23:55

Sažetak današnjih dešavanja na terenu

IslamBosna.ba-Na osnovu objavljenih video snimaka, raznih izvještavanja aktivista sa terena pokušat ćemo napraviti sažetak današnjih dešavanja.

Režimske snage su i danas nastavile rušilačku kampanju u Damasku i njegovim predgrađima naočito se fokusirajući na područje Istočne Gute, počiniviši više od sedam masakara i ubivši najmanje 50 osoba dok je više desetina ranjeno, a na stotine uhapšeno. Najmanje 17 tijela je otkriveno u bunaru u Derji, dok su četiri tijela otkrivena u gradu Deir esSafir gdje je i 95 odsto kuća zapaljeno. U međuvremenu najmanje 8 osoba je ubijeno u Dumi dok je njih 7 ubijeno u gradu Jesrin. Također veliki broj civila ubijen je u Zebdinu, Hamuraiji i Mhemdi.

Žestoke borbe kao i nasumično bombardovanje naseljenih područja dovelo je do ubistva više od 23 civila u predgrađu Idliba Kan Šejhunu a 14 osoba je ubijeno u predgrađu Reke Kirbet el Rezu. Režimske snage također su poubijale civile u pregrađima Dera’e Garija Šarkija, Karak Šarki, Daelu i Nimi.

U međuvremenu šest tijela otkriveno je u Gantu, predgrađu Homsa dok je četvoro civila ubijeno u u Talbisehu, predgrađu Homsa.Režimski helikopteri ispustili su plinsku bocu na Kafarsanjeh, predgrađe Idliba.

Veliki broj civila također je ubijen uslijed nasumičnog i nemilosrdnog granatiranja Ban Džanina, Džeser el Hadža, Karm Džebela, Kadi Askara i Sakura u Aleppu dok su se borbe vodile širom grada.

Režimske snage nastavile su svoje nemilosrdno bombardovanje starog dijela Homsa i četvrti Haldije, Kusura i Džuret Šejaha ubivši nekoliko osoba i ostavljajući na desetine ranjenih, a više kuća je potpuno uništeno.

Zajedničke sirijsko-hizbullahove snage nastavile su svoje zračne i pješadijske napade na predgrađa Homsa-Kusejr, Rastan, Talbiseh, Ganto i Džusi.

Žestoke borbe nastavljene su u predgrađima Idliba: Sarmin, Džeser Šukur, Kan Šejhun i Ma’arat el Numan uz intezivne zračne napade režimskih snaga. Opozicioni borci zauzeli su nekoliko sela u Džeser Šukuru i vojnu bazu Vadi Adajf u Kan Šejhunu koji vodi od Hame do Ma’arat el Numana.

Opozicioni borci su osvojili selo zu’anija u predgrađu Lattakije nakon žestokih borbi koje su dovele do uništenja da vojan tenka kao i obaranja borbenog lovca.

Pukovnik Zubejda el Miki, ženski oficir iz alevitske sekte objavila je svoj prebjeg iz sirijske vojske te je to prvi prebjeg žena oficira od kako je počela revolucija.

Aktivisti kažu da su borbe obnovljene u Assadovom rodnom gradu Kurdahi u Lattakiji i to između Assadove alevitske milicije sastavljene od porodica Assad, Makluf i Šališ i anti Assadove alevitske milicije sastavljene od porodica Hajer, Ismael, Usman i Abud. Aktivisti dodaju da se svakodnevno odvijaju borbe između njih uprkos prisustvu snaga Republičke Garde. Šta ovome dodati osim-samo nastavite!

Sirija je objavila međunarodni tender za kupovinu 100.000 tona pšenice, ovaj tender ne podliježe sankcijama.

Aktivisti kažu da je do današnjeg dana ubijeno 37.744 osoba, među njima je 2.649 djece, 2.893 žena.

Također navode da je 1.060 demonstanata ubijeno pod mučenjem, 76.000 osoba se vodi nestalim, 216.000 demonstranata je još uvijek zatvoreno

Od mjeseca marta prošle godine iz Sirije je izbjeglo 329.870 osoba

Izbjeglice u Turskoj: 96.397

Izbjeglice u Libanonu: 92.651

Izbjeglice u Jordanu: 104.322

Izbjeglice u Iraku: 36.500

OCT_10A

Predgrađe Damaska:Derja: Opozicioni borci su iz bunara izvukli više tijela svezanih ruku

23:30

Zaplijenjeno oružje i vozila iz baze između Maarat el Numana i Kan Šejhuna

{youtube} yOL5hs90eis {/youtube}

23:23

Hizbullah je danas negirao da šalje borce u Siriju kako bi pomogli Bešaru el Assadu da slomi narodni ustanak.

