22:43

Danas u Siriji ubijene su najmanje 122 osoba, od čega 17 djece i 6 žena.Aleppo 29; Deir ezZur 27 osobe uključujući i 20 osoba uslijed granatiranja el Mejadina; Damask i njegova predgrađa 21 osoba; Idlib 16; Dera’a 9; Hama 6; Homs 7; Lattakija 3; Rakka 3 i jedna osoba iz Džeble ubijena u Hami

Žestoki sukobi i danas su vođeni oko Ma’arat el Numana odakle stižu još uvijek nepotvrđeni izvještaji da je posljednja vojna baza u području pala pod kontrolu opozicionih snaga.

Večeras se odvijaju žestoki sukobi i u Hami.

22:23

Prekid neprijateljstava tokom Kurban-bajrama?!

IslamBosna.ba-Sirijska vlada je zainteresovana za prijedlog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Lakhdara Brahimija koji se založio za prekid vatre u Siriji.

“Da bismo uspijeli u bilo kojoj inicijativi, potrebne su dvije strane”, rekao je glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi.

On je naglasio da su, za polovinu nasilja u Siriji, odgovorni “opozicionari i njihove pristalice” koji treba, također, da budu uključeni u Brahimijev predlog.

“Sirijska strana (režim) je zainteresovana za uključenje u tu opciju i mi se radujemo razgovoru s gospodinom Brahimijem da vidimo kakav je stav drugih uticajnih zemalja, gdje je razgovarao tokom svoje turneje. Hoće li te zemlje izvršiti pritisak na naoružane grupe koje one podržavaju, finansiraju i naoružavaju kako bi se pridržavale primirja? “, zapitao je Makdisi, prenosi AFP.

Brahimi je predložio prekid vatre tokom četvorodnevnog Kurban-bajrama, što bi utrlo put političkom rješenju za 19-tomjesečno nasilje u Siriji.

Sirijska opozicija u egzilu pozdravlja prijedlog primirja ali odgovornost prvenstveno leži na vladi, izjavio je vođa Sirijskog Nacionalnog vijeća, Abdel Basset Sejda, za AFP.

“Pozdravljamo bilo kakav prekid ubistava ali mislimo da se ovaj poziv treba uputiti prvo sirijskom režimu koji ne prestaje bombardovati sirijske gradove i sela”, rekao je Sejda.

“Opozicioni borci Slobodne sirijske vojske djeluju samo u samoodbrani pa je normalno da će prekinuti neprijateljstva kada to ratni stoj učini”, dodao je on.

U svakom slučaju prekid sukoba u ovom periodu pogoduje Assadovom režimu jer izvještaji sa terena su poražavajući za režimske snage tako da im bi primirje omogućilo pregrupisavanje snaga kao i popunjavanje zaliha muncije.

21:14

Sirijska opozicija odbija pomoć iz Izraela

Sirijska opozicija neće prihvatiti nikakvu pomoć Izraela. “Izrael u potpunosti pribjegava političkim trikovima”, ocijenio je predsjednik Sirijskog revolucionarnog vijeća, Heysem Malih.

Izjavljujući da apsolutno odbijaju pomoć iz Izraela i da Sirijci potraže utočište u toj zemlji, Malih je poručio: ”Neka se Izrael prvo povuče sa Golanske visoravni koja pripada Siriji i napusti palestinske teritorije koje je okupirao”.

Malihi je nadalje izjavio da nova Sirija, koja će biti uspostavljena nakon svrgavanja Asadovog režima, aposlutno neće sarađivati sa okupatorskom državom-Izraelom.

Izraelske vlasti su najavile mogućnost formiranja tampon zone na Golanskoj visoravni, na granici Izraela i Sirije, kako bi prihvatile izbjeglice koje bi mogle doći iz Sirije. (trt)

20:30

Francuska domaćin sastanka sa revolucionarnim vijećima

IslamBosna.ba-Francuska vlada bit će domaćin sastanka u srijedu na kome će se proširiti podrška civilima koji se nalaze na sjeveru Sirije koje je oslobodila FSA.

Zamjenik glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Francuske Vincent Floreani izjavio je da će predstavnici pet civilnih revolucionarnih vijeća prisustvovati sastanku zajedno sa ministrom vanjskih poslova Laurent Fabiusom.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati diplomate iz oko 20 zemalja ali detalji o tome koje će zemlje prisustvovati nisu objavljeni.

Francuska je izjavila da želi pomoći civilnim grupama koje su zadužene za oslobođena područja od kontrole režima sirijskog predsjednika Bešara el Assada, i to uglavnom na sjeveru zemlje.

Ovu izjavu treba sagledati u cjelini i povezati sa nedavnim dešavanjima. Naime u toku jučerašnjeg dana Human Right Watch je izjavio da Turska vraća sa granice sirijske izbjeglice, očigledno da se radi o stanovnicima sjeverne Sirije, ističući potrebu za međunarodnom pomoći sjevernoj Siriji. Sve ovo, naravno, dešava se u vrijeme kada je FSA konačno zadobila veliki dio teritorije (za sada) i dobila de facto (još uvijek nepotvrđenu) podršku turskih zračnih snaga i artiljerije na drugoj strani granice.

Francuska i Turska od početka pozivaju na uspostavljanje sigurnosne/tampon zone i sada konačno dobijaju svoju tampon zonu na turskoj granici. Ali ukoliko Assadove snage pokušaju preuzeti teritoriju, proces koji je već počeo sa Ma’arat el Numanom, iako se opozicioni borci odupiru na sve načine i uspijevaju zaustaviti napredovanje režimskih snaga, da li će onda Turska i Francuska braniti sjevernu Siriju od Assadovog režima i spriječiti masovne pokolje civilnog stanovništva koji je na ovom području potražio utočište?

