22:45

Aktivisti su objavili snimak na kojem je objavljeno da je brat vrhovnog muftije Sirije Ahmeda Hassuna, Mahmud Hassun, zarobljen od strane opozicionih snaga. Mahmud je inače aktivni pripadnik Šabbiha dok mu se brat zalaže za očuvanje postojećeg sirijskog režima

{youtube}KuLpFa6nfjE{/youtube}

22:35

Direktor ureda ministra unutarnjih poslova, ‘Anaad Abass objavio je svoj prebjeg iz režimskih snaga

{youtube}e-i_nimAf58{/youtube}

22:20

Lokalni koordinacioni odbori navode da su do momenta izvještavanja dokumentovali 202 ubijene osobe, uključujući 6 djece i 3 žene. Damask i predgrađa 137, uključujući i 100 tijela pronađenih u Nacionalnoj bolnici između Derje i Muadamijeha; Idlib 15; Homs 11;Aleppo 11;Dera’a 9;Tartus 9;Lattakija 6; Deir ezZur 2 i jedna osoba u Hami

20:52

Opozicioni borci oslobodili kontrolni punkt kojeg su okupirali Hizbullahovi borci u el Kusejru, Homs. Opozicioni borci su unutar zgrade pronašli dokumente koji potvrđuju da je Hizbullah aktivno uključen u opsadi Homsa

{youtube}IxUCK7BLU24{/youtube}

19:33

Tartus:Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvještavaju da je 9 sirijskih radnika koji su radili u Libanonu ubijeno od strane režimskih snaga, oni su ubijeni nakon mučenja. Pojedini su zaklani a kod drugih je vidljiv trag metka. LCC dodaje da su njihova tijela danas dopremljena u Basel bolnicu u Tartusu dok je porodicama rečeno da su naoružane grupe odgovorne za njihovo ubistvo. Većina ubijenih je iz Idliba i Aleppa i većinom se radi o pripadnicima kurdske manjine

19:30

Vojska povratila kontrolu nad Umejjada džamijom

IslamBosna.ba-Sirijska vojska preuzela je u nedjelju historijsku džamiju u Aleppu nakon žestokih borbi sa opozicionim snagama u i oko područja džamije, izjavili su vojni izvori i Sirijska Opservatorija za ljudska rpava.

„Vojska je istjerala naoružane grupe iz Umejjada džamije”, izjavio je zvaničnik sirijskog režima za AFP.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava potvrdila je ovaj izveštaj.

„Režimske snage uspijele su da povrate kontrolu nad Velikom Umejjada džamijom u Aleppu nakon žestokih sukoba u i oko područja džamije dok su se opozicione grupe povukle iz džamije”, navode iz Opservatorije.

Dopisnik AFP-a iz Aleppa izvjestio je da su sukobi bili izuzetno žestoki i da su se prenijeli na područja oko džamije.

U toku subote opozicione snage preuzele su kontrolu nad dijelovima džamijskog kompleksa. Oni kažu da su se režimske snage stacionirale u džamiji od kako su početkom ljeta počele borbe u Aleppu.

„Vojska koristi džamiju kao bazu zbog njene strateške lokacije u centru Starog Grada”, izjavio je Ebu Firas, glasnogovornik Revolucionarnog vijeća Aleppa.

„Oni su zabranili vjernicima da klanjaju u džamiji”, dodaje on. „A FSA je imala naređenje da ne puca unutar džamije”.

Aktivisti iz Aleppa dodaju da je džamija pretvorena u pravu kasarnu s alkoholom i fotografijama Bešara el Assada.

{youtube}nDMjg8BAOms{/youtube}

19:20

Video snimak u prilogu najbolje dočarava zbog čega se stanovništvo plaši da padne u ruke režimskih snaga i zbog čega bi radije umrli od granata. Video snimak su postavili aktivisti navodeći da se radi o ‘procurjelom’ snimku 

Prikazano je hapšenje nepoznatog muškaraca. Tokom snimka vojnici podstiču jedni druge da muče nesvjesnog čovjeka. Na kraju video snimka jedan od vojnika mu stavlja nož pod grlo  kao da će ga zaklati međutim snimatelj mu govori da to ne uradi, ili makar dok snimanje traje.