“Do sada se nismo borili uz režim. Režim to od nas nije tražio i također ko kaže da je to u interesu Libanona?”, izjavio je Sajjid Hassan Nasrallah, vođa grupe.

22:15

Aktivisti navode da je oboren borbeni lovac u Lattakiji

22:08

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je do momenta njihovog izvještavanja ubijeno 175 osoba, uključujući 10-oro djece i 4 žene:Damask i njegova predgrađa 44 ubijene osobe, među kojima su i 3 osobe ubijene po kratkom postupku u Tadamunu; Deir ezZur 32 osobe, ukljućujući i 21 osobu ubijenu po kratkom postupku;Idlib 26; Dera’a 21 osoba; Homs 18; Aleppo 18; Tartus 8; Hama 6 i dvije osobe u Rakki

21:36

Snazna eksplozija potresla je zgradu vojnog suda u Damasku, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija navodi da se eksplozija dogodila u zapadnom Mezzehu ispred zgrade vojnog suda koji se nalazi u blizini Ministarstva visokog obrazovanja.

Državna televizija kaže da je bomba eksplodirala u blizini Ministarstva visokog obrazovanja te da su dvije osobe ranjene u ‘terorističkom napadu”.

20:48

Aktivisti javljaju o eksploziji u Damasku u blizini zgrade vojnog suda na Umejjada trgu

20:45

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da su opozicioni borci zapadnom dijelu grada Sarakib, pokrajina Idlib, preuzeli kontrolu nad naftnom fabrikom gdje je zapravo bilo uporište režimskih snaga. Opozicioni borci preuzeli su municiju i vojni tenk nakon višesatne borbe u kojoj je ubjeno nekoliko režimskih vojnika i 9 opozicionih boraca

19:44

– Avion koji je prizemljen u Ankari prevozio je municiju za sirijsku vojsku. Municija je proizvedena u Rusiji, rekao turski premijer Ahmed Davutoglu. 

Turski premijer Redžep Tajjip Erdogan izjavio kako su turske vlasti zaplijenile municiju i opremu koje je ruski vojni dobavljač uputio sirijskom ministarstvu odbrane.

Erdogan međutim nije naveo o kojem je dobavljaču riječ, ali je naveo da relevantni odjeli još uvijek ispituju zaplijenjeni materijal. (IB)

19:30

‘Islamske’ opozicione brigade ujedinjene u borbi protiv Assada

IslamBosna.ba-Brojne sirijske opozicione brigade čija doktrina počiva na islamu frustrirane podijelama među opozicionim brigadama udružile su snage u onome što oni kažu da je “oslobodilački front’ za rušenje predsjednika Bešara el Assada.

Nakon više od mjesec dana od tajnih sastanaka, zapovjednici brigada sa islamskom doktrinom, uključujući el Faruk brigadu, koja uglavnom djeluje u pokrajini Homs, kao i trvrdolinijašku brigadu Šukur el Šam- oformili su “Front za oslobođenje Sirije”.

Novi front ne uključuje pojedine grupe koje Zapadni dužnosnici smatraju najradikalnijim, poput Nusra Fronta kojeg smatraju povezanim sa el Kaidom i koja je preuzela odgovornost za serije razarajućih bombaških napada u Damasku i Aleppu.

Ahrar el Šam, selefistička grupa koja se sastoji od velikog broja stranih boraca nije pristala na ujedinjenje zbog ubistva njihovog vođe od strane druge opozicione grupacije. Međutim opozicioni izvori navode da se i dalje vode razgovori kako bi se Ahrar el Šam priključio dok zapovjednik novog fronta Ahmed el Šejh kaže da nastavljaju sa povećavanjem članstva.

„Imamo više od 40.000 boraca i broj se povećava jer sve više brigada pokazuje interesovanje za priključivanjem”, kaže Šejh, poznatiji kao Ebu Isa.

Prvobitno grupa je nazvana Islamski front za oslobođenje Sirije ali su vođe brigada odlučile da se izbaci riječ ‘islam’ mada je islam ostaje ključni dio, kaže Šejh.

„Ponosni smo na naš islam i mi smo islamisti. Ne želimo da riječ islam stoji u nazivu jer možda nećemo uspijeti da zadovoljimo ono što islam od nas zahtjeva”, kaže Šejh, koji je također i zapovjednik Šukur el Šam brigade. „Ali mi želimo državu s islamskim načelima i pozivamo na nju”.

Brigade u pokrajinama Damask, Deir ezZur, Idlib i Homs su se pridružile ovom frontu i logistički uredi su otvoreni širom Sirije kako bi se održavala koordinacija, navodi Šejh.

