23:55

Na kraju današnjeg dana Lokalni kordinacioni odbori su dokumentovali 230 ubijenih osoba uključujući 10 ženai 15-oro djece. Damask i njegova predgrađa 69 osoba, od kojih većina u maskrima u Hamuriji i Sakbi uz 9 osoba ubijenih po kratkom postupkuu Jarmuk palestinskom izbjegličkom kampu i 4 osobe ubijene po kratkom postupku u Kadam četvrti; Idlib 53 ubijene osobe,najveći broj u masakru u Ma’arat el Numanu;Aleppo 35 ubijenih osoba uključujući i 6 tijela pronađenih u el Zehri;Homs 24; Dera’a 18 uključujući 7 osoba ubijenih po kratkom postupkuu Ma’arabi i 4 i Inkelu; Deir ezZur 14; Hama 8; Kunaitra 6 i tri ubijene osobe u Rakki.

Prema izvještajima LCC režim je danas na 134 lokacije nasumično granatirao civile uključujući 22 lokacije koje su bombardovali ratni avioni. Režimske snage su također danas bacale eksplozivne burad bombe na 6 lokacija –Hamuriju, Sakbu, Šefuniju i Dumu u predgrađima Damaska; Ma’arat el Numan u Idlibu i zapadna predgrađa Aleppa.

FSA je izviejstila od 36 lokacija na kojima se sukobila sa režimskom vojskom i o izvršenju 13 operacija prilikom kojih su zarobili oružje, municiju i režimske vojnike.

Broj smrtnih slučajeva vjerovatno je da će porasti jer veliki dio tijela se još uvijek nalazi ispod ruševina. Iako

Opozicioni borci su danas izvijestili da su pokrenuli ‘konačni napad’ na Vadi Dejf vojnu bazu na sjeverozapadu Sirije koja je za ovo područje ključno skladište tenkova i zaliha goriva.

„Danas smo pokrenuli konačni napad i zauzet ćemo bazu”,izjavio je Raid Mandil, jedan od dvojice opozicionih zapovjednika u području za AFP i to na 500 metara od baze.

Opozicioni borci su pucali bazu cijelo jutro prije nego što su pokrenuli napad sa stotinama boraca naoružanih lahkim i teškim naoružajem. Tri tenka su uništena a najmanje šest vojnika se predalo, naveo je ovaj zapovjednik.

Prema opozicionim borcima gotovo 250 boraca i veliki broj tenkova, municije i zaliha goriva se nalazi unutar baze koja kontroliše naftovod prema sjevernom gradu Aleppu.

Baza je situirana na dva kilometra od autoceste Damask-Aleppo koju u raspronu od nekoliko kilometara kontrolišu opozicione snage.

22:42

Libanonski internet portal vijesti ‘Libanon sada’ prenosi da je od svojih dobro informisanih izvora saznao da je libanonski Crveni križ u četvrtak prebacio dva tijela u Libanon. Njihov izvor je međutim odbio da potvrdi da su ubijeni povezani sa libanonskom šiitskom grupom Hizbullah. ‘Libanon sada’ navodi da je njihov izvor iz pograničnog grada el Kaa. Ranije danas sirijski opozicionari su tvrdili da su ubili dvojicu pripadnika Hizbullaha tokom borbi u Džusijehu a da su kasnije prebačeni u El Batul bolnicu u Hermelu, Libanon, navodi ovaj portal.(IB)

22:30

Zajednička komanda opozicionara spremna za uvjetno primirje

IslamBosna.ba-Zajednička komanda vojnih i revolucionarnih vijeća u Siriji najavila je spremnost za uvjetno primirje u nasiljem zahvaćenoj Siriji nakon što je međunarodni mirovni izaslanik Lakhdar Brahimi pozvao na obustavu neprijateljstava tokom Kurban bajrama.

Na video snimku Zajednička komanda vojnih i revolucionarnih vijeća u Siriji kaže da je spremna da prihvati predloženo primirje pod uvjetom da sirijski režim oslobodi sve zatvorenike naročito žene i podigne nametnutu blokadu grada Homsa. Zajednička komanda je također pozvala režim da omogući pristup humanitarnoj pomoći Homsu pod međunarodnim nadzorom.

