dozvole su sada obavezne. Jedan od aerodromskih zvaničnika naveo je da je 200 putnika iz Damaska deportovano zajedno sa 76 drugih iz Bejruta.

18:45

Privremeni predsjednik Egipta postaviće bivšeg ministra finansija Hazema el-Beblavija za premijera, a Muhammeda el-Baradeja za zamjenika predsjednika za vanjske poslove, javlja Reuters.

10:47

Egipatska selefijska partija Nur je objavila da će prihvatiti izbor bivšeg ministra finansija Samira Radvana na mjesto premijera prelazne vlade. Prelaznoj administraciji vojske je izuzetno stalo da dobije podršku partije Nur jer time želi pokazati da ta vlada također uključuje i vjerničku populaciju u svoje redove, i da kompenzira vojnim pučem uklonjenu najjaču političku partiju u zemlji iza koje stoji Muslimansko Bratstvo.

10:40

Delegacija ministara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro treba doputovati u Egipat, izjavio je izvor blizak vladi UAE za El-Džeziru. Mnogi analitičari i investori očekuju od UAE da povećaju svoju finansijsku pomoć, nakon što je legalno izabrani predsjednik Mursi uklonjen s vlasti vojnim pučom, u nastojanju da stablilizira stanje i onemogući ponovni dolazak Muslimanskog Bratstva na vlast. 2011. godine je UAE obećao Egiptu finansijsku pomoć od 3 milijarde dolara, ali nakon pobjede Muslimanskog Bratstva u Egiptu, ta pomoć nikada nije bila uručena. Nosioc Nobelove nagrade, Jemenkinja Tevekkul Karman, je povukla svoju podršku protestima protiv svrgnutog predsjednika Egipta i njegovo svrgavanje nazvala “pučom”. “Bila sam žrtva velike zavjer čije dimenzije nisam spoznala, i izvinjavam se svom slobodnom svijetu za moje učestvovanje u traženju ostavke prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta”, napisala je ona na svom zidu na Facebooku. Ona je također osudila “masakr Republikanske garde u Kairu”, jučer ujutru.

8.juli

23:54

Egipatski privremeni predsjednik Adly Mansour je donio najavljenu ustavnu deklaraciju, koja će biti važeća tokom prijelaznog razdoblja. Deklaracija, koja je stupila na snagu u ponedjeljak kasno navečer, sastoji se od 33 člana.

20:52

Džihad el-Haddad,glasnogovornik Muslimanskog bratstva i viši savjetnik Stranke slobode i pravde, na tvrdnje egipatske vojske da su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju i pripadnike Republikanske garde odgovorio je da se radi o starim snimcima te da je to tipični Hollywoodski scenario.Naime el-Haddad je izjavio da snimci datiraju iz prošle godine iz nereda u Abbasiji.

19:10

Konferencija za štampu egipatske vojske

Nakon teškog početka gdje su pojedini novinari tražili da konferenciju za štampu napusti El-Džezirin novinar,konferencija je počela sa izjavom policijskog glasnogovornika Hani Abdel Latifa. On je kazao da će policija štititi građane Egipta a ne režim ‘niti ovaj režim niti onaj koji će tek doći’. Abdel Latif je izjavio da policija poštuje slobodu govora i demokratiju što sasvim apsurdno djeluje nakon izbacivanja El-Džezirinog novinara iz sale. U svom obraćanju on je kazao da su jutrošnji ‘neočekivani događaji’ počeli kada su Musrijeve pristalice krenule sa bacanjem kamenja i pucanjem po policajcima i pripadnicima Republičke garde,te da je jedan policijac ubijen. Navodeći da je 12 policajaca ubijeno a 107 ranjeno od 28.juna,Abdel Latif je kazao “mi ćemo ostati nepoklebljivi i oštri prema bilo kojem kršenju zakona bez obzira na pripadnost”. Pojedini novinari su aplaudirali na ovu njegovu izjavu. Nakon izjava saučešća za porodice ubijenih glasnogovornik vojske Ahmed Ali pokušao je odbrani akcije vojske navodeći da su bili isprovocirani nasiljem. On navodi da su vojne snage uputile najmanje jedan znak upozorenja te da su se ophodili sa Musrijevim pristalicama sa ‘sasvim oprezno i saosjećajno’. Ali tvrdi kako je nasilje eskaliralo oko 4 sata ujutro kada je naoružana grupa napala sjedište Republikanske garde koristeći živu municiju a dok su se pojedini demonstranti peli uz obližnju zgradu i bacali kamenje,Molotovljeve koktele,bombe i teške predmete. Ali je također naveo da je jedan vojnik ubijen te da su 42 vojnika ranjena,većina od njih se nalazi u kritičnom stanju. Konferencija za štampu je završena bez davanja nekih bitnijih informacija osim optuživanja druge strane da su sa krovova obližnjih zgrada potakli na nasilje u kojem je više od 50 osoba ubijeno a među njima i petoro djece.

