23:57

Najmanje 105 osoba ubijeno je danas, većinom u Idlibu, Aleppu i Dera’i. Uprkos granatiranju, borbama i konstantnom raseljavanju ulične demonstracije ostale su srž revolucije danas je bilo širom zemlje više od 400 demonstracija. S vojne strane, Dera’a i pokrajina Damask su i dalje pod velikim pritiskom, sa granatiranjima, racijama, zatvaranjem i pogubljenjima.U Homsu, pod višemjesečnom opsadom i granatiranjem, FSA je održala svoje prisustvo u Halidiji i Kusuru, vjerovali ili ne čak su se održale i demonstracije u gradu.

Snažni sukobi nastavili su se između Ma’arat el Numana i Kan Šejhuna, dok na sjeveru režimske snage trpe velike gubitke. Zajedničkim napadom različitih opozicionih grupa osvojena je i baza protivzračne odbrane na istoku Aleppa dok su borci FSA zarobili 256 vojnika tokom borbi oko Džisr Šukura.

Režimske snage su večeras granatirale palestinski izbjeglički kamp Jarmuk u Damasku što je uzrokovalo da se višespratna zgrada sruši. Video snimci aktivista prikazuju vozila hitne pomoći kako evakuišu ranjenike i preživljele kako pokušavaju spasiti ranjene ispod ruševina.

{youtube}DdwLDpX82No{/youtube}

{youtube}PnFiBr3rD9g{/youtube}

Žestina Assadovih snaga u bombardiranju širom Sirije, naročito u Idlibu i Aleppu,eksponencijalno je porasla u posljednjih nekoliko dana, kasetne bombe eksplodiraju i raspu mnogo manju municiju u svim pravcima, uzrokujući visok stepen razaranja i nad ljudima i zgradama. Dok još uvijek postoji veliki broj izvještaja o ‘burad bombama’ koje Assadove snage u posljednje vrijeme često koriste, broj težih ubojnih sredstava, uključujući i kasetne bombe je povećao zabrinutost da režim ubrzano povećava kažnjavanje civila zbog njihove podrške opoziciji.

Kasetne bombe koje režim koristi imaju vrlo visoku stopu neuspjeha, ostavljajući neeksplodirane naprave raštrkane širom zemlje.

Kasetne bombe imaju razorne posljedice za civile, u broju izgubljenih života, strašnim ozljedama, uništenim domovima naravno i infrastrukturi ali je također I jasan znak da se režim prepao nedavnih vojnih poraza.

Danas je objavljeno više od 7 video snimaka sa neeskplodiranim kasetnim bombama

Damask:Deir esSafir: Pet kasetnih bombi samo na jednoj lokaciji

{youtube}s66RgWtaN7s{/youtube}

Lattakija

{youtube}ODYHuPu2lQk{/youtube}

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu tajno je pregovorao o miru sa Sirijom preko američkog posrednika, ali su pregovori okončani kada su počeli neredi u toj zemlji, piše danas najtiražniji izraelski list Yedihot Achronot,.

Tokom pregovora, vođenih od kraja 2010. godine do početka prošle godine, Netanijahu je ponudio vraćanje Golanske visoravni Siriji, navodi list.

Tu stratešku teritoriju osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

U kabinetu izraelskog premijera rečeno je, međutim, da Izrael nikada nije prihvatio američku inicijativu i da nije više relevantna.

Američka ambasada u Tel Avivu nije odmah komentarisala novinske izvještaje, prenosi agencija AP.

Ronald Lauder, američki biznismen blizak Netanijahuu, navodno je pregovarao o sličnom sporazumu 1998. godine, kada je Netanijahu bio prvi put premijer.

Netanijahu je tada poricao takve navode. Njegov naslijednik Ehud Barak također je ponudio Golan za mir, ali pregovori nisu urodili plodom.

23:30

Povećavanjem broja frontova sirijska vojska znatno oslabljena

IslamBosna.ba-Sirijska vojska pretrpjela je velika povlačenja na sjeveru zemlje, njeni resursi su iscrpljeni sa povećanjem broja frontova i opozicionih napada, navode analitičari.

