23:26

Još jedan nevjerovatan video snimak iz Sirije koji prikazuje kako Assadove zračne snage koriste potpuno neprimjereno oružje protiv sirijskog naroda. Naime na video snimku prikazan je MiG 23 kako baca termobaričnu bombu na Derju, zapadno od Damaska.

Na 00:26 sekundi na video snimku MiG baca bombu koja podsjeća na termobaričnu bombu ODAB-500,.

ODAB-500 je oružje od 500 kg razvijeno od strane Rusije za upotrebu protiv vojnika, lakih oklopnih vozila,… ODAB-500 uništava aerodrome, minska polja, a u zatvorenim prostorima efekt se još više povećava: zidovi, tlo i temelji zgrada raspadaju se na sitne dijelove. Zbog efekta koji je ova bačena bomba imala gotovo da nema sumnji da se radi o ODAB-500 bombi.

Efekt ovakvih bombi je dvanaest do šesnaest puta je veći pri udaru nego kod klasičnih bombi za gađanje ciljeva na zemlji. Uništenje nastupa kroz tri različita vala udara: prvi je sama eksplozija, slijedi rušenje zgrada i objekata u drugom valu, a treći val zbog djelovanja plinova ubija ljude ostavljajući ih bez kisika

Zastrašujući efekt bombe po prvi put je bio obznanjen nakon eksperimentalne upotrebe u ratu ruskih snaga protiv Čečena. Tada je od posljedica udara samo jedne bombe poginulo 370, a ranjeno preko 400 vojnika i civila.

21:10

Aktivisti su u toku dana postavili video snimak koji prikazuje sirijske opozicione borce u ispostavama u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku. Na snimku opozicioni borci tvrde da su opkolili aerodrom i da se nalazi na samo 100 m od njega.

Lokalni koordinacioni odbori su večeras izvijestili da borbe oko aerodroma još uvijek traju.

{youtube}7gQSgXToOL0{/youtube}

FSA je također danas objavila da je preuzela Akraba vojni aerodrom u pokrajini Damask dok su aktivisti javili da je FSA preuzela i zračnu odbrambenu bazu koja pripada 22. bataljonu u Istočnoj Guti.

21:05

Izraelski mediji javljaju da je danas na teritoriju okupirane Golanske visoravni pala još jedna zalutala minobacačka granata sa teritorije Sirije

21:02

Aktivisti tvrde da su zamjenik guvernera sjeverne sirijske pokrajine Rakke kao i nekoliko njegovih pomoćnika podnijeli ostavku u srijedu zbog miješanja snaga sigurnosti u njihov posao a također su osudlili spriječavanje dostavljanja osnovnih potrebština, uključujući brašno i gorivo, iz Rakke drugim pokrajinama.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava potvrdila je ove izvještaje, navodeći da je zamjenik guvernera Ali Haddad sa članovima svog izvršnog odbora podnio ostavku. Opservatorija je navela imena osam zvaničnika.

19:03

Sirijske opozicione snage dobile su veliki broj tradicionalnih borbi ali su također nastavili sa taktikama koje su koristili na početku sukoba-tradicionalno asimetrično ratovanje. Sljedeći video je navodno snimlje u Hišu, južno od Ma’arat el Numana, pokrajina Idlib, i navodno je snimljen danas. Borci Musab bin Umejr brigade su prikazani kako upotrebljavaju preuzetu municiju kako bi napravili improviziranu eksplozivnu napravu, napravu koja je kasnije upotrebljena u uništavanju tenka i kamioneta. Ova taktika je važna jednako kao i lokacija, jer se sa ovakvim napadima južno od fronta pomaže u zaistavljanju napredovanja Assadove vojske kao i da dalje ostane zatvorena ruta za snadbjevanje režimske vojske u Aleppu i Idlibu.

{youtube}7NoUN_zDxmg{/youtube}

05.decembar

——————————————————————————————————

20:03

AFP donosi izvještaj o novooformljenoj ‘policijskoj stanici’ u El Babu gdje stanovnici mogu uložiti pritužbe na opozicione borce a koje se odnose na bilo koje kršenje njihovih prava.

El Bab je u julu preuzela FSA.

Volonteri koji rade u policijskoj stanici nisu pripadnici FSA i nose maske, kamuflažne uniforme i Kalašnjikove.

Ebu Islam je šef unutrašnjih poslova unutar ove policijske stanice i on objašnjava da je u dogovoru sa svim brigadama oformljen Odbor za pomicanje morala i suzbijanje poroka koji se bavi čisto vojnim pitanjima.

Volonteri iz stanice rade u saradnji sa Šerijatskim sudom koji je oformljen nakon osvanjanja El Baba

{youtube} vXi1bU3ojP0{/youtube}

17:42

Dženan Mussa, novinarka arapske televizije El Aan iz Dubaia, trenutno se nalazi u Aleppu. Njen izvještaj iz ovog grada počinje na sljedeći način: „Bez obzira koliko god pokušavam neću uspijeti da prenesem kolika glad vlada u ovom gradu. Na desetine osoba danas mi je prišlo i molio za hljeb. Ispred pekare, žena je čekala 13 sati kako bi dobila hljeb za svoje dvoje djece. Sa suzama u očima mi je rekla ‘moje bebe zaspu gladne'”.