18:30

Šejh el-Azhara se povukao u ‘itikaf’ zbog nasilja

Šejh el-Azhara Ahmed el-Tajjib najavio je u ponedjeljak da će obaviti itikaf u svojoj kući,što znači da će se povući iz svakodnevnih aktivnosti uslijed nedavnog nasilja. “Objavljujem svima da na današnji dan koji zaudara na krv smatram sebe obaveznim da ostanem kod kuće dok svi ne preuzmu odgovornost u zaustavljanju krvoprolića”, kazao je Tajjib u svom televizijskom obraćanju naciji. Tajjib je zamolio da raspored za narednih šest mjeseci bude objavljen odmah kao i da se u roku od dva dana formira odbor za nacionalno pomirenje. On je zatražio da se svi politički zarobljenici oslobode iz zatvora i apelovao je na državu da zaštiti mirne demonstrante. On je također zatražio i istragu nad jutrošnjim nasiljem kada je Republička garda ubila najmanje 50 osoba tokom sabah namaza.

15:45

Nelagalno izabrani privremeni predsjednik Egipta,Adli Mensur,izjavio je da će formirati komisiju koja će istražiti dešavanja ispred sjedišta Republičke garde.

15:37

Novinar BBC-ja   Quentin Sommerville, koji se trenutno nalazi na trgu Rabije Adevijje, navodi da još uvijek traju nemiri te da vojska baca suzavce u okupljene demonstrante međutim demonstranti ne odstupaju.Quentin također navodi kako je jedna nana prišla jednom od vojnika i kazala mu da prestanu ubijati,na šta joj je odgovorio da samo postupaju po naređenju. Quentin dodaje da se čuju i pucnji upozorenja.

15:34

Egipatski javni tužilac naredio zatvaranje sjedišta Stranke pravde i slobode, političkog ogranka Muslimanskog bratstva, nakon što je tamo,navodno, pronađeno oružje.

14:53

Iz selefijske partije Nur je javljeno da je ta partija obustavila, ali da se nije povukla iz pregovora o uspostavljanju privremene vlade. Ljekari u Nasr City-ju, gdje je jutros počinjen masakr, izjavili su da je korištena prava municija, s mnogo pogodaka u glavu. Sedam ljudi je ranjeno u oko. Egipatsko ministarstvo zdravlja je u međuvremenu potvrdilo da su među žrtvama i žene i djeca (nasuprot izvještajima vojske po kojima se radi o “teroristima”, koji su napali njihove položaje).

13:01

Dva istaknuta političara i bivša predsjednička kandidata, Abdel Moneim Abdel Fatuh i Hamdin Sabahi,obojica jaki kritičari Mursijeve administracije u prošlosti, osudili su jutrošnji napad na Mursijeve pristalice. Abdul Futuh, vođa stranke ‘Snažni Egipat’ pozvao je privremenog predsjednika Adli Mensura da podnese ostavku nakon strašnog zločina protiv čovječnosti i svih Egipćana. Govoreći da događaji ‘nas stavljaju u lošu poziciju’ Sabahi je poručio da privremena vlada mora biti odmah oformljena.