19:08

Opozicione frakcije u novom pokušaju ujedinjenja

IslamBosna.ba-Sirijski razjedinjeni opozicioni borci su se dogovorili da uspostave jedinstveno vođstvo koje bi rukovodilo borbom za svrgavanje predsjednika Bešara el Assada i to nakon što su došli pod sve veći pritisak pristalica iz inostranstva da se ujedine, piše Reuters navodeći dva opoziciona izvora.

Odluku je donijelo na desetine vođa opozicionih boraca, uključujući ovaj put i vođe FSA, na sastanku unutar Sirije. Ova odluka o ujedinjenju ima za cilj poboljšanje vojne koordinacije između boraca i formiranja jedinstvenog vodstva za koje se nadaju da će vanjske sile biti spremne da naoružaju sa snažnijim oružjem.

„Dogovor je postignut i sad se samo trebaju potpisati”, izjavio je jedan opozicioni izvor. Strani podupiratelji “nam govore: ‘razjasnite se i ujedinite, potrebna nam je jasna i pouzdana strana koju bismo snadbjeli sa kvalitetnim oružjem”.

Izvor navodi da su Katar i Turska glavne sile koje stoje iza dogovora.

Ovo je najnoviji pokušaj ujedinjenja Assadovih razjedinjenih naoružanih protivnika od kojih se najveći broj njih bori kao dio Slobodne sirijske vojske (FSA) ali u praksi djeluju nezavisno.

Reutres navodi da novo vodstvo će uključivati vođe FSA Rijada el Assada i Mustafu Šejha, koje su mnogi opozicioni borci kritikovali zbog toga što su se nalazili u Turskoj, kao i nedavno prebjeglog generala Muhamed Hadž Alija kao i vođe opozicionih vojnih vijeća unutar Sirije poput Kassima Saadeddina iz Homsa.

Ipak izvještaj ne pominje prebjeglog generala Manafa Tlassa iako je po današnjim pisanjima aktivista vrlo vjerovatno njegovo uključenje u borbu protiv režima Bešara el Assada.

17:25

Ubijena djeca u blizini Deir ezZura

IslamBosna.ba-U zračnim napadima sirijske režimske vojske na opozicioni grad el Mejadin, sjeveroistočno od Deir ezZura ubijeno je dvadeset osoba.

Zijad el Amir, stanovnik el Mejadina, kaže da su zračni napadi počeli oko 2 sata navečer. Desetoro djece nalazi se među ubijenima uključujući troje djece iz porodice Fejsala el Junisa, dok je 40 osoba ranjeno.

Uznemirujući video snimak postavljen na internetu prikazuje krvava tijela djece (upozorenje na sadržaj snimka)

{youtube} 6ruGQdPM8xM{/youtube}

Amir dodaje da su avioni došli iz pravca Deir ezZur vojne zračne baze. „To je velika vojna zračna baza i potrebna je velika operacija FSA kako bi je oslobodili ali oni nemaju dovoljno oružja da bi proveli takvu operaciju. Granatiranje avionima nikako ne prestaje”, kaže Amir.

Drugi video snimak prikazuje stanovnike u potrazi za tijelima ispod ruševina:

{youtube} QT9IRNMNw0U{/youtube}

15:50

Opozicionari opkolili vojnu bazu Vadi el Daif

IslamBosna.ba-Sirijska vojska pokušava poslati pjačanje u vojnu bazu istočno od Ma’arat el Numana kojeg kontrolišu opozicione snage.

Musa’ab Taha iz opozicione brigade u Ma’arat el Numanu, kaže da su opozicionari opkolili bazu u Vadi el Daifu.

„Najbliže pojačanje nalazi se na više od 15 km gdje su zadržani na kontolnom punktu opozicionih snaga”, kaže Taha. Druga dva konvoja sa pojačanjem su također onemogućena, dodao je on. Jedan od njih je uništen kod skladišta goriva jugoistočno od Kan Šejhuna, a drugi konvoj je zaustavljen u području Beside, 7 km sjeverno od Kan Šejhuna.

Taha dodaje da granatiranje Ma’arat el Numana sa svim vrstama aviona neprestaje već sedam dana. „Oni nas zasipaju sa raketama i kasetnim bombama čak i sa otrovnim bombama. Artiljerijska baza na 22 km od Ma’arat el Numana nas gađa dan i noć”, kaže on.

Ma’arat el Numan je sada napušten, gotovo cjelokupno stanovništvo je pobjeglo nakon što su režimske snage počele bacati burad punjena eksplozivom uništavajući kuće.

Video kojeg su postavili aktivisti prikazuje borbe oko baze Vadi el Daif

{youtube}RUozjIXLbLA{/youtube}

Video snimak prikazuje konvoj od Sajhana prema Vadi el Daifu kojeg su napale snage FSA i primorale ga da se vrati

{youtube}WJvFh1zB7mU{/youtube}

15:35

Borbe u Siriji vode se na pola kilometra od Turske granice

IslamBosna.ba-Borbe u Siriji juče su došle do turske granice juče kada su opozicioni vojnici pobjegli režimskim snagama u nastojanju da dođu do neophodne hrane i medicinskih potrebština.

Oružana borba vodila se između snaga predsjednika Bešara el Assada i opozicionih snaga u sirijskom gradu Telebiat na samo pola kilometra od turskog grada Akdžakale.

Nekoliko minuta nakon što je paljba prestala dvojica boraca FSA utrčala su kroz granični prijelaz u Akdžakale bježeći od vojnika predsjednika Assada.

Prenošenje sukoba na pogranično područje između dvije zemlje prijeti da izazove još više prekograničnog granatiranja između dvije zemje koje se ionak nalaze na ivici sukoba.

Jedan od prebjeglih opozicionih boraca još uvijek zadihan od  bježanja režimskim vojnicima koji drže Telebiat kazao je:”Došli smo ovdje iz unutrašnjosti Sirije gdje sam nekad živio.

Potrebne su nam životne namirnice za FSA. Veći dio puta smo prešli autom ali smo prešli granicu pješke. Ovdje uzmemo namirnice i onda se vratimo u rat. Ovo sam već radio puno puta ali je postao opasno doći do granice.