04. decembar

——————————————————————————————————

23:00

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju o još jednom masakru režimskih snaga ovaj put u Zijabiji, južno od Damaska. LCC navode da su ubijeni po kratkom postupku nakon što su uhapšeni na kontrolnom punktu u Mutamaratu.

{youtube} EPZbiDbt1mU{/youtube}

22:48

Cijeli dan se pojavljuju izvještaji o raketnom i artiljerijskom granatiranju Deir ezZura naročito Muhassana na jugu. Prema svim izvještajima granate i rakete dolaze sa aerodroma Deir ezZur, najveće Assadove baze na istoku.

Ipak Assad nije jedini koji lansira rakete. Ovaj naredni video snimak prikazuje nešto što podsjeća na Tip 63 raketni lanser smješten na kamionetu, koji uzvraća napade Deir ezZur zračnoj bazi..

{youtube}M5HSzGCk4D4{/youtube}

22:42

Pojavila su se dva ‘mala’ znaka nadolazećih događaja u Siriji. Kao prvo, glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney, je izjavio da SAD već kuje planove za nepredviđene situacije ukoliko Sirija počne koristiti hemijsko oružje. Još uvijek je nepoznatno o kakvim se planovima radi ali planovi za nepredvidive situacije obično podrazumjevaju od operacija specijalnih snaga ili ‘preventivne’ zračne napade do potpunih intervencija. Ovo možda izgleda kao mala izjava ali sa druge tačke gledišta može značiti da SAD priznaje mogućnost da je vojni plan na dnevnom redu.

Također UN je povukao svo osoblje koje nije neophodno iz Sirije

„Navodeći trenutnu sigurnosnu situaciju organizacija je također otkazala sve misije u Siriji iz inostranstva i suspenodvala sve aktivnosti unutar zemlje”.

Ovo obavještenje je dao podsekretar za sigurnost, Gregory Starr, u ponedjeljak. Oni također navode da će se pojedine UN-ove agencije također povući iz Aleppa.

Ovo predstavlja završni korak prije potpune evakuacije, korak koji do sada nije bio naređen ni u jednom trenutku tokom proteklih dvadeset mjeseci haosa u Siriji.

Osoblje UN-a nalazi se u blizini borbenih linija više od godinu dana pa šta je to sada tako značajno? Da li to znači da će doći do eskalacije napetosti između Turske i Sirije, ili ‘plan za nepredvidive situacije ‘ i ‘hemijsko oružje’ podstiču UN da poduzme neki bitniji korak?

Bez obzira na to, dvije nezapamćene najave poput ove dvije koje su se pojavile jedna za drugom u nekoliko sati razmaka svakako ne izgledaju kao slučajnost.

22:20

Reuters također prenosi vijest o prebjegu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova, Džihada Makdisija. Oni navode da je Makdisi ranije radio u sirijskoj ambasadi u Londonu da bi se prošle godine vratio u zemlju i počeo raditi kao glasnogovornik u navedenom ministarstvu braneći vladino slamanje ustanka protiv vladavine Bešara el Assada.

“On je prebjegao. Sve što mogu reći je da se nalazi izvan Sirije”, navodi Reuters diplomatski izvor koji nije želio biti imenovan.

Libanonska el Manar televizija je, navodeći vladine izvore, prenijela da je Makdisi otpušten zbog davanja izjava koje ne odražavaju vladin stav.

Nezavisni novinar Zaid Benjamin preko svojih izvora navodi da je Maksidi na putu za London i da se u naredna 24 časa očekuje njegova konferencija za štampu. Zaid također navodi da je Makdisi prebjegao prije dva dana kao i da će uskoro biti objavljena imena i devetorice drugih prebjeglih osoba iz ministarstva vanjskih poslova Sirije. (IB)

18:50

Sirijski borbeni avioni bombardovali su grad u blizini turske granice u ponedjeljak na što su uspaničeni civili bježali prema ogradi koja razdvaja dvije zemlje, izjavio je svjedok za CNN.

Napad je došao nakon što su NATO ministri razmatrali da li da pošalju projektile u Tursku koje bi trebale spriječiti da se sukob unutar Sirije prelije izvan njenih granica.

Bombardovanje Ras el Ajna je posljednji u seriji napada širom Sirije koje su pokrenule snage predsjednika Bešara el Assada kako bi spriječile napredovanje opozicionih boraca na većem broju lokacija, uključujući u I oko glavnog grada Damaska, prema opozicionim aktivistima.

Gusti crni dim uzdizao se iznad pograničnog grada Ras el Ajna,na koji su kako svjedoci navode ratni avioni bacili dvije bombe. Jedna je pala na trospratnu zgradu u kojoj su se nalazile opozicione snage, navodi major Mehmet Saitavdži iz Turske.