12:10

Političko krilo Muslimanskog bratstva Stranka Slobode i pravde (FJP) pozvala je na ustanak protiv onih koji žele da ‘unište egipatsku revoluciju’. „FJP poziva veliki egipatski narod na ustanak protiv onih koji žele da ukradu njihovu revoluciju sa tenkovima i oklopnim vozilima čak i preko leševa“,navodi se u saopćenju. FJP je također osudila masakr nad pristalicama ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija. FJP navodi „ Egipatski narod se probudio 8.jula 2013.uz zvuke metaka koji su ispaljeni na mirne demonstrante ispred sjedišta Republikanske garde dok su klanjali sabah-namaz pretvarajući ga u strašni masakr“. „Ovakvo nešto se nikada nije dogodilo u historiji egipatske vojske“, dodaje se u saopćenju FJP. „Možda postoje još uvijek neki mudri ljudi unutar vojske koji mogu zaustaviti ovakvo ponašanje,što je nenormalno da se dešava od egipatske vojske“. FJP je također pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme korake i zaustavi dalje krvoproliće i spriječi da Egipat postane poput Sirije.

12:02

Nakon što je izložena domaćoj i međunarodnoj kritici zbog masakra nad vjernicima, vojska je objavila i da su dva vojnika navodno bila zarobljena od strane Muslimanskog Bratstva, ali da su obojica uspjela pobjeći, te da su našli oružje u centrali Muslimanskog Bratstvo, zbog čega su je zatvorili. Opozicija pretjerano ne simpatiše sa Muslimanskim Bratstvom nakon jutrošnjeg masakra, tako da je Ahmed el-Havari, osnivač partije El-Dustur, za jutrošnji masakr podjednaku krivicu dodijelio vojsci i Muslimanskom Bratstvu.

11:22

Dopisnik El-Džezire iz Kaira javlja da je vojska stegla sigurnosni obruč oko trga Tahri u Kairu,ali saobraćaj se odvija normalno ispred sjedišta Republikanske garde. Pojedine pristalice ilegalno svrgnutnog predsjednika Muhammeda Mursija nalaze se još uvijek u džamiji koja se nalazi u blizini sjedišta R. garde Vojska je u svom saopćenju navela da je uhaspila oko 200 pristalica Muhammeda Mursija koji su nosili oružje.

11:18

Udruženje ”Mladi muslimani” oštro osuđuje vojni udar u Egiptu, smjenu i hapšenje prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija. Egipat je nakon revolucije od prije dvije godine i smjene diktatora Hosnia Mubaraka proveo demokratske izbore, na kojima je većina građana izabrala za svog vođu Muhameda Mursija, a Muslimansko braću za političku opciju koja treba da vlada. Očigledno pod političkim pritiskom zemalja kojima ne odgovara snažna, stabilna i od naroda podržana vlast u Egiptu, uz podršku egipatske opozicije koja im je isturena ruka, vojska je izvršila vojni udar. Opozicioni lideri Amr Musa i Muhamed El-Baradeji izdali su interese svoje države i naroda i stali uz vanjske rušitelje zemlje i demokratskog poretka.  Isti ”programeri” pokušali su nedavno i u Turskoj izvršiti smjenu legalne vlasti od većine naroda izabrane, ali je Turska već duže vrijeme stabilna država u kojoj vojska više nema snagu kao nekad, pa udar iz vana nije uspio. Udruženje ”Mladi muslimani” poziva rukovodstvo Bosne i Hercegovine da stane u odbranu istine, pravde i demokratije i da javno osudi vojni udar u Egiptu, te da da punu podršku legalnom i legitimnom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju.

10:24

Direktor egipatske hitne pomoći, Muhamed Sultan, je rekao da je da su ubijene 42 osobe a  da su 322 ranjene nakon što su vojne i policijske snage pucale na pristalice ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija ispred sjedišta Republikanske garde.