Opozicioni borci uprkos nedostatku municije i oružja uspijevaju izvesti napade na različitim frontovima sa raketama, automatskim oružjem i minobacačima uzrokujući velike gubitke u redovima sirijske vojske.

Ove sedmice uspijeli su osvojiti autoput koji povezuje Damask sa Aleppom, i to glavnu rutu snadbjevanja sirijskih režimskih snaga u sjevernom gradu Aleppu gdje žestoke borbe traju u posljednja tri mjeseca.

Snadbjevanje vojske je osnovni aspekt vojnog napredovanja kaže Emile Hokajem, stručnjak za Bliski Istok pri Međunarodnom institutu za strategijske studije u Londonu.

Dok su vojne jedinice stacionirane širom Sirije redovno snadbjevane zalihama i municijom sada postaje sve teže doprijeti do njih, navodi Hokajem.

„Broj frontova se povećao do te mjere da ih vojska ne može nabrojati”, kaže Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava.

„Redovne snage se bore na stotinama mjesta. Ranije borbe su bile koncentrisane na Homs ali sada se odvijaju u Aleppu, na obali, turskaim pograničnim područjima kao i u pokrajinama Damask i Deir ezZur”.

„U nekoliko slučajeva snage predsjednika Bešara el Assada morale su napustiti bojno polje ili se predati jer nisu imale dovoljno zaliha, nisu imali dovoljno benzina za svoja oklopna vozila”,kaže Hokajem.

„To se desilo u Ma’aret el Numanu”, dodaje ovaj analitičar.

Ovaj strateški važan grad, prolaz za snage ka Aleppu, pao je utorak pod kontrolu opozicionih snaga jer su vojni kontrolni punktovi bili izolriani, nestalo im je benzina.

Analitičari kažu da vojna superiornost, naročito izražena u zračnoj nadmoći, više nije presudna u ovom sukobu koji traje već 19 mjeseci gdje su režimske snage demoralizirane prebjezima i nedostatkom pojačanja.

„Superiornost, oružje i tehnologija koju Assad ima još uvijek je prisutna ali ne može je upotrijebiti jer je njegova vojska izgubila moral i veoma je iznurena”, kaže Hokajem.

„Kada imate na stotine zasjeda na kontrolnim punktovima od strane opozicionih boraca i trpite velike gubitke u vojnim redovima zračni napadi neće popraviti stanje”, kaže Abdel Rahman.

Za stručnjake, brojna nadmoćnost vojske,350.000 vojnika, je samo teroretska. Pojedini su dezertirali, drugi su ograničeni na kasarne.

Prema Hokajemu zračni napadi se uglavnom koriste kako bi povratili pouzdanje vojske na terenu, ali ‘sama tehnologija neće donijeti pobjedu Assadu”.

Sirijski sigurnosni zvaničnici kažu da vojska radi na tome da eliminište opozicionare iz pokrajine Homs, mada koliko se vidi sa terena to je neuspješno, kako bi onda preorijentisala vojsku ka ratnim zonama na sjeveru, poput Aleppa.

Hokajem dodaje da na mnogim mjestima sirijska vojska sada više podsjeća na okupacionu vojsku nego na bilo šta drugo.

„Lojalisti su preplašeni na smrt svaki put kada napadnemo”, kaže pukovnik Abdel Džabar el Ukaidi, opozicioni zapovjednik u Aleppu. „Noću, oni su toliko preplašeni da spavaju u tenkovima”.

„Mi se borimo u mjestima gdje smo rođeni. Znamo svaki ćošak dok vojnici su dovučeni iz drugih pokrajina i nisu upoznati sa terenom”, kaže on.

20:32

Idlib:Salkin -Opozicioni borci već drugi dan napadaju bataljon zračne odbrane na vrhu planine

{youtube}cA_yMrj9-ik{/youtube}

20:15

Priča preživljelog o masakru u zatvoru

IslamBosna.ba- U ponedjeljak u sjevernom sirijskom gradu Ma’arat el Numan režimski vojnici prije nego što su se povukli iz grada ubili su 65 zatvorenika.

Murad Hakura kaže da je osjetio kako krv dvojice njegovih zatvoreničkih drugova curi po njemu dok se skrivao iza stuba kada su sirijski vojnici počinili masakr, kako on kaže nad 65 zatvorenika..