Lokalni koordinacioni odbori navode da je 105 osoba ubijeno u ponedjeljak, od čega 10 u Ras el Ajnu. U napadu na Ras el Ajn ranjeno je 20 osoba, naveli su također iz LCC-a.

Saitavdžui navodi da su ranjenici iz Ras el Ajna dopremljeni na granicu sa Turskom odakle su ih preuzela vozila hitne pomoći.

“Preuzeli smo ranjenike bez ruku i nogu”, naveo je on.

Prošle sedmice sirijska vojska opkolila je mali grad u pokrajini Dera, Tafas, i krenula sa granatiranjem. Konvoj od desetak, a moguće i više, tenkova ušao je u grad i više od sat vremena su sravnjivali sa zemljom ulice, radnje i veliki broj privatnih kuća. Kada je FSA uzvratila sa kontranapadom borbe su po stanovnicima postale žestoke. Po svjedočenjima režimske snage su se u petak povukle iz grada spalivši više od stotinu kuća pri povlačenju. Od tada režimske snage napadaju grad sa minobacačima, artiljerijom i tenkovskim granatama, prema aktivistima. Ukoliko režim ne može da zadrži grad onda će grad ‘platiti cijenu’.

Prema izvorima napadi na Tafas su nastavljeni i danas

{youtube} QxgSmhMx2ew{/youtube}

{youtube} X7QUR13bKPs{/youtube}

Naredni video snimak je vrijedan pažnje. Aktivisti su postavili video snimak na kojem su prikazane rakete, vjerovatno da se radi o Grad raketama koje ispaljuje režimska vojska sa Mezzeh vojnog aerodroma zapadno od Damaska. Jedan od aktivista navodi da se radi o Derji.

{youtube} pX2Ruppb7Mg{/youtube}

Zbog čega je ovo važno? Kao prvo Grad rakete su neprecizne i ne mogu se koristiti za ciljane napade ali će veliki broj civila snositi posljedice ovih raketnih napada. Ipak ovo također pokazuje da Assad sada koristi sve vrste oružja u svom arsenalu.

I na kraju današnja najvažnija vijest je da je Džihad el Makdisi, glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova,prebjegao i nalazi se na putu za London preko Bejruta. O ovom prebjegu očekujemo uskoro više podataka

17:52

Sirija je u ponedjeljak rekla da neće koristiti hemijsko oružje protiv svog naroda nakon što su Sjedinjene Države upozorile da će poduzeti akcije protiv svake takve eskalacije.

Sirija je izjavu dala dok mediji izvješćuju, pozivajući se na europske i američke dužnosnike, da su sirijska hemijska oružja premještena i moguće se pripremaju za uporabu kao odgovor na dramatična napredovanja pobunjenika koji se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada.

“Sirija je stalno naglašavala da protiv svog naroda neće koristiti tu vrstu oružja, kada bi bila na raspolaganju, ni pod kakvim okolnostima”, reklo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton ranije je upozorila da bi Washington poduzeo akcije ako bi Sirija upotrijebila ta oružja. “To je crvena crta za SAD”, kazala je ona pred novinarima. “Ponovno strogo upozoravamo Asadov režim, njegovo ponašanje je dostojno osude. Njegovo djelovanje spram vlastita naroda je tragično”.

“Neću sad ulaziti u detalje i govoriti o tome što namjeravamo učiniti u slučaju vjerodostojna dokaza da Asadov režim pribjegava kemijskom oružju protiv vlastita naroda”, izjavila je američka državna tajnica u ponedjeljak u Pragu. “Dovoljno je reći da smo, naravno, spremni poduzeti mjere u slučaju da se ta mogućnost ostvari”.

(Hina)

03.decembar

——————————————————————————————————

21:55

Damask-Tadamun-kamerom aktivista i izvan režimskih medijskih  laži i prevara

{youtube}9hHy3d6XkY4{/youtube}

21:50

Najmanje 132 osobe ubijene su danas širom Sirije a među njima i četvoro djece i pet žena navode Lokalni koordinacioni odbori.

Četvrti dan za redom vode se žestoke borbe opozicionara i vladinih snaga oko međunarodnog aerodroma u Damasku.

EgyptAir je objavio da će ponovo otvoriti letove ka aerodromima u Damasku i Aleppu u toku sutrašnjeg dana nakon što su ih suspendovali u petak. Direktor kompanije, Rušdi Zekerija kaže da je odluka donesena nakon koordinacije sa egipatskom ambasadom u Damasku kao i uredom EgyptAir-a u Siriji.

Najteži incident danas dogodio se u gradu Homsu gdje je najmanje 15 osoba poginulo, a 24 su ranjene u eksploziji automobila-bombe, prenose sirijski državni mediji.

Automobil je eksplodirao u blizini jedne džamije, a mnogo obližnjih zgrada je uništeno, prenosi SANA, podsjećajući da je Homs često bio poprište sukoba režimskih snaga i opozicionara od izbijanja nemira prije 20 mjeseci.

Opozicioni aktivisti navode da strahuju da bi broj žrtava mogao da bude i veći s obzirom na to da ima povrijeđenih koji se nalaze u kritičnom stanju..