10:11

Prema svjedocima pristalice ilegalno svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija napadnute su dok su klanjali sabah-namaz. Ahmed Zejneddin se nalazio među hiljadama koji su klanjali namaz ispred sjedišta Republikanske garde gdje je po izvještajima i doveden predsjednik Mursi nakon svrgavanja. Kako se namaz bližio kraju pucnjava je počela. „U zadnjim momentima namaza, čuli smo pucnjavu i vidio sam suzavac.Bio je to potpuni haos“, navodi Zejneddin. On je ranjen u rame vatrenim oružjem zajedno sa stotinama drugih osoba. Svjedoci navode da su se demonstranti nalazili na sedždi kada je vojska počela sa pucnjavom. Muhammed Sultan,egipatsko-američki aktivista, navodi da su došli sa trga Rabije Adevijje iz Nassr City-ja u  trenutku kada je pucnjava počela jer su čuli da je policija krenula ka sjedištu Republikanske garde. „Pucali su na demonstrante kako bi ih odmakli od sjedišta Republikanske garde“, navodi Sultan. „Jedan čovjek je umro na mojim rukama dok sam ga nosio u bolnicu.“ Sultan koji se trenutno nalazi ispred zgrade R.garde navodi da masakr,izgleda, još uvijek nije završen jer je vojska rasporedila snajpere. Kako on navodi na svakom spratu se nalazi po sedam snajperskih gnijezda.

09:50

Video snimak masakra egipatske vojske nad Mursijevim pristalicama u Kairu

08:11

Direktni prenos dešavanja u Kairu možete pratiti na sljedećim linkovima http://www.qudstv.com/LiveFeed.aspx http://www.aljazeera.com/watch_now/ 08:05 Broj ubijenih porastao je na 37,a mediji prenose da se među ubijenim nalazi i petoro djece.Glasnogovornik Nur stranke objavio je na svom twitter profilu da se stranka povlači iz političkih pregovora uslijed jutrošnjeg masakra 07:55 Egipatska policija je jutros počinila masakr nad vjernicima koji su obavljali namaz, kako izjavljuje Muhammed el-Beltagi, član Parlamenta ispred Muslimanskog Bratstva. 34 člana Muslimanskog Bratstva su ubijena rano jutros prilikom obavljanja sabah-namaza. Ranjeno je oko 500 ljudi. Još ranije su bili objavljeni snimci nasumične paljbe po klanjačima, te ovakvo ponašanje postaje rutina i daje novi oblik razvoju događaja u Egiptu.

7. juli

21:48

Zijadu Bahi El-Dinu, osnivaču egipatske Socijaldemokratske stranke, ponuđeno je da postane novi egipatski premijer,prenosi egipatski portal Ahram. Na portalu navode da su kontaktirali El-Dina te da im je izjavio da ‘odluka nije konačna niti zvanična’. Portal također navodi da će Muhammed el-Baradei, najvjerovatnije biti naimenovan kao potpredsjednik. Egipatsko predsjedništvo još nije službeno potvrdilo naimenovanje ElBaradeija i Bahaa El-Dina. Potpredsjednik Nur stranke Bassam El-Zaraka rekao je stranka pozdravlja imenovanje El-Dina kao premijera. “On je jedan od liberalnih ličnosti prema kojima gajimo veliko poštovanje”, rekao je on u telefonskom razgovoru za egipatski satelitski kanal El-Hajat. Zijad  Baha el-Din je studirao na Oksfordu. Bio je šef vladine Kancelarije za investicije posljednjih godina vladavine bivšeg predsjednika Husnija Mubaraka, tokom perioda ekonomske liberalizacije. Podnio je ostavku na to mjesto prije Mubarakovog pada.

21:37

Sin ilegalno svrgnutog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija, Usama Mursi, obratio se večeras demonstrantima okupljenim u Nassr City-ju (predgrađu Kaira) poručujući da su na pravom putu i trebaju ustrajati u odbrani istine.