Turski narod nam pomaže sa namirnicama i lijekovima.Mi se moramo nastaviti boriti protiv Assadovih snaga i učiniti da što više njegovih vojnika prebjegne.”

14:23

Dijelovi Ma’arat el Numana, ključnog grada na putu između Aleppa i Damaska su pretvoreni na ruševine prema novim video snimcima nakon režimskog granatiranja i bombardovanja

{youtube}tudpjByk9ZM{/youtube}

Nakon 8 dana borbi FSA još uvijek pokušava da zauzme posljednju bazu režimskih snaga u području dok konvoj Assadovih snaga pokušava da prodre ka sjeveru kroz Kan Šejhun kako bi povratili područje. Ma’aret al Numan i obližnji gradovi poput Kafar Nabela, Ma’ar Šurina, Hajša, Kafar Sjenaha izloženi su granatiranju i bombardovanju

{youtube}Om3wVAoVZXo{/youtube}

14:17

Sastanak Erdogana i Ahmedinedžada

IslamBosna.ba-Intrigantno..Najveći regionalni neprijatelj sirijskog režima i njegov glavni saveznik održavaju hitne iznenađujuće razgovore.

Turski dnevnik Today Zaman izvještava:

Premijer Turske Redžep Tajjip Erdogan u iznenađujućem koraku sastao se sa iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom na marginama 12. Samita Organizacije za ekonomsku saradnju u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Sastanak je bio zatvoren za novinare a još uvijek nema izvjava o temi sastanka. Prema izvještajima dvojica najviših dužnosnika sastala su se kako bi razgovarali o Siriji.

Sastanak je prema pisanju turskih novina Hurriyet trajao 40 minuta.

U ponedjeljak je međunarodni izaslanik na Siriju, Lakhdar Brahimi, pozvao  Iran da pomogne u posredovanju za uspostavljanje primirja u Siriji tokom obilježavanja Kurban bajrama.

12:55

Aktivisti objavili da je FSA uhvatila generala Mutar Hamd el Assada koji se smatra jednim od odgovornih za obaranje turskog aviona ranije ove godine

12:45

EU uvela sankcije sirijskim ministrima

IslamBosna.ba-EU je objavila sankcije još za 28 pojedinaca i dvije kompanije povezane sa sirijskim režimom. Većina pojedinaca na spisku jesu vladini ministri, osim Razan Osman, supruge istaknutog biznismena Rami Maklufa inače glavnog finansijera režima, i Sulejmana Marufa koji ima britansko držvljanstvo ali je vlasnik provladine TV stanice EdDunja.

Na spisku se još nalazi premijer Sirije Wael el Halk, kao i njegov zamjenik Kadri Džemil, zatim Imran Zubi, ministar informisanja, kao i ministar vakufa Muhamed Abdelsatar el Sajed, ministar odbrane general majkor Fehd Džessem el Freidž, ministar vanjskih poslova Velid el Mualim.

11:18

Režim opet bombarduje Ma’arat el Numan

IslamBosna.ba-Avioni sirijskog režima nemilosrdno su prije zore bombardovali opozicione položaje u okolini Ma’arat el Numana, strateški važnog grada kojeg su opozicione snage preuzele prošle sedmice.

Napadi su bili najnasilniji od kako su opozicione snage preuzele kontrolu nad ovim gradom u pokrajini Idlib, kaže Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Režimski avioni bombarduju okolinu u pokušaju probijanja blokade autoputa čime opozicione snage sprječavanju da vojno pojačanje stigne u Aleppo, poprište žestokih borbi već tri mjeseca.

„Režimski avioni ciljaju sela Hiš, Maaršamša,Maaršamrin, Talmans i Deir el Garbi koja se nalaze na periferiji Ma’arat el Numana”, izjavili su iz Opservatorije, dodajući da opozicione snage odgovaraju sa protuvazdušnim puškama.

Vojska lojalna režimu pokušava pregrupisati svoje snage ali ne uspjeva dobiti neophodno pojačanje, navodi Abdel Rahman.

Dok pokušava ukrotiti pobunu na sjeveru, vojska je također angažirana u pokušaju da porazi opozicione borce u Istočnoj Guti na periferiji glavnog grada.

Opservatorija navodi da je sirijska vojska napala i četvrt Džuber, Damask dok su se borbe vodile u gradu Ajn Terma, istočno od Damaska kao i u gradu Duma.

10:33

Sirijski aktivisti javljaju da se najpoznatiiji sirijski prebjeg Manaf Tlass pridružio Sirijskoj nacionalnoj vojsci koju vodi Muhammed Hussein el Hadž i da se vraća na bojno polje. Ukoliko je ovo istina zaista će se vidjeti veliki preokret na bojištu

08:32

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju jutros da su juče u Siriji oborena 2 borbena aviona MiG u Aleppu kao i helikopter u Deir ezZuru

00:25

Sirijska Opservatorija javlja da su opozicioni borci iz el Nusra fronta uništili helikopter režimskih snaga u Bukemalu, helikopter je učestvovao u bombardiranju grada i njegove okoline

{youtube}eEnj2Zs9Yrs{/youtube}

16. oktobar

——————————————————————————————————

23:58

Najmanje 89 osoba ubijeno je danas, većinom u predgrađima Damaska i Deir ezZuru koji su pod neprestanim granatiranjem već sedmicama. Jedina stvar koja je danas zanimljivija u Siriji od obaranja borbenog režimskog aviona jeste vidjeti katapultiranje pilota, njegovo bezbjedno prizemljivanje a onda da bude uhvaćen što se i dogodilo u Aleppu, gdje još uvijek traju sukobi. FSA i dalje kontroliše dionicu autoput Damask-Aleppo između Kan Šejhuna i Sarakiba uprkos jakim napadima Assadovih kopnenih i zračnih snaga. Sirijski režim je danas također negirao da upotrebljava kasetne bombe što i nije neka novost jer oni negiraju sve zločine koje počine.