Sirijska vojska je, istovremeno, nastavila vazdušne udare na sjeverni grad Aleppo, kao i na okolinu Damaska, s ciljem da očuva kontrolu nad prestonicom.

Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, sukobi u zemlji odnijeli su živote više od 41.000 ljudi, od njihovog izbijanja u martu prošle godine.

Homs danas

{youtube} QWb9BqNZs3U{/youtube}

02.decembar

—————————————————————————————————–

22:13

Ljekari su najavili otvaranje nove improvizirane bolnice u Aleppu, pojedini od njih su pokrili lice maskama zbog anonimnosti i sigurnosti svojih porodica.

Prethodnu improviziranu bolnicu u Aleppu tokom prošlom mjeseca su granatirale režimske snage

{youtube} 6MHn4kq3hMw{/youtube}

20:29

Turski novinar Mahir Zejnalov javlja da su tri sirijske granate pale na pogranična sela u turskoj pokrajini Hataj dok je jedna bomba pala u blizini kampa sirijskih prebjeglih vojnih oficira.

20:24

 Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu opisao je sirijski režim kao ‘naoružanu vojsku’ i prijetnju ‘blagostanju regije’. Govoreći na Samitu arapskih vođa u Istanbulu Davutoglu je rekao:

„Sirija se pretvorila u oružanu vojnu silu koja primjenjuje sve vrste brutalnih metoda samo da bi ostala na vlasti. Sirijski režim predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti sopstvenog naroda i zemlje a sa svakim danom povećava se prijetnja koju predstavlja blagostanju naše regije kroz akcije koje utiču na mir i sigurnost izvan njenih granica.”

Turska je nedavno zatražila od NATO-a da postavi Patriot projektile kako bi osigurala svoju granicu sa Siriju. Zvanično odobrenje od NATO-a se očekuje ove sedmice. Glasnogovornica NATO-a snaga Oana Lungescu izjavila je juće da ukoliko se donese odluka da će potrebno nekoliko sedmica implementaciju a ne mjeseci.

16:59

Aktivisti iz Derje, Damask, su uspijeli da postave nekoliko video snimaka, uprkos tome što su presječene sve veze Sirije sa vanjskim svijetom,na kojima su prikazani učinci  današnjeg režimskog granatiranja područja

14:24

Petak u Siriji obilježen je kako režimskim tako i opozicionim nastojanjima da dobiju prevlast u borbama što se čini da predstavlja kritičku tačku ovog dvadesetomjesečnog sirijskog sukoba.

Internet i mobilna telefonija su u prekidu već treći dan zaredom, a Assadove snage nastoje da odbiju opozicione napade na Damask dok opozicija napreduje širom Sirije.

I danas vijesti iz Sirije govore o žestokim borbama oko glavnog grada, uključujući i na cesti koja vodi ka aerodromu. Režimske snage granatiraju predgrađa Damaska; Dumu, Derju i Istočnu Gutu.

Global Post prenosi zanimljiv izvještaj sa terena u kojem navode riječi jednog dvadesetosmogodišnjeg Alevije iz Lattakije. On kaže da su sela koja je nedavno posjetio u okolini Lattakije bukvalno prazna, režimske snage su prisilno odvele muškarce između 18 i 50 godine i natjerale ih da se pridruže režimskoj vojsci u borbama.

„Svakodnevno od 50 do 60 tabuta se doveze u grad preko Bassel el Assad aerodroma. U većini sela svaki dan ima po nekoliko dženaza”, navodi on. „Režimski mediji su do nedavno obavještavali o vojničkim smrtima i dženazama ali u posljednjih nekoliko mjeseci prestali su emitovati vijesti o smrti vojnika”.

U međuvremenu aktivisti su izvijestili o dvije, još uvijek neprovjerene, vijesti da je oboren MiG u okolini Damaska kao i da su opozicionari preuzeli zgradu radio stanice u Deir ezZuru

1.decembar

——————————————————————————————————

21:31

Režim se povukao sa ključnih naftnih polja istočno od Mejadina, u blizini granice sa Irakom, prenijela je El Džezira.

„Sirijska vojska se povukla u četvrtak sa naftnog polja Umar, jednog od posljednjih režimskih položaja istočno od grada Deir ezZura u blizini iračke granice, prenijeli su iz Opservatorije, dodajući da opozicioni borci sada kontrolišu najveća naftna polja u zemlji.

Opozicioni borci preuzeli su kontrolu nad naftnim poljem po prvi put 4. novembra kada su preuzeli el Vard, najznačajnije u pokrajini, izjavili su iz Opservatorije.

Nakon gubitka kontrole nad el Džufra poljem u novembru sada vojska kontroliše ne više od pet polja koja se nalaze zapadno od grada Deir ezZur, dodaju iz Opservatorije”.

Ovo je značajno iz tri razloga, kao prvo režim je sada izgubio kontrolu nad većinom svojih naftnih polja kraće rečeno ništa od prekograničnog trgovanja sa naftom uprkos sankcijama. Finansijske posljedice su više nego očite ali kako sukob i dalje traje režimu je potrebna nafta za generatore, elektrane, tenkove kao i druga vozila.