Sirijska Opservatorija za ljudska prava međutim kaže da je ubijeno 20 od ukupno 65 zatvorenika-dezertera, opozicionih boraca iz FSA i običnih kriminalaca.

Hakura, tridestdvogodišnji trgovac iz Damaska čija porodica živi u Ma’arat el Numanu, kaže da je zaustavljen 21. juna na kontrolnom punktu na autocesti koja vodi između ova dva grada.

On kaže daje bio zatvoren u starom kulturnom centru u istočnom dijelu grada koji je pretvoren u zatvor i kojeg je vojna obavještajna služba koristila za ispitivanja. U utorak, opozicionari su preuzeli Ma’arat el Numan.

Više od 80 zatvorenika, simpatizera revolucije ili vojnika za koje su njihovi pretpostavljeni smatrali da žele prebjeći, bilo je zatvoreno u dvije prostorije u podrumu, navodi Hakura.

Svakodnevno ovi zatvorenici su podvrgavani ispitivanjima i mučenju, tukli su ih pesnicama i štapovima ili su ih mučili elektrošokovima.Jedan od oficira po imenu Mejmun bi postavljao pitanja dok bi njegov pomoćnik Dželal tukao zatvorenike kojima su ruke bile vezane ili su bili obješeni u kotlovnici.

Kako su opozicioni borci polahko napredovali zapadno od grada zatvorenici su se plašili da će njihovi čuvari sprovoditi odmaze.

„Ali nismo mogli pretpostaviti da će se ovo dogoditi”, prisjeća se Hakura.

U ponedjeljak poslijepodne, tamam pred povlačenje vojske dvojica vojnika su upala u prostoriju gdje su držali Hakuru i ostale muškarce. „Dželal je bio jedan od njih”, kaže on.

Vojnici su nasumično pucali sa svojim kalašnjikovima prazneći tri šaržera.

Hakura se sageo iza stupa. „Sklupčao sam se na pod i dva tijela su pala na mene. Osjećao sam njihovu krv po sebi, čuo sam njihove dove i posljednje jecaje”.

Onda su napadači otišli u susjednu prostoriju gdje su držali ostale zatvorenike, još jednom su otvorili paljbu, kaže on. Onda je vojska pobjegla iz zgrade pod paljbom opozicionih boraca.

Hakura nije bio povrijeđen te je pokušao pružiti prvu pomoć ranjenicima podvezujući rane i stavljajući plastične vreće kako bi zaustavio krvarenje.

Opozicioni borci su napadali prostoriju po prostoriju ali režimska vojska je već nestala. „Vikali smo da ne pucaju, zvali smo zapovjednike po imenima”, kaže Hakura.

„Vlastitim očima sam vidio 28 mrtvih u mojoj ćeliji, a 32-oje u prostoriji do naše. Troje od četvoro koji su bili ranjeni ubrzo su umrli”.

Događaj koji je on prepričao podudara se s pričama lokalnih aktivista i sa strašnim video snimcima koji su postavljeni na internetu dodajući i ovaj masakr na dugački spisak masakara režimskih snaga.

Tri dana nakon masakara meci u zidovima i krvlju prekriven pod podruma svjedoče ubistvima.

Novinar dodaje da samo jak stomak može podnijeti smrad koji se širi prostorijama dok se muhe okupljaju oko zgrušane krvi na podovima što čini i da se cipele lijepe za pod.

Na zidu opozicioni borci su sprejom napisali ‘Još jedan masakr predsjednika Bešara el Assada”.

Hakura je pokazao novinaru tačno mjesto gdje se skrivao tokom pucnjave, pokazujući kako se sklupčao i sačuvao sebi život.

„Nisam učinio ništa loše prije hapšenja”, tvrdi on. „Bio sam obični demonstrant”.

Međutim sada ima Kalašnjikov u ruci i bori se na prvoj liniji fronta, nije osveta već potreba.