18:51

Od kako su opozicione snage preuzele Maarat el Numan koji se nalazi na autoputu koji povezuje Aleppo i Damask, režimske snage u Aleppu našle su se u bezizlaznoj situaciji bez zaliha i vojne pomoći. U posljednja dva dana sirijske režimske snage nastoje poslati svoje konvoje pomoći ka Aleppu. 

Danas su režimske snage  granatirale iz zraka područje Sarakiba kako bi rasčistili put ka Ma’arat el Numanu konvoju koji je krenuo iz područja Damaska

{youtube}j_X_EZo3zcU{/youtube}

Aktivisti također javljaju da  Ma’arat el Numan postaje najveće poprište otvorenih borbi i to tenkovi protiv tenkova

18:43

Predgrađa Damaska: Talfita: Režim je počinio novi masakr u području Talfite, javljaju Lokalni koordinacioni odbori. Režim je ubio 9 osoba od kojih je samo Ubejda Muhamed Hejr identifikovan dok su ostali nepoznati. LCC također prenosi da je prijavljen veliki broj ranjenih, 20 osoba je uhapšeno dok je 7 kuća zapaljeno a dvije su sravnjene sa zemljom. LCC dodaje da su režimske snage granatirale mezarje te su mnogi mezarovi otkopani i kosti rasute

17:05

Pokrajina Homs:Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da su se režimske snage povukle sa periferije el Haldija četvrti nakon nekoliko dana žestokih sukoba i pokušaja da preuzmu kontrolu nad četvrti.Opservatorija također navodi da su režimske snage pretrpjele velike gubitke u ljudstvu i municiji, a da aktivisti izvještavaju kako se tijela režimskih vojnika još uvijek nalaze na ulicama

15:54

Sukobi u Vadi el Dejf vojnom kampu u području Ma’arat el Numana u Idlibu nakon što je FSA pokrenula napad na sirijske režimske snage

{youtube}frgQL-eiWWw{/youtube}

15:15

Opozicione snage su potpuno presjekle autoput koji povezuje Damask sa Aleppom onemogućavajući režimu da šalje pojačanja na bojna polja na sjeveru, navodi novinar AFP-a.

Opozicionari imaju potpunu kontrolu nad 5 km autoputa u blizini strateški važnog grada Ma’arat el Numan kojeg su preuzeli u utorak, navodi novinar.

SIrijska vojska je koristila autoput kao liniju snadbjevanja svojih snaga u Aleppu.

14:20

Prva žena oficir iz alevitske sekte prebjegla iz režima

IslamBosna.ba-Zubejda el Miki, oficirka u sirijskoj vojsci, objavila je svoj prebjeg u video snimku koji je u toku jučerašnjeg dana objavljen na internetu. Ona je ujedno i prva pripadnica alevitske manjine koja je prebjegla iz režimske vojske.

„Ja sam pukovnik Zubejda el Miki iz direktorata za regrutovanje južnog područja za sirijsku vojsku. Objavljujem svoj prebjeg iz podmuklih redova Assadovih brigada kao prva žena oficir iz alevitske sekte. Volila bih da poručim sljedeće:

Mojem narodu, mojoj sekti: postojeći sukob u Siriji je sukob između tlačitelja i potlačenih i to znači da sukob nikad nije bio između vjerskih sekti i manjina već ga režim pretvara revoluciju u sektaški sukob i uništava je.

Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli da prebjegnem:FSA, DžindAllah brigadi u saradnji sa vojnim vijećem Damaska.

{youtube} Kf8uW3goIaI {/youtube}

12:30

Predgrađa Damaska:Katana:Režimske snage počinile su masakr ubivši po kratkom postupku 25 osoba, njihova tijela su spaljena i bačena na gradsku deponiju. Lokalni kordinacioni odobri navode da je masakr počinjen juče ali da do danas nisu imali informacije o njemu

12:08

Zaplijenjeno oružje i municija iz Deir ezZura

{youtube} _m8sAdgdA1U{/youtube}

12:00

Ekskluzivno – na teritoriji Slobodne sirijske vojske – Al Jazeera Balkans

{youtube}QmyI1DnSOYo{/youtube}

11:30

Hasaka-Opozicioni borci oslobodili Tal el Džajer

{youtube}FNB0og9bn0g{/youtube}

11:02

Sirija prestala kupovati el.energiju od Turske

IslamBosna.ba-Turski zvaničnici otkrili su u četvrtak da je Sirija prestala kupovati električnu energiju od svojih susjeda prošle sedmice.

Ministar energije Taner Jidliz izjavio je da je Turska spremna da nastavi sa daljim isporukama ukoliko se to bude od nje tražilo. Turska inače obezbjeđuje 20 odsto od ukupne količine električne energije potrebne Siriji.