Zajednička komanda dodaje da će se primirije prihvatiti pod uvjetom da sirijski režim ne iskoristi prednost obustave neprijateljstava kako bi poslao pojačanje na svoje položaje, pozivajući također Baath režim da obustavi sve zračne operacije tokom primirja.

Jedan od preduvjeta bilo kakvog mogućeg primirja jeste da režim dozvoli rodbini da posjeti zatvorenike koji su zatvoreni pod nepravednim optužbama.

21:57

Vijesti iz Sirije često su zastrašujuće,uznemirujuće, razočaravajuće,nezaboravne, nekad pružaju nadu, a nekad su depresivne,….,a nekad djeluju neobične. Jedna od današnjih je upravo takva da se može može svrstati (nadamo se)u kategoriju neobičnih.

Čudna bijela tvar, gotovo da po strukturi posjeća na ‘šećernu vatu’, pronađena je u velikom broju područja u Siriji.

Iz Lokalnog koordinacionog odbora u Tal Rifatu objavili su fotografiju na kojoj se vidi ova tvar a oni navode da je bačena iz Assadovih aviona.

A5fn7jwCEAAxoij

Idlib:

{youtube} uMObQlTgWMI{/youtube}

Iako postoje razna nagađanja o čemu se zapravo radi svi su sigurni u samo dvije stvari* da je to režimska taktika zastrašivanja stanovnika i da je ne treba jesti

20:52

Već nekoliko dana pratimo borbe u pokrajini Idlib, naročito one u blizini Ma’arat el Numana. Kao što je ranije već nekoliko puta istaknuto ovo područje je od izuzetne strateške važnosti sirijskom režimu zbog povezivanja Aleppa i Damaska i da uprkos tome što režim napada opozicione borce sa kopna i zraka najtežim oružjem režim gubi teritoriju.

Krajem jučerašnjeg dana u ovom području oboren je helikopter, dok je u Aleppu oboren borbeni avion režimskih snaga.

Jutros su se pojavili izvještaji da je preuzet vojni punkt u Sejhanu ili Zejnu, u blizini Kan Šejhuna. Kao što se vidi na mapi Kan Šejhun se nalazi južno od Ma’arat el Numana i vrlo je moguće da je sada FSA zatvorila potpuno cestu između ova dva grada.

mapa

Video koji prikazuje napad na Sejhan bazu gdje se jasno vidi veliki broj oklopnih vozila koje je preuzela FSA

{youtube}sZxAP_UHURQ{/youtube}

{youtube} XWD0b9OYdCQ{/youtube}

20:29

Najmanje 60 osoba je ubijeno u zračnim udarima sirijske avijacije na Idlib i Aleppo, poslije kojih su desetine zgrada sravnjene sa zemljom. Lokalni izvori navode da je veliki broj osoba oš uvijek zatrpan pod ruševinama.

20:19

Danas su aktivisti su postavili nekoliko video snimaka koji prikazuju kako padaju bombe uslijed zračnih napada u Zablatani,u blizini Sakbe, predgrađe Damaska

{youtube}QpMcIczgHVs{/youtube}

{youtube}EdvpQunA3QE{/youtube}

Međutim večeras LCC postavio je video snimak koji prikazuje kako lokalno stanovništvo pokušava izvući stanovnike koji se nalaze ispod ruševina.

{youtube}THEumEdD6lk{/youtube}

19:40

Ovaj video snimak može značiti glavni preokret u ratovanju u Siriji. Na video snimku, navodno snimljenom u Idlibu, čini se da avion na snimku ispaljuje signalne rakete vjerojatno kao nekakva zaštita protiv raketa zemlja-zrak

{youtube}HcfFBFh3hM8{/youtube}

19:08

Pillay: Zar  je potrebna druga Srebenica da reagujete?!

IslamBosna.ba-Vijeće sigurnosti UN bi trebalo biti jednoglasno kada je riječ o Siriji, izjavila je visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak, ističući da situacija ne trebala postati ‘Srebrenica’ prije nego što se poduzmu mjere.

“Situacija u Siriji je najjednostavnije rečeno strašna,”rekla je novinarima bivša južnoafrička sutkinja u Ženevi.