19:17

El Rakka:Tal Ubejd: FSA i turski Crveni polumjesec isporučuju hranu lokalnom stanovništvu i izbjeglicama

{youtube}mPbMGzWyEwY{/youtube}

A5BZFDuCcAElbxh

Prelazak pomoći preko sirijsko-turske granice

18:34

Idlib:: Opozicioni borci navode da su u području Džisr el Šukura zarobili 256 režimskih vojnika samo u posljednjih nekoliko dana

{youtube}J4thflE1t54{/youtube}

18:28

Opozicija uništila preko 60 aviona režimskih snaga

IslamBosna.ba-Preko 60 sirijskih režimskih aviona uništile su opozicione snage u posljednjih sedam mjeseci, prenosi televizija El Arabija.

El Arabijin izvještaj navodi da na osnovu statistika Generalnog odbora sirijske revolucije obaranje 53 ratna aviona zabilježeno je na video snimcima.

Oni dodaju da je 40 aviona oboreno dok su bili u bombaškim misijama na opozicionare u različitim sirijskim gradovima a da je 21 avion uništen na terenu od strane FSA boraca u njihovim napadima na vojne aerodrome.

18:15

Sve zategnutiji odnosi Sirije i Turske

IslamBosna.ba-Tenzije između Sirije i Turske svakim danom sve više eskaliraju, Turska je obustavila sve civilne letove iznad zračnog prostora Sirije.

Kao znak eskalacije napetosti, Turska je preusmjerila sve civilne letove kako bi se izbjeglo korištenje sirijskog zračnog prostora. Ove dvije susjedne zemlje se diplomatski prepucavaju od kako su turski civili ubijeni prekograničnim granatiranjem prošle sedmice.

Turska je uvela novu rutu letova za Džiddu jer smatra sirijski zračni prostor nesigurnim, prema zvaničnoj turskoj novinskoj agenciji.

Ova izmejnjena ruta uglavnom se odnosi na osobe koje putuju na hadž u Saudijsku Arabiju. Avioni će koristi zračni prostor Jordana i Turske republike Sjeverni Kipar, objavio je TRT.

Danas je i sirijska vlada negirala da avion koji je putovao iz Rusije i koji je prinudno sletio u Tursku prenosio oružje. Ovo je sasvim predvidljiva tvrdnja sirijskog režima. Rusija također negira tursku stranu, i ovo je također bilo predvidljivo:

Ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov je izjavio kako je Airbus A320 prevozio radarske komponente „a prevoz ovakvih stvari od strane civilnih aviona ne protivrječi međunarodnim normama”.

Lavrov izjavio je Airbus A-320 je prevozio radarske komponente; prevoze takve stvari prema civilnom zrakoplovstvu ne proturječi međunarodne norme.

Ova izjava Lavrova došla je kao odgovor na izjavu turskog premijera Erdogana koji je u četvrtak izjavio da je sirijski Airbus prevozio municiju ruske proizvodnje za sirijsko ministarstvo odbrane.

„Sasvim je jasno ko je poslao teret i ko će ga pimiti. Ova municija iz Rusije pripada ruskoj inačici naše Korporacije za mehaničku i hemijsku insustriju, a namijenjeno je bilo sirijskom ministarstvu obrane”, izjavio je Erdogan.

Radarske komponente? Kako smo pisali povodom osvajanja baze el T’ana opozicioni borci i nastoje da unište radare i opremu za zračnu odbranu.

Tako da sve ovo dovodi do toga da je moguće da su obej strane u pravu a komponente jesu vojna radarska oprema.

17:40

Planine Lattakije: Opozicioni borci su uspijeli da preuzmu režimski tenk T-72 sa reaktivnim oklopom

{youtube}6xPyb2_K4_8{/youtube}

Reaktivni oklop su eksplozivne ploče na tenku koje će prilikom udara protivtenkovske i drugih granata eksplodirati i skrenuti granatu u drugom smjeru od ciljanog, te time smanjiti oštećenje tenka. Aktivirane ploče reaktivnog oklopa nakon svakog takvog udara bit će izmijenjene. Zbog navedenog ovaj tenk prestavlja izvrstan ‘ulov’ opozicionih snaga

17:20

Aktivisti su postavili još video snimaka iz ranije pomenute preuzete baze na kojima se vide zaplijenjene rakete

{youtube}-ycB9OGh0EM{/youtube}

{youtube}rgFAmZpzYPU{/youtube}

{youtube}VGr2QVAE8dg{/youtube}

16:10

Zauzimanje baze el T’ana

IslamBosna.ba-Tokom ranih jutarnjih sati opozicioni borci su nakon višesatnih borbi uspijeli da preuzmu zračnu bazu u el T’anu, istočno od Aleppa. Ebu Firas, glasnogovornik Revolucionarnog vijeća u Aleppu je potvrdio da je baza preuzeta iako on kaže da su vladini zračni napadi uništili većinu raketa i radara koji su bili unutar baze.