Nakon što je turski borbeni avion oboren u Siriji u junu Ankara je upozorila Damask da razmišlja o prestanku isporučivanja energije sjevernoj Siriji ali nije ispunila svoju prijetnju. 

10:50

Premijer Iraka Nuri el Maliki upozorio je Tursku da ne uvlači NATO u sirijski konflikt. Govoreći tokom posjete Moskvi Maliki je rekao: „Moglo bi se reći da je Turska drska jer preuzima odgovornost za rješavanje sirijskog sukoba umjesto sirijskog naroda i želi nametnuti svoje rješenje. Iz ovog razloga međunarodna zajednica treba zaustaviti Tursku intervenciju.” (IB)

07:46

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoğlu izjavio je da je sirijski putnički avion prinudno spušten na aerodrom Esenboga u Ankari.

Davutoğlu je istakao da su turski zvaničnici dobili informaciju da se u sirijskom avionu nalazi sumnjiv materijal čije transportovanje nije dozvoljeno prema pravilniku civilnog zrakoplovstva.

Šef turske diplomatije je kazao da je ubrzo nakon toga izdata naredba za prizemljenje posadi sirijskog aviona koja je ubrzo nakon toga prizemljila letjelicu na aeordrom u Ankari.

Ministar Davutoglu je rekao da je teret pronađen u avionu, koji je prevožen protivno pravilima civilnog vazduhoplovstva, privremeno oduzet radi istražnih radnji.

Avion u kojem se nalazilo 37 putnika dobio je dozvolu za napustanje Turske.

Davutoglu je rekao da je u avionu pronađen teret, za čiji je transport potrebno obavijestiti nadležne za kontrolu zračnog saobraćaja, a na transportovanje kojeg imaju prigovor.

On je pojasnio da će nakon istražnih radnji uslijediti procedure u skladu sa međunarodnim pravom, te da će Turska kontrolisati transport tereta sve dok traju nehumani napadi na sirijski narod.

Ministar Davutoglu je napomenuo kako je o ovom slučaju obaviješten i premijer Recep Tayyip Erdogan, te dodao i kako slučaj nije povezan sa odgađanjem posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj.(AA)

11.oktobar

——————————————————————————————————

23:55

Najmanje 197 osoba ubijeno je danas, većinom u Damasku gdje je više tijela pronađeno u predgrađima Derja, Jisrin i gradovima Deir esSafir i Zabdin. Dok su najmanje 22 osobe ubijene uslijed granatiranja Kan Šejhuna, Idlib,

Žestoke borbe nastavljene su u Homsu, Deir ezZuru i Aleppu gdje su se borbe danas odvijale unutar Velike džamije, koja je prvobitno sagrađena u VIII vijeku ali je obnovljena nakon što su je Mongoli srušili u XII vijeku.

Turska je upozorila Siriju da će “snažnije odgovoriti” u slučaju da sirijske granate nastave da padaju na njenu teritoriju.Američki ministar obrane Leon Panetta je potvrdio da su američki vojnici poslani na jordansko-sirijsku granicu kao dio plana da se zaustavi širenje nasilja iz Sirije prema jugu.

U međuvremenu Turska je prizemljila sirijski avion.Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Ankara dobila informaciju da avion prevozio ‘necivilni’ teret. Još uvijek postoje neprovjerene informacije u medijima šta se dogodilo sa provjerom sadržaja aviona.

23:01

Predgrađa Damaska:Druša:Režimske snage upale su na farmu koja pripada islamskom pokretu otpora Hamas a nalazi se u blizini Salamah škole za obuku vozača javljaju Lokalni koordinacioni odbori dodajući da su zaplijenili auta koja se nalaze u školi, a farmu pretvorili u vojne kasarne

22:06

Turski novinar Mahir Zejnalov kaže da u prisilno spuštenom avionu nije pronađeno oružje već samo vojna komunikacijska oprema koju je turska strana oduzela i dozvolila avionu da sa putnicima poleti za Damask dok također turski novinar Ilhan Tanir navodi da se avion još uvijek nalazi na aerodromu

21:25

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da su do sada ubijene 164 osobe:Damask i njegova predgrađa 70 osoba, uključujući 20 tijela koja su pronađena u Deir esSaferu, 17 tijela pronađenih na farmama u Derji, 7 ubijenih na licu mjesta u Jesreinu i tri tijela pronađena na mostu Zamalka;Idlib 25; Aleppo 20; Homs 12; Rakka 14;Deir ezZur 10; Dera’a 7 uključujući 4 tijela pronađena u Istočnoj Gariji i jednu ubijenu osobu u predgrađima Damaska; Hama 5 i jedna osoba u Lattakiji.