“Ja pozivam Vijeće sigurnosti da govori jednim glasom. Ovo je neophodno kako bi se poslala snažna poruka”, rekala je Pillay, koja je počela drugi mandat prošlog mjeseca.

Moskva i Peking, kao dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, do sada su blokirali tri nacrta rezolucije o Siriji koje su podržavale zapadne i arapske zemlje, optužujući ih da se upliću unutrašnje poslove Sirije.

Ona je također ponovila da kršenja koje su počinile obje strane u ratom razorenoj Siriji mogu se smatrati ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti.

„Nasumična upotreba teškog oružja od strane vladinih snaga u uništavanju velikih površina gradova poput Homsa i Aleppa je neoprostiva,kao i upotreba velikih bombi od ekstemističkih opozicionih grupa koja ubijaju i sakate civile, kao i pripadnike vojske”, kazala je ona.

Ona je naglasila da sjećanja na ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini bi trebala biti dovoljno „upozorenje svima nama na opasnost dopuštanja Siriji da zapada sve dublje u sektaški sukob”.

„Ne bi trebalo da se dogodi nešto drastično kao Srebrenica što bi natjeralo svijet da pokrene ozbiljnu akciju za ovakvu vrste sukoba”, rekla je ona.

18:23

Pokrajina Idlib: Opozicioni borci pokrenuli su napad na Vadi el Dejf vojnu bazu koja je opkoljena već danima,jaka pucnjava čuje se u okolnim selima i u selu Besida. Opozicioni borci su tokom jutrošnjih borbi preuzeli jedan vojni tenk na periferiji sela M’arhatat i Besida, javlja Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

17:15

U zračnom napadu na Ma’arat el Numan ubijena 41 osoba

IslamBosna.ba-U zračnom napadu na Ma’arat el Numan ubijena je 41 osoba među kojima je i veliki broj djece, objavili su iz Lokalnih koordinacionih odbora u Siriji , 

Uništene su četiri kuće kao i dio džamije u kojoj se smjestio veliki broj raseljenih osoba.

Video snimak prikazuje posljedice granatiranja (Upozorenje na uznemirujući sadržaj)

{youtube}PvMnEET90wE{/youtube}

17:11

Velika eskplozija pogodila je vladinu zgradu u Damasku. Veliki broj izvora navodi da je čuo eksploziju ili znaju nekoga ko je čuo eksploziju.

Velika eksplozija dogodila se u blizini zgrade sirijske obavještajne službe od ključne važnosti u Kafar Susu, predgrađu Damaska, navela je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Ne postoje dalje informacije o povrijeđenim ili ubijenim u eksploziji u blizini zgrade koju koristi palestinski ogranak kao dio sirijske vojne obavještajne službe.

15:28

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvještavaju da su danas ubijene 124 osobe uključujućii 8-oro djece i 4 žene, Aleppo 37; Damask i njegova predgrađa 29; Idlib 21; Homs 12; Dera’a 8; Kuneitra 6; Deir ezZur 5; Hama 5 i jedna osoba u Rakki

14:40

Opozicioni borci digli u vazduh gasovod i naftovod nedaleko od sirijsko-iračke granice, prenosi AP izvještaj vladine novinske agencije.

Sana kaže da su u napadu opozicionih snaga dignuti u vazduh jedan gasovod i naftovod u blizini grada Deir ezZura. Cjevovod vodi između Deir ezZura i grad Palmire u središnjoj Siriji.

14:25

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad pozvao je na prekid vatre u Siriji i unutrašnji dijalog kako bi se razriješila kriza.

Ahmadinežad se, međutim, usprotivio prijedlogu koji je početkom mjeseca iznijela Turska da sirijski potpredsjednik Faruk el Šara zamijeni predsjednika Bešara el Assada tokom perioda tranzicije u Siriji.

“Nastavak sukoba i ubistva nevinih i nenaoružanih sirijskih građana je neprihvatljivo. Mora se doći do prekida vatre, a zatim pokrenuti dijalog”, rekao je Ahmadinežad, a prenio kuvajtski list Anba.