23:03

Malo o oborenom MiG-u. Svi izvori koji su objavili video snimak navode da je oboren u blizini el T’ana, između el Baba i Aleppa. Uzgred ovo je područje u kojima FSA provodi akcije zajedno sa el Nusra Frontom i gdje su u petak u saradnji preuzeli bazu protuzračne odbrane. Interesantno je da je ova baza bila puna protuzračnih projektila (sudeći po video snimcima objavljenim na interenetu a koji se tiču preuzimanja baze), zatim teških strojnica i SAM projektila. Na osnovu istih snimaka malo je vjerovatno da su preuzeti SAM-ovi u bazi mogli djelovati bez neophodnog radara za razliku od onih koji su prošle sedmice preuzeti u Damasku.

22:15

Ankara insistira da je sirijski avion prenosio ratnu opremu

IslamBosna.ba-Turski premijer Redžep Tajjip Erdogan ponovio je u ponedjeljak kako je teret koji je Ankara oduzela iz sirijskog aviona sadržavao oružje pobijajući tako tvrdnje Rusije da je avion prenosio dozvoljenu radarsku opremu.

“Izvan svake sumnje je da se radi o ratnoj opremi”, kazao je Erdogan novinarima u Ankari.

U prošlu srijedu putnički sirijski avioni koji je poletio iz Moskve za Damask bio je prisiljen od turskih aviona da se prizemlji u Ankaru na osnovu informacije da civilni avion prenosi vojni teret.

Nakon devet sati ispitivanja Ankara je saopštila da je zaplijenila neprihvatljivi teret koji se nalazio u avionu što je izazvalo žestoku reakciju Damaska i njegovog glavnog saveznika Moskve.

„Nema smisla sa skretanjem pažnje i govorom da se radi o radarskoj opremi”, kazao je Erdogan očigledno se odnoseći na ruske tvrdnje da je avion prenosio radarsku opremu koja nije zabranjena međunarodnim konvencijama.

„Radarska oprema svakako funcioniše kao ratna oprema”, dodao je on.

Damask je negirao da se u avionu nalazilo bilo kakav nezakoniti teret izazivajući Ankaru da pokaže zaplijenjeni teret i tražeči povrat oduzete robe.

Premijer je također pojasnio da je on naredio vlastima da zatvore turski zračni prostor sirijskim letovima odmah nakon presretanja u srijedu.

“Također sam izdao naređenje da Turkish Airlines ne koristi sirijski zračni prostor za civilne letove, te ih zamolio da o tome obavijeste druge”, rekao je Erdogan.

Zauzvrat Sirije je objavila da zabranjuje turskim avionima korištenje svog zračnog prostora koji je na snazi od ponoći u subotu i to u skladu s načelom reciprociteta, objavila je državna novinska agencija SANA.

20:20

aktivsti su objavili fotografiju uhvaćenog pilota, Runi Ibrahim Rašida

A5REt1BCcAEYWoF

19:25

Opozicioni borci pozvali civile da napuste sjeverozapadni Aleppo

IslamBosna.ba-Opozicioni borci na sjeverozapadu Aleppa pozvali su civile da napušte područje zbog predstojeće borbe sa sirijskom vojskom, izjavio je Ebu el Lejs, glasnogovornik Omer Ismail brigade iz Halidija četvrti koja je pod kontrolom sirijske vojske.

“Sirijska vojska dovukla je danas svoje pojačanje nakon što smo pokrenuli napad na kontrolni punkt u blizini el Gufran džamije. Više od dvadest kamioneta punih vojnika i oružja su stigli u ovo područje.

FSA je obavijestila porodice deset dana prije pokretanja napada da napuste područje. FSA ne želi da sirijska vojska granatira civilile kada počnu borbe.

Tokom demonstracija u petak stanovništvo je obavješteno o predstojećem napadu.

Svakodnevno sirijska vojska pokreće kampanju proganjanja civila. Zatvaraju ih u sigurnosnu zgradu zračne obajveštajne službe.

U posljednjih nekoliko mjeseci pronađeno je 200 tijela zatvorenih osoba, uključujući i mog rođaka Adela Zibua. A još neznamo šta se dogodilio sa mojim amidžom. Svi zatvorenici su optuženi da su članovi FSA ili da pomažu FSA. Vojska je od njih tražila informacije o borcim FSA ali pojedini od njih nisu imali veze sa FSA.

Škole su već prepune izbjeglcia. FSA već gubi popularnost među stanovništvom Aleppa jer im režim govori da su protjerani iz svojih domova zbog FSA napada.

Trudimo se da pomognemo izbjeglicama u svemu što im je neophodno. Naš plan je da nadoknadimo sve civilima nakon oslobađanja Aleppa i kad se sve vrati u normalnu. Ali moramo pokrenuti borbu što je prije moguće.

FSA vodi računa o svakom metku zbog nedostatka municije. Nemamo raketa kako bi se suočili sa nemilosrdnim granatiranjem zračnih snaga.

Pojedine islamističke grupe poput Džebhat el Nusre (el Nusra Front) pomažu borcima FSA. Ali se pokušavamo distancirati od njih. Džebhat el Nusra se bori da bi postali šehidi a mi se borimo da svrgnemo Assadov režim. Oni su povezani sa el Kaidom a mi nismo.”

18:25

Snimak navodno prikazuje dim nakon obaranja režimskog aviona u Aleppu

{youtube}Z2LoRiorX-o{/youtube}

18:10

Dopisnik El Džezire iz Aleppa navodi da je prisustvovao obaranju režimskog borbenog aviona  od strane Tevhid brigade

17:40

U Turskoj uhapšeno 11 vojnika režimskih snaga

IslamBosna.ba-Jedanaest sirijskih vojnika odvedeno je u pritvor u subotu od strane turskih snaga sigurnosti u južnoj pokrajini Hataj nakon što su prešli na teritoriju Turske bježeći od borbi u sirijskom pograničnom gradu Azmarin, koji se sada nalazi pod kontrolom sirijskih opozicionih snaga.