Drugi razlog-opozicioni borci su već počeli prodavati naftu preko Iraka i, po nekim navodima, Turske. Priliv novca će pospješiti, svakako, revoluciju a također omogućiti i sredstva za kupovinu oružja.Kad je već riječ o oružju većina oružja na istoku dobavlja se preko Iraka pored oružja koje preuzmu od režimskih snaga. Da ne bi mislili da se novac koristi samo za kupovinu oružja opozicionarima kao i stanovništvu u oslobođenim područjima Sirije je potrebna hrana, lijekovi kao i druge potrepštine, da ne govorimo o gorivu za vlastite genereatore dok je zima sve bliže.

Posljednji razlog zbog čega je važno ovo preuzimanje je što dokazuje režimsku vojnu slabost na istoku zemlje. Naftna polja kao i aerodrom u Deir ezZuru su preostale ključne lokacije koje su ostale pod režimskom kontrolom u ovoj pokrajini te ako ih izgube to bi značilo da su taktički u ‘nemogućoj misiji’ da pobjede.

Ovo je također jedna od nekoliko lokacija južno od grada Deir ezZura koja je ostala pod režimskom kontrolom. Izgleda da je sljedeći korak opozicionih snaga prodor dalje prema sjeveru.

Kada Deir ezZur padne, što je neosporno, opozicionari će pod svojom kontrolom imati stotine, a možda i na hiljade, kvadratnih kilometara teritorije. Bez neke velike prijetnje sa istoka opozicionari će biti u stanju da premjeste svoje snage na druga područja. Najvjerovatnije, sudeći po frontu, njihova odrednica će biti ka sjeverozapadu, do ceste koja vodi kroz el Rakku do Aleppa. Ukoliko ova cesta padne pod kontrolu opozicionara onda će potpuno odsjeći Hasaku od ostatka Sirije i na taj način opozicionari će vrlo brzo preuzeti i to područje.

20:41

 Od marta 2011. godine kada su, uz ustanak protiv režima aktuelnog predsjednika Bashara al-Assada, diljem Sirije počele vojne intervencije sirijske vojske, iz grada Homsa raseljeno je više od 250 hiljada Sirijaca, izjavila je glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim nacijama (UNHCR) Melissa Fleming.

Fleming je održala konferenciju za novinare na kojoj je kazala da je, uslijed sirijske krize, iz grada Homsa do danas izbjeglo više od 250 hiljada ljudi i da oni zimu dočekuju u neuslovnim barakama, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ističući da je više od polovice zdravstvenih ustanova u potpunosti devastirano, Fleming je kazala da ni humanitarna pomoć u vidu odjeće, obuće, pokrivača i drugih potrepština nije dopremljena u razoreni Homs.

Podsjećajući na izbjegličku krizu u susjednim zemljama Sirije, Fleming je kazala da se prema zvaničnim podacima trenutno nalazi 137.000 sirijskih izbjeglica u Jordanu, 133.000 u Libanu, 123.000 u Turskoj, 60.000 u Iraku i 9.700 izbjeglica u afričkim zemljama, tako da ukupan broj Sirijaca koji su napustili zemlju iznosi blizu 465.000.

Sirijska kriza započela je u martu prošle godine narodnom pobunom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, čija porodica vlada ovom zemljom već 30 godina, a u vojnim operacijama sirijskih snaga sigurnosti život je izgubilo više od 40 hiljada osoba.

Anadolija

30. novembar

——————————————————————————————————

23:48

Lokalni koordinacioni odbori navode da je eksplozivno bure bomba bačeno na Zebdija/Ensari područje u Aleppu, ubivši najmanje 20 osoba a ranivši više od 80. Burad bombe pogađaju kuće tako da su najčešće žrtve upravo djeca i žene.

Sljedeci video prikazuje Ensari odmah nakon napada.

Drugi video snimak kojeg su postavili aktivisti prikazuje  “majku” izvucenu ispod rusevina (navodeci da su sva njena djeca ubijena u napadu) i koju odnose u vozilo hitne pomoci, iako je tesko utvrditi njeno stanje ili cak da li je ziva. Drugi video snimak prikazuje  spasenu djevojcicu. Druga djevojcica nije bila te srece i video snimak prikazuje  njeno mlitavo tijelo  izvuceno ispod rusevina njenog doma. 

22:30

Prema Lokalnim koordinacionim odborima u Siriji su danas ubijene 93 osobe, među njima 21 dijete

Aleppo 51 ubijena osoba, Damask i njegova predgrađa 15, Dera’a 8, Deir ezZur 6, Hama 4, Homs 3 i jedna osoba u Rakki

Sirijci pronalaze razne načine kako bi komunicirali sa vanjskim svijetom iako je internet ugašen. Pojedini imaju opremu koju su im proslijedile SAD i koja im omogućava pristup internetu bilo gdje da se nalaze. Pojedini se oslanjaju na nepouzdane internet veze sa mobilnih telefona, dok drugi koriste dial up internet. A jedan dio također koristi satelitsko povezivanje.