Protiveći se prijedlogu Turske, Ahmadinežad je istakao da bi to značilo da se Sirijcima nameće riješenje sa strane.

“Riješenje mora da bude sirijsko, a ne nametnuto s vani i sirijski narod mora da odluči na izborima”, istakao je Ahmadinežad.

Iranski predsjednik je dodao da je o krizi u Siriji razgovarao u utorak sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama regionalnog sastanka u Azerbejdžanu, prenijela je agencija AFP 

“Naš glavni cilj je da se postigne stabilnost i sigurnost u Siriji. Ali, razlika je u sredstvima postizanja tog cilja”, rekao je Ahmadinežad.

“Neki misle da se napredak može postići ratovanjem, ali mi smatramo da se to može postići putem nacionalnog dijaloga”, kazao je Ahmadinežad.

Turska i Iran imaju potpuno suprotne stavove o sukobima u Siriji.

Dok Ankara ima oštar stav prema sirijskim vlastima, Iran, najbližeg regionalnog saveznika te zemlje, neke zapadne zemlje i sunitske arapske nacije optužuju da snabdjeva vojnom opremom režim sirijskog predsjednika Bešara el Assada. Turska podržava sirijske opozicionare i u njoj se trenutno nalazi najmanje 100.000 izbjeglica iz te zemlje.


18.oktobar

————————————————————————

23:40

Srijeda u Siriji se završila sa 155 dokumentovanih ubistava uključujući 13-oro djece i 8 žena. Damask i njegova predgrađa 48, uključujući i 10 osoba ubijenih po kratkom postupku u Istočnoj Guti; Aleppo 46, uključujući i osobe iz masakra u Šaaru; Idlib 27, uključujući osobe iz masakra u Kafranabelu;Homs 12;Rakka 7; Deir ezZur 6; Hama 4;Dera’a 3 i dvije osobe u Lattakiji

LCC navodi 65 mjesta odakle je režimska vojska bombardovala nasumično civile. Režimske snage su također bacale eksplozivnu burad na 5 lokacija-Homs, el Kusejr, Aleppo- Tadef, el Bab, Lattakija – Džebel el Akrad, predgrađe Damaska Bejt Sahem.

FSA je izvijestila o 24 lokacije sukoba sa režimskom vojskom i o izvođenju 7 operacija na kojima je režimska vojska imala veliki broj gubitaka

Veliki broj osoba ubijen je u zračnom napadu u Kafranbelu dok su režimske snage bombardovale džamiju Nur el Šehada u Aleppu tokom namaskog vremena. U slučaju da se pitate kako sirijski piloti već mjesecima mogu bacati bombe na vlastitu zemlju i narod –zarobljeni pilot u blizini el Baba jednostavno kaže ‘slijedio sam naređenja’ dodajući da je bombardovao ‘naoružane terorističke grupe’.

Bugarska vlada objavila je u srijedu da planria izgraditi privremeno sklonište za sirijske izbjeglice na granici s Turskom.

Sklonište u jugoistočnom gradu Harmanli bit će u mogućnosti da primi 1000 osoba, naveo je vladin ured za medije.

22:27

Hizbullah i opozicionari se bore u Siriji, kažu stanovnici

IslamBosna.ba-Svakodnevno se u Siriji u blizini granice sa Libanonom odvijaju sukobi između opozicionih boraca i libanonskog šiitskog pokreta Hizbullah, izvještava lokalno stanovništvo.

Aktivisti već dugo vremena optužuju Hizbullah da je ušao u borbe kako bi slomio sada već 19-to mjesečni ustanak protiv režima predsjednika Bešara el Assada.

Borbe se odvijaju u sirijskim selima večinom nasljenim Libanoncima, području gdje zajednička granica nije dobro definisana i gdje  veliki broj sela zapravo predstavlja granicu.

„Naša sela napadu opozicioni borci koji žele da uđu a mi se branimo”, izjavio je stanovnik Zeite, čije selo je često poprište sukoba.

Sukobi se odvijaju u nekih 20 šiitskih sela u centralnoj pokrajini Homs sa oko 30.000 stanovnika, kazao je on.