19:54

Aktivisti i novinari iz Turske javljaju da turske vlasti trenutno ispituju sirijski avion osumnjičen da prevozi rusko oružje nakon što su ga turski borbeni avioni F-16 prisilili da se prizemlji na aerodrom u Ankari. Mahir Zejnalov navodi da su turski radari uočili u svom zračnom prostoru sirijski civilni avion koji je poletio iz Moskve nakon čega su poslali svoje borbene lovce i  prisilili ga na prizemljenje.

18:45

Sirijske snage same sebe blokirale u Homsu

IslamBosna.ba-Pokušaj sirijskih vladinih snaga da istjeraju opozicione borce iz Homsa zapao je u poteškoće i to njihovom vlastitom zaslugom, kaže jedan od stanovnika grada.

Neprestano bombardovanje Halidije i Hamdije je dovelo do toga da je većina ulica neprohodna tako da režimski tenkovi ne mogu ući u ove četvrti,kaže Amer Ali.

„Nakon 120 dana opsade i okrutnog granatiranja nijedan tenk ne može ući u ove četvrti starog Homsa. Masovno razaranje četvrti avionima i minobacačima im otežava  ulazak.

Sirijska vojska se najviše oslanja na tekove u kontrolisanju bilo koje četvrti. Iako broj boraca FSA nije toliko veliki uvjereni smo da sirijska vojska ne može preuzeti ove četvrti.”

18:17

U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do laganog i to vrlo pozitivnog zaokreta u objavljivanju video snimaka FSA akcija. Naime video snimci borbi se objavljuju tek nakon što su završene iako vijesti o dešavanjima na ovaj način prilično kasne.

Ovo je najviše došlo do izražaja prilikom pada zračne baze u Guti, istočno od Damaska, i još jedne ku Idlibu, koja je izgleda znatno veća od onoga što se probitno mislilo.

Juče je došlo do osvajanja Ma’arat el Numana, kao i Kirbat el Džuza u blizini granice sa Turskom. Također osvojen je i Darkuš, također na granici sa Turskom samo oko 15 km dalje.

Na osnovu napredovanja FSA brigada u posljednje vrijeme vrlo je moguće da FSA ima potpuni pristup zapadnoj granici sa Turskom u ovom području. S vojnog aspekta, ove pozicije su uvijek bile teško dostupne Assadovom režimu jer su visoke planine i nekoliko uporišta FSA stajali između granice i teritorija koje drži režim. Sada kada je turska artiljerija u stanju pripravnosti da puca na bilo šta u okviru 10 km od granice oni su preplašeni, a FSA koristi ovo poprilično dobro utvrđujući granične prijelaze i teritoriju pod svojom kontrolom.

Na narednim danima, sedmicama je da se vidi kako će Assadova vojska odgovoriti na napredovanje FSA na jugozapadu Sirije i da li će pokušati da povrate kontrolu nad ovim graničnim gradovima dok turska artiljerija čeka spremna na akciju.

Također novinarka El Džezire Anita McNaught izvještavala je iz Bdame navodeći da je gotovo svaki granični prijelaz oslobođen.

Ono što ona u svom izvještavanju posebno ističe jeste da FSA je već stvorila tampon zonu u provinciji koja se proteže od 10 do 20 km duž granice sa Turskom.

{youtube}QV5t3nHo9xQ{/youtube}

17:36

Prebjeg direktora državne sigurnosne ispostave u el Rakki

{youtube}399MPJYvi40{/youtube}

17:35

Idlib: Opozicione snage oslobodile kontrolni punkt u blizini Sarmina

{youtube}-SitCM7BCOE{/youtube}

17:15

Panetta: SAD poslao vojsku na jordansko-sirijsku granicu

IslamBosna.ba-Američki ministar obrane Leon Panetta je potvrdio da su američki vojnici poslani na jordansko-sirijsku granicu kao dio plana da se zaustavi širenje nasilja iz Sirije prema jugu.

Govoreći na konferenciji NATO ministara obrane u Bruxellesu, AP ga citira da je izjavio:

“Tamo imamo grupu naših vojnika koji pomažu u uspostavljanju štaba i jačanju veze između SAD-a i Jordana kako bismo mogli reagirati na moguće posljedice onoga što se događa u Siriji”.

Dodao je kako SAD i Jordan zajedno prate situaciju s hemijskim i biološkim oružjem te kako SAD Jordanu pomažu u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

Pentagonov sekretar za medije George Little, koji je doputovao u Brusellex sa Panettom, izjavio je da su se Amerika i Jordan dogovorili da je neophodna povećana saradnja i detaljnije planiranje kako bi se odgovorilo na teške posljedice brutalnosti Assadovog režima.