Twitter je večeras objavio da je uspostavio broj preko kojeg Sirijci mogu poslati poruke koje će biti ‘tvitovane’ dalje.

20:49

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je u Deir ezZuru FSA preuzela tri oklopna vozila i municiju nakon sukoba sa režimskom vojskom na aerodromu. Ukoliko opozicioni borci preuzmu aerodrom u Deir ezZuru režim će izgubiti značajnu bazu, možda najznačajniju u istočnoj Siriji. LCC je takođr postavio snimke štete nastale uslijed bombardovanja Muhassana koji se nalazi samo na oko 13 km od aerodroma u Deir ezZuru

{youtube} rUznTVgVbyk{/youtube}

 Međutim jedan od aktivista postavio je snimak koji kako on navodi prikazuje preuzetu opremu sa aerodroma u Deir ezZuru

{youtube}0oP3MKZoT8M{/youtube}

19:57

Na jugu zemlje već nekoliko dana traju borbe u Tafasu, teško je izvršiti neku procjenu ali očito je da se ovdje ne radi o borbama ‘napadni i bježi’ već FSA pokušava preuzeti grad od Assadovih snaga.

Sljedeći video snimak prikazuje opozicionare kako brane ulicu

{youtube} 3ViPyB8Ron4{/youtube}

A sljedeći video snimak prikazuje borce FSA kako ciljaju tenk T-72 sa RPG-om mada nije jasno da li su ga pogodili

{youtube} MtIIE-CJO-4{/youtube}

19:45

Veliki broj izvora izvještava o intezivnom bombardovanju podučja unutar i oko Damaska. Sljedeći video snimak je iz Kafer Suseha, samo nekoliko kilometara zapadno od centra Assadove moći.

{youtube} jLRrDEpCfts{/youtube}

19:21

Da li je aerodrom u Damasku zatvoren? Egipatska državna aviokompanija Egypt Air je prevezla putnike do Damaska te obustavila sve dalje usluge:

Izvori sa erodroma u Kairu navode da je let Egypt Air-a krenuo iz Kaira u 1:30 (11:30 GMT) i sletio po planu u Damask.

„Avion Egypt Air-a je sletio u Damask i putnici su sigurni ali pilotu je naloženo da se vrati u Kairo bez putnika ukoliko bude smatrao da situacija tamo nije dobra da ostane duže”, izjavio je zvaničnik sa aerodroma u Kairu.

Prema Flight Radar 24 na nebu iznad Sirije sada nema nijednog aviona:

nebo_iznad_Sirije

19:10

Prema LBCI News Ujedinjeni Arapski Emirati obustavili su letove ka Damasku do daljnjeg.

Da pojasnimo, iako može izgledati kao političko pitanje, ciljajući na političku borbu između zemalja Zaljeva i Sirije, ovo se čini malo drugačijim. Danas i tokom protekle večeri brojne su glasine da opozicionari napadju Assadove položaje u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku, stoga je ovo više pitanje sigurnosti nego politike.

Ukoliko druge zračne kompanije obustave linije to može signalizirati da sumnjaju da će aerodrom biti poprište vojnih borbi i u narednim danima.

Tokom dana pojavilo se još glasina o jakim borbama u Damasku. Uprkos sankcijama i nasilju Damask je postao poslovno čvorište zemlje naročito od kako je Aleppo izbačen, uslovno rečeno, iz poslovanja.

18:48

Prema aktivistima visoki zvaničnik Baath stranke na jugu zemlje ubijen je auto-bombom.

„Rano u četvrtak, opozicioni borci detonirali su auto-bombu u blizini kuće Husseina Rifaija u Dera’i, koja je ubila njega i njegova tri čuvara.

Državna sirijska agencija SANA izvijestila je o bombaškom napadu u Dera’i. Oni su naveli da je u bombaškom napadu bilo žrtava ali nisu naveli da se Rifai nalazi među ubijenim.

Kako nam je poznato do sada se nije desio nijedan sličan bombaški napad poput ovog u Dera’i. IIako vjerojatno nema područja u Siriji koji je duže uključen u ovaj sukob od Dera’e opozicionari tek počinju predstavljati izazov režimskoj vojsci u području. Ovo je možda tek nagovještaj budućih dešavanja u ovom južnom gradu.

18:20

Danas poslije podne u blizini aerodroma u Damasku napadnuta je kolona vozila s pripadnicima hrvatskog i austrijskog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda UNDOF na Golanskoj visoravni.

Tom prilikom ranjena su četiri pripadnika austrijskih Oružanih snaga (izvan životne opasnosti).

18:18

Sirija je prekinula internet veze širom zemlje, saopćile su u četvrtak dvije američke kompanije koje prate i nadgledaju korištenje interneta.

Sirijski opozicioni aktivisti potvrdili su satelitskim telefonom agenciji AP da je došlo do potpunog prekida internet veza u čitavoj zemlji, dok u prijestolnici Damasku bijesne intenzivne borbe.