Tokom prošle sedmice počele su zeštoke borbe između opozicionih boraca i režimskih vojnika u Azmarinu i susjednim gradovima koji se protive vladavini predjsenika bešara el Assada i gdje su opozicione snage preuzele kontrolu nad područjem.

Vojnici lojalni režimu pobjegli su navodno preko rijeke Assi koja predstavlja prirodnu granicu u ovom području.

Nakon što su ušli u tursko selo Hadžipaša, koje se nalazi nasuprot sirijskog Azmarina, vojnike su uhapsili turski vojnici iz vojne ispostave u Hadžipaši koja je povezana sa turskim 5.pograničnim korpusom.

Petorica su smještena na liječenje u Univerzitetskoj bolnici Mustafa Kemal u Hataju dok su preostali vojnici odvedeni u vojnu ispostavu.

Prema nepotvrđenim izvještajima Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova Turske održali su zajednički sastanak kako bi razgovarali po ovom pitanju te su odlučili uspostaviti poseban kamp za vojnike režimskih snaga koji bježe u Tursku.

17:10

Aktivisti javljaju o još nepotvrđenoj informaciji da je oboren režimski helikopter u pokrajini Deir ezZur i to u blizini elHamdan vojnog aerodroma

16:00

Bitka za Kan Šejhun

IslamBosna.ba-Više od 100 osoba, uključujući i 20 opozicionih boraca ubijeno je u borbi za Kan Šejhun kaže pukovnik Rijad iz Kan Šejhun brigade.

On kaže da je vojska poslala pojačanje sa juga u nastojanju da preuzme strateški važan grad Ma’arat el Numan, 20 km sjeverno od Kan Šejhuna.

Rijad kaže da je sirijska vojska poslala konvoj tenkova, oklopnih vozila, raketa i vojnika iz Hame koji su se našli opkoljeni od strane FSA i da su uspjeli preći samo 10 km.

„Borili smo se protiv aviona sa lahkim naoružanjem. Naš problem je što nemam protuzračno oružje. Međunarodna zajednica nas nije snadbjela protuzračnim oružjem pod izgovorom da će pasti u ruke terorista. Potrebne su nam stotine raketa kako bi zaštitili civile.

Sirijske zračne snage bombarduju Kan Šejhun u nastojanju da olakšaju pritisak na svoj konvoj pojačanja. Žestoko granatiranje usmjereno je uglavnom na civilna područja. Borci FSA se kriju po civilnim kućama kako bi pokrenuli gerilski rat protiv sirijske vojske.

Sirijska vojska ne želi da izgubi kontrolu nad autoputem koji povezuje Kan Šejhun sa Ma’arat el Numanom. Ukoliko izgube ovu cestu izgubit će kontrolu nad Aleppom i sjeverom Sirije.

Konvoj sirijske vojske lagano napreduje uz podršku iz zraka. Imamo više od 3.000 boraca uz brigadu iz Kan Šejhuna, tu su i brigade Džund el Hak, Ahrar el Šam, Ahfad el Resul i el Faruk.

Svi su oni došli da pomognu borcima iz Kan Šejhuna.

Više od 110 osoba ubijeno je u posljednjih pet dana uslijed jakog granatiranja, a oko 150 osoba je ranjeno. FSA je dala 20 šehida i 30 boraca je ranjeno. Najkritičniji slučajevi ranjanjavanja prebačeni su na dalje liječenje u Tursku.”

Pukovnik Rijad kaže da zarobljene vojnike pogubljuju po kratkom postupku, što je alarmiralo aktiviste za ljudska prava. Međutim Rijad kae da su uhvatili više od 20 vojnika i da ukoliko se dokaže da su ubice oni se odmah ubijaju. „Sudit će im se čim se borbe primire. Vojniku koji je priznao silovanje četrnaestogodišnje djevojčice već se sudi.

Prošlog mjeseca Human Rights Watch je pozvao opozicione borce i opozicione vođe da pokušaju zaustaviti mučenja i pogubljenja po kratkom postupku.

14:35

Ministri vanjskih poslova Evropske unije na sjednici u Luksemburgu usvojili su nove mjere sankcija prema Siriji u okviru kojih je avionima Siria Arap kompanije zabranjeno korištenje aerodroma u EU-u, te zamrznuta imovina 28 Sirijaca i zabranjen njihov ulazak u zemlje članice zbog povezanosti sa sirijskim režimom koji provodi politiku nasilja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zamrznuta je i imovina dvije kompanije za koje se sumnja da su naoružavale sirijsku vojsku lojalnu predsjedniku Basharu al-Assadu.

U usvojenom dokumentu se pozivaju sve osobe čije prisustvo ugrožava političku smjenu da napuste Siriju, a za predsjednika Assada se ističe „da nema mjesta u budućnosti Sirije”.

Ministri vanjskih poslova EU-a su pozvali Siriju da poštuje teritorijalni integritet svojih susjeda i da ne podstiče širenje sukoba u zemlji i regionu u kojem se nalazi.

11:48

Turska naredila armenijskom avionu na putu ka Siriji da se prizemlji

IslamBosna.ba-Armenijski avion na putu za sirijski grad Aleppo prinuđen je da se prizemlji u gradu Erzurum na istoku Turske,radi sigurnosnih provjera tereta, izjavili su iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

„Civilni avion koji prenosi humanitarnu pomoć iz Armenije za Aleppo pitao je za dozvolu korištenja turskog zračnog prostora”, izjavio je turski zvaničnik za AFP pod uvjetom anionimnosti.

„Dali smo im dozvolu pod uvjetom da se avion tehnički prizemlji i uzleti nakon što prođe sigurnosne provjere tereta”, dodaje ovaj zvaničnik.

Avion su presreli turski borbeni avioni, navodi turski Milliyet na svojoj internet stranici.

Tokom prošle srijede Ankada je prinudila sirijski putnički avion na putu iz Moskve ka Damasku da se prizemlji u glavnom gradu Turske.