17:08

Bitka za Ma’arat el Numan 

IslamBosna.ba-Nakon tri dana borbi opozicione snage kontrolišu najveći dio Ma’arat el Numana strateški važnog grada u pokrajini Idlib koji se nalazi na autocesti koja povezuje Damask sa Aleppom.

Issam Ammar kaže da se osam kontrolnih punktova nalazilo u centru i oko autoceste Aleppo-Damask.

„Prvog dana borbi FSA nije uspijela da preuzme nijedan punkt,međutim drugog dana oslobođena su četiri kontrolna punkta i onda su oslobađali ostale dok nisu proglasili poptuno oslobađanje grada.

Šest ili sedam boraca FSA je ubijeno tokom borbi, ali granatiranje MiG-ovima prouzrokovalo je smrt više od 40 osoba, uključujući žene i djecu”.

On navodi da je četvorospratna zgrada pogođena buretom napunjenim eksplozivom i da je sravnjena sa zemljom dok su se ljudi skrivali u podrumu. „Ispod ruševina se još uvijek nalazi 20 osoba dok je samo šest izvučeno. Nemamo bagera koji bi sklonio ruševine kako bi izvukli ljude.

Na svakom kontrolnom punktu bilo je od 70 do 80 vojnika. Pojedini su pobjegli ali više od 200 sirijskih vojnika je ubijeno tokom trodnevnih borbi. Također 20 vojnika je zarobljeno. Oni se sada nalaze u zatvoru FSA. Pojedini su ranjeni te su na liječenju ali su pod prismotrom kako ne bi pobjegli. Svi zarobljenici će biti izvedeni pred sud. U svakom gradu postoje civilni odobri,kao i pravni odbori sastavljeni od advokata, sudija i šejhova koji donose presude na osnovu šerijata. Ukoliko se ispostavi da je bilo koji od zatvorenika umiješan u ubijanja i on će također biti ubijen. Međutim nisu sve presude sa smrtnim ishodom, nekada se zatvorenici drže u zatvoru.

Preključe borci FSA su zarobili pukovnika Ahmeda Rukmanija koji je bio zadužen za el Beledija i Mataf kontrolne punktove. On je pokušao pobjeći ali nije uspio. Postoje svjedoci koji su svjedočili kad je ubio veliki broj osoba i počinio masakr. On je čak izdavao naređenja o granatiranju grada. Kada je uhapšen ubijen je na licu mjesta.

Danas je FSA zarobila trojicu oficira sirijske vojske. Nekada se izvrši zamjena sa sirijskom vojskom, za svakog oficira oni pušte 10 zatvorenika”, kaže Issam.

Video snimak prikazuje jučerašnje borbe u Ma’arat el Numanu

{youtube} rcJ7ufyVj1o{/youtube}

16:35

Al Jazeera prenosi izjavu aktivista da su režimske snage ubile ženu i njeno petoro djece u Kerber el Ruzu u blizini el Rakke

15:30

bb24b6ab-2b35-4550-98c7-60ece0d77f14-460

Ranjeni Sirijac leži u brodu dok ga prebacuju na teritoriju Turske preko rijeke Asi na tursko-sirijskoj granici u blizini sela Hadžipaša u pokrajini Hataj. Veliki broj sirijskih civila prešao je ovu uzanu rijeku koja predstavlja prirodnu granicu između ove dvije države. Stanovnici turskog sela Hadžipaša skriveni među maslinama pomažu Sirijcima da pređu granicu povlačeći njihove male metalne brodove na  drugu stranu obale

Prebjegli novinar: „Moj posao je bio fabrikovanje vijesti”

IslamBosna.ba-CNN je objavio fascinantan intervju sa bivšim zvaničnikom sirijskog režima zaduženim za odnose sa medijima koji tvrdi da je predsjednikov brat, Maher, ozbiljno ranjen u julu kada su ubijena četvorica visokih sigurnosnih oficira.

Maher je zapovjednik elitne Republikanske Garde i brutalno lice režima. Abdullah el Umar je radio pet godina u uredu zaduženom za medije u predsjedničkoj palati dok prošlog mjeseca nije prebjegao u Tursku navodi da je Maher izgubio nogu kao i ne može više koristiti ruku.

Maher je nakon napada u julu otišao na liječenje u Moskvu, kazao je Umar CNN-u.

Umar je bio dio petnaestočlanog tima za kojeg kaže da je morao izmišljati priče kako bi opravdali zločine sirijskog režima. Oni su također radili na kaljanju reputacije ličnosti koji bi prebjegli iz režima.

Umar se prisjetio kako je Bešar el Assad šutirao namještaj iz bijesa zbog načina na koji se izvještavalo o sukobu.