21:33

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Egipta najavio je u nedjelju da su Egipat i Sirija postigli dogovor o održavanju odnosa između dvije zemlje na konzularnom nivou,prenosi državna agencija Mena. Međutim ovo ne znači ponovno uspostavljanje potpunih diplomatskih odnosa između dvije države,navedeno je u saopćenju. U februaru 2012. Egipat je povukao svog ambasadora iz Damaska. U junu ilegalno svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi objavio je prekidanje svih diplomatskih odnosa sa režimom Bešara el-Assada,zatvarajući obje ambasade. Glasnogovornik ministarstva je izjavio da je nedavni dogovor postignut kako bi zadovoljio potrebe egipatskih i sirijskih državljana u obje zemlje, a konzularna predstavništva biće ponovo otvorena i u Damasku i Kairu.

20:04

Muslimansko bratstvo negiralo je u nedjelju da je njihov vrhovni vođa Muhammed Badie postigao dogovor da se demonstranti povuku sa ulica u zamjenu za oslobađanje Muhammeda Mursija i njegov povratak na predsjednički položaj. Zvanični glasnogovornik Muslimanskog bratstva Jassir Mehrez izjavio je da Nacionalni savez za podršku legitimitetu neće učestvovati u bilo kakvim pregovorima dok Muhammed Mursi ne bude vraćen na mjesto koje mu po zakonu pripada.

”Nacionalni savez za podršku legitimitetu,koji se sastoji od 40 stranaka i političkih pokreta, neće prihvatiti bilo kakve pregovore prije povlačenja izjave ministra odbrane generala Abdel Fattaha el-Sisija i povratka na vlast predsjednika Mursija”.

19:43

Bessim el-Zaraka,potpredsjednik Nur stranke,izjavio je u subotu navečer da stranka odbija da Muhammed el-Baradei bude naimenovan za novog premijera. “Egipat se sada nalazi u kritičnom periodu i potreban nam je neko mudar”, izjavio je el-Zaraka,nekadašnji savjetnik Muhammeda el-Mursija za El-Hajat TV dodajući da naimenovanje el-Baradeija znači da postoji nerazumijevanje postojeće situacije u Egiptu.

“Predlažem da se stranka Nur povuče sa političke scene u znak protesta na ovu odluku”,kazao je on.”El-Baradei ima viziju sekularističke države što se ne slaže sa vizijom Nur stranke naročito sa njegovim stavovima koji se tiču šerijata”,dodao je el-Zaraka. “Neprihvatljivo je da se premijerske ovlasti prepuste stranci čiji je vođa protiv egipatskog identiteta”, izjavio je el-Zaraka.

Mediji prenose da je Nur stranka predložila bivšeg premijera Kemala el-Ganzurija, bivšeg premijera AbdelAziza Hegazija i američko-egipatskog ekonomistu Muhammeda el-Eriana kao svoje prijedloge za novog egipatskog premijera.