11:20

HRW poziva Tursku i Irak da otvore granice za sve izbjeglice

IslamBosna.ba-Human Rights Watch pozvao je Irak i Tursku da ponovo otvore svoje granice tvrdeći da više od 10.000 Sirijaca očekuju da pređu granicu.

U isto vrijeme HRW je saopštio da Turska zaslužuje kredit i podrški jer je primila gotovo 100.000 izbjeglica u 14 kampova i na hiljade Sirijaca koji žive van kampova i zamolili su zemlje donatore uključujući i EU da obezbjede finansijsku i druge vrste pomoći kako bi se uspostavilo još kampova.

Na desetine Sirijaca koji bježe od nedavnih sukoba, uključujući Aleppo, Idlib i Deir ezZur pokranije, pokušavaju da pređu granične prijelaze kako bi ušli u Irak i Tursku.

Od druge polovine avgusta, Irak i Turska su nezakonito spriječili na hiljade Sirijaca da uđu u ove zemlje kroz ove granične prijelaze, navodi HRW. Svaka zemlja je dozvolila organičenom broju ulazak. Spriječavanje prolaska kroz međunarodne granice osoba koja traže azil, bez obzira da li se radi o formalim ili neformalnim graničnim prijelazima, krši međunarodni zakon, navodi HRW.

„Preko 10.000 očajnih Sirijaca koji beže iz straha od zračnog bombaradovanja i granatiranja nalazi se zaglavljeno na iračkim i turskim granicama, mnogi od njih žive u lošim uvjetima”, izjavio je Gerry Simpson, viši istraživač i zastupnik Human Rights Watcha. „Irak i Turska moraju držati otvorenim svoje granice cijelo vrijeme zbog osoba koje bježe zbog ugroženosti njihovih života i drugih oblika gonjenja”.

11:10

Turske vlasti pretražuju armenijski avioni koji je krenuo za Aleppo, Sirija, nakon što su ga prisilili da se prizemlju u istočnom gradu Erzurumu

07:55

Lattakija:Džebla: FSA zarobila cijeli puk režimske vojske preuzevši znatno naoružanje

{youtube} TRCExcTcskc{/youtube}

07:44

Slobodna sirijska vojska tokom nedavnih borbi je preuzela 80 km glavnog autoputa koji povezuje Aleppo i Damaska, prenosi El Džezira.

01:25

Rijad el Assad: FSA je sada na pravom putu

IslamBosna.ba- El Džezirina novinarka Anita McNaught intervjuirala je zapovjednika FSA Rijada el Assada. Priznajući rivalstvo i podjele unutar opozicije el Assad koji je nedavno najavio svoj dolazak iz Turske u Siriju kako bi vodio operacije unutar Sirije, uvjerava da FSA ima kontrolu nad revolucijom koja postiže sve više uspjeha.

El Assad je takođe govorio o stvaranju de facto tampon zone i požalio se na poteškoće oko snadbjevanja oružjem.

Anita McNaught: Šta mislite o postignućima FSA na terenu u toku ove posljednje sedmice? Da li su održiva?

Rijad el Assad: Nakon osnivanja FSA odlučili smo da pojednostavimo vojne zadatke, i ispostavilo se ispravnim. Sada smo preuzeli određena područja i želimo napraviti tampon zonu ali vidimo da međunarodna zajednica ne pomaže Sirijcima. Napravili smo zajednički plan i tokom protekle sedmice dogodile su se specijalne operacije. Napredovali smo na terenu i sada smo na periferiji Džisr el Šukura. Postoje drugi planovi za Idlib, Azmarin i druge gradove. Sada kontolišemo veliki broj blokova koji su nekad pripadali režimu i slijedimo ovaj plan.

AM: Koje je strateške greške napravila FSA u prošlosti?

RA: Nije bilo grešaka, bilo je prepreka. Puno smo propatili od tih prepreka. Zbog nedostaka oružja bili smo odsječeni od naroda, pa čak i od Sirijaca. Oni koji su nas izolovali smatrali su da su zaduženi za ovu revoluciju. Pokušali su da prekinu dostavu oružja. Svi su pokušavali da samo za sebe prigrabe oružje.

O stvaranju tampon zone

AM:: Zbog čega je važno preuzimanje sela oko Džisr el Šukur? Zbog čega je ovo značajno?

RA: Zbog graničnih prijelaza sirijsko-turske granice: Tal Ubejda, Bab el Have, Bab el Selama, forsiramo ovo područje jer je Džisr el Šukur u blizini granice. Čak i Harem, sada upravo radimo na tome.

Sve je to zbog toga da bi se napravila tampon zona. Želimo to postići uprkos tome da li nam međunarodna zajednica pomaže ili ne. Tampon zona će uključivati Džebel Akrad i Džebel Turkman koji se nalaze u blizini sirijske obale.Ima puno mjesta koja su oslobođena. I ima drugi strateški vojni razlog, u sljedećih nekoliko dana vidjet ćete rezultate, naročito što se tiče Aleppa.

AM: Po vašem mišljenju, koliko ste blizu ostvarenju sigurnog područja za sirijski narod duž turske granice ?

RA: Nismo daleko. Ali sada ne možemo najaviti tampon zonu zbog aviona i ne možemo ih zaustaviti da ne lete.

AM: Jeste li blizu ili ne?

RA: Veoma blizu. Sada napredujemo zbog zime i kiše jer avioni ne mogu letjeti pod ovakvim uvjetima. To će nam pomoći u stvaranju tampon zone.

O Turskoj

AM: Da li mislite da se uloga Turske sada promijenila? Nakon granatiranja Akdžakalea kada se Turska jako naljutila, da li mislite da Turska sada znatno više pomaže opozicione borce?

RA: Nadamo se. Zahvaljujemo se Turskoj za humanitarnu pomoć. Ali nadali smo se da će Turska vlada poduzeti veći korak i pomoći nam, naročito sa oružjem, kako bismo mogli napredovati i brze okončati borbu. Svaki dan ima sve više žrtava i razaranja naših gradova, to nas puno košta.