„Više od 5.000 naoružanih muškaraca brani naša sela a većina od njih su bliski Hizbullahu”, kazao je ovaj stanovnik. „Oko 16 boraca je ubijeno od kako je počeo sukob”.

Opozicioni borci također izvještavaju o čestim sukobima.

„Hizbullah prebacuje oružje i municiju preko granice u kolima hitne pomoći, i danju i noću”, kazao je Fehd el Masri, glasnogovornik zajedničke komande FSA.

„Kreću se međunarodnom cestom bez zaustavljanja na graničnom prelazu”.

Na upit novinara o Hizbullahu tokom današnje posjete Bejrutu međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi je rekao: „Niko sa mnom o tome nije razgovarao, niti danas niti ranije”.

Prošlog četvrtka vođa Hizbullaha Hassan Nasrallah izjavio je da je pokret odlučio da ne ulazi u borbe u Siriji ali da pojedini Libanonci koji žive u Siriji su stali u odbranu režima ‘kako bi se branili”.

„Pokret nema ništa sa njihovom odlukom ali ja im ne mogu reći da se ne bore”, kaže Nasrallah.

22:00

Lokalni koordinacioni odbori su do sada uspijeli dokumentovati 142 ubijene osobe uključujući 8 žena i 7-oro djece. Damask i njegova predgrađa 48 ubijenih uključujući i 10 osoba ubijenih po kratkom postupku u Istočnoj Guti; Aleppo 33 uključujući i 10 osoba ubijenih u četvrti Šaar; Idlib 27 osoba od čega najviše u masakru u Kafranbelu; Homs 12; Rakka 7; Deir ezZur 6; Hama 4; Dera’a 3 i dvije osobe u Lattakiji

21:55

Rijad odobrio Sirijcima vize za hadž

IslamBosna.ba-Saudijska Arabija odobrit će vize Sirijcima koji žele ove godine obaviti hadž, izjavio je danas saudijski ambasador u Libanonu.

„Upute kralja Abdullaha su usmjerene na olakšavanje procedure za dobijanje viza sirijskim građanima koji žele obaviti hadž u one su priopćene konzulatima i ambasadama u Libanonu, Turskoj i Jordanu”, izjavio je Ali Avad Aassiri za libanonsku nacionalnu novinsku agenciju.

“Otvorene je poseban odjel u ambasadri u Bejrutu koji će ponuditi sve potrebne usluge za izdavanje viza”, kazao je on.

Aassiri je dodao da saudijski kralj posebnu pažnju usmjerava na dobrobit sirijskih građana.

20:00

Assadovi problemi sa helikopterima

IslamBosna.ba-Novinar New York Times-a C.J.Chivers, bivši marinac, prokomentarisao je današanje obaranje helikoptera na sljedeći način:

„Sirijske zračne snage postaju sve slabije zbog svih smrti koje su izazvale kao i zbog straha i bijesa koje su posijali na opozicionim teritorijama.Djelimično ovo je zbog novog tempa operacija kao zbog toga što opozicioni borci postaju sve jači”.

Prošlog avgusta Chivers je pisao da sirijska flota Mi-25 Hind borbenih helikoptera,koja je na početku sukoba brojala 36 helikoptera, je nedovoljna za borbu sa opozicionim snagama.

On je također procijenio da samo polovina režimske flote helikoptera može biti operativna u bilo koje vrijeme jer su ratni uvjeti gdje tehničari nastoje održati veći dio helikoptera u zraku koristeći druge za rezervne dijelove.

A budući da svakodnevno jedan do dva helikoptera/aviona budu oborena režim će uskoro, ako Bog da, ostati i bez zračne podrške. Ranije danas ministar vanjskih poslova Francuske je izjavio da su opozicionari nedavno došli u posjed protuzrakoplovnih projektila tako da primoravaju režimske zračne snage da lete visočije mada iskreno, za takve tvrdnje još uvijek nema puno adekvatnih dokaza.Ali na osnovu do sada objavljenih video snimaka može se zaključiti da opozicione snage su preuzimanjem režimskih baza došle u posjed ovakvih projektila tako da je samo pitanje vremena kad će ih početi koristiti. Ako je stopa obaranja režimskih zračnih snaga sad već toliko visoka šta će se onda desiti kad počnu upotrebljavati prave protuzrakoplovne projektile?!