“Jednog dana sam ga vidio kako šutira sto i psuje i kune narod Homsa, Rastana i Dera’e, i verbalno vrijeđa sunite i općenito sirijski narod.”

„On bi se jako naljutio i psovao bi, proklinjući tajnu policiju i sigurnosne snage govoreći da kako ne mogu pronaći gdje se nalaze izvještači, kako ih ne mogu uhvatiti i ‘dovesti do mene tako da ih mogu ubiti”, kaže Umar.

CNN ističe da se Umarove tvrdnje ne mogu dokazati.

“Bešar el Assad ima 16 televizora u sobi za sastanke, u uredu i također u sali za konferencije”, kaže ovaj prebjeg. “U gornjem redu televizijskih ekrana prikazuju se el Džezira, el Arabija, BBC, CNN,… On smatra novinare svojim prvim neprijateljem.Mrzi ih više nego revoluciju FSA, naročito strane novinare koji uđu u Siriju, jer oni prikazuju svijetu pravu sliku i istinu o onome što se dešava u Siriji”.

Umar je također  opisao načine koje koristi režim u fabrikovanju laži.

“Žene bi rekle da su naoružane bande počinile masakre nad muškarcima, ženama i djecom a u biti su to bile snage sirijskog režima, sigurnosnih snaga i Šebbihe”, kaže Umar.

Ove navode potvrdio je i stanovnik Homsa koji zbog sigurnosnih razloga nije naveo ime.

„Sjećam se tog dana kao da je bilo juče, kada je državna televizija prikazala Assada kako paradira Baba Amrom bez ijednog pristunog stanovnika četvrti”, rekao je jedan od stanovnika Homsa, koji se sada nalazi u susjednom Libanonu.

„Oni su doveli seljane iz susjednih gradova kako bi se pretvarali da je Assad dobrodošao, da je pozdravljen kao voljeni vođa, iako u stvarnosti svaki stanovnik Homsa je znao da on stoji iza rušenja svake kuće i ubijanja svakog nevinog civila kako u Homsu tako i u svakom drugom gradu Sirije

Nakon anti-režimskih demonstracija u martu 2011. Umar kaže da mu je naređeno da oformi pro-režimsku TV kanal u Aleppu.

Reklama na sirijskoj internet stranici prikazuje Umara kako drži mikrofon ispred banera reklame ‘El Aleppia TV’. Novinari iz Aleppa kažu da je ovaj kanal jeftina investicija kja je emitovala program preko interneta.

Jedno od Umarovih zaduženja bilo je dovođenje pro-režimskih gostiju u emisije kao i na veće međunarodne mreže kako bi diskreditovali prebjege iz sirijske vlade.

„Kontaktirali bismo lojaliste iz Libanona i Sirije da se pojavljuju kao gosti na El Džeziri, el Arabiji i drugim kanalima i da kažu da su ovi prebjezi loši, korumpirani i nisu radili dobro svoj posao”.

Na pitanje kako su njegove bivše kolege reagovale na njegov prebjeg, el Umar kaže: „da su oni pratili standardnu proceduru i izjavili da Abdullah el Umar nije imao ništa sa medijskom službom niti sa predsjedničkom palatom i da nikada nisu čuli za mene i da sam prebjegao sa neba samo da bi ukaljao sliku režima. Međutim moj lik se nalazi na velikom broju reklama, videa praktično na svim konferencijama za štampu Bešara el Assada i svim njegovim zvaničnim ceremonijama”.

12:30

Aktivisti su postavili na internet u četvrtak snimak koji prikazuje napad i preuzimanje kontrole nad bazom zračnih snaga u Damasku i to od strane el Faruk brigade i drugih brigada FSA. Snimak uključuje pripreme za napad kao i sami napad kao i preuzimanje baze sa svim oružjem i municijom

{youtube} vSc4OSFRF1k{/youtube}

12:00

Stanovnici Homsa mole za pomoć

IslamBosna.ba-Sirijske režimske snage u srijedu su napale opoziciona područja u gradu Homsu gdje opkoljeni stanovnici očajnički mole za humanitarnu pomoć, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava dodajući da se borbe vode i u Aleppu.

Granate su počele padati na dijelove Homsa i obližnjeg grada Kusejra još od ranih jutarnjih časova, dodaje Opservatorija.

Vojska je intezivirala operacije u Homsu i Kusejru koji su već mjesecima u opsadi nastojeći da preuzme područja kako bi preorijentisala svoje trupe ka borbenim linijama na sjeveru poput Aleppa.

Libanonski sigurnosni zvaničnici navode da je eskalacija sukoba dovela do novog talasa izbjeglica koji su prešli granični prijelaz sa ovom zemljom. On navodi da je oko 400 osoba prešlo granicu za posljednja 24 časa.

Aktivista iz Starog Grada u Homsu kaže da je četvrt potpuno opkoljena.

„Nema izlaza, naša situacija je toliko loša da svi plaču”, kaže aktivista Ebu Bilal.

„Improvizirane bolnice su pune ranjenika kojima je neophodna operacija i koji trebaju biti evakuirani. Nema izlaza uopće, nikome” .

Stari Grad Homsa je pod opsadom sirijske vojske više od četiri mjeseca. Prema Opservatoriji na hiljade civila je zarobljeno u Starom Gradu kao i drugim opkoljenim područjima Homsa.

„Pozivamo Međunarodni odbor Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da dođu i pomognu nam”, rekao je Ebu Bilal.

Međunarodni odbor Crvenog križa ranije ovog ljeta nije uspio da uđe u Homs. Vojska i opozicionari su svaljivali jedni na druge krivicu zbog kršenja primirja koje je bilo preduvjet da misija uđe u grad i evakuiše ranjenike i civile.

U Kusejru, situacija se pogoršala tokom noći, kaže aktivista Hadi el Abdullah.

„Stanovnici su preplašeni od onoga što bi se moglo dogoditi ukoliko vojska uđe u Kusejr. Oni kažu da bi više voljeli da umru od granatiranja nego da ih vojska kolje”, kaže Abdullah.

Kusejr se nalazi u rukama opozicionih snaga i pod opsadom od septembra prošle godine. Opservatorija kaže da je na hiljade stanovnika zarobljeno u gradu i da jedini put na vani vodi kroz tajne tunele.

„ Ni za koga ne postoji način da izađe vani”, kaže Abdullah.

Opservatorija također izvještava o jakom granatiranju opozicionih područja u Aleppu, koji je poprište jakih borbi od sredine jula.

10:52

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je dan počeo sa 13 ubijenih osoba, 6 tijela pronađeno je u Talbisi, Homs; Idlib 4 i predgrađa Damaska 3 ubijene osobe

10:34

Sirijska vojska poslala je pojačanje u Idlib nakon što su opozicioni borci preuzeli strateški važan grad u sjeverozapadnoj pokrajini na taj način onemogućujući im dopremanje zaliha u Aleppo, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

„Helikopteri nadlijeću područje”, izjavio je Rami Abdel Rahamn, direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava, koji nije naveo koliko je režim poslao vojske prema gradu Ma’arat el Numan.

Opservatorija navodi da je šest civila ubijeno u režimskom granatiranju Ma’arat el Numana u utorak dok je 12 opozicionih boraca ubijeno tokom borbi za preuzimanje grada. (IB)

10:25

Homs:Halidija nakon granatiranja režimskih snaga

{youtube} SfOL5TF4EcI{/youtube}

{youtube} dUbkBZxiJuM{/youtube}

10:14

Prvi kamp za raseljene osobe unutar Sirije

IslamBosna.ba-Prvi zvanični kamp unutar Sirije za rasljene osobe u utorak je primio prve osobe, prenosi AFP.

Ovaj novi kamp nalazi se tik uz granicu sa Turskom.

Svaka porodica ima zaseban šator, madrace i deke. Struju, vodu, tuš kabine i obroke su obezbijedili strani donatori,w460 naročito iz Libije.

Gotovo 40.000 km2 poljoprivrednog zemjišta je kupljeno od seljana a maslinjaci su ukonjeni kako bi se napravio kamp za 5.000 osoba.

Prvi stanari ovog kampa su pristigli autobusom iz sela Atme gdje su proveli mjesece na otvorenom prostoru u jako lošim uvjetima.

Kamp prestavlja utočište od krvoprolića jer najbliže Assadove snage nalaze se na 30 km od kampa.

07:20

Načelnik Generalštaba turske vojske Necdet Ozel obisao je u utorak turske vojne jedinice u pokrajinama Hatay i Kilis, nedaleko od sirijske granice, javio je izvještač agencije Anadolija.

Ozel je, nakon obilaska 39. mehanizovane brigade u Iskenderunu, prešao u Hatay gdje je osmatrao položaje turskih oružanih snaga.

Nakon Hataya, Ozel je helikopterom otputovao u Oncupinar nedaleko od turske pokrajine Kilis, gdje je također informiran o stanju u tom području.

Ozelovoj posjeti prethodio je napad u kojem je granata ispaljena iz Sirije ubila petoro civila u Turskoj. Nakon ovog incidenta u više navrata je zabilježenaa razmjena artiljerijske vatre u pograničnom područje.(AA)

564826_291775904264101_70342797_n

Leave a Reply

*

captcha *