18:23

Mursi je zbačen jer je odbio da bude marioneta

New York Times prenosi događaj koji se desio neposredno prije vojnog puča (riječ koju administracija SAD-a uporno izbjegava). Prema izvještaju NYT-a, ministar vanjskih poslova jedne arapske zemlje je nekoliko sati prije puča nazvao predsjednika Mursija i rekao da zove u ulozi posrednika SAD-a. SAD su mu preko ovog ministra ponudile Mursiju da prihvati nova imenovanja za premijera i kabinet, koji bi nakon toga trebali preuzeti svu legislativnu vlast, u zauzvrat bi Mursi ostao predsjednik. Njegovi savjetnici su odmah znali i šta će biti njegov odgovor. On je na jedan sličan prijedlog ranije već odgovorio potezom ruke iznad svog vrata. “Prije toga-ovo”, on je odgovorio svojim savjetnicima. Njegov glavni savjetnik za vanjsku politiku, Isam el-Haddad, je nakon toga napustio prostoriju i nazvao američkog ambasadora, Anne W. Petterson, da joj prenese Mursijevo odbijanje prijedloga. Kada se vratio, rekao je da razgovarao sa Susan E. Rice, savjetnicom za nacionalnu sigurnost SAD-a, i da će uskoro početi vojni puč. 17:33 Demonstranti protiv vojnog puča u Egiptu su danas počeli da zauzimaju trg Tahrir u Egiptu, dok se nastavlja polemika među pučistima o nominaciji privremenog premijera države. Sinoć nešto prije ponoći je glasnogovornik predsjedništva objavio da još niko nije izabran na mjesto prelaznog premijera, mada je jučer više izvora najavilo Muhameda el-Baradeja kao budućeg premijera. Baradejevu imenovanju najviše se protivi partija Nour, selefijska i druga po veličini islamistička snaga u Egiptu. Muhamed el-Masri, profesor na Američkom Univerzitetu u Kairu, je za El-Džeziru izjavio da je također egipatska opozicija, koja je uzrokovala vojni puč protiv predsjednika Mursija, razočarana u El-Baradeja. 11:50 Egipatska `islamistička` grupa Džema’atu-l-Islamija najavila je učešće na današnjim demonstracijama pristalica ilegalno svrgnutog predsjednika Mursija,odbacujući Adli Mensura kao predsjednika. 7.jul 23:15 Egipatska državna televizija navodi da novi premijer još uvijek nije izabran  uprkos glasinama o naimenovanju Muhammeda el-Baradeija. 23:04 Svrgavanje legalnog predsjednika Egipta,Muhammeda Mursija, naišlo je na pozitivne reakcije od strane izraelskog vodstva koji su bili zabrinuti zbog pogoršavanja odnosa i mogućih sukoba između dvije zemlje. “Za Izrael ovo je dobar korak”,kazao je Zvi Mazel,nekadašnji ambasador Izraela u Egiptu (1996.-2001.). “Da je ostao na vlasti, njegova stranka Muslimanskog bratstva bi se vjerovatno okrenula protiv Izraela,preuzela vojsku i vjerovatno pokrenula rat protiv nas”. Od stupanja Muhammeda Mursija na vlast nijedan zvaničnik izraelske vlade nije posjetio Kairo a Egipat,također, nije vratio svog ambasadora u Izrael nakon što ga je opozvao u novembru prošle godine u znak protesta zbog izraelskog smrtonosnog napada na Gazu. Yossi Beilin,bivši izraelski ministar pravde kaže kako je do naimenovanja Mursija najmanje dva puta godišnje imao sastanke sa egipatskim ministrom vanjskih poslova kao i drugiim zvaničnicima kako bi razgovarali o sukobima.

22:12

Muhammed el-Baradei bit će imenovan prijelaznim premijerom, kazao je njegov glasnogovornik CNN-u. Viši zvaničnik stranke Sloboda i pravda, političkog krila Muslimanskog bratstva, Farid Ismail izjavio je u subotu da odbijaju naimenovanje el-Baradeija kao prijelaznog premijera. “Odbacujemo puč kao i sve što je proisteklo iz njega,uključujući i el-Baradeja”,izjavio je on za Reuters.On je opisao naimenovanje el-Baradeija kao ‘Washingtonov izbor’.

Kako mediji prenose izbor el-Baradeija za premijera došao je nakon što vojska nije uspijela da ubijedi guvernera Centralne banke,Hišama Rameza, da prihvati funkciju,a po istim izvorima Faruk el-Akda,bivši guverner Centralne banke je također odbio da postane prijelazni premijer Egipta. Mediji također prenose da su iz stranke El-Nur odbili naimenovanje el-Baradeija kao novog premijera. Zamjenik vođe stranke El-Nur, Ahmed Halil, izjavio je za El-Ahram, da će se stranka povući iz političkog prijelaznog procesa ukoliko el-Baradei bude naimenovan za novog premijera. On je dodao da naimenovanje bi prekršilo postignuti dogovor o prijelaznoj vladi sa generalnom el-Sisijem.

