21:35

U gradu Idlibu na sjeveru Sirije došlo je do eksplozije tri automobila u kojima su bile bombe. Usljed eksplozije su, prema prvim procjenama, smrtno stradale 22 osobe, dok je ranjeno 35.

Cilj napada je bilo vojno vozilo, a ekspozija se dogodila u blizini vojnog sjedišta u regiji, saopćila je Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu (SNHR). Ova organizacija je saopćila da u ekspoziji ima stradalih i ranjenih, ali nije dala više informacija o tome.

Sirijsko revolucionarno vijeće (SRGC) koje je odgovorno za poteze opozicije, podijelilo je na internet stranici videosnimak na kojem je prikazano lansiranje dvije rakete Scud na područje na sjeveru zemlje na kojem je većinom opozicija.

Snimak je mobilnim telefonom snimio jedan vojnik, koji ga je nakon toga proslijedio opoziciji.(AA)

19:05

Utorak u Siriji je obilježen nasiljem širom zemlje. Većina medija je prenijela vijest o eksploziji na Univerzitetu Aleppo, gdje je po izvještajima ubijeno više od 80 osoba, a također izvješteno je i o dva masakra u selima Hasvija i Hula u blizini Homsa.

Postoje suprostavljene tvrdnje o tome šta se zapravo dogodilo u Aleppu. Državni medjii tvrde da su opozicionari ispalili rakete na Univerzitet gdje je oko 30.000 studenata imalo prvi dan ispita, dok svjedoci i opozicioni aktivisti tvrde da su režimski borbeni avioni bacili dva projektila ili bombe na kampus. Vojni zvaničnik iz Aleppa izjavio je za AFP da je jedna od eksplozija se dogodila nakon što su opozicionari pokušali oboriti avion sa projektilom ali u tome nisu uspjeli. Opozicioni aktivisti navode da su dvije cijele porodice u Hasviji zaklane od strane režimskih snaga koje su upale u selo. U Huli je po izvještajima prošlog proljeća ubijeno više od 100 osoba od strane prorežimske milicije, Šabbiha, 13 osoba od čega osmoro djece je ubijeno.

Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je 237 osoba ubijeno jučer. Oni dodaju daje 99 osoba ubijeno u pokrajini Aleppo, uključujući više od 80 na Univerzitetu, dok je 65 osoba ubijeno u pokrajini Homs, uključujući masovna ubistva u Hasviji i Huli, dok je 31 osoba ubijena u Damasku i njegovim predgrađima.

Lokalni koordinacioni odbori su izvijestili da je 6 osoba ubijeno a da se na desetine nalaze pod ruševinama u Rastanu, sjeverno od Homsa, nakon serije zračnih napada. Na jugu, sela oko Homsa su također se našla pod udarima a više izvještaja govori o žestokim zračnim napadima unutar Homsa.

Naredni video snimak je navodno snimljen danas u Džuber četvrti i može se čuti najmanje šest eksplozija zaredom dok se mogu jasno vidjeti bombe kako padaju sa neba.

{youtube} icD9LeUIldo{/youtube}

16.januar

——————————————————————————————————

21:32

Prema Lokalnim koordinacionim odborima sljedeći video snimak prikazuje zarobljene režimske vojske kada su opozicione snage preuzele grad Ma’adan koji se nalazi na 50 km od El-Rakke.

{youtube} FD1B-0SF-jw{/youtube}

21:20

Prema Lokalnim koordinacionim odborima 218 osoba je ubijeno u Siriji do sada, Aleppo 96, Homs 62, Damask i predgrađa 23, Hama 16, Dera’a 12, Idlib 5, Deir ezZur i Rakka po dvije osobe.

Danas u Aleppzu ubijeno je 96 osoba, a od početka sukoba ubijeno je ukupno 5.194. Današnji maskar vraća sjećanje na prve studentske demonstracije koje su počele na ovom Univerzitetu revolucije. Većina današnjih šehida je sa ovog univerziteta gdje se dogodio i prvi studentski pokret u Siriji. Od početka revolucije u Aleppu su ubijena 463 mladića i 216 djevojaka.

Sljedeći video snimci su od iznimne važnosti i tvrde da prikazuju trenutak kada su Univerzitet u Aleppu pogodile granate iz borbenih aviona. Dim se diže u pozadini, onda i druga velika eksplozija, a zatim još više dima i vriska.

{youtube}4z20I-F_E0I{/youtube}

{youtube}Ge501gDA6y8{/youtube}

na trecem video snimku jasan je avionski trag na nebu

{youtube}SFigDPLRmu4{/youtube}

19:58

Državna novinska agencija SANA i dalje tvrdi da su za eksplozije u Aleppu odgovorni ‘teroristi’ i da je ‘teroristička grupa ispalila dvije granate na Aleppo univerzitet prouzrokujući žrtve i materijalnu štetu’.

‘Zvanični sirijski izvor’ nije naveo tačan broj žrtava ali navode da su u eksplozijama stradali studenti i interno raseljene osobe koje su se nalazile unutar studentskog doma.

Ahmed, student sa Univerziteta u Aleppu, na svom twitteru je napisao sljedeće:

“Avion nas je pogodio sa dvije granate. Vidjeli smo avion vlastitim očima. Neću sumnjati u svoje oči i vjerovati režimskim medijima.

Kada je avion rominjao iznad univerziteta nakon granatiranja univerzitetski stražari i vojnici su nam rekli ‘Sakrijte se, avion se vraća”

Univerzitet nakon druge eksplozije

{youtube}UiwSA3X6DhA{/youtube}

18:04

 Irak: Glad i bolesti u izbjegličkom kampu Dohuk

U kampu sa 40.000 sirijskih izbjeglica zimu provodi pod smrznutim šatorima, spavajući na zaleđenim spužvama

U potrazi za sigurnijim i mirnijim mjestom za život, veliki broj sirijskih izbjeglica nalazi se u izbjegličkom kampu u gradu Dohuk u Iraku gdje se suočavaju sa oštrom zimom i teškim zdravstvenim stanjem djece.

U izjegličkom kampu, koji se nalazi 15 kilometara od grada Dohuk u sjevernom Iraku, živi oko 40 hiljada sirijskih izbjeglica. U kampu koji je posjetila ekipa agencije Anadolija mogu se vidjeti djeca koja bosih nogu hodaju po snijegu, dok žene u dubokim čizmama čiste snijeg i peru veš u plasitčnim posudama.

Za agenciju Anadolija su kazali kako se osjećaju sigurnije u kampu nego u svojim domovima u Siriji, ali da su, ipak, životni uslovi u kampu vrlo teški.

Napominju da im veliki problme predstavlja činjenica da nema dovoljno hrane za djecu te se tako vrlo brzo i razbolijevaju od iznemoglosti i iscrpljenosti.

Fatma Ahmet (50) je kazala kako se njihovo stanje dodatno pogoršalo s dolaskom zime

“Ali mi nemamo drugog izbora. Pokušavamo nekako da preživimo u ovim teškim uvjetima. I mi nismo ovo očekivali da ćemo živjeti u ovako bijednim uslovima, ali šta sad”, pita se ova Sirijka.