19:40

Turske oružane snage uzvratile su paljbu na sirijsku stranu nakon što je minobacačka granata danas pala na tursku teritoriju na područje pokrajine Hataj, prenose turski mediji.

19:07

Aktivisti navode da je danas u Aleppu oboren još jedan borbeni avion režimskih snaga, očekujemo uskoro potpunije informacije

{youtube}e7CR49W6YHY{/youtube}

18:35

Aleppo: Nakon granatiranja Nur el Šuhada džamije u četvrti Šaar

{youtube}SPWU05naV3E{/youtube}

{youtube}pVKI-KISGnw{/youtube}

{youtube}zH-DF_lcoZo{/youtube}

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je u granatiranju četvrti Šaar ubijen jedan muškarac,jedno dijete, dvojica boraca FSA kao i da je preko 20 osoba ranjeno

18:22

Turski mediji i AFP prenose da je danas pala minobacačka granata sa sirijske strane na tursku teritoriju.

18:12

Žestoke borbe oko Ma’arat el Numana

IslamBosna.ba-Današnji izvještaji sa terena govore o jakim borbama između FSA brigada i sirijske vojske u Hišu i Besidi, dva mala grada na oko 10 km južno od Ma’arat el Numana koje su tokom protekle sedmice zauzele opozicione snage.

Ovo područje žestoko napadaju režimske snage zbog njegove strateške važnosti, ukoliko opozicione snage uspiju da se odupru napadima i zadrže teritorije blokirat će glavu rutu snadbjevanja režimskih snaga.

Zija Nadžim, opozicioni borac iz Miša’al Tamu brigade u Hišu kaže da vojni kovnoj koji je krenuo ka Ma’arat el Numanu je presretnut od strane FSA jer ne dozvoljavaju nijednom konvoju pojačanja da napreduje ka gradu.

„Sirijska vojska je pretrpjela teške gubitke vojske i opreme i nalazi se na mjestu odakle je podvrgnuta raketiranju boraca FSA.

Grad Hiš se nalazi pod jakim grantiranjem sirijske vojske i većina stanovnika je pobjegla u druga područja. Sela i gradovi koji se nalaze duž autoceste su pod napadima borbenih aviona.

Borci FSA su koriste Hiš kao bazu odakle napadaju konvoje zbog njegove stjenovite konfiguracije gdje se borci mogu sakriti od avionskog granatiranja.

Nekoliko vladinih kontrolnih punktova se nalazi na autocesti u blizini Ma’arat el Numana. Sirijska vojska pokušava na tim mjestima okupiti vojsku i pokrenuti napade na Ma’arat el Numan ali već sedmicu dana ne mogu doprijeti do ovih kontrolnih punktova.

Još uvijek ne znamo tačan broj boraca koji su ubijeni ili ranjeni jer borbe ne prestaju, a sedam osoba je ubijeno i 27 kuća je porušeno divljačkim granatiranjem”, kaže on.

Drugim riječima, slabo naoružana FSA zapravo napreduje ispred nosa Assadovih snaga i osvaja lagano teritoriju. Dok su se već danima zasjede dešavale u Hišu sada je FSA dovoljno jaka da zaustavi ili značajno uspori Assadove snage spriječavajući vojsku da čak priđe bliže uporištu opozicionih snaga.

Važno je istaći da Assad jednostavno nema snaga koje bi angažovao u ovoj borbi. Analitičari su već ranije isticali da režim  sad ima manje od 100.000 boraca a većina njih je već ograničena na baze u Aleppu, Damasku, Dera’i i Deir ezZuru, da ne govorimo o snagama koje su ranije raspoređene  širom zemlje.

Još 2011. Millitary Balance je procijenio da Assad raspolaže sa 220.000 vojnika. Ovaj broj ne samo da uključuje kuhare i službenike već i jedinice sad već nepouzdanih sunitskih redova. Pojedini procjenuju da režim zapravo koristi 30 odsto snaga što je vrlo moguće i da predstavlja stvarnost. Na samom početku sukoba oni su morali da okupljaju male jedinice pouzdanih snaga, odabrane pojedince iz većih jedinica.