{youtube}uH1Ltzu4IVM{/youtube}

19:08

Idlib: Sarakib: Opozicioni borci preuzeli kontrolu nad vojnim punktom el Iza’a

{youtube}-jAryAwBr8k{/youtube}

{youtube}FEVylQHG6Kc{/youtube}

18:10

Pokrajina Idlib: Režimske snage povukle su se sa kontrolnog punkta pored radio televizijske zgrade na periferiji Sarakiba nakon što su opozicioni borci prije dva dana preuzeli kontrolu nad fabrikom za proizvodnju ulja, gdje su bile stacionirane režimske snage.Pod režimskom kontrolom nalazi se samo još kontrolni punkt Ma’mal Luis, Grad Sarakib je trenutno pod jakim bobmardovanjem, a zračne snage bombarduju periferiju Vadi el Deif vojne baze. Sukobi se odvijaju u okolini Heiša kojeg također režimske snage bombarduju. Aktivisti izvještavaju da borbeni avion za koji je ranije javljeno da je oboren ustvari nije pao. U predgrađu Džisr el Šukura opozicione snage zarobile su trojicu režimskih vojnika u el Jakubija kontrolnom punktu nakon postavljene zasjede

18:00

Pokrajina Rakka: Sirijska Opservatorija za ljudska prava došla je do saznanja da su sirijske vlasti izvršile razmjenu zatvorenika, ovo je prvi put da je obavljena službena razmjena zarobljenika između režimskih i opozicionih snaga. Režim je pustio dvojicu zatvorenika osuđenih na smrt za sina dr. Ali el Šu’abija koji je jedan od glavnih pristalica režima i nalazi se u unutrašnjem krugu predsjednikovih ljudi. Razmjena se odigrala na periferiji grada el Rakke

16:58

Sirijska vojska pokrenula protunapad na sjeveru zemlje

IslamBosna.ba-Sirijska vojska pokrenula je protunapad na opozicione položaje na sjeveru Sirije u nedjelju u nastojanju da povrati kontrolu nad područjima koje je izgubila u posljednjih nekoliko dana, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U sjeverozadpadnoj pokrajini Idlib, koja je gotovo cijela pod kontrolom opozicionih snaga, vojska koristi borbene avione u bombardovanju Ma’arat el Numana, navodi Opservatorija.

Na istoku od Ma’arat el Numana, vojska je pokušala da zaustavi novi napad opozicije na vojnu bazu Vadi Deif, koja je ujedno i najveća u Idlibu, gdje se nalazi najveće skladište neophodnog goriva i tenkova.

Bitke su također vođene i Maaršurinu i Hišu, u blizni baze, gdje su i avioni se uključili u napade.

Ova ofanziva sirijske vojske započela je nakon što su opozicionari zarobili trojicu oficira sirijske vojske.

Loše naoružani opozicioni borci tokom posljednje sedmice uništili su nekoliko vojnih položaja u pokrajini Idlib i zaplijenili znatne količine oružja i municije.

„Važnost ovih operacija počiva na oružju koje su opozicioni borci zaplijenili tokom napada”, kaže direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Vojska uzvraća udarac iz zraka ali analitičari ističu da zračna superiornost sirijskog režima nije više presudni faktor u borbama jer otvaranjem više frontova njihova sposobnost odbrane je znatno oslabljena.

U nedjelju sirijska vojska se povukla sa vojnog kontrolnog punkta u blizini grada Sarakiba koji je potpuno pod kontrolom opozicije.

U predgrađu Aleppa, trojica opozicionih boraca su ubijena u sukobima sa režimskom vojskom u blizini takozvane baze 46, gdje traju borbe od kraja septembra.

Aktivisti su javili o dvije eksplozije u Mazzeh četvrti glavnog grada, dodajući da je jedna od njih imala za metu auto pro-režimskog advokata koji se nalazi u kritičnom stanju.

Međutim državna agencija SANA javlja da je druga eksplozija samoubilački napad u kojem nije bilo žrtava.

U Damask pokrajini režimske snage su povratile kontrolu nad vojnom bazom Utiba, dan nakon što su je opozicionari preuzeli od vojske.

16:13

Video snimak navodno snimljen u nedjelju pokazuje scenu u kojoj eksplozivno bure bomba pogađa četvrt Džuber u Homsu

{youtube}VOKR_RRLsNY{/youtube}

14:37

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je do sada ubijeno 140 osoba, uključujući žene i djecu.Damask i njegova predgrađa 120 osoba, uključujući 100 tijela pronađenih u Nacionalnoj bolnici između Derje i Muadamijeha; Idlib 6; Aleppo 6;Homs 4; Deir ezZur 2 i po jedno u Dera’i i Hami

12:40

El Monitor objašnjava kako sada NATO radari pomažu Turskoj protiv mogućeg napada snaga predsjednika Bešara el Assada i to okrećući radar NATO projektila u Maltaya Kuredžiku prema Siriji.

„Sa integriranim raketnim sistemom u Kuredžiku, rakete sirijske zračne odbrane kao i napadačke mogućnosti su sada pod nadzorom NATO-a. U slučaju eventualnog raketnog napada protiv Turske, radar za upozoravanje u Kuredžiku će biti aktiviran i turski lovci F-16 koji su u stanju pripravnosti će po zadatku osujetiti raketni napad.