Dvije kompanije sa sjedištem u SAD-u, Renesis i Akamai Technologies, koje prate internet veze u svijetu saopćile su takođe da su u Siriji prekinute sve veze te vrste

07:05

 Sirijska Opservatorija za ljudska prava jutros javlja da su opozicione snage tokom prethodne noći preuzele dvije vojne baze režimskih snaga.Obje baze koristile su sirijske režimske zračne snage. Jedna od njih je baza 608. brigade o kojoj smo protekle noći objavili vijest a druga je 666. brigada u Seida Zejneb, okolina Damaska

{youtube}RS_oMOd7__c{/youtube}

{youtube}2T31xpVFWIk{/youtube}

29. novembar

——————————————————————————————————

23:57

Opozicione snage zarobile brigadnog generala Mustafu Siphua, zapovjednika režimskih snaga na području Derje

{youtube}UqL-sfn7pMs{/youtube}

22:34

El Džezira prenosi na osnovu svojih izvora da ‘Deir ezZur gori’

{youtube} ZAgQs_96zCE{/youtube}

22:22

LCC izvještava o velikom broju današnjih žrtava, kako oni navode do momenta njihovog izvještavanja ubijeno je 157 osoba, od čega sedam žena i osmoro djece: Damask i njegova predgrađa 96, od čega 77 osoba je ubijeno u eksploziji u Džarmani, Aleppo 21, Dera’a 12, Idlib 10, Deir ezZur 7, Homs 6, Hama 3, Golan jedna osoba i jedna osoba u Svaidi

21:50

Ovaj put aktivisti javljaju o još jednom uspjehu opozicionih snaga , naime oni navode da je oslobođena vojna baza 608. brigade protuzračne odbrane u Assanu, zapadnom predgrađui grada Aleppa

{youtube} S3kog8iX6os{/youtube}

{youtube} 9RsKh41Zo30{/youtube}

{youtube} ozPujn5NwEY{/youtube}

{youtube} EpEYUfKwZdQ{/youtube}

21:39

Najkraće rečeno u potrazi smo za video snimcima nakon objave Lokalnih koordinacionih odbora sljedećeg sadržaja:

FSA je danas oborila 4 borbena aviona, dva u Aleppu i dva u Idlibu, kao i helikopter u predgrađima Damaska, također pilot iz oborenog aviona nalazi se na liječenju.

Pored snimka samo jednog oborenog aviona još uvijek nema ‘opipljivih’ dokaza o obaranju drugih aviona. Također u toku jučerašnjeg dana LCC je objavio daje jedan borbeni avion oboren u istočnom Damasku avijest je objavilo i nekoliko drugih arapskih medija uključujući i El Džeziru na arapskom jeziku, dodajući da su još dva helioptera oborena pored onog o čijem smo obaranju juče izvještavali.

Očigledno je da je broj oborenih režimskih aviona u porastu ali čini se da broj tvrdnji o obaranju je znatno veći od onih koji su dokumentiran.

Snimak uhvaćenog pilota režimskih snaga nakon obaranja aviona

{youtube} qZZfN0VbuCo{/youtube}

21:06

Sljedeći video je dokaz upotrebe projektla zemlja-zrak od strane sirijskih opozicionih snaga. Na snimku je prikazan kompletan SA-16 MANPAD sistem, što znači da se iz njega projektili mogu ispaljivati. Kao što je ranije prikazano na mnogim video snimcima opozicione snage su preuzele SA-16 sisteme iz raznih osvojenih obližnjih baza.

Na snimku opozicioni borac navodi da je koristio prikazani SA-16 u obaranju MiG-a i helikotera

{youtube}9MaWjdF8hNk{/youtube}

18:08

 U međuvremenu aktivisti su postavili još jedan video snimak na kojem se vidi padanje aviona ali ne i razlog njegovog pada. Na osnovu snimka izgleda da je avion u dijelovima i zapaljen tako da nema šanse da se radi o padu aviona uslijed kvara motora. Projektili su mogli prouzrokovati ovakvu vrstu oštećenja iako ovo nije jedina mogućnost. U svakom slučaju nije ni bitan uzrok, bitno je da je jedan manje

.{youtube}L50_KIAWgLM{/youtube}

17:57

Aktivisti izvještavaju da je danas oboren još jedan borbeni avion režimskih snaga zapadno od Daret Izzaha, pokrajina Aleppo. Juče je istočno od ovog grada FSA oborila helikopter režimskih snaga

Sljedeći video snimak navodno prikazuje olupine borbenog lovca MiG 23

{youtube}HMw0P4m6Dxo{/youtube}

17:52

Najmanje 34 osobe je ubijeno i nekoliko desetina povrijeđeno u dva bombaška napada i nekoliko drugih eksplozija na jugoistoku Damaska, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Bejrutu.

Mještani su naveli da su se napadi dogodili rano jutros u Džaramani, gdje žive i mnogi hrišćani.