“Ne možemo od hladnoće ni da spavamo, a hranu pravimo od bilo čega što pronađeno i sakupimo. U kanisterima donosimo vodu. Čitav dan moramo čistiti snijeg da nam ne bi ulazio u šatore. Tople vode nema skoro nikako. A kada peremo posuđe smrznu nam se ruke”, kazala je Ahmet.

Napominje da su im noći najgore, jer je tada mnogo hladnije i mnoga djeca se tako i prehlade.

“Noći su obično mnogo hladnije i sve se zaledi u šatoru. Na spužvama, koje su i same zaleđene, spavaju nam djeca. I mnoga od njih su se tako i razboljela. Gledam vlastitim očima kako mi djeca obolijevaju”, ispričala je ova Sirijka za agenciju Anadolija.

Na kraju su kazali da svaki dan dolaze nove grupe izbjeglica iz Sirije, alii da se nadaju da će uskoro Bashar al-Assad otići sa vlasti te da će moći u miru i slozi da žive u svojoj domovini.

 (AA)

17:52

Martin Chulov, novinar koji se nalazi u Aleppu navodi da su eksploziju čuli jutros i da je bila veoma jaka. „Opozicione grupe navode da oni nisu prouzrokovali jutrošnju ekploziju. Opozicioni dio grada nalazi se pod kontrolom islamske milicije, Vehhab Tevhid brigade i Ahrar el-Šam, a nijedna od ove dvije brigade nije aktivna na zapadnom dijelu grada gdje se dogodila eksplozija. Univerzitet se nalazi na području pod kontrolom režimskih snaga, a trebamo imati na umu da je grad podijeljen, iako ugrubo, na zapadi dio koji se nalazi pod kontrolom režima i istočni dio grada pod opozicionom kontrolom.

Postoji i treća opcija da je eksplozija djelo Džebhat el-Nusre koja provodi eksplozije prvenstveno nad sigurnosnim ciljevima na zapadnoj strani grada. U posljednjih nekoliko dana oni nastoje da izbjegnu bilo kakve civilne žrtve ili da gađaju civilna područja. Do sada oni nisu preuzeli odgovornost za napad niti su negirali svoju umješanost.”

Chulov dalje nastavlja s tim da je režim odgovoran za napad:

“Pojedini aktivisti kao i protivnici režima u gradu upiru prst u tom smjeru. Oni navode da režim u zapadnom dijelu grada nastoji okrenuti stanovnike protiv opozicionog pokreta koji je u posljednjih nekoliko mjeseci ojačao. Opozicionari su napredovali u samom gradu, mada su postigli znatno više u samoj državi, preuzeli su zračne baze i uspostavili znatno više od običnog uporišta.

Ali zapadni dio grada je sasvim druga stvar, on ostaje u režimskim rukama. Danas je bio prvi dan ispita za studente. Opozicioni aktivisti i stanovnici na istočnoj strani grada, gdje se i nalazim, govore da je vjerovatno postoji interes na režimskoj strani da zastraše i terorišu stanovnike na svojoj strani.”

17:32

Državna sirijska televizija prenosi izvještaj o eksploziji na Univerzitetu u Aleppu, sjeverozapadna Sirija, koja je prouzrokovala žrtve.

Lokalni koordinacioni odbori navode da je 10 osoba ubijeno a da su na desetine ranjene u ovoj eksploziji. Odbori također navode da tenkovi granatiraju područje oko Velike džamije u Aleppu dok borbeni avioni gađaju obližnje selo Katima.

LCC navodi da su do trenutka njihovog izvještavanja ubijene 154 osobe, uključujući 15-oro djece i 10 žena. Aleppo: 69 žrtava, Homs 43 od čega većina u Huli i Bahsarijehu, Damask i njegova predgrađa 13, Hama 13, Dera’a 10, Deir ezZur dvije osobe, Rka dvije osoba i dvije osobe u Idlibu.

Naredni snimak navodno je snimljen nakon eksplozije na Univerzitetu u Aleppu

{youtube}3CFeNiqSO6Y{/youtube}

15.januar

——————————————————————————————————

23:06

Lokalni koordinacioni odbori Sirije izvještavaju da su danas režimske snage u svojim napadima ubile 147 osoba, od čega 17-oro djece i 7 žena:Damask i njegova predgrađa 73 ubijene osobe, uključujući i 30 iz Muadamijeha, 30 u Aleppu, 14 u Dera’i, 9 u Homsu, 8 u Hami, 6 u Deir ezZuru, 5 u Idlibu i dvoje u Rakki.

Grupa aktivista koja izvještava iz Damaska i okoline, postavila je pregled dešavanja u Muadamijehu

Strašan masakr počinile su režimske snage u Mua’damijat el Šamu nakon što su njihovi borbeni avioni pokrenuli zračne napade direktno usmjerene na stambene objekte koristeći termobarične bombe. Napad je doveo do potpunog uništenja jedne cijele četvrti i smrti najmanje 20 civila među kojima su dvije cijele porodice. Većina žrtava su žene i djeca. Na desetine civila je ranjeno dok bolnicama nedostaju osnovna sredstva kao osnovi lijekovi. Veliki broj povrijeđenih civila nalazi se u teškom stanju.

U istom izvještaju postavljene su fotografije kao i video snimci na kojima se nalaze mrtvi, a dok pojedini prikazuju kako preživljeli izvlače žrtve ispod ruševina.

Video snimljen nekoliko sekundi nakon napada:

{youtube} y92UjGTHgTg{/youtube}

22:50

Prema aktivistima još jedan visoki zvaničnik prebjegao je iz režimskih snaga. Džuma Faradž Jassem, direktor odjela unutar Generalne obavještajne službe objavio je svoj prebjeg i nazvao Assadov režim zločinačkim.

Bilo koji prebjeg iz obavještajnih službi je značajan mada ostaje nejasno koliko je njegov prebjeg značajan Assadovom režimu

18:45

Djeci pod šatorima u Azezu obrok iz akcije pomoći sirijskom narodu

Kampanja „Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju” stigla do halepskog predgrađa u kojem izbjeglice žive u krajnje nehumanim uslovima

Više od 10.000 sirijskih izbjeglica u šatorskom naselju u mjestu Azez, u blizini tursko-sirijske granice, živi u nehumanim uslovima, a jedini spas im je pomoć koja im je dopremljena iz Turske, sakupljena u međunarodnoj kampanji „Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju”. Akcija još uvijek traje u mnogim zemljema među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Turska humanitarna fondacija IHH je otvorila kuhinju i dnevno dijeli po jedan obrok sirijskim izbjeglicama u šatorima u Azezu, koji teritorijalno pripada sirijskom gradu Halepu. Taj obrok jedini je dnevno koji dobiju bosonoga sirijska djeca, a pomoć koja im je dopremljena, pobudila je njihovu nadu u bolje sutra.

„Sva pomoć koja je stigla podijeljena je Sirijcima u halepskim selima, a u skorije vrijeme će stiči još 15 šlepera. Činimo maksimalne napore da pomognemo ovom narodu i nadamo se da će njihova drama biti uskoro okončana i da će se vratiti svojim kućama”, rekao je IHH koordinator Serkan Oktem.

Kampanja pomoći sirijskom narodu i dalje traje, a građani Bosne i Hercegovine imaju mogućnost doniranja pomoći pozivom na humanitarne brojeve telefona ili uplatom na žiro račune kampanje koju u BiH provode Savez samostalnih sindikata BiH i MDD Merhamet, a podržava na desetine udruženja i drugih subjekata.

Humanitarni broj(Pozivom na ove brojeve donirate 2 KM)

BH Telekom

090 291 086

Eronet

092 890 824

Instrukcije za plaćanje unutar BiH-KM

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima

186 000 1090 186031

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate

Instrukcije za INO donacije-EUR

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima

SWIFT CODE-TZBBBA22

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate

18:25

Od kraja prošle sedmice pojavljuju se izvještaji o borbama u blizini baze motornih vozila u Harasti, istočnom dijelu Damaska. Ova zgrada je smještena u civilnoj ulici ali je također i prolaz ka nekoliko skladišta vojnih vozila. Danas su Lokalni koordinacioni odbori izvijestili da se ovo područje nalazi pod granatiranjem sa raketnim bacačima kao režimski odgovor na povećane borbe u području.

Aktivisti su izvijestili o borbama i u istočnim predgrađima, uključujući i obližnji Irbin.

17:55

Lokalni koordinacioni odbori Sirije objavili su video snimak nakon zračnog bombardovanja naselja u el-Hajdarija četvrti Aleppa, oni navode da je ubijeno 13 osoba, od čega troje djece, dvije žene i četiri tijela koja nisu mogli identifikovati jer su pretvorena u parčad.{youtube}qX8Uzwu0C_E{/youtube}

09:22

-Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice je objavio posljednje podatke o broju sirijskih izbjeglica trenutno registrovanih u susjednim državama.

Liban

Registrovano: 139,275

Čekaju registraciju: 58,349

Ukupno: 197,624

Jordan

Registrovano: 128,628

Čekaju registraciju: 47,941

Ukupno: 176,569

Turska

Ukupno: 150,906

Irak

Registrovano: 69,397

Egipat

Registrovano: 13,292

Sjeverna Afrika

Registrovano: 5,059

(Minber.ba)

14. januar

———————————————————————-

18:40

Arapska liga o Siriji: Poziv na međunarodnu pomoć izbjeglicama

Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige poručili su sa dašanjeg sastanka u Kairu da je potrebno iznaći politička rješenja za okončanje sirijske krize.

Na zahtjev libanske vlade, u Kairu je danas održana vanredna sjednica ministara vanjskih poslova Arapske lige o sirijskoj krizi i njenim negativnim uticajima na regiju, kao i o situaciji u kojoj se nalaze sirijske izbjeglice.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah es-Halid es-Sabah je istakao da ta zemlja radi na akcijama pomoći sirijskim izbjeglicama i pozvao cijelu međunarodnu zajednicu da uzme učešće na međunarodnoj konferenciji o sirijskim izbjeglicama koja će krajem mjeseca biti održana u Kuvajtu. On je istakao da se projekat pomoći sirijskim izbjeglicama mora podići na međunarodni nivo, a da ne smije ostati projekat samo nekih zemalja kao što je bio slučaj u proteklom periodu.

Ističući da sirijska kriza ne jenjava i da zbog toga prijeti pojava novog vala izbjeglica u regiji, ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cevde je zatražio od arapskih zemalja da pomognu Jordanu koji se već guši u problemu zbrinjavanja stotina hiljada izbjeglih Sirijaca.

“U Jordanu se trenutno nalazi više od 300.000 sirijskih izbjeglica i Jordan nije u mogućnosti da im svima obezbijedi normalne uvjete za život”, rekao je Cevde.

Ministar vanjskih poslova Bahreina Halid Bin Ahmed Al Halife je kazao da sirijski pobunjenici trebaju osnovati prelaznu vladu i da bi zemlje u regiji trebale tu vladu priznati kao pregovarača i na taj način doći do političkog rješenja sirijske krize. On je naglasio da je vlada Bahreina odlučila da u Turskoj izgradi bolnicu za sirijske izbjeglice smještene u kolektivnim centrima.

(Anadolija)

17:58

General major Mahmud Ali, zvaničnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Sirije objavio je svoj prebjeg iz režimskih snaga

{youtube}VSE7AOZl66s{/youtube}

13.januar

——————————————————————————————————

18:53

El-Za’atari kamp u Jordanu: Izbjeglice iz Sirije čekaju u redu za hljeb

{youtube}_UPe-ZNNPOw{/youtube}

18:49

Zvaničnici sirijske vlade izjavili su da je režimska vojska zauzela veći dio strateški važnog predgrađa Damaska, Derju tvrdeći da će područje za nekoliko dana biti sigurno.

Zvaničnici su izjavili za AP u subotu da vojska vodi borbe još u nekim malim dijelovima južno od Damaska.

Preuzimanje Derje pružit će režimskoj vojsci podsticaj za odbranu Damaska.

Sirijske snage pokušavaju već sedmicama preuzeti Derju od opozicionih boraca.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da se Derja kao i ostala predgrađa Damaska nalazi pod granatiranjem.

{youtube}4wKud4Ujv6c{/youtube}

18:24

Ruski ratni brodovi stigli u Siriju

Ruski ratni brodovi se smještaju u blizini obale Sirije u Mediteranskom moru da bi spriječili bilo kakvu vojnu intervenciju zapadnih država u arapskoj državi, piše u izvještaju.

Citirajući ruskog diplomata, The Sunday Times piše da je Rusija nedavno poslala pet brodova koji nose vojna vozila i stotine marinaca te borbena plovila u istočni Mediteran.

“Rusija treba biti spremna na bilo kakav razvoj događja jer očekuje da bi situacija u Siriji mogla dostići vrhunac prije Uskrsa,” citira Times diplomatski izvor koji je anoniman.

Diplomat je dodao da će prisustvo ruskih marinaca blizu sirijskih voda spriječiti “zapad da upotrijebi kopnene trupe” u Siriji da bi pomogao pobunjenicima koji se bore protiv vladinih snaga.

Ali Rusija kaže da su brodovi poslani radi sudjelovanja u vježbi s ciljem “unaprijeđenja uprave, održavanja i testiranja međudjelovanja pomorskih snaga.”

Prošlog mjeseca je Rusija poslala ratni brod koji je prevozio marince u sirijsku luku Tartus gdje Moskva ima pomorsku bazu.

Citirajući vojne izvore, ruski mediji su izvijestili 30.decembra da je brod Novocherkassk napustio luku Novorossijsk u Crnom moru i da treba stići u Tartus početkom januara.

Druga dva ratna broda, Azov i Nikolaj Filchenkov, su navodno također poslani u Siriju iz ruske morske baze u periodu nakon 29. decembra.

Sredinom prosinca je rusko Ministarstvo obrane objavilo da je flota ruskih ratnih brodova napustila baltičku luku Baltijsk i krenula ka Mediteranu, blizu sirijskih voda.

Ministarstvo je obavijestilo da se u flotili nalaze fregata Jaroslav Mudri, brodovi Kaliningrad i Alexander Shabalin, kao i još dva plovila.

Rusija, najveći saveznik Sirije, ima mali objekat za održavanje u luci Tartus.

U međuvremenu su SAD u petak počele raspoređivati trupe i opremu u Turskoj radi nadgledanja postavljanja američkih i europskih projektila Patriot zemlja – zrak na tursko-sirijskoj granici.

Sirija, Rusija i Iran kažu da ovo postavljanje može pokrenuti vojnu akciju NATO-a.

(advance.hr)

14:22

Dva napuštena pacijenta pobjegla su iz bombardirane psihijatrijske bolnice u sirijskom Aleppu nakon čega su ih ubili snajperisti. Druge su vidjeli kako lutaju.

Dva muškarca snajperisti su ubili u srijedu, a iz Opservatorija za ljudska prava obavijestili su da i drugi psihički bolesnici lutaju ulicama, a riječ je o pacijentima psihijatrijske bolnice Ibn Khaldun u istočnom dijelu grada. Bolnica je stradala u granatiranju 23. decembra za vrijeme sukoba između vojske i opozicionara.

U videu koji su aktivisti objavili na YouTube-u prikazuje zrake sunca koje u bolnicu prodiru kroz rupe na zidovima i razbijene prozore. Jedan od liječnika rekao je za AFP da je uprava krajem decembra uputila apel rodbini pacijenata da dođu po njih zbog pogoršanja sigurnosti u bolnici, prenosi 24sata.hr.

Da bi se došlo do bolnice u Aleppu treba proći opasne ceste gdje bijesne sukobi pa je i sam liječnik priznao da on, a ni njegovi kolege nisu htjeli riskirati svoje živote odlaskom na posao više od sedmicu dana, tako da je više od sto pacijenata bilo prepušteno samo sebi.

Neki od pacijenata prebačeni su u prostorije jednog dobrotvornog društva, ali tu im se ne može osigurati potrebna skrb i čuvari pa pacijenti često bježe. Potvrdili su to i stanovnici koji su ih vidjeli kako lutaju ulicama. Kada ih pronađu vrate ih u ustanovu.

{youtube}BgLgp9dPeag{/youtube}

12.januar

——————————————————————————————————

22:56

Džebhat el Nusra oborila borbeni helikopter režimskih snaga u blizini Bukemala na iračkog granici zarobivši cijelu posadu od 6 režimskih vojnika

{youtube}R_nORNTHaOM{/youtube}

21:57

Ministri vanjskih poslova Austrije, Danske, Irske i Slovenije zatražili su od UN-a da hitno prijave Siriju Međunarodnom krivičnom sudu.

Ministri vanjskih poslova navedenih zemalja su izrazili zabrinutost zbog događaja u Siriji i podržali napore Sirijaca da slobodno izaberu vladu koja poštuje ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona. Oni su osudili nasilje režima u Damasku i istakli potrebu kažnjavanja zločina.

“Strašni zločini već su počinjeni tokom sukoba u Siriji, ali su počinioci ostali nekažnjeni”, naveli su ministri četiri zemlje u zajedničkom pismu i istakli da Savet bezbednosti UN treba hitno da prijavi situaciju u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Ministri su naveli da će to biti jasna poruku borcima obje strane u sirijskom konfliktu, da će počinici najtežih zločina na kraju biti kažnjeni.

Saopštenje je objavila američka televizija CNN i ono je u četvrtak predato svim članicama UN, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

21:45

Glasnogovornica State Departmenta, Victoria nuladn, izjavila je da je preuzimanje Taftanaz zračne baze značajan razvoj događaja.

“Zaslužuju pohvale za preuzimanje ove baze Kao što vam je poznato ovo smatramo značajnim na dva fronta. Kao prvo,prizemljeni su određeni avioni Assadovog režima koje je upotrebljavao nad civilima. I kao drugo na ovaj način je spriječeno snadbjevanje režimskih snaga na sjeveru”.

Postoji problem sa izjavama poput ovih, Taftanaz su prvenstveno preuzele Džebhat el Nusra i Ahrar el Šam brigade, dvije ‘džihadističke’ grupe a State Department je već El Nusru stavio na listu terorističkih grupa.

Ovo je da već drugi dan State Department veliča osvajanje baze bez toga da znaju da je preuzimanje predvodila El Nusra, grupa koju su dovoljno već ocrnili.

18:55

Međunarodni izaslanik Lahdar Brahimi izrazio je “malu nadu” za političko rješenje u Siriji nakon sastanka sa visokim ruskim i američkim diplomatama u Ženevi.

“Veoma smo svjesni velike patnje sirijskog naroda koja traje suviše dugo i svi naglašavamo potrebu brzog okončanja krvoprolića, uništavanja i svih oblika nasilja u Siriji”, rekao je on novinarima..

Međutim, “ako me pitate da li rješenje leži tu negdje iza ćoška, nisam siguran da je to slučaj”, istakao je Brahimi.

Nedavno su neki visoki ruski zvaničnici, podseća AP, kazali da su se pomirili sa tim da Assad eventualno izgubi vlast.

Međutim, Brahimi brani ulogu Moskve i kaže: “Potpuno sam siguran da su Rusi zabrinuti koliko i ja, koliko i Amerikanci, zbog loše situacije u Siriji koja se sve više pogoršava i apsolutno sam ubijeđen da bi hteli da doprinesu njenom rješenju”.

On je rekao i da je osnova za političko rješenje i dalje sporazum postignut među velikim silama u Ženevi u junu prošle godine, prema kome treba da bude stvoreno novo vladajuće telo u Siriji koje bi “imalo svu izvršnu vlast” tokom nepreciziranog tranzicionog perioda.

“Složili smo se da puna izvršna vlast podrazumijeva svu državnu vlast”, kazao je Brahimi nakon sastanka.

15:32

Saudijska Arabija objavila je daće poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti od 10 milona dolara sirijskim izbjeglicama u Jordanu, prenosi državna novinska agencija SPA.

Prva isporuka koja uključuje zimsku opremu uključujući deke,prekrivače kao i madrace poslataje u izbjeglički kamp Za’atari gdje oko 30.000 izbjeglica živi ispod platna i montažnih skloništa u najhladnijoj zimi u posljednjih 10 godina.

14:54

Aktivisti su objavili veliki broj video snimaka kojim se potvrđuje potpuna kontrola opozicionih snaga nad zračnom bazom Taftanaz

-Zarobljeni vojnici režimskih snaga unutar Taftanaz zračne baze

{youtube}tKN63iOhBBQ{/youtube}

oni kažu da su svi suniti i da su većina redovi,tvrdeći kakoje većina alevitskih oficira i vojnika pobjegla prije nekoliko dana

-Oružje i municija preuzeti iz baze

{youtube}V0bCQF1_lLk{/youtube}

Ahrar el-Šam brigada koja je učestvovala u opsadi i preuzimanju baze

{youtube}o44EfEh_bKA{/youtube}

-Opozicioni borci unutar zgrade zapovjedništva

{youtube}bKJsoIzz4s4{/youtube}

-Preuzeto skladište oružja

{youtube}3QCKgL3HT28{/youtube}

11.januar

———————————————————————–

22:42

Naredni video snimak je po aktivistima preuzet od mrtvog pilota iz Taftanaz baze i na snimku je prikazano ispuštanje termobarične bombe iz helikoptera Hind ruske proizvodnje.Na osnovu konfiguracije terena vjerovatno je da se radi o Aleppu, i to blizini međunarodnog aerodroma u ovom gradu

{youtube}LaQDhJBZpds{/youtube}

Po obliku i linijama na bombi vjerovatno se radi o ODAB 500-PMV, bomba koja se smatra najrazornijom eksplozivnom napravom ispod nuklearnog oružja.

Ovaj snimak je prvi jasan dokaz upotrebe termobaričnih bombi od strane sirijskog režima.

22:22

Predstavnici Sirijske koalicije su održali 9. i 10. januara konferenciju pod okriljem britanskog ministarstva vanjskih poslova. Tokom konferencije Koalicija je predstavila nacrt vizije prijelaznog perioda zasnovanog na kontrolisanom postepenom prenosu vlasti, osiguravanju potpunog nesmetanog rada vladinih institucija, povlačenju vojske u baze, prikupljanju oružja od civila i mobiliziranju nacije ka reizgradnji Sirije.

Koalicija je naglasila da je osnovni cilj nacrta provođenje zahtjeva i ciljeva revolucije, postizanja prijelaznog procesa sa minimalnim ljudskim i materijalnim gubicima i funkcionisanje državnih institucija u saradnji sa prebjezima iz trenutnog režima.

Koalicija je predstavila posebne zahtjeve međunarodnoj zajednici za trenutni period i prijelazni period nakon pada režima, zahtjeve na političkoj, ekonomskoj, vojnoj i tehnološkoj osnovi.

Delegati Sirijske koalicije su također potvrdili da političko rješenje mora biti u skladu sa postojećim vojnim operacijama na terenu zahtjevajući od međunarodne zajednice da ispuni svoja obećanja sa konferencije u Marekešu. Trenutni napori Koalicije usmjereni su na stvaranje privremene vlade na osnovu potignutog uspjeha u ujedinjavanju vojnog zapovjedništva. Koalicija trenutno radi na tome da kroz svoje specijalne jedinice tehnokrata posluži kao jezgro za ministre u budućoj vladi. Privremena vlada će sarađivati sa tehnokratama unutar postojećih ministarstva koji nisu objavili svoj prebjeg iz Assadovog režima pored saradnje sa lokalnim vijećima koja već imaju svoje predstavnike unutar Koalicije. Koalicija poziva međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake u smjenjivanju predstavnika Assadovog režima u Arapskog ligi i UN-u prepuštajući njihova mjesta privremenoj vladi Sirijske koalicije kao i transferu zamrznutih bankovnih računa Assadovog režima na Koaliciju.

20:42

Državna novinska agencija SANA odbacila je izvještaje da su opozicione snage preuzele zračnu bazu Taftanaz i to u izvještaju od cijele dvije rečenice:

“Straža sa Taftanaz aerodroma u okolini Idliba odbila je napad terorističkh grupa koji su pokušali upasti na aerodrom u četvrtak. Straža je prouzrokovala velike gubitke među teroristima, ubivši i ranivši nekoliko terorista dok su ostali pobjegli”.

U međuvremenu aktivisti iz Sirije objavili su video snimak za koji navode da se radi o napadu opozicionih snaga na posljednju zgradu koja se nalazi pod kontrolom režimskih snaga unutar baze, vidljiva je rupa na zgradi kao i vojnici u bijegu

{youtube}I69yUpKidRw{/youtube}

Brigada Ahrar el-Šam koja je učestvovala u napadu na bazu je objavila danas da kontrolišu sve avione unutar baze uključujući i MiG-25. Bitno je također naglasiti da se radi o prvom vojnom aerodromu/bazi pod kontrolom opozicionih snaga

20:14

Sirijski režim je samo u 2012. granatirao više od 33 pekare prema Sirijskoj mreži za ljudska prava. Više od 300 osoba ubijeno je a više od jedne hiljade je ranjeno tokom granatiranja pekara.

Sirijski aktivisti i borci za ljudska prava smatraju sirijski režim direktno odgovornim za masakre koji su počinjeni nad nevinim stanovništvom koje je čekalo u redovima za hljeb

{youtube}PMiqoS57G-0{/youtube}

18:41

Izbjeglički kamp el-Za’atari, sjeverni Jordan

{youtube}YnDsJP9G8kQ{/youtube}

18:15

Halep: Tuga sedmogodišnjeg Muhammeda

Sedmogodišnji Sirijac Muhammed je u bombardovanju od strane sirijske vojske izgubio je majku, oca i dva brata. Muhammed svakodnevno odlazi na hladne ruševine svoga doma i doziva članove porodice.

Prije 20-ak dana, snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu bombardovale su Saar, četvrt u Halepu. Bombe su uništile kuću porodice malog Muhammeda. No, obri ljudi i humanitarne organizacije pružile su pomoć Muhammedu. Međutim, on nije želio prihvatiti poklonjene igračke.

Umjesto toga, dječak je svakodnevno odlazio na ruševine svog rodnog doma i pretražujući ruševinu dozivao je majku, oca i braću.

“U ovim ruševinama sam izgubio svoju djecu. Nisam želio ponovo doći na ovo mjesto. Moj mali unuk me doveo ovdje kada je vidio da se narod okupio na ruševinama”, kazao je Muhammedov djed Ebu Ahmed.

Djed je dodao kako je na taj tragični dan njegov najmlađi unuk Muhammed lakše povrijeđen. On je dodao da misli da je Muhammed zbog preživljene traume psihički stariji za 20 godina. Na dan tragedije dječak je svima pokazivao svoje rane, ispričao je Ebu Ahmed.

“Muhammed je nakon tragedije, držeći za ruku svoju nenu, svakodnevno odlazio na ruševine nekadašnjeg doma. Plakao je i dozivao članove svoje porodice”, dodao je dječakov djed.

“Noći su sada veoma hladne. Ponestaje nam ogrijeva. Zbog toga Muhammed spava sa mnom. Nikada ne pušta moju ruku. Sada je on jedini moj nasljednik. Često plačem zajedno sa svojim unukom”, kazao je Ebu Ahmed novinarima agencije Anadolija.

Usljed bombardovanja sirijskih gradova, najviše stradaju djeca i žene. Svi ti događaji i traume negativno utiču na stanje djece, ali i trudnica. Mnogo stambenih objekata je upotpunosti uništeno.

“Bashar al-Assad nije lider. On je tiranin koji se naslađuje ubijanjem. Na svijetu ne postoji nijedan lider koji ubija svoj narod, kao što to Assad čini. Assad je također otac. Oslanjamo se na Allaha. Ono što on nama radi, neka Allah vrati njemu”, kazao je Ebu Ahmed na kraju razgovora.

(Agencija Anadolija)

18.07

Sirijske izbjeglice na hladnoći i u blatu

Upravo u Jordanu, u zemlji u kojoj gotovo nikad ne pada kiša, sada lijeva kao iz kabla već danima. Ulice su pod vodom, tuneli poplavljeni, a u zemlji uvedeno izvanredno stanje. Posebno su pogođene izbjeglice iz Sirije.

U kampu je i veliki broj djece

U jordanskim pustinjama ljudi žive u najskromnijim uvjetima: oko 60.000 izbjeglica iz Sirije smješteni su u izbjegličkom kampu, izgrađenom tek prije pola godine. Ovdje stalno izbijaju demonstracije i neredi. Ne zbog toga što se humanitarni radnici iz inostranstva premalo brinu za ove ljude, nego zato što je izbjeglički kamp jednostavno pretrpan, a dnevno iz obližnje Sirije stiže 1000 novih izbjeglica. To je previše no što ovo prihvatilište može primiti. Temperature noću padaju ispod nule, pijesak se pretvorio u blato, u šatorima je hladno, a ulja za grijanje je malo.

016507463_40100

Samim time, zbog ovakvih uvjeta među izbjeglicama raste frustracija što povećava i spremnost za izazivanje nereda i nasilje, objašnjava Andrew Harper iz UNHCR-a: “Ne bune se svi zbog loših uvjeta smještaja. Mnogi od njih bi se rado vratili u domovinu. Jordan postupa pravilno i ne šalje ih nazad jer u Siriji bjesni građanski rat. Onaj ko dođe ovdje je barem siguran i ima smještaj.”

Svakog dana pristižu stotine novih izbjeglica iz Sirije

Policija smiruje nerede

Međutim, suradnici humanitarnih organizacija su jednostavno preopterećeni zbog manjka prostora u ovom kampu izbjeglice, kada jednom dođu ovdje, ne smiju napuštati. Ljudi se otimaju za deke, neki humanitarci su povrijeđeni. Nakon smrti dvoje novorođene djece, neki su čak bacali i kamenje. Jordanske snage sigurnosti su nakon toga upotrijebili suzavac i pucali u zrak kako bi smirili gomilu. “To nije ni prvi, a niti posljednji put. Teško je podići izbjeglički kamp usred pustinje. Ne može se reći da je ovo mjesto idealno. Stanje se poboljšava, ali ovo je ipak izbjeglički kamp. Iz Sirije pristižu stotine hiljada ljudi, a sredstava je malo. Onima koji nas kritikuju kažem: učinite sami nešto i pomozite nam”, kaže Harper.

Šatori su pod vodom

Ipak, do sada nije prikupljena ni polovina svote koju je UN zatražio za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Ne samo humanitarci, nego i Jordan, država sa šest miliona stanovnika, preopterećeni su poslom zbrinjavanja oko 300.000 Sirijaca. Pri tome, Jordan već decenijama pruža utočište izbjeglim Palestincima, a nakon rata u Iraku odatle je također stiglo višestotina hiljada Iračana. “Pod pritiskom smo, a broj izbjeglica stalno raste”, zabrinuto izjavljuje jordanski kralj Abdulah.

DW/IB

17:55

Jučerašnji dan je počeo iznenađujućom vijesti o puštanju 2.130 civilnih zarobljenika u zamjenu za oslobađanje 48 iranskih ‘hodočasnika’ od strane opozicionih snaga.

Nakon sedmicu dana opsade opozicionari su uspjeli da preuzmu zračnu bazu Taftanaz u pokrajini Idlib.

Ovo je posljednja lokacija koju su držale pod svojom kontrolom režimske snage zapadno od Aleppa. Sa padom Taftanaza grad Idlib je sve bliže da bude opkoljen sa svih strana. A sve snage koje su bile koncentrisane oko Taftanaza sada će se usmjeriti na Binniš, Idib, Sarakib i druge gradove. Opozicionari će sada opkoliti Idlib i nastojati da ga osvoje, a ukoliko Idlib padne Hama je sljedeća.

Assadove snage nastavljaju i dalje sa zračnim napadima na ovu bazu

{youtube}XzInwhYb7fg{/youtube}

Danas su opozicione snage objavile da su formirali obavještajnu službu u cilju zaštite revolucije, praćenja osjetljivih vojnih mjesta, kao i prikupljanja osjetljivih vojnih informacija koje bi im pomogle u planiranju napada na režimske snage.

„Zvanično je ofrmljena u novembru i pruža sve vrste informacija opozicionim političarima i borcima. Nezavisni smo i služimo revoluciji”, izjavio je Hadži, jedan od obavještajnih oficira unutar ove opozcione službe.

On navodi da većinu članova opozicione obavještajne službe sačinjavaju vojni prebjezi kao i bivši obavještajni oficiri te da se sve informacije koje prikupe dostavljaju svim antiAssadovim grupama i opozicionim brigadama ne praveći razliku među njima.

Hadži je napravio razliku između metoda opozicione i tajne policije unutar Assadovog režima rekavši da je svjestan reputacije straha koja prati vladine špijunske agencije. „Naš rad je organizovan, imamo unutrašnji zakon i zalažemo se za poštivanje međunarodnih zakona i ljudskih prava”.

10.januar

——————————————————————————————————

23:13

Ranije kad god bi opozicione snage preuzele Assadove vojne baze odmah bi artiljerija i avioni krenuli u napade kako bi uništili sve unutar baze, isto se događa i sa bazom Taftanaz. Sljedeći video snimci prikazuju kako helikopter ispušta bure bombu na danas preuzetu bazu (obratiti pažnju na mjesto gdje je bomba bačena)

{youtube}P2z54TAqtas{/youtube}

drugi video snimak prikazuje dim iznad baze

{youtube}THOU_y_5QMw{/youtube}

20:48

Istinita priča iz Homsa

Bila je djevojčica. Nije imala više od šest godina. Njene dvije bijele ručice su skidale zemlju sa jednog od mnogobrojnih mezara. Zemlja na tom mezaru je bila tamnija, što je jasno ukazivalo da je neko nedavno ukopan. Djevojčica je neprestano plakala i glasno uzvikivala:

„Izlazi! Ne želim više da se igram žmurke! Ustani tako ti Allaha!”

Jako me je ražalostio ovaj prizor. Približio sam se i vidio jednog čovjeka koji je sjedio na rubu drugog mezara i plakao. Nije ni pokušavao da spriječi djevojčicu. Suze su tekle niz njegovo lice. Samo je gledao u svoju malu djevojčicu. Bio je to njen otac. Konačno je ustao je i pokušao da udalji djevojčicu od mezara. Ona je odbila. Plakala je još glasnije, a i on sa njom. Prizor koji para prsa.

Prišao sam čovjeku i upitao ga zašto plače. Počeo je svoju priču: „Toga dana, moj sin je htio da izađe van, ali njegova sestra- pokazivao je rukom na djevojčicu na mezaru- nije mu dozvoljavala. Bila je mnogo vezana za svoga brata. Plakala je svaki put kada je on izlazio iz kuće da bi se igrao sa prijateljima. Nije mogao da ostavi uplakanu sestru u kući, pa je odlučio da se posluži lukavstvom. Toga dana je rekao svojoj sestri: „Hajde da se igramo žmurke! Zažmiri, ja ću se sakriti, pa me traži!”. Pristala je sijajući od sreće. Njen brat će se igrati sa njom. Tražila bi ga sva radosna. I tako, nekoliko puta. Nakon nekog vremena, njen brat iskoristi priliku i istrča napolje. Ona otvori svoje oči i poče da traga za svojim bratom, ali ovaj put bez uspjeha.

Nije prošlo mnogo vremena, zazvonio mi je telefon. Pogledao sam na display i vidio ime svoga sina. Javio sam se. Međutim, glas koji sam čuo nije ličio na njegov glas. Sa druge strane se javio nepoznat čovjek i saopštio mi strašnu vijest. Moj sin je ubijen snajperskim metkom.

Slijedeći dan smo se spremali za dženazu i ona ga je vidjela na nosilima. Zvala ga je iz sveg glasa. On nije odgovarao! Okrenula se meni i upitala: „Babo kuda ga nosite?”. Nisam znao šta da joj kažem. „Tvoj brat želi da se sakrije, kako bi završili vašu igru žmurke!”, rekao sam.homs

Ona je uzviknula: „Ali ja više ne želim da se igram!”.

„Još samo ovaj put!”, rekao sam.

Za vrijeme dženaze, odveo sam je u kuću i rekao da zažmiri dok se brat ne sakrije. To je učinila. Čekala je.

„Jesi li se sakrio? Mogu li otvoriti oči?”, uzvikivala je.

Spustili smo ga u kabur i pokrili ga krvavom sirijskom zemljom, kao šehida ako Bog da.

Od tada, svaki dan moja kćerkica traži da je dovedem na mezarje, jer zna da je se njen brat sakrio upravo na to mjesto.

Sjedi pored mezara skidajući zemlju sa njege i uzvikuje: „Ustani! Našla sam te! Ustani tako ti Allaha!”

„Međutim, do današnjeg dana, nije ustao”, završio je svoju priču uplakani otac. Spustio je svoju glavu duboko uzdišući, dok su mu suze tekle niz bradu.

Ostavio sam ih na mezarju i krenuo. Bio sam zatečen. Nisam mogao da se suzdržim. Plakao sam kao malo dijete i još dugo ponavljao:

„La havle, ve la kuvvete ila billah… hasbuna Allahu ve ni’mel vekil”

Nemam moći niti snage osim kod Allaha… Dovoljan nam je Allah, divan li je on zaštitnik

 akos.ba

18:04

Put Sirije sutra polazi 25 kamiona s brašnom

U okviru kampanje „Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju” iz Turske će biti dostavljeno 625 tona brašna

U okviru kampanje za pomoć narodu Sirije, koju provodi Crveni polumjesec, sutra će 25 kamiona sa 625 tona brašna, krenuti za Siriju, saopćila je turska Uprava za javnu diplomatiju (KDK).

Brašno koje je obezbijedio Ured za usjeve (TMO) sutra će iz turskog grada Gaziantepa konvojem krenuti put Sirije gdje će biti podijeljeno porodicama kojima je potrebno. Za pošiljku i isporuku brašna zadužen je Turski polumjesec.

Na ceremoniji koja će biti upriličena povodom polaska konvoja za pomoć, pored predsjednika Turskog polumjeseca Ahmeta Lutfija Akara, prisustvovat će i turski ministar poljoprivrede Muhammed Mehdi Eker.

Kampanja koju su pokrenuli Ured za krizne situacije i katastrofe (AFAD) i Fondacija za vjerske poslove Turske (TDV), a koju je podržalo na stotine nevladinih organizacija, podržana je u prvom redu od Turske koja je obezbijedila 50.000 tona pšenice, kao i 35.000 tona brašna.(AA)

18:02

Podrška kampanji za sirijski narod iz Malezije,Velike Britanije i Sjevernog Kipra

Muslimanski omladinski pokret u Maleziji (ABIM) pozvao je danas građane te zemlje da učestvuju u kampanji “Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju” koja je pokrenuta u Turskoj, a od danas i u još 16 zemalja.

Predsjednik ABIM-a Amidi Abdulmennan je pozvao sve na solidarnost sa sirijskim narodom i saopćio da je prema podacima UN-a u Siriji od početka sukoba do danas poginulo 60.000 osoba među kojima 4.026 djece i 3.946 žena.

“Učešćem u kampanji ‘Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju’, pozivamo i sve građane da pruže ruku pomoći sirijskoj braći”, kazao je Abdulmennan.

Podrška akciji iz Velike Britanije

Islamska fondacija “Al Muntada” u Londonu je saopćila da također podržava kampanju “Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju”.

“Naša fondacija planira prikupiti milion dolara za tri mjeseca u okviru kampanje. Sa prikupljenim novcem, sirijskom narodu će se kupiti pokrivači, šatori, voda, brašno i lijekovi”, kazao je sekretar fondacije Abdulhakim Montague na konferenciji za novinare.

Narod Kipra neće ostati nijem na patnje naroda Sirije

Uprava za vjerske poslove Turske Republike Sjeverni Kipar saopštila je da će pružiti podršku kampanji “Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju”.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Sjevernog Kipra Talip Atalay na konferenciji za novinare podsjetio je na dramu koju narod proživljava u Siriji. On je dodao da kiparski Turci imaju dovoljno iskustva da razumiju dramu koju Sirijci proživljavaju.

“Sa jedne strane tu je rat, a opet država je na strani rata. Sa druge strane nalaze se različite grupe, koje se bore protiv potlačenosti, gladi, bolesti, smrti, sa hladnoćom i bolom. Značajan dio tog naroda su žene i djeca. Naša osnovna misija kao muslimana je da ne gledamo iz koje vjere ili regije neko dolazi, već da trčimo da im pomognemo, da pomognemo u svemu što im je potrebno”, rekao je Atalay.

On je podsjetio daiIslam nalaže da se pomogne osobama u nevolji, a posebno kada je u pitanju pomaganje muslimana drugim muslimanima.

“Narod Kipra veoma dobro zna kakvu bol i glad je doživio na Kipru zajedno sa svojom djecom”, rekao je Atalay, dodavši da takva sjećanja sada proživljava i narod Sirije te izrazio nadu da kiparski Turci neće ostati ravnodušni.

Atalay je naglasio da je Kipar uz Siriju, te da će istorijski odnosi između ove dvije zemlje biti nastavljeni. On je pozvao sve kiparske Turce, kao i sve narode islamskog svijeta da, ne obraćajući pažnju na to ko se nalazi na zaraćenoj strani, odvoje bar jednu mjesečnu platu koju će donirati za pomoć ljudima u Siriji.

Kampanja je danas, osim u Turskoj, počela u Bosni i Hercegovini, Maleziji, Pakistanu, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Makedoniji, Kuvajtu, Maroku, Libanu, Libiji, Jemenu, Jordanu, Egiptu, Kipru, Bahreinu, Alžiru i Belgiji.(AA)

17:57

Dokumentovan ratni zločin: Na snimku je prikazan stariji muškarac, očigledno mrtav, kako leži na pločniku u okruženju vojnika. U opisu snimka stoji da se radi o Derji.

Kamerman na snimku kaže: „Htio je slobodu, svinja”. Drugi glas iz pozadine dodaje ‘dobio je slobodu’. Nakon toga kamerman kaže vojniku da stavi svoju nogu na njega. Zatim bujica ružnih riječi…. a onda neko kaže da je bolje da nije snimao ove scene.

{youtube}sDA2vaDgeP8{/youtube}

Rijetkost je da su lica i činjenice tako jasne. Ukoliko je snimani ‘dedo’ zaista mrtav onda se vojnici u njegovom okruženju mogu smatrati odgovornim za njegovu smrt a njihovi identiteti, hipotetički, u budućnosti mogu biti otkriveni na osnovu jasnog snimka.

17:40

Opozicione snage preuzele zračnu bazu Taftanaz

IslamBosna.ba-Opozicioni borci su ušli unutar Taftanaz zračne baze u sjevernoj pokrajini Idlib prema video snimcima aktivista i Sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava.

U borbe za kontrolu nad bazom bile su uključene popularno nazvane džihadske grupe uključujući Džebhat el-Nusru i Ahrar el-Šam brigadu. Prema izvorima cijela baza izuzev glavne zgrade koja se nalazi u opsadi je sada pod kontrolom opozicionara.

Obližnji grad Taftanaz je u toku dana žestoko granatiran, dodaju izvori.

{youtube}F4L4fSc735E{/youtube}

Ovo je već poznati obrazac kada opozicione snage napreduju sirijski režim kažnjava civile. A također se postavlja i pitanje zbog čega Assadove zračne snage gađaju Taftanaz kada su te iste zračne snage mogli iskoristi u gađanju opozicionih boraca kako bi odbranili bazu? Odgovor možda leži u činjenici da je većina opreme koja se koristila u opsadi baze je preuzeta iz obližnjih režimskih baza uključujući i generalštab 46. puka, jugozapadno od Aleppa. U preuzetom arsenalu su se nalazile, prema velikom broju video snimaka, protivavionske strojnice a spekulisalo se da su također preuzeti i MANPAD projektili.Moguće je da su Assadovi vojni zapovjednici vjerovali da ne mogu zadržati bazu i da nije vrijedno da rizikuju zračne snage čak i u pokušaju odbrane baze

Video snimak koji su postavili aktivisti je snimljen unutar baze

{youtube} PXg0A8OR5tc{/youtube}

Ova baza je od izuzetnog značaja.Locirana je istočno od grada Idliba i njenim padom sami grad se nalazi u okruženju,a samo još nekoliko gradova je preostalo kako bi se cijela pokrajina Idlib našla pod kontrolom opozicionara. Osvajanje baze također znači da će se sada opozicione snage moći koncentrisati na oslobađanje Hame na jugu i Aleppa na sjeveroistoku.

Ostaje pitanje da li će opozicione snage,zbog nedostatka goriva i logistike, moći koristiti avione i helikoptere unutar baze?

09.januar

——————————————————————————————————

19:05

CFDPC koalicija aktivista koji izvještavaju iz i oko Damaska navodi da već 52.dan zaredom režimske snage pokušavaju da prodru u Derju, žestoko bombardujući grad raketama i artiljerijom što je prouzrokovalo veliku štetu na stambenim zgradama.

Oni dodaju da su se sukobi odvijali i u blizini Jarmuk kampa, dok su režimske snage granatirale gradove i sela u Istočnoj Guti, naročito Kafr Batnu što je dovelo do velikog broja poginulih i ranjenih.

Također i druge grupe aktivista izvještavaju o borbama u Derji, a jedan od današnjih video snimaka sugeriše da se režimski tenkovi povlače nakon žestokih borbi

{youtube} 5dj60sfk_ik{/youtube}

17:45

Vremenske prilike bit će ključne za dešavanja u Siriji u narednih nekoliko mjeseci.Kišni oblaci i hladno vrijeme već znatno utiču na borbe u Siriji dok su znatno smanjene zalihe hrane i lijekova a cijene svega, uključujući i lož ulja vrtoglavo rastu. Već mjesecima se upozorava da će zima imati razoran uticaj na civile zahvaćene ovim sukobom.

Dvoje djece je umrlo tokom požara u izbjegličkom kampu u Turskoj. Zamjenik premijera Bešir Atalaj rekao je novinarima da je vatru vjerovatno izazvala ilegalna upotreba struje koja se koristi za radijatore  za  zagrijevanje šatora.

Za one unutar Sirije situacija je još gora. Čak iako UN-ov Svjetski program hrane (WSP) isporuči hranu za oko 1,5 milion osoba unutar Sirije to je još uvijek nedovoljno s obzirom da se procjenjuje da takvu pomoć treba još 2,5 miliona ljudi dok se 4 milona nalazi u stanju hitne humanitarne pomoći.

WFP ne može povećati pomoć jer je samo nekoliko humanitarnih organizacija dobilo ovlaštenje da dijele pomoć u Siriji.

“Naš glavni partner (Crveni polumjesec) je već prenapregnut i nema kapacitete za daljnje širenje”, rekla je glasnogovornica WFP-a Elisabeth Byrs.

Dugi redovi pred pekarama sada su uobičajeni u mnogim dijelovima Sirije a dolaze i izvješća o nestašicama brašna u mnogim dijelovima zemlje zbog šteta na mlinovima koji su većinom području Aleppa na kojem se vode borbe, kaže ona dodajući da WFP sklapa dogovore za uvoz goriva za humanitarne potrebe, kako bi se riješio utjecaj znatne nestašice goriva u cijeloj zemlji koja utiče na mogućnosti agencije da pravovremeno transportira hranu, od luke do postrojenja za pakiranje, i nađe kamione koji će prevesti hranu koju treba podijeliti.

U međuvremenu, u Jordanu, loše vremenske prilike uništile su veliki broj šatora a mediji izvještavaju o nemirima unutar kampa kao o stampedu nakon što je čini se cijeli kamp poplavljen uslijed kiša.

543814_10152519954070727_1447704423_n

08.januar

——————————————————————————————————-

21:58

AP donosi izvješće kako su režimske snage ‘odbile’ napad opozicionih boraca na policijsku akademiju u Aleppu

„Novinska agencija SANA prenosi kako su pripadnici ‘terorističke grupe’ ubijeni i ranjeni kasno u nedjelju ne navodeći broj ubijenih niti ranjenih. Vladini i pro-režimski mediji opozicione borce nazivaju teroristima’.

Oblast gdje se nalazi zgrada policijske škole već neko vrijeme nalazi se pod opsadom i još uvijek je nejasno da li borbe još uvijek traju.

U međuvremenu opozicionari su odbili nekoliko režimskih ofanziva. Već sedmicama opozicoinari brane dijelove Derje, vrlo strateški važnog predgrađa Damaska, od režimskog napredovanja. Naredni video snimci prikazuju opozicione borce kako uništavaju RPG-om režimsko oklopno vozilo

{youtube} JuGaasSHzts{/youtube}

Također, u borbi koja traje od prošle noći, FSA je, čini se, uništila barem jedno oklopno vozilo, a možda i više, u svojoj obrani Busr el Harira, u pokrajini Dera.

Uništena oklopna vozila iz prethodne večeri

{youtube} kLa-AT7peQU{/youtube}

{youtube}AhIuOfSUVxE{/youtube}

Oklopno vozilo navodno uništeno danas

{youtube}h8VrGU4VRLk{/youtube}

20:19

Sirijski opozicionari i danas su nastavili sa napadima na dvije ključne baze zračnih snaga.Prva od njih jeste Minah vojni aerodrom, pokrajina Aleppo. Na video snimku Lokalnih koordinacionih odbora prikazan je helikopter unutar baze i to vidno oštećen

{youtube} 2Q0sKMhSRKQ{/youtube}

ova baza je pod opsadom više od sedmicu dana.

{youtube} J0-yNVwQKJk{/youtube}

Video snimak od juče prikazuje haubicu koja navodno napada bazu

{youtube} 3wGHVeza9Uw{/youtube}

Druga baza koja se našla danas pod napadima nalazi se južno od Taftanaza, pokrajina Idlib.

{youtube} wDEQh_aY2gM{/youtube}

Na osnovu video snimaka očito