AM: Moje pitanje je bilo, nakon Akdžakalea, nakon granatiranja sirijske vojske na tursku stranu, oni šalju znatno više oružja na granicu, uključujući više protuzračnog oružja. Da li vam to pomaže? Da li to drži sirijske avione podalje od vas?

RA: Želio bih da se sirijski avioni ne približavaju, ali ne vidimo ništa ozbiljno sa turske strane. Čak i nakon što se turska vojska približila granici, režimski avioni bombardovali su Salkin i Azmarin koji su blizu granice.

AM: Mislila sam da turska vojska drži sirijske zračne snage na odstojanju*

RA: To je turska stvar, ne mogu odgovoriti na to pitanje.

AM: Mislite li da se sirijska vojska plaši turske vojske?

RA: Režimska vojska je prestrašena čak i od opozicionih broaca. Njihov duh je slomljen. A najveći dokaz su posljednja dva dana… Samo pogledajte oslobodlili smo vrlo brzo tri oblasti… Sada oni pokušavaju uvući Tursku u rat kako bi dali razlog Iranu da se umješa. To je ono što mi mislimo…

AM: Vi mislite da je za Tursku pametno da se drži po strani?

RA: Do sada Turska je uspijevala izbjeći. Bilo je puno kršenja režimske vojske nad turskom teritorijom. Ovo nije bio prvi put. To već traje.. Smatramo da će Turska postupiti pametno i da neće uraditi ništa…

AM: Mislim da su se velike Zapadne sile nadale da će Turska uraditi nešto na svoju ruku?

RA: Turska je članica NATO-a- Očekujem da ukoliko Amerika želi nešto uraditi onda će gurnuti Tursku naprijed, dok će Amerika djelovati sa strane.

A ni Amerika ni Evropa ne žele da Turska bude jaka zemlja na Bliskom Istoku.

AM: Zbog čega ste se u ovom momentu vratili u Siriju? Zbog čega ste danas ili ove sedmice odlučili da se vratite?

RA: Postojale su određene prepreke koje su me sprječavale da uđem u Siriju a koje ne bih sada pominjao… Revolucija se mora vratiti na pravi put. Pravimo novi plan za vojnu revoluciju. Tako da smo odlučili da budemo na terenu i vidimo stvarna dešavanja. I promijenimo tok stvari i učinimo da režim padne.

Od trenutka kada sam stigao provedene su veoma dobre operacije. Pojedini ljudi, čak i Sirijci, pokušali su postaviti prepreke pred FSA. Borci su toga svjesni. I to je ono što sam morao promijeniti. Mislimo da je sada revolucija na pravom putu.

O podjelama unutar FSA

AM:Znam da se puno poduzimalo na pokušaju ujedinjenja komande? Kako napredujete na tom planu?

RA: Od kako je formirana Slobodna sirijska vojska naš cilj je bio ujedinjenje boraca. To je veliko ime i radimo na tome, uradili smo zaista dobar posao. Do posljednjih nekoliko mjeseci kada su se pojavili pojedini ljudi i pokušali oteti revoluciju ili iskoristiti je.. Stvarno ne znamo koji je njihov cilj.

Tako da su nas optuživali i pokušali su da nas liše vanjske podrške, ali hvala Allahu nisu uspijeli. .. Mi pozivamo na ujedinjenje. Mi smo oni koji žele jedinstvo. Ako bilo ko želi jedinstvo onda je to Slobodna sirijska vojska.

Svima drugima želimo najbolje. A sirijski narod je svjestan šta se dešava. Oni znaju ko je najpošteniji i ko pokušava da stvari okrene u svoju korist.

AM: Ovih dana u kakvim ste odnosima sa Mustafom el Šejhom (prebjeglim sirijskim generalom) ? Jeste li udruženi ili odvojeni?

RA: Nemamo nesuglasica samo razlika u mišljenju. Uvijek smo nastojali da se svi ujedinimo. Sa svima smo u dobrim odnosima. Radimo, sarađujemo sa svima bez obzira o kome se radi.

AM: Da li je to brak ili razvod? Ženite li se ili se razvodite?

RA: Ne, ne, ne. Mi smo zajedno. Poznata vam je situacija na terenu. Radimo zajedno jedni sa drugima, postoji potpuna međusobna saradnja.

AM: Ko ima više podrške? Mustafa el Šejh ili vi, među borcima i osobama koje obezbjeđuju novac i oružje?

RA: Ne znam. Što se tiče naše strane nismo imali dovoljno snadbjevanja oružjem već četiri mjeseca. Četiri mjeseca? To ne možete čak nazvati ni podrškom!

AM: Šta je s ulaskom, selefijskog imama, šejh Adnana el Arura u Siriju iz Saudijske Arabije? Šta mislite o ovom vjerskom vođi koji je odigrao značajnu ulogu u zastrašivanju Alevija i sijanju straha i sektaških tenzija?

RA: Ja ne mogu odgovoriti na ovo pitanja. El Arur treba na to odgovoriti.

AM: Čini mi se da je jedan od ciljeva Slobodne sirijske vojske revolucija za sve Sirijce i vi imate borce kršćane, druze,.. Zanima me da li smatrate pojavljivanje el Arura u ovom momentu korisnim ili nekorisnim?

RA: Ne možemo odgovoriti na ovo pitanje, jednostavno ne možemo.

AM: Šta vi mislite?

RA: Mislim da je sirijski narod kao što je bio 1950-tih i ’60. godina. Zajednica koja poštuje svakoga. Svi smo jedno. Ne pravimo razlike na osnovu vjere. Nije važno da li ste kršćanin, muslimani ili alevija. Moramo izgraditi državu na ovim principima.

Ne želimo da iko trpi nepravdu. Želimo demokratsku državu sa vođom kojeg su izabrali svi ljudi, koji je sposoban za vođstvo, ko god to bio.