„Nekoliko stotina boraca iz Džebhat el Nusre (IB opaska el Nusra Front), Fedžr el Islam i nekoliko boraca FSA učestvovalo je u operaciji koja je trajala duže od pet sati. Zračna baza je bila potpuno uništena.

Borci su uspijeli preuzeti kontrolu nad cijelom bazom nakon duge borbe u kojoj je veliki broj sirijskih vojnika ubijen, pojedini su pobjegli dok su drugi zarobljeni. Više od 10 sirijskih vojnika je zarobljeno i odvedeno u zatvor i uskoro očekuju suđenje.

Borci su uspostavili veliki broj kontrolnih punktova oko baze i uspijeli su da zaplijene 20 različitih raketa. Sirijska vojska iz baze koja je uspijela pobjeći nalazi se u Nejrab bazi.

Operacije su počele napadom na bazu  teškim strojnicama postavljenim na kamionete i to iz različitih pravaca. Naišli smo na jak otpor sirijske vojske dok su borci napredovali. Četiri borca su ubijena dok je drugih deset ranjeno, a pojedini su teško ranjeni.

Uskoro nakon operacije režim je počeo granatirati bazu sa avionima i uništio je većinu raketa i radara koji su se nalazili unutar baze. Avioni su također granatirali veliki broj četvrti unutar Aleppa i okoline.

Za deset zatvorenika se očekuje da će uskoro biti izvedeni pred revolucionarni sud, imamo sudije, šerijatski odbor i advokate. Oni će pregledati njihove slučajeve i donijeti odluku o njihovoj sudbini. FSA ima u okolini Aleppa zatvor, a više od 500 zatvorenika čeka na suđenje a pojedini od njih su visokorangirani oficiri.”

El T’ana baza je veoma interesantna meta. Kao prvo zovu je zračnom bazom ali poput one u Istočnoj Guti izgleda da se radi o ‘protivzračnoj bazi’ koja je uglavnom opremljena sa protivzračnim strojnicama i raketnim baterijama.

Po ovom izvještaju kada su borci opozcije preuzeli bazu sirijske zračne snage su požurile da unište vlastitu opremu i da je drže podalje od opozicionih boraca.

Ovakve baze kao i njihova oprema pomogle bi opoziciji da uzvrati Assadovim zračnim snagama, naročito sporijim avionima i helikopterima.

Ipak samo najnaprednije opremljene baze imaju svoj radar, poput SA-8 koje su zaplijenjene u Istočnoj Guti tokom prethodne sedmice.

Zbog čega ih onda zauzimaju?

Izgleda da opozicija nastoji preuzimati manje baze jer ih je lakše zauzeti nego one koje imaju pješadijske kasarne, iako je baza u Guti bila velika i žestoko se odupirala napadima.

Ono što je važnije od svega, ovakve baze imaju odbrambenu ulogu u spriječavanju stranih zračnih snaga da napadaju Assadovu vojsku. S ovim stvari postaju interesantnije. Najkoordiniraniji napadi opozicije od početka sukoba su se desili ove sedmice i bili su ili blizu granice sa Turskom ili su se fokusirali na ovakve protivzračne baze.

Značajno pitanje koje se samo po sebi nameće jeste da li Turska pomaže opozicionim borcima u biranju meta tako da njihove snage mogu uzvratiti Assadu? Ratni sukobi i nisu baš pogodni za koincidencije i zbog činjenice da su se sve ove akcije iznenada pojavile u periodu kada je Turska počela granatirati  Siriiju, te se logički ovakvo ptianje nameće. Dodatna činjenica koja ide ovom u prilog jeste da je Erdogan dobio odobrenje Parlamenta da uzvrati Siriji i da odobrenje datira još od 20. septembra. Sve sugeriše da je Erdogan već izvjesno vrijeme spreman da uzvrati paljbu i da su opozicioni borci samo čekali podsticaj da sprovedu ovakve akcije.