Štaviše, zavisno od procjene stepena prijetnje, informacije koje se dobiju preko NATO-vog AWACS-a za rano upozoravanje zračne snage mogu biti korištene i kao i upotreba Patriot projektila.

09:48

Aktivisti navode da je jutros oboren još jedan borbeni avion režimskih snaga u blizini Ma’arat el Numana, Idlib

{youtube}0SYAwphL610{/youtube}

09:45

2012MENA_Syria_Clusters_map

Human Rights Watch, navodeći 18 video snimaka koje su nedavno postavili aktvisti, kritikovao je očiglednu upotrebu kasetnih bombi od strane režimskih zračnih snaga

Većina je upotrebljena u blizini glavne autoceste koja vodi kroz Ma’arat el Numan u pokrajini Idlib koju su opozicione snage preuzele u utorak.sirijskih zračnih snaga.

 

00:22

FSA u video snimku objavljenom na internetu navodi da je grad B’dama u Lattakiji sada po njihovom kontrolom

{youtube}TYpXL_oOcdU{/youtube}

14.oktobar

———————————————————————————————————

23:59

Najmanje 130 osoba ubijeno je danas i to uglavnom u Damasku, Idlibu, Dera’i i Aleppu. Opozicioni broci rpeuzeli su dvije zračne baze, jednu u Damasku a drugu u Rastanu u blizni Homsa. Assadove snage su nastavile da bombarduju oslobođena područja između Kan Šejhuna i Ma’arate el Numana dok je je u zapadnom Aleppu oboren režimski MiG a također iz zasjede uništen je jedan konvoj režimsih snaga. Večeras režimske snage svom silinom granatiraju južna područja Damaska.

23:56

U ponoć stupa na snagu zabrana letova turskih civilnih aviona iznad Sirije, saopštio ministar vanjskh poslova Sirije, prenosi agencija SANA.

23:40

Opoziconi borci zauzeli Budž Aldem pogranični toranj u blizini Kirbetul Džuza, Idlib

{youtube}WpOLa4BakOs{/youtube}

23:25

Bitka za Umejjada džamiju

IslamBosna.ba-Žestoke borbe su se dans vodile u i oko historijske džamije u srcu Aleppa, navodi novinar AFP-a.

Opozicioni borci napali su Umejjada džamiju u Aleppu, najveću i najstariju džamiju u gradu, nakon što je sirijska vojska se u njoj pozicionirala.

Oni su ušli u zgradu postavljajući eskplozivnu napravu na južnom ulazu u džamiju, izjavio je vojni izvor za AFP.

Opozicioni broci ističu da vojska koristi zgradu džamije kao bazu za svoje operacije zbog njenog strateškog položaja i sličnosti sa tvrđavom.

„Borbe su prouzrokovale požar u jednom dijelu džamije”, kažu iz Sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Vojni izvor naveo je za AFP da je jedan dio džamije pod kontrolom opozicionara dok drugi dio drži još uvijek vojska.

22:00

Aktivisti su objavili još jedan video snimak kako režimske snage koriste civile kao žive štitove u Hami

{youtube}I6eZWoROEcQ{/youtube}

21:55

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvještavaju da je danas ubijeno 125 osoba uključujući žene, djecu i pripadnike opozicione vojske:Damask i njegova predgrađa 40; Idlib 17, uključujući i 8 članova iste porodice u Haišu; Aleppo 17; Deir ezZur 13 od čega 9 osoba ubijenih uslijed bombardovanja el Hamidije; Dera’a 16;Hama 10; Homs 8; Latakija 2 i jedna osoba u Rakki

LCC izvještava da su režimske snage granatirale povorku koja je pratila dženazu i ubile 8 osoba

{youtube}XFUUdkMa4MA{/youtube}

19:12

FSA preuzela bazu protivzračne odbrane u Deir Fulu, Rastan, kako bi pomogli probijanje opsade Homsa

{youtube}4tl_bwQS5Y8{/youtube}

19:06

Deir ezZur: el Mijadin: Naoružanje iz presretnutog konvoja režimskih snaga

{youtube}OvzmqHLFnwc{/youtube}

18:58

U blizini Aleppa opozicione snage oborile borbeni avion režimskih snaga

{youtube} PoK_ap95Wq8 {/youtube}

{youtube}JMLCLU8ttrQ{/youtube}

16:47

Erdogan pozvao na reformu UN-a zbog Sirije

IslamBosna.ba-Turski premijer Redžep Tayyip Erdogan pozvao je u subotu na reformu UN-ovog Vijeća sigurnosti kako bi se omogućio napredak u rješavanju krize u Siriji koja je onemogućena ulaganjem veta od strane Rusije i Kine.