Ma’arat el Numan

{youtube} lq2CR1bI5Js{/youtube}

Također sljedeći video snimak prikazuje borbeni avion kako ispušta bombu ali se ne čuje eksplozija. Pristalica opozicije ili…?

{youtube} VCZVUlM2v74{/youtube}

16:50

Karfanbel, simbol anti-Assadovog ustanka do sada je bio daleko od borbi, i postao je utočište velikom broju civila koji su pobjegli od oružanih sukoba i granatiranja, međutim danas je i ovaj grad ganatiran.

Aktivisti navode da je više od 20 osoba ubijeno a na desetine ranjeno kada su režimske snage bacile burad bombe na ovaj grad

{youtube} pEwR2RHxeBA{/youtube}

Aktivisti navode da se veliki broj osoba još uvijek nalazi ispod ruševina

{youtube} YymWwwA0kbA{/youtube}

16:20

Francuska:Opozicioni borci primoravju režimske avione da lete visočije

IslamBosna.ba-Sirijski opozicioni borci posjeduju teško naoružanje koje primorava vladine zračne snage da nasumično bombarduju sa velikih visina, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Reuters izvještava da je Fabius navedeno izjavio uoči konferencie iza zatvorenih vrata sa predstavnicima civilnih opozicionih vijeća sa  oslobođenih područja od vladine kontrole.

Ovoj konferenciji neće prisustvovati predstavnici iz Ma’arat el Numana, grada čije je oslobađanje prošle sedmice presjeklo autocestu od Damaska i Aleppa.

Reuters navodi da je Fabius rekao :

„U određenom broju ovih zona Bešar el Assad ih bombarduje sa MiG borbenim lovcima, a ono što je posebno strašno jeste bombardovanje sa TNT buradima. Ali u isto vrijeme sada postoji oružje koje prisiljava avione da lete izuzetno visoko te su napadi manje precizni”.

Njegovi komentari su uslijedili nakon što su aktivisti postavili video snimke sirijskog vojnog helikoptera kako spiralno pada prema tlu i eksplodira u plamenu.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je helikopter oboren u blizini Ma’arat el Numana. “Neki navode da opozicionari koriste koriste protuzrakoplovne rakete”, rekao je agenciji Reuters telefonom iz Velike Britanije direktor Opservatorije Rami AbdelRahman.

14:00

Idlib:Ma’arat el Numan: Video snimak koji jasno pokazuje helikopter sirijskih režimskih snaga kako pada i eksplodira na nebu iznad Deir el Garbi područja u Ma’arat el Numanu

{youtube} bTmRZn98XxI{/youtube}

12:07

Sirijski ratni avioni pokrenuli su novu seriju zračnih napada na područja koja okružuju gad Ma’arat el Numan. Ovo područje u posljednjih sedmicu dana svjedoči žestokim sukobima između opozicionih i režimskih snaga. Sukobi se odvijaju u selu Ma’ar Hatat gdje su opozicioni borci napali vojni konvoj od 6 tenkova koji su krenuli kao pojačanje Vadi el Dejf vojnoj bazi. Aktivisti javljaju da je oboren jedan režimski helikopter u ovom području međutim to je još uvijek neprovjeren izvještaj

11:15

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da je dan počeo sa 8 ubijenih osoba uključujući i dvije žene;

Specijalni mirovni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi sve više se približava Damasku na svojoj turneji po Bliskom Istoku. Kako El Džezira javlja Brahimi je upravo stigao u Libanon.

Ahmed Fevzi, glasnogovornik Brahimija izjavio je da nastoje zaustaviti krvoproliće u Siriji.

Brahimi je na svojoj turneji po Bliskom Istoku bio gotovo u svakoj zemlji:Sudijskoj Arabiji, Turskoj, Iranu, Iraku, Egiptu i sada u Libanonu osim u Siriji za koju je ‘zadužen’.

Brahimi će se u Bejrutu susreti sa predsjednikom Libanona ali upitno je da li će se sastati sa vođom Hizbullaha Hassanom Nasralahom.

A5WNiIQCEAAz5NO

Leave a Reply

*

captcha *