{youtube}rd1HK1X2a90{/youtube}

Ovaj video koji smo ranije objavili prikazuje radare i nekoliko projektila, vjerovatno se radi o SA-2 ili SA-3 raketama, projektilima zemlja-zrak koji zahtjevaju radare kako bi postigli efekat.

14:50

Aktivisti javljaju o demonstracijama nakon džuma namaza koje su organizovane u znak podrške FSA.

Oni također izvještavaju da su režimske snage opkolile džamije kako bi spriječile ljude da organiziraju demonstracije.

Aktivisti izvještvaju i o granatiranju Maarabe u Aleppu, kao i Dera’e i el Sukura i Ma’arat el Numana u Idlibu, a također i Muhassan u Deir ezZuru je pod granatiranjem kao i el Guta el Šarkija u Damasku.

Dera’a:Kerget Gazale

{youtube}mcZ089ki5b0{/youtube}

Hasaka: El Derbasija

{youtube}1-vLvePKBo0{/youtube}

14:22

Turski lovci u akciji

IslamBosna.ba-Tenzije na granici Turske i Sirije prijete da eskaliraju u otvoreni rat, pošto je turska avijacija u akcijuMApa poslala dva lovca u namjeri da zastraši sirijske helikoptere koji su, prethodno gađali u opozicione borce u blizini Azmarina. Inače na turskoj teritoriji se nalaze logističke baze opozicije, uključujući i bolnice.

Reuters izvještava o intezivnim borbama između opozicionih i režimskih snaga tokom ove sedmice u Azmarinu i susjednim gradovima.

Granate su padale na grad iz obližnjih brda dok su uporedo trajale borbe. Režimske snage su kroz razglas pozivale opozicione borce da se predaju upozoravajući ih na vazdušne napade.

Borbe duž turske granice sa Sirijom često su tokom prošle sedmice prelazile na tursku teritoriju dok je turska vojska odgovarala na minobacačke upade sirijske voske.

Na desetine turskih tenkova raspoređeno je u različitim oblastima jugoistočne pokrajine Sanliurfa .

Još uvijek nije jasno da li je došlo do bilo kakvog “kontakta” turskih aviona i sirijskih helikoptera.

13:44

Turska je poslala dva borbena aviona na sirijsku granicu nakon što je sirijski helikopter bombardovao poganični grad Azmarin, prenosi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

12:40

Opozicioni borci napali su vojni konvoj između Sarakina i Ma’arat el Numana i zarobili tenk

{youtube}zIGhvHB2A9E {/youtube}

12:12

Zakon nije isti za sve

IslamBosna.ba-Sirijska vlada selektivno ruši ilegalno sagrađene kuće u Damasku kako bi eliminisala pristalice opozicije.

Oko 40 odsto od ukupnog broja stanovnika Sirije koje se procjenjuje na 23 miliona živi u bespravno sagrađenim kućama. U Damasku, urbanističke vlasti, paralizovane korupcijom i neefikasnosću nisu bile u stanju odgovoriti dramatičnom rastu stanovnika kao i migracijama selo-grad.

Veći dio najnaseljenijih mahala glavnog grada je ilegalno napravljen, pojedine mahale podsjećaju na sirotinjske četvrti, druge se ne razlikuju od zvanično dozvoljenih,vlada je čak i dozvolila uvođenje osnovne infrastrukture poput vode, struje, kanalizacije, škola, na jedan način prećutno odobravajući rađanje ovih područja.

Međutim sada, gotovo 19 mjeseci od početka ustanka protiv režima predsjednika Bešara el Assada, zvaničnici su objavili da će sprovoditi zakon koji im daje ovlasti da sruše ilegalno napravljene zgrade koje se ne uklapaju u urbanistički plan grada. Ali i to rade, makar do sada, selektivno. Zgrade i sva ostala imovina u područjima lojalnim predsjedniku Bešaru el Assadu ostale su netaknute dok su ključna područja uključena u ustanak se već suočila sa buldožerima koji sravnjuju sa zemljom domove i radnje koji nemaju odgovarajuće dozvole.

11:54

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je do sada ubijeno 30 osoba, uključujući i 7 boraca FSA; za 9 osoba izvješteno je iz Dera’e i to većinia od njih iz Ma’arba; Aleppo 7; Idlib 7; Damaska i njegova predgrađa 5 i dvije osobe u Homsu

11:28

Pala još jedna zračna baza režimske vojske

IslamBosna.ba-Sirijski opozicioni borci ubili su 14 vojnika u napadu na vojni punkt u u pokrajini Dera’a u petak, izjavili su iz Sirijske Opservatorije za ljudska prava (SOHR) i to dan nakon što je vojska izgubila 92 vojnika što predstavlja najsmrtonosniji dan za režimske vojnike od početka ustanka.

Šest opozicionih boraca ubijeno je tokom napada na ovaj vojni kontrolni punkt u Kirbati u pokrajini Dera’a, navode iz Opservatorije dodajući da se borbe vode i u sjevernim pokrajinama Idlib i Aleppo.

SOHR navodi da je četvrtak bio jedan od najkrvavijih dana od kako je počeo ustanak protiv Bešara el Assada i da je više od 240 osoba ubijeno širom zemlje, uključujući 92 režimska vojnika, 67 opozicionih boraca i 81 civila.

SOHR navodi da su jutros režimski ratni avioni napali dvije zgrade u Ma’arat el Numanu, Idlib, gdje se vode žestoke borbe od kako su opozicione snage preuzele ovag grad u utorak nakon dva dana borbi za njegovu kontrolu.

Izvještač AFP navodi da su opozicioni borci nakon što su osvojili grad osvojili i dio autoputa koji povezuje Damask sa Aleppom prekidajući redovno snadbjevanje režimskih snaga u Aleppu i dovlačenje pojačanja.

U Aleppu opozicionari su napali veliki bataljon zračne odbrane u selu el Ta’na na putu koji povezuje Aleppo sa pokrajinom Rakka, u blizini Kveris vojnog aerodroma. Iako je SOHR jutros objavio da baza nije pala aktivisti javljaju da su opozicioni borci uspijeli da preuzmu bazu sa značajnim naoružanjem i projektilima.

Brojni vojni aerodromi predstavljaju ključne mete opozicionih snaga nakon što je vojska povećala napade avionima i helikopterima.

U Aleppu režimske snage napale su u zoru četvrt Hajdarija na sjeveroistoku kao i Sukari i Fidrus na jugoistoku dok su se borbe vodile u Sakuru, Sulejman el Halabiju i Šejh Kudru na sjeveroistoku.

Oslobođenje baze zračnih snaga istočno od Aleppa

{youtube}nHk76BAL_J4 {/youtube}

10:50

Katar negirao da naoružava sirijsku opoziciju

IslamBosna.ba-Ministar vanjskih poslova Katara negirao je da njegova zemlja opskrbljuje sirijsku opoziciju oružjem niti im daje novac kako bi ga kupili, prenosi AP.

Tokom današnje posjete Tokiju, ministar Halid bin Muhammed el Atijja izjavio je da Katar pruža opozicionim borcima koji se bore protiv režima predsjednika Bešara el Assada hranu i lijekove ali da im je za neophodno oružje kojim bi se borili protiv dobro naoružane Assadove vojske neophodno odobrenje UN-a kao i zona zabrane leta.

10:25

Lokalni koordinacioni odbori javljaju da je u Berzehu,Damask pronađeno 5 neidentifikovanih tijela

{youtube}fZmceiNkP0A {/youtube}

07:45

Lokalni koordinacioni odbori su javili da je jučerašnji dan završen sa 210 ubijenih osoba uključujući 10-oro djece i šest žena, čime je obilježen još jedan krvavi dan u Siriji. Od jutros režimske snage nastavile su sa granatiranjem Haraste,predgrađe Damaska, a kako LCC navodi više od deset granata palo je jutros na Harastu. LCC navodi da se i Kan Šejhun u Idlibu nalazi pod granatiranjem gdje u prosjeku 10 granata pada u minuti.

56b0091e-600e-4526-9a0d-492b3bb7b9e5-620

Leave a Reply

*

captcha *