“Ako moramo čekati na jednog ili dva stalna člana onda sirijska sudbina je stvarno u velikoj opasnosti”, izjavio je Erdogan na „Istanbulskom globalnom forumu”.

Moskva i Beijing kao dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti do sada su blokirale tri nacrta rezolucija koje su podržavale Zapadne i arapske zemlje optužujući ih da se mješaju u sirijske unutrašnje stvari.

“Vrijeme je da promijenimo strukturu međunarodnih institucija počevši od Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Erdogan pozivajući na ‘šire, pravednije i učinkovitije predstavljanje”.

“Neuspijehom uspostavljanja učinkovite politike prema dešavanjima u Siriji Vijeće sigurnosti vrlo brzo gubi svoj legimititet u očima potlačenih širom svijeta”, izjavio je on.

On je dodao da reforme vijeća moraju uzeti u obzir snagu u porastu zemalja uključujući Tursku, Brazil, Indiju i Indoneziju, poručivši da „Zapad nije više jedini centar svijeta”.

16:30

Damask:Kadam: Lokalni koordinacioni odbori javljaju da su dva tijela pronađena u blizini zgrade radio televizije pored Kaaka škole. LCC navodi da su tijela zapaljena nakon ubistva

16:02

Sirijska opoziciona vojska danas nastoji zaustaviti pojačanje koje napreduje ka gradu Ma’arat el Numanu koji je od utorka pod kontrolom opozicije.

U svom nastojanju da preuzmu grad od strateške važnosti sirijska režimska vojska koristi ratne avione kako bi bombardovala grad.

Oko 40 vojnih vozila, uključujući 10 tenkova,četiri vozila sa teškim strojnicama i autobusima punim vojnika čeka na 10 km južno od grada, rekao je za AFP jedan od opozicionih boraca.

15:20

Tokom jučerašnjeg dana aktivisti su postavili na internet snimak na kojem se prikazuje da su opozicioni borci preuzeli kontrolu na skladištem oružja u Istočnoj Guti, Damask 

{youtube} NtB-j_EuVSY{/youtube}

14:37

Opozicione snage preuzele još jednu bazu zračnih snaga u Utejbi u blizini Damaska

{youtube} mF35jzAREPA {/youtube}

{youtube} z-3cHdTeL5Y {/youtube}

{youtube} shnA6BPb2mI {/youtube}

14:32

Vojna vozila 20. Oklopne brigade Vojske Republike Turske koja se nalaze u turskom gradu Sanliurfa raspoređena su na nultoj tački tursko-sirijske granice u mjestu Mursitpinar.

Među vozilima se nalaze tenkovi i odbrambeni raketni sistemi.

Vojna vozila su raspoređena u regionu koji po nadležnosti pripada 2. Pograničnom bataljonu.

Prema saznanjima novinara agencije Anadolija tenkovi i odbrambeni raketni sistemi su razmješteni po brdima koja dominiraju nad tim dijelom tursko-sirijske granice.

11:34

Aktivisti javljaju da su sirijske režimske snage ubile osam članove iste porodice ugradu Hiš u Idlibu

11:05

Pokrajina Homs: Režimske snage bombarduju sa minobacačima četvrt Haldiju, kako aktivisti navode eksplozije se osjećaju u cijelom području. Grad Kusejr je također pod bombardovanjem režimskih snaga još uvijek nema izvještaja o žrtvama

11:00

Pokrajina Dera’a:Grad Ma’arba nalazi se pod nasilnim bombardovanjem režimskih snaga, sukobi se odvijaju na periferiji grada. Režimske snage pokušavaju povratiti kontrolu nad područjem. Jedan opozicioni borac je umro uslijed rana zaobijenih u jučerašnjim sukobima u blizini Ma’arbe. Grad Na’ima je pod bombardovanjem režimskih snaga, nema još uvijek izvještaja o žrtvama. Aktivisti iz grada Hejt izvještavaju da je vojno pojačanje stiglo u grad.

10:55

Pokrajina Idlib;Ma’arat el Numan: Sirijska Opservatorija javlja da su 22 opoziciona borca ranjena kada su režimski borbeni avioni bombardirali područje oko Vadi el Dajf vojne kasarne. Opozicione snage već nekoliko dana drže u okruženju kasarnu i pokušavaju da preuzmu kontrolu nad njom

10:50

Aktivisti javljaju od snažnim eksplozijama koje su potresle glavni grad Sirije, Damask a i Aleppo.

Lokalni koordinacioni odbori izjavili su da se velika eksplozija dogodila ipsred podružnice obavještajne zračne službe u Džemija el Zehra u Aleppu,praćeni sa žestokim sukobima u području

 293004_432508340118612_2120862261_n

Leave a Reply

*

captcha *