21:45  

Direktor El-Džezire tereti se za remećenje javnog mira i nacionalne bezbjednosti uslijed emitovanja,kako je navedeno u optužnici, materijala koji potpiruje nasilje. Vojska i ministarstvo unutrašnjih poslova upali su u srijedu naveče u ured El-Džezira Mubašer u Kairu nakon vojnog saopćenja u kojem general Abdel Fattah el-Sisi objavljuje svrgavanje legalno izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mursija i naimenuje Adlija Mensura kao privremenog predsjednika. Tužitelj također optužuje Fattaha Fajeda da ured u Kairu radi bez dozvole što krši egipatski zakon,naime kanal je zatvoren pod režimom Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF),dodao je tužitelj. Direktor El-Džazira Mubašera,Ejman Gaballah, u svojim ranijim izjavama je kazao da kanal posjeduje sve potrebne dozvole za emitiranje a tužiteljstvo sada traži odgovarajuće dokumente kao dokaz.

 

 IslamBosna.ba

 

  1. Armin
    Ma Žalosno stanje muslimana u Egiptu. Nesmiju popustit moraju se boriti za svoja prava jer ako dopuste šejtanu sisiju ili šejtanima oko njega kako domaćim pa i vanjskim nepise im se dobro. Molim Allaha s.w da podari sabur i istrajnost a samim tim i pobjedu braći u Egiptu
  2. SubhanAllah
    Allah da se smiluje sestrama i braci u Egiptu..Zalosno da neki pojedinci koji zive i Egiptu,Bosanci nazivaju protestante teroristima,.Zar su ulema Azhara teroristi,gledaju Misriyyu i ostale egipatske tv stanice i njih navode kao izvor,a Dzeziru nikad ni ne pogledaju,i jos navode kao razlog to sto mi ne znamo sta se tamo dogadja jer ne zivimo tamo.ALlah vas uputio,teroristi sto se bore za Allahovu rijec,i teroristi su sto Misrijja prikazuje snajperistu brace Muslimana,dok policija mirno ubija trudne zene,i druge ljude s Kur'anima u ruci,pravo iskusenje ,muslimani protiv muslimana,Allah kaznio sve koji podrzavaju vojsku i pristalice Mursija nazivaju teroristima..Nas uce kako Misriyya tv je prava tv stanica,za vrijeme ratnog stanja stavljaju pjesme i reklame o neislamskoj demokratskoj drzavi Egiptu...Sram da vas bude sve koji ste protiv nevinog naroda koji svoj iman pokazuju ,koji se ne boje nikog osim Allaha i koji zude da budu sehidi..Svi ti ubijeni u srijedu,i opet nam kazu i pisu statuse kako su teroristi ti koji idu protiv vojske ,koji sve rade za vlast koja im i treba pristati jer su oni izglasali predsjendika mursija.Sram za sve one koji zive u Egiptu i misle ovako,a za sebe kazu da su Bosanci..Mala ste skupina,mi iako ne zivimo tamo znamo vise,jer vasa Misriyya vam sigurno ne prikazuje pravo stanje..Ukljucite Dzeziru,i pogledajte sehide,pa cete vidjeti koliko ih ima brade ,ili ne ,ako je vec to mjerilo terorizma,i pricaju nam o miru u Egiptu,.Allah neka vas cuva narode Egipta,a ovi koji drugacije misle,ne zasluzuju da zive u tebi ,i da kazu da te vole ..Sramota za sve one dok nevin narod se ubija,oni taj narod zovu teroristima..Narod koji bi dusu dao za nas,a kamoli za svoju zemlju..Stidite se pristalice vojske ,koja citav dan kruzi stanicama tv Misrijjiv boreci s protiv tzv. terorizma,i da ne znamo mi pravu istinu jer ne zivimo tamo,sav svijet laze,a pristalice Sisija to znaju jer im tv Misriyya servira istinu o teroristima koji unistavaju Egipat ,,sramota za vas koji mislite ovako..Daleko smo mi i nas iman od nase brace i sestara na ulicama Egipta..

Leave a Reply

*

captcha *