O Aleppu

AM: Hajmo malo pričati o borbama u Aleppu jer sam bila u Aleppu nekoliko puta u avgustu. Bila sam u predgrađu Halep i Halep Medina. Borbe su užasne, grad je uništen. Između opozicionih boraca i sirijske vojske, grad je onaj koji gubi. Koliko dugo ovo može potrajati? Na kraju ukoliko borbe potraju neće biti Aleppa.

RA: Od početka nismo bili zadovoljni uključivanjem Aleppa u borbu. Nažalost.. postoje stvari o kojima sada ne možemo pričati, nije vrijeme da se otkriju. Bitka za Aleppo nas je puno koštala, bila je to pogrešna odluka ljudi odgovornih za njega. Pokušali smo da promijenimo vojnu operaciju u Aleppu, i pokušavamo da završimo što je prije moguće, kako bismo zaustavili proljevanje krvi i razaranje… Voljeli bi da se Aleppo nije uključio u ovu borbu. I pokušat ću sa brigadama koje predvodim da brzo okončam borbu u Aleppu.

O vođstvu FSA

AM: To naglašava dublji problem, zar ne? Situacija u Aleppu pokazuje da ne postoji samo jedno vođstvo unutar Slobodne vojske. Učinili su vas vrhovnim zapovjednikom, ali šta zapravo možete učiniti na terenu?

RA: Na početku sam rukovodio svime. Zvala se Slobodna sirijska vojska i ja sam bio vođa FSA. Sve je bilo jasno. Onda su se pojavila ova nova vijeća i to je učinilo da se raspadamo. To je izazvalo nered u vojnim operacijama. Bilo je bolje prije četiri mjeseca.

Izuzev posljednjih 15 dana. Sada revolucija ide na bolje, jer smo je vratili na pravi put. To je ispravno.

Zbog pojave novih vijeća stekao se utisak da nema vođe revolucije. Želimo da svi mi budemo ujedinjnei, svi mi, pod bilo kojim imenom. Oni koji su ubijeni, oni su naša braća i sestre.

AM: U Apajdin kampu niko nije mogao doći do vas. Vojnici nisu mogli doći do vas, mediji poput mene nisu mogli doći do vas. Bili ste udaljeni, daleko… Kada sam pričala sa borcima unutar Sirije oni su rekli-on nam ništa ne znači. Vaša izolacija strašno vam je naštetila kao vođi.

RA: Siguran sam da svi borci to nisu rekli. Rekao sam vam na početku da sam imao trajne kontakte sa njima. Brigade su dolazile i viđale me. Ali u posljednje vrijeme-da. Ljudima je zabranjeno da me posjećuju.

Postojala je svakodnevna komunikacija preko Skype, mobilnih telefona. Ali nova vijeća koja su se pojavila… Lojalnost se promijenila zbog snadbjevanja oružjem. Ne komuniciramo sa osobama koje su odane drugim vijećima. Postoji nedostatak snadbjevanja oružjem. Tako ukoliko ga nemamo onda nemamo im ništa ni ponuditi. Tako da s njima ne komuniciramo jer im ne možemo ponuditi podršku.

O stranim borcima

AM: Dijelite li istu zabrinutost kao i Evropa i Amerika- da ukoliko oružje uđe u Siriju postoji opasnost da će pasti u ruke ekstremista i da će onda završiti bilo gdje ugrožavajući buduću sigurnosti regiona?

RA: Naravno… Razgovarali smo o tome od početka. Pričao sam sa Amerikom, Evropom i medijima da trebaju podržati vođstvo FSA.. Ukoliko nema podrške FSA koja organizuje borbe u Siriji pojavit će se nove grupe i doći će do podijela, i onda mi nećemo biti u stanju kontrolisati ono što se dešava na terenu… I to je ono gdje smo sada. To je ono što se dešava. Pojavile su se nove grupe. Mnoge zemlje se plaše ovih grupa, a i mi također.

AM: I šta sad trebaju uraditi Evropa i Amerika? Recite mi jer će im to reći šta da rade- Da li trebaju djelovati ili da se drže po strani? Šta je potrebno da se uradi za Siriju?

RA: Voz još uvijek nije otišao. Ukoliko je podrška pravilno usmjerena ka FSA mi možemo kontrolisati situaciju i organizovati brzo djelovanje. Mi to možemo.

O budućnosti

AM: Vodite li direktne razgovore sa Katarom, Saudijskom Arabijom, Evropom? Da li oni imaju sa vama direktnu komunikaciju? Da li vas slušaju? Pitaju li za vaše savjete?

RA: Ne, nema direktnih kontakata sa njima. Niko nam se ne obraća, nažalost. Upozoravali smo ih puno puta, puno smo im govorili. Odgovornost za razaranje i ubijanje sirijskog naroda leži na međunarodnoj zajednici, naročito na onima koji tvrde da pomažu sirijskom narodu, koji kažu da su ponudili pomoć a nisu. Oni su odgovorni također za ono što će se dogoditi u budućnosti. Haos je jer oni se nisu ujedinili da nam pomognu. Ne možemo pričati o tome, to nas boli.

AM: Kako vidite razvoj događaja u narednih nekoliko sedmica i mjeseci? Imate li sliku o tome šta će se sada dešavati? Imate li sliku o tome kako se stvari odvijaju?

RA: Odlućili smo da vodimo borbu za oslobođenje. Sljedećih nekoliko dana vidjet ćete operacije koje će zadovoljiti sirijski narod i zapanjiti svijet koji je protiv nas.

O Bešar el Assadu

AM: Ima osoba koje kažu da Bešar može opstati, koji kažu da je moguće da u nekom obliku nastavi dalje. Možda ne potpuno da bude na vlasti već samo djelimično. Da li je to moguće?

RA: Bešar je gotov. Naglašavamo to. Samo je pitanje vremena.

Čak i njegove snage su u zaista očajnoj situaciji. Najveći dokaz je broj pobjeglih vojnika i oficira u posljednjih nekoliko dana. Režim se ruši, samo je pitanje vremena.

487489_306804866094150_664945806_n

 

Leave a Reply

*

captcha *