Postoje i drugi izvještaji da je 40 osoba ubijeno u ovim eksplozijama. Jaramana News Network imenovala je 29 žrtava postavivši njihove fotografije

{youtube}dwX3ArZHXbY{/youtube}

Prema navodima Opservatorije za ljudska prava, koja prikuplja podatke iz civilnih, vojnih i bolničkih izvora, više od 40.000 ljudi je ubijeno za 20 mjeseci nasilja u Siriji.

Odbor Generalne skupštine UN za ljudska prava velikom većinom je usvojio kasno sinoć rezoluciju u kojoj se žestoko osuđuje veliko kršenje ljudskih prava i suštinskih sloboda sirijskih vlasti i traži da se odmah obustavi nasilje nad civilima.

17:22

Tone novca poslato avionima: Ruska pomoć Siriji ublažila posljedice sankcija

U istraživanju koje je sproveo časopis “ProPublica” navodi se da je “Rusija poslala tone banknota u Siriju”.

“ProPublica”, sa sjedištem u New Yorku, došla je do informacija o sigurnim podacima o letovima u kojima se navodi da je između 9. avgusta i 15. septembra sa Vnukovo aerodroma u Moskvi na Međunarodni aerodrom u Damasku u osam letova u Siriju preneseno ukupno 240 tona mjenica.

U vijesti se navodi da je zbog sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i Evropa uvele Siriji, ona u nemogućnosti da podigne svoj novac iz Austrijske banke, a ruska pomoć Siriji pomogla je da ublaži posljedice sankcija.

Sirijski i ruski zvaničnici nisu htjeli odgovoriti na pitanje o potvrdi tačnosti informacija o letovima, kao ni šta je prenošeno u avionima, ni o valuti mjenica ukoliko su prenošene.

U vijesti se takođe navodi da je banknote prenosio avion sirijskih vazdušnih snaga, koji je, umjesto da u Damask ide direktno preko Turske, skretao pažnju na sebe leteći preko Iraka, Irana i Azerbejdžana.

(AA)

10:26

Aktivisti izvještavaju o jakom granatiranju Homsa

{youtube}p7GriVqNYME{/youtube}

10:11

Dvije snažne eksplozije odjeknule su jutros u četvrti Sžaramana u južnom Damasku.Državni mediji i aktivisti prenose da je više od 20 osoba ubijeno u ovim eksplozijama

10:05

Iran mora preispitati svoju podršku sirijskom režimu ukoliko ne želi narušiti svoj ugled u arapskom svijetu, rekao je zamjenik šefa palestinskog pokreta Hamas u ponedjeljak.

“Pozicija Irana u arapskom svijetu, ona više nije dobra pozicija,” rekao je Mussa Abu Marzuk, čije političko sjedište je dugo vremena bilo u Damasku, na konferenciji za novinare u svome novom sjedištu u Kairu.

“On mora riješiti svoju poziciju kako ne bi izgubio javno mnijenje,” rekao je on.

Hamas je premjestio svoje sjedište iz Damaska u Katar i Egipat nakon razlaza sa sirijskim predsjednikom zbog brutalnog slamanja pobune u toj zemlji.

Kao rezultat toga, taj pokret više nije toliko blizak sa Teheranom kao nekada.

“Iran je tražio od Hamasa da usvoji bližu poziciju prema Siriji. Hamas je to odbio i to je narušilo naš odnos sa Iranom,” rekao je Abu Marzuk.

Lider Hamasa Halid Mashal je protekle sedmice potvrdio da je Iran “imao ulogu u naoružavanju” boraca tog pokreta u Gazi tokom osmodnevnog konflikta sa Izraelom, te se zahvaio Iranu na tome, bez obzira na neslaganje oko podrške Assadu.

(Minber.ba/AFP)

07:50

Utorak u Siriji završio se sa 131 ubijenom osobom, uključujući pet žena i 12-oro djece, Damask i njegova predgrađa 48 ubijenih osoba, Idlib 28, Homs 17; Aleppo 15, Dera’a 11; Hama 9, Hasaka 2, Deir ezZur 2, i jedna osoba iz Kamišlija ubijena u Idlibu

00:07

Večeras se pojavio veliki broj glasina o sukobima u Damasku, kao i da je aerodrom zatvoren nakon što je cijela posada prebjegla, kao i da se jako obezbjeđenje nalazi oko predsjedničke palate. Pojedini aktivisti iz Damaska javljaju da se eksplozije čuju u cijelom gradu, da se borbe vode na cesti koja vodi ka aerodromu i u blizini vojne baze pored aerodroma. 

FSA je pozvala sve aktiviste iz Damaska da ne objavljuju vijesti o operacijama unutar Damaska dok oni ne objave zvanično saopštenje o istim.

Ovo su još uvijek samo glasine a glasinama se i ne vjeruje dok se ne pojave dokazi. Međutim o njima pišemo samo iz razloga što je LCC objavio da se jaki sukobi odvijaju između FSA i režimskih snaga smještenih u Abesinija području.

Abesinija područje se nalazi samo na nekoliko kilometara od centra Assadove moći u Damasku.

28.novembar

——————————————————————————————————
21758_558738657486608_806877114_n 

Leave a Reply

*

captcha *