23:38

Bitka za probijanje opsade Homsa iz pravca sjevernog Rastana i južnog el Kusaja

{youtube} rfHeuM7UJdE{/youtube}

23:24

Najmanje 165 osoba ubijeno je danas uključujući i 10-oro djece i 8 žena. Većina ubijenih je iz Damaska i predgrađa gdje je 25 spaljenih tijela pronađeno u Derji a Assadove snage zaklale su 10 osoba u Deir esSafiru. Žestoki sukobi nastavljeni su u Aleppu, Homsu i Deir ezZuru. Homs se nalazi u jako kritičnoj situaciji, opkoljen i u nedostatku svega osim volje i pouzdanja u Allaha.

U Idlibu nakon dva dana neprekidnih borbi FSA je potisnula Assadove snage iz Ma’arat Numana iako je najveća baza u gradu ostala pod kontrolom režimskih snaga ali je opkoljena i njen pad se uskoro očekuje. Osvajanje Ma’arat Numana je jako važno jer snadbjevanje Assadovih snaga u Aleppu i kao i uvučenijih dijelova Idliba ide upravo ovom trasom. Ovo je značajan vojni neuspjeh režimskih snaga. A koliko je značajno preuzimanje Ma’arat Numana za borce FSA? Dovoljno značajno da su održali mimohod pobjede sa svojim novim zarobljenim vozilima:

{youtube}UZbInoFQ82Y{/youtube}

Također FSA je ostvarila značajne pobjede i u blizini Kan Šejhuna, opozicioni borci osvojili su Kirbet el Džuz, sjeverozapadno od Džebel Zavije na granici sa Turskom.

{youtube}C6cE1zjXYR8{/youtube}

22:34

Homs:el Selam kontrolni punkt:Predaja Assadovih vojnika nakon što su ih opkolile opozicione snage

{youtube} BXEdszVy69Y{/youtube}

22:27

Aktivisti javljaju o još jednoj eksploziji u Damasku

{youtube} BCyX5_VDz1Y{/youtube}

22:10

Damask: Opozicioni borci su danas napali zračnu bazu i zaplijenili oružje i municiju u Autaji

{youtube}g0dMJ5eMaj4{/youtube}

21:51

Idlib: Opozicioni borci su danas oslobodili grad Darkuš

{youtube}sSOa9OZ44Rw{/youtube}

21:40

Sljedeća fotografija prikazuje raspored snaga u Idlibu i Lattakiji

669365068

Legenda:

crvena boja-režimske snage 

zelena boja-opozicione snage 

žuta boja-Kurdi

21:27

Aleppo:Svakodnevno aktivisti postavljaju video snimke na kojima se vide borci FSA kako napadaju ili se brane od Assadovih snaga. Dok su pojedini značajni zbog uspješnih akcija, položaja vojske ili opreme koja se nalazi pod kontrolom FSA veći dio također prikazuje informacije koje imaju mali značaj osim kao podsjetnik da se borbe neprestano odvijaju.

Ali ovaj naredni video je zanimljiv. Velika grupa boraca FSA okupila se oko ogromne praćke koju koriste kako bi preko zida bacili nešto što podsjeća na nekakvu vrstu NUS-a (nesplodiranog ubojnog sredstva) na režimske ciljeve. Borci na snimku baš i ne izgledaju zabrinuti zbog mogućeg kontranapada. Šta više u blizini zida razgraničenja nalazi se utovarivač sa zastavom FSA najočigledniji dokaz da se tu već nalaze neko vrijeme. Ukoliko su režimske snage sa druge strane zida zašto cijela scena i situacija djeluje toliko opušteno ili ih isuviše zabavlja ‘igranje sa praćkom’ kao u danima djetinjstva, samo što je puno, puno opasnije. U svakom slučaju divim im se na umješnosti.

{youtube}-J0Pd3m6MFg{/youtube}

19:54

Damask-Nova Zehira: Assadove snage su dinamitom raznijele čitav blok stanova

{youtube}_Wrt29Qeu_I{/youtube}

19:26

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je do sada ubijeno 115 osoba, uključujući 7 djece i 6 žena; Damask i njegova predgrađa 52 osobe, uključujući i 25 neidentifikovanih osoba pronađenih između Derje i Kadama kao i 10 zaklanih osoba u Deir esSafiru; Aleppo 21 osoba; Homs 13; Idlib 10; Deir ezZur 8; Hama 5; Dera’a 4 i Lattakija 2

19:12

Bitka za Homs

IslamBosna.ba-Ranjie smo pisali o tome da vladne snage napreduju u Homsu, Halid Madžid iz Hamidije priča o psihološkom i medijskom ratu nad njima.

„Pet ili šest buradi eksploziva bačeno je na našu četvrt prije nekoliko sati. Granatiranje ne prestaje cijeli dan. Jedno od buradi palo je na staru džamiju i sravnilo je sa zemljom. Dva druga bureta pala su na stare kuće u Homsu.

Živim u Hamidiji a imam prijatelje u Halidiji. Nijedan sirijski vojnik ne može ući u našu četvrt ali režim je pokrenuo psihološki i medijski rat protiv nas. Dobijamo poruke preko Syria Tel mobilne telefonije u kojima stoji: „Predajte se, sirijska vojska dolazi”.

Ono što se dešava ovdje trenutno je da sirijska vojska okupira dvije ili tri zgrade u Halidiji, onda FSA dođe i bori se i povrati ove zgrade i odbije sirijsku vojsku. Onda sirijska vojska tvrdi da je napala Halidiju.

Ukoliko sirijska vojska preuzme Halidiju, koja je velika četvrt, onda Hamidiju, to će biti kraj Homsa. Nama ne stiže nikakva pomoć, čak i kapljica vode. Niko ne može unijeti ništa unutar četvrti ukoliko to ne želi sirijska vojska.

Sukobi između sirijske vojske i FSA odvijaju se i dan i noć, bez prestanka. Sirijska vojska pokušava prodrijeti u četvrti starog Homsa na različite ulaze ali FSA ih presreće i drži ih podalje”.

Ostaci bačene bure bombe

{youtube}8PTyezL8b7E{/youtube}

18:50

NATO spreman braniti Tursku

IslamBosna.ba-Generalni sekretar NATO snaga Anders Fogh Rasmussen izjavio je da savez spreman braniti Tursku ukoliko to bude neophodno.

“Imamo spremne sve potrebne planove za zaštitu i odbranu Turske, ako bude potrebno”, izjavio je Anders Fogh Rasmussen novinarima prije sastanka ministara odbrane članica NATO-a u Bruxellesu.

Rasmussen je pohvalio tursku vladu za suzdržanost i rekao kako se nada da će dvije strane izbjeći eskalaciju.

Reuters izvještava da nije jasno da li su granate usmjerene na Tursku ili su rezultat promašaja sirijskih režimskih vojnika u njihovim napadima na opozicionare na sjeveru gdje su se borili za kontrolu nad graničnim prijelazima.

18:47

Još jedan težak dan za predgrađa Damaska, režimski MiG-ovi bombarduju i danas a granate su padale u različita područja. Različiti izvori izvještavaju o još jednom danu intezivnih borbi a također aktivisti javljaju i o ulasku vladinih snaga u naseljene četvrti.

Prošle sedmice FSA je dobila nekoliko odlučujućih bitki istočno od Damaska, ali su se opredijelili da ne pokušavaju zadržati ove pozicije. To se sasvim uklapa u opću strategiju FSA koje se pridržavaju već mjesecima u mnogim istočnim predgrađima. I ranije, tokom a i nakon ovih događaja, sirijska vojska se fokusirala na istočni Damask a broj civilnih žrtava naglo je porastao u nekoliko posljednjih sedmica.

Kafr Batna

{youtube}_6XryNxkdMI{/youtube}

el Zahira

{youtube}3xcw_6GT8RU{/youtube}

18:39

Lokalni koordinacioni odobri javljaju o velikoj ofanzivi sirijske vojske koja nastoji povratiti pod svoju kontrolu velike dijelove Deir ezZura koje kontroliše FSA. Prema LCC-u režim je napao istočne ulaze grada ali su zaustavljeni. Prema izvještaju gubici režimskih snaga veliki.

18:05

SNC želi da opozicioni borci prestanu sa samoubilačkim napadima

IslamBosna.ba-Opoziciono Sirijsko Nacionalno Vijeće odbilo je da osudi sinoćnje samoubilačke napade u Harasti ali vodeći član ove grupe otkrio je da pokušavaju uvjeriti opozicione borce da prestanu sa ovakvim napadima.

Halid Saleh, izvršni član SNC-a, izjavio je kako je opozicija zabrinuta za civilne žrtve ovakvih napada.

On je izjavio da SNC nije kontaktirao el Nusra Front koji je preuzeo odgovornost za dva samoubilačka napada na obavještajne zgrade u Harasti. Ali on je izjavio da su oni izvelii nekoliko uspješnih operacija.

„Stvarnost je da se Sirijci moraju braniti na najprimitivnije načine. Suočeni smo u ovom trenutku sa najnovijim ruskim MiG-ovima. Sirijska vojska koristi inovativne načine u ubijanju svog naroda.

Pokušavamo koordinirati sa različitim jedinicama FSA kako bi pokušali izbjeći, koliko je to moguće, ovakve samoubilačke akcije. Ali u isto vrijeme, kada se ljudi ubijaju iz dana u dana teško je da neko van Sirije kaže ovo je u redu a ovo nije. Vođe na terenu moraju donositi teške odluke.

Mi ne komuniciramo sa el Nusra Frontom. Oni rade na terenu. Izveli su do sada nekoliko uspješnih akcija. Oni obično izbjegavaju civilne akcije. Ali ne komuniciramo direktno sa njima.”

Saleh kaže da je trenutno najveća opoziciona briga borba za kontrolu grada Homsa, ali on tvrdi da su opozicioni borci uspijeli da potisnu Assadove snage u gradu.

On je također opet pozvao Tursku da uspostavi tampon zonu unutar Sirije koja bi po njegovim tvrdnjama ohrabrila na hiljade vojnika da prebjegnu.

„Pitanje je da li Turska želi podići sukob sa Assadovim režimom na sljedeći nivo ili možda čak time napraviti tampon zonu. Tražimo uspostavljanje tampon zone još od mjeseca marta. Vjerujemo da bi tampon zona, koja uključuje zonu zabrane leta, utrostručila ako ne i učetvorostručila broj prebjega, koji bi u stvarnosti ubrzali pad režima”.

Ranije je New York Times pisao da se broj prebjega smanjio, za šta on kaže da je potpuno neistinito.

Saleh je potvrdio da će SNC tokom konferencije u Dohi, koja se održava iduće sedmice, predstaviti plan o rekostrukciji kao odgovor na međunarodnu zabrinutost o nejedinstvu opozicije.

Po tom planu SNC-u će se pridružiti političke grupe, lokalni pokreti kao i organizacije civilnog društva kako bi se napravila šira koalicija, kazao je on.

SNC također planira da postane demokratskija u donošenju odluka i biraju izvršnih članova, prevazilazeći sadašnji pristup biranja na osnovu koncenzusa, dodaje on.

U vezi sugeriranja s turske strane da bi Faruk el Šaara mogao predvoditi prijelaznu vladu Saleh kaže:”Bilo koje političko rješenje mora biti prihvaćeno od lokalnih pokreta koji vode revoluciju. Jasno je da Faruk el Šaara nije lično prihvatljiv ljudima s ulice. Sada trenutno razmatramo ideju da prijelaznu vladu sačinjavaju različite opozicione grupe. Također vode se razgovori o sastanku opozicije nakon generalne skupštine SNC-a u Dohi.

Pronalaženje osobe oko koje bi se složili je moguće ali da bi došli do kompromisa onda prvo dvije strane moraju sjesti za isti sto. Prihvatili smo sve dosadašnje prijedloge ali Assad kaže da će ih prihvatiti i onda svakodnevno ubije 200 ili 300 osoba. Tako da njegove akcije na terenu kažu drugačije.”

Saleh tvrdi da FSA je sada znatno ujedinjenija zbog prošlosedmičnog formiranja zajedničkih vojnih vijeća. “Stvari se vrlo brzo mijenjaju”.

17:21

Oslobođen Ma’arat el Numan u Idlibu

IslamBosna.ba-Sirijski opozicionari preuzeli su u utorak kontrolu nad Ma’arat el Numanom, strateški važnim gradom u pokrajini Idlib koji se nalazi na autocesti koja povezuje Damask sa Aleppom, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

„Režimska vojska povukla se sa svih kontrolnih punktva okolo Ma’arat el Numana, osim jednog koji se nalazi na ulazu u grad”, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman,

„Ovo je strateški položaj na putu od Damaska ka Aleppu. Sva režimska pojačanja koja idu ka Aleppu moraju proći kroz Ma’arat el Numan”.

Opozicione snage objavile su preuzimanje grada dok su režimski vojnici preokrenuli svoje snage ka Homsu, koji se nalazi dalje na jugu na istoj autocesti u pokušaju da istjeraju opozicione borce iz grada.

U video snimku koji su aktivisti objavili u utorak oko 20 boraca brigade Šehida okupilo se oko tenka u preuzetom vojnom kontrolnom punktu u Ma’arat el Numanu pucajući u zrak kao znak pobjede.

„Ovo je tvoj tenk, o Bešare”, uzvikuju oni.

Ma’arat el Numan je prvobitno pao pod kontrolu opozicionih snaga 10. juna ali ga je režimska vojska povratila u avgustu.

Danas su opozicioni borci ostvarili napredak nakon 48 sati žestoke borbe i vojnog bombardovanja.

Opservatorija navodi da je jedno dijete ubijeno tokom granatiranja ovog grada, dok je 12 opozicionih boraca i 10 civila, uključujući šest žena i troje djece ubijeno tokom jučerašnjeg dana.

Oko 80 odsto gradova i sela duž granice sa Turskom režim iz Damaska više ne kontrološe, izjavila je Opservatorija.

„Područja istočno i zapadno od Ma’arat el Numana su već pod kontrolom opozicionara”, izjavio je Abdel Rahman.

{youtube}ogAHDK9vDPM{/youtube}

{youtube}4jthIXQsmFg{/youtube}

15:50

-Dvostruka ekspozija u vojnoj bazi u blizini Damaska dijelo je bombaša samoubice koji je vozio ambulantno vozilo, i tom prilikom ubijeno je više desetina osoba, dok je sudbina zatvorenika nepoznata, izjavila je Opservatorija za ljudska prava u utorak.

„Na desetine su ubijene u dva samoubilačka napada na podružnice obavještajne službe zračnih snaga u Harasti”, izjavio je kasno u ponedjeljak direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahim.

„Sudbina na stotine zatvorenika koji se nalaze u podrumima zgrade još uvijek je nepoznata. Režim još nije ništa saopštio o onome što se dogodilo protekle noći”, dodao je Abdel Rahman.

„Smatramo režim odgovornim za sudbinu ovih zatvorenika. Oni ih ne bi trebali držati u pritvoru na prvom mjestu”. (IB)

15:37

Turska vlada poslala je dodatne borbene avione u zračnu bazu u jugoistočnoj Turskoj zbog eskalacije napetosti sa Sirijom, izvještavaju turske novinske agencije.

Dogan agencija citirajući neimenovane turske vojne izvore navodi da je barem 25 dodatnih F-16 borbenih aviona poslano u tursku Dijarbakir zračnu bazu tokom protekle noći.(IB)

15:15

FSA prijeti da će napasti Hizbullah u Bejrutu

IslamBosna.ba- Sirijska opozicija prijeti da će napasti Hizbullahovo uporište u južnim predgrađima Bejruta ukoliko libanonska šiitska organizacija ne prestane podržavati Assadov režim .

Ove prijetnje izrekao je Fehd el Masri, za koga se navodi da je zadužen za kontakte sa medijima u zajedničkom zapovjedništvu FSA, u intervju za saudijski Ešark el Evsat, tvrdi da opozicioni borci drže 13 Hizbullahovih boraca kao taoce u blizini grada Homsa.

Masri je dodao da su zarobljenici “priznali da su učestvovali u operacijama ubijanja u Siriji a pojedini od njih priznali su da su počinili veliku grešku vjerujući da su u džihadu protiv međunarodne zavjere

„Većina talaca je porijeklom iz Baalbek Hermel područja”, kaže Masri.

On je također optužio Hizbullah da učestvuje u sirijskoj krizi nastojeći da uguši sirijsku revoluciju naročito u Damasku, Homsu i obližnjim područjima.

Masri dodaje da je veliki broj pripadnika Hizbullaha prisutan u selima Homsa, uglavnom u Kusejru i Talbisi.

„Kontolni punktovi na ovim područjima su pod kontrolom Hizbullaha”, kazao je on.

14:33

Sirijske snage ostvarile su danas napredak prvi put za nekoliko mjeseci u opozicionoj četvrti Halidija u gradu Homsu u centralnoj Siriji, javio je Reuters, pozivajući se na izjave opozicionara. “Prvi put za nekoliko mjeseci vojska el-Asada ušla je u te oblasti u Halidiji”, rekao je jedan opozicioni borac dodajući da su sirijske snage zauzele zgrade u kojima su bili stacionirani opozicionari, koji su morali da ih napuste.

France Presse navodi da je sirijska vojska započela glavni napad protiv preostalih opozicionih četvrti u provinciji Homs, pokušavajući da konačno očisti taj centralni region zemlje od opozicionara.

Meta sirijskih snaga su opkoljene četvrti u gradu Homsu i obližnjem gradu Kusejru, rekli su francuskoj agenciji vojni i opozicioni izvori.

“Vojska je usred pokušaja da očisti posljednje opozicione četvrti u gradu Homsu”, rekao je jedan neimenovani vojni zvaničnik, dodajući da su snage sigurnosti “očistile” sela oko Kusaira i sada pokušavaju da preuzmu sam grad, pet kilometara udaljen od Homsa.

Opozicioni aktivisti Homs smatraju “glavnim gradom revolucije”, navodi AFP, prenio je Tanjug.

10:40

Sirijski aktivista optužio je Hizbullah da je uključen u borbe u Siriji te da se obučeni kao pripadnici Popularnog fronta za oslobođenje Palestine-Generalna komanda (PFLP-GC).

Tokom intervju za saudijske novine Okaz objavljene u utorak, Džemal el Vadi kaže da Hizbullahovi borci su počinili ubistva u Siriju pokušavajući da uguše sirijsku opoziciju.

Ovaj sirijski aktivista je dodao da pripadnici Hizbullaha se ‘kamufliraju’ upotrebljavajući odjeću boraca PFLP-GC-a.

Vadi je inače glasnogovornik Sirijske revolucionarne komande locirane u blizini Damaska.(IB)

08:12

Homs:Halidija

{youtube}7mYauUQMclc{/youtube}

08:10

Al Jazeera je izvijestila da je 61 režimski avion uništen u proteklih 7 mjeseci, od ovog broja 32 su oborena u Idlibu

avioni

08:09

U Homsu se i dalje vode bobre, Assadove snage nemilosrdno granatiraju Hulu

{youtube}hVPYx7N5URQ{/youtube}

{youtube}ZoVM3z8OlwY{/youtube}

08:05

U Idlibu FSA preuzela bazu režimskih snaga i zaplijenila oružje

{youtube}aQqo6fHn9XY{/youtube}

09.oktobar

——————————————————————————————————

23:47

Ban: Sukob Turske i Sirije opasan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon ocijenio je u Savjetu Evrope kao “izuzetno opasnu” eskalaciju graničnog sukoba Sirije i Turske.

Ban se nalazi u posjeti Francuskoj gdje će se u utorak sastati sa predsjednikom Francoise Hollandom.

“Stanje u Siriji se dramatično pogoršalo. To je ozbiljan rizik za stabilnost susjeda Sirije i čitavog regiona”, rekao je Ban u Savjetu Evrope u Strazburu na otvaranju prvog “Svjetskog foruma demokratije” koji je okupio više od hiljadu političara, stručnjaka i aktivista.

“Eskalacija sukoba na granici Sirije i Turske, i uticaj krize na Liban su izuzetno opasni”, rekao je Ban i pozvao donatore da budu “velikodušniji prema potrebama stanovnika Sirije i više od 300.000 izbjeglica u susjednim zemljama”.

Izrazivši “duboku zabrinut zbog kontinuiranog dotoka oružja” u Siriju, Ban je u ponedjeljak, pozdravljen aplauzom, pozvao sve strane “da odustanu od nasilja i krenu ka političkom riješenju”.

Sirija “pokazuje koliko je dosadašnja tranzicija stvorila nade, ali i nesigurnosti i straha”, rekao je on, pozivajući predsjednika Sirije Bešara el Assada “i druge svjetske lidere” da “čuju svoje građane prije no što bude prekasno”.

Poslije govora Bana, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena Tevakul Karman, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011, pozvala je zemlje-članice UN da toj svjetskoj organizaciji omoguće da izađe iz “paralize” i da ojača demokratiju u svijetu.

“U ime suvereniteta i nemiješanja u unutrašnje poslove drugih, UN su pred despotizmom vezanih ruku i nogu”, rekla je Karman koju je na Forum pozvao Savjet Evrope.

23:16

Najmanje 170 osoba ubile su danas Assadove snage i to većinom u Aleppu, Idlibu, Dera’i i Damasku. FSA je nedavno ostvarila značajan napredak u pokrajini Idlib koji je danas posjetio predsjednik Sirijskog Nacionalnog Vijeća AbdulBasset Sejda. Nekoliko gradova i sela duž granice sa Turskom oslobođeno je u proteklih nekoliko dana a danas je pokrenuta ofanziva za oslobađanje grada Ma’arat Numan.

Ma’aret Nu’man je jedan od najvećih gradova u pokrajini Idlib, strateški smješten autoputu koji povezuje Damask i Aleppo. Kad su preuzeli jedan dio grada pronašli su tijela mnogih zatvorenika koje su zaklale Assadove snage pri povlačenju

Homs je treći po veličini grad u Siriji, opozicioni ‘Glavni grad revolucije”. Već godinu dana borbi iselilo je više stotina hiljada stanovnika i uništilo veći dio grada. Kada su područja poput Deir Baalbaha, Karem Zejtuna i Bab Amra pala u ruke Assadovih snaga uslijedili su masakri stanovništva. Već više od godinu dana FSA kontroliše Haldiju, Kusur i dijelove Starog Homsa ali od srijede obnovljena je režimska ofanziva i postoji velika zabrinutost da FSA neće moći izdržati još dugo da se odupire režimu

U Dera’i 30 osoba je masakrirano u malom gradu Karaku.

U Damasku se večeras čula serija eksplozija na istoku grada.

22:14

Sahranjen još jedan borac Hizbullaha 

IslamBosna.ba-Više od 2.000 pristalica Hizbullaha okupilo se u ponedjeljak u Bekka dolini u istočnom Libanonu kako bi sahranili još jednog borca za kojeg sigurnosni izvori navode da je poginuo na granici sa Sirijom.

Hussein Abdel Gani el Nimr (35) ‘umro je u džihadu’, izjavio je Hizbullahov glasnogovornik za istočni grad Baalbek.

Sigurnosni izvori su izjavili za AFP da je ovaj pripadnik šiitske militantne grupe ‘ubijen na libanonsko-sirijskom pograničnom području i da je njegovo tijelo vraćeno u nedjelju’.

Ova sahrana dolazi sedmicu dana nakon što je viši Hizbullahov zapovjednik, za kojeg sirijska opozicija navodi da je ubijen u Siriji, sahranjen u Bekki.

Dopisnik AFP-a navodi da je veliki broj članova Hizbullaha marširao od džamije u Baalbeku do groblja dok su Nimrovi saborci nosili njegovo tijelo.

„On je bio dobar čovjek i dobar borac, umro je kao ‘šehid’ služeći svojoj zemlji i braći muslimanima”, izjavio je Hizbullahov imam šejh Muhamed Jazbek, koji predvodi vjersko vijeće stranke.

Hizbullah je objavio nekoliko sličnih sahrana u prošlim mjesecima bez iznošenja okolnosti u kojima su njihovi članovi umrli.

Libanonska opoziciona alijansa 14. Mart i sirijski opozicionari optužuju Hizbullah za vojnu pomoć sirijskom režimu Bešara el Assada.

Aktivisti iz pokrajine Homs izjavili su u ponedjeljak za AFP da borci Hizbullaha učestvuju zajedno sa vladinim snagama u borbama protiv opozicionih snaga u opkoljenom gradu Kusejru u blizini granice sa Libanonom.

Bejrut je politički podjeljen u vezi sirijskog ustanka,Hizbullah koji je povezan sa Iranom podupire Assadov režim dok pro-zapadnjački orijentirana alijansa 14. Mart podržava opozicione snage.

22:02

Danas su tokom borbi opozicioni borci uspijeli zarobiti dva raketna lansera. Do sada oni su uspijevali preuzeti veliki broj raznih projektila koje nisu mogli upotrebljavati baš upravo zbog nedostatka lansera

{youtube}liRv9izO_Do{/youtube}

21:56

Večerašnji sukobi u Harasti nakon eksplozije

{youtube}j3a0UBVYaJ8{/youtube}

21:52

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da je večerašnja eksplozija zapravo napad na podružnicu zračne obavještajne službe u predgrađu Damaska na ulazu u grad Harastu. Eksplozija je potresla  Harastu i četvrti Damaska Džuber i el Kabun. Opservatorija dodaje da se još uvijek traju sukobi u ovim područjima

21:44

Aktivisti su objavili video snimak današnje posjete predsjednika Sirijskog Nacionalog Vijeća, AbdulBasseta Sejde opozicionim borcima FSA

{youtube}L70BjTfV9qM{/youtube}

21:26

Prvi snimci večerašnje eksplozije u Damasku

{youtube}tjTxvAONn7c{/youtube}

21:15

Sirijska opozicija navodi da je predsjednik Sirijskog Nacionalnog Vijeća (SNC) AbdulBasset Sejda ušao u Siriju, ne navodeći podrobnije informacije.

21:10

Sirijska TV kuća navodi da je bomba eksplodirala u blizini sigurnosnog štaba u predgrađu glavnog grada.

Provladin El Ihbarija kanal navodi da se eksplozija mogla čuti širom Damaska. Oni navode da su nakon eksplozije uslijedili oružani sukobi ali nisu ulazili u detalje.

Nema još uvijek izvještaja o žrtvama mada ova medijska kuća navodi da su se mogla vidjeti ambulantna i vatrogasna vozila kako idu ka Harasti.

20:41

Aktivisti javljaju o još jednoj eksploziji u Damasku ovaj put u četvrti Harasta. Kako oni navode meta je bila zgrada zračne obavještajne službe navodeći kao izvor lokalno stanovništvo koje je također izjavilo da je šteta znatno veća nego na  zgradi Generalštaba sirijske vojske u prošlosedmičnim eksplozijama

A4tGWnDCEAAHQlJ

20:38

Damask: Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja o velikoj eksploziji u četvrti el Kabun, nakon čega je uslijedila jaka pucnjava na kontrolnom punktu u području. Opservatorija navodi da se može vidijeti dim kako se diže iznad područja eksplozije.

19:00

Prije nego što su se režimske snage povukle iz zatvora u Maarat Numanu ubile su sve civiline zatvorenike osim jednog kojeg je FSA uspijela da spasi

{youtube}vNg13MvRntc{/youtube}

{youtube}cW3NVUd4upw{/youtube}

18:00

Homs može pasti svakog trenutka

IslamBosna.ba-Sirijska vojska pojačala je svoje napade na područja koja drže opozicionari u centralnoj pokrajini Homs, gađajući opkoljene četvrti Homsa kao i obližnjeg grada Kusejra, izjavili su vojni i opozicioni izvori z AFP.

„Vojska nastoji očistiti posljednje opozicione četvrti Homsa”,izjavio je sirijski vojni zvaničnik.

„Vojska je već očistila sela okolo Kusejra a sada pokušava da preuzme sami grad”, dodao je on.

Sirijski aktivisti odnose se prema Homsu kao ‘glavnom gradu revolucije”.

Pokrajina je doživljela  najgora nasilja u cijeloj Siriji od kako je počeo anti-režimski ustanak u martu prošle godine a vojska je u više navrata pokušavala da povrati opoziciona područja ali bezuspješno.

Homs je najveća pokrajina u Siriji, i nalazi se u blizini Libanona kao i glavnog grada Damaska. On je od značajne strateške važnosti za opoziciju, koja ga koristi da se poveže sa simpatizerima revolucije u Libanonu koji joj dostavljaju oružje i da ujedno izvede ranjenike iz Homsa, a tako i za režim predsjednika Bešara el Assada.

Režim je po prvi put u petak koristio borbene avione u svojim napadima gađajući opozicioni četvrt Haliidija, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Halidija i Stari grad se nalaze pod kontrolom opoziconih snaga, i pod potpunom su opsadom sirijske vojske i to više od četiri mjeseca, prema aktivistima i grupama za ljudska prava.

Kusejr, koji se nalazi na oko pet kilometara od Homsa, je pod opsadom još od kraja prošle godine.

“Vojska pokušava da napadne Kusejr sa tri gradska ulaza”, izjavio je Hadi el Abdullah iz Kusejra.

“Situacija je vrlo loša. Granatiranje je jako nasilno”, kaže Abdullah. “Sada se vode žestoke borbe oko Kusejra”.

Halid Madžid iz Homsa kaže da režim u svojim napadima upotrebljava sve vrste oružja kako bi napao opozicione četvrti, počev od limenih TNT buradi, minobacača, raketa i helikoptera.

„Situacija je vrlo loša. Homs može svakog trenutka pasti u režimske ruke. Vojska preuzima ulicu po ulicu, napredujući korak po korak. Ne možemo se više braniti”.

On kaže da se 14 četvrti od Karm el Zejtuna, na jugoistoku, do Bab Siba’e nalazi pod kontrolom sirijske vojske.

„Četiri posljednja dana oni pokušavaju prodrijeti u Haliidiju, sjeveroistočni dio centra grada. Ukoliko nastave da napreduju ovim tempom preuzet će zasigurno Homs. Tri četvrtine Homsa su već zauzeli.

FSA ima samo lahko naoružanje. Oni nemaju oružje s kojim bi pucali na tenkove a zbog opsade u grad ne može ući nikakvo oružje.

Sirijska vojska koristi helikoptere, kad se pojave helikopteri iznad grada svi opozicioni borci se sakriju. FSA okolo Homsa djeluje neaktivno, ne pomažu nam.

Ne znamo zbog čega? Možda ne mogu doprijeti do nas zbog kontrolnih punktova ili nedostatka oružja. FSA borci će se možda povući svakog trenutka. Onda će sirijska vojska ući u četvrti prepune stanovnika. Unutar se nalazi više od jedne hiljade porodica koje su pod opsadom zajedno sa borcima FSA.

Nalazimo se u veoma bolnoj i kritičnoj situaciji i niko nas ne čuje niti nam pomaže. Zaglavljeni smo unutar i ništa nemožemo preduzeti. Ukoliko sirijska vojska uđe u četvrti počet će hapsiti i ubijati civile. Unutar su žene i djeca koje mogu poubijati jer su ugostili FSA.

Imamo više od 20 šehida i puno ranjenika. Veliki broj je ozbiljno ranjenih, oni se moraju izvesti iz grada inače će umrijeti. Također ima i ranjenih boraca FSA a ukoliko sirijska vojska uđe ubit će ih u krevetima.

Živio sam u četvrti Bab Siba, jugoistočno od centra, ali sam otišao sa porodicom zbog pucanja. Sada živimo u kući kršćanske porodice koja je pobjegla u četvrt Hamidija. Kao i većina raseljenih hranimo se onim što nađemo u kršćanskim kućama kako bismo preživljeli.

Već tri mjeseca nemamo struje ni vode. Živimo na riži i leći. u grad ne dolaze nikakve životne namirnice i sve ih je manje i u skladištima.

Do sad smo koristili struju preko generatora ali također vlada i nestašica benzina. Vodu donosimo iz bunara jer gradska voda je većinu vremena isključena.

Također vlada i velika nestašica medicinske opreme. U gradu nema ljekara imamo samo tehničare i oni rade samo onoliko koliko mogu.”

{youtube}WqlMenhLlyk{/youtube}

{youtube}mDX1hhbz3OA{/youtube}

{youtube}UgUF8gtM8IU{/youtube}

{youtube}VOwIMFQmgAA{/youtube}

17:15

Damask i njegova predgrađa: Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da je jedan civil ubije a nekoliko ranjeno uslijed bombardiranja Irbina. Okolna područja grada el Mqeilbija su podvrgnuta nizu racija i pretresa od strane režimskih snaga u potrazi za osobama sa ‘crnog spiska’ režima. Najmanje šest pripadnika režimskih snaga ubijeno je od IED eksplozije u Rankusu. U Damasku sukobi se odvijaju u el Kadam četvrti koje su propraćene režimskim bombardovanjem. Opservatorija dodaje da je jedno neidentifikovano tijelo pronađeno u četvrti

17:02

Al Jazeera prenosi da je FSA preuzela četiri vojna kontrolna punkta u Maarat Numanu

17:00

Turska ponovo gađa Siriju

IslamBosna.ba-Turska vojska u ponedjeljak uzvratila je paljbom na sirijske vojne pozicije nakon što je granata sa sirijske strane pala u tursko pogranično područje, izjavio je turski zvaničnik za AFP.

Turska je uzvratila istom mjerom nakon što je sirijska granata pala u Altinoz okrug u jugoistočnoj pokrajini Hataj, oko 03:00 časa po lokalnom vremenu, rekao je dužnosnik govoreći pod uvjetom anonimnosti.

“Turska vojska uzvrati odmah nakon svake sirijske granate”, izjavio je turski zvaničnik. „Sa našim protivavionskim baterijama gađamo sirijske ciljeve”, dodao je on.

Ranije guverner Hataja je izjavio kako je ukupno šest sirijskih granata pogodilo tursku stranu granice u ponedjeljak, bez žrtava.

Ali nije bio odmah jasno da li je guverner uključio i najnovije granatiranje.

On je izjavio kako su sve granate pale u ruralna područja.

Turska je poslala veliki broj vojnika i oklopnih vozila na granicu sa Sirijom nakon što je premijer Turske Redžep Tajjip Erdogan izjavio da je Turska spremna za rat

A4sWhydCUAA6QmY

15:35

Idlib: Oslobođena el Za’inija

{youtube}pTSchqVx3GE{/youtube}

15:28

Turska vojska napala je šesti dan zaredom sirijske režimske položaje nakon što je minobacačka granata pala sa sirijske strane na teritoriju Turske

15:15

U Homsu očajnički potrebno teško naoružanje

IslamBosna.ba-Pukovnik Kassim Saadeddine, zapovjednik FSA zadužen za odbranu Homsa kaže da je opozicionarima očajnički potrebno teško oružje kako bi odbili veliku ofanzivu vladinih snaga na grad.

„Sirijska vojska žestoko granatira Haldiju i Džurat el Šijah četvrti. Oni koriste avione, artiljeriju i tenkove kako bi napali ove četvrti. Oni su također bacali burad punjena eksplozivom. U posljednja četiri dana sirijska vojska je pokušala da upadne u ova područja ali smo ih zaustaviti.

U sukobima je veći broj ubijen i povrijeđen ali nemam tačne brojeve.

Brigade FSA van Homsa pokušavaju da olakšaju pritisak na borce koji se nalaze unutar ovih četvrti napadajući vladine kontrolne punktove koji okružuju grad. Ali mi imamo samo lahko naoružanje i očajnički nam je potrebno teško naoružanje kako bismo ih zaustavili.

Veći broj civila je zaglavljen u ovim četvrtima jer vojska puca na bilo koga ko pokuša izaći.

Nema sigurnog mjesta na koje bi se sklonili. Ukoliko imamo ranjenike za njih ne postoji nikakav ljekarski tretman, a nemoguće ih je izvesti iz Homsa.

Također nemamo oni hrane ni vode, ništa ne može doprijeti do ovih četvrti”, kaže Kasim.

{youtube}78aJtgNcZFU{/youtube}

14:18

Video iz Kirbat el Dževza nakon što je FSA oslobodila selo

{youtube}VYnfU0A7de8{/youtube}

kao i zaplijenjeno oružje

{youtube}nZo1eSaHMyM{/youtube}

13:45

Uporišta sirijskih opozicionara u pokrajinama Dera’a i Homs i u komercijalnoj prestonici Aleppo potresle su granate i oružani sukobi od ranih jutarnjih časova u kojima je najmanje 50 ljudi izgubilo život.

Vojnici sirijske vojske odane predsjedniku Bešaru el Assadu pokrenuli su ofanzivu pred zoru na grad Karak el Šarki u južnoj provinciji Dera i ubijeno je 20 ljudi.

“Karak el Šarki pretrpio je višestruke vojne napade, teško granatiranje i pokušaj preuzimanja položaja u protekla tri dana”, navela je Observatorija za ljudska prava.

U saopštenju se dodaje da se grad suočava “s teškom blokadom i strašnim medicinskim i humanitarnim uslovima”.

Dva civila su ubijena u međuvremenu kada je vojska napala “kišom” granata “džepove” otpora u Aleppu”, a još jedan civil je ubijen u bombardovanju grad Kfar Zeita, u centralnoj provinciji Hama, dodaju iz Opservatorije.

08:40

Američki državni sekretar odbrane Leon Panetta u nedjelju je izjavio da razmjena artiljerijske paljbe između Sirije i Turske povećava zabrinutost da bi konflikt mogao eskalirati i proširiti se na susjedne zemlje.

Panetta trenutno boravi u Peruu, gdje je održao press konferenciju na kojoj je izjavio da Vašington koristi diplomatske kanale kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog razmjene artiljerijske paljbe. (trt)

08:20

Od jutarnjih sati režimske snage granatiranju Halidija četvrt, Homs

{youtube}urCMJwIOkz8{/youtube}

{youtube}uxxQNd7R50c{/youtube}

08. oktobar

121005033015-01-syria-1005-horizontal-gallery

Leave a Reply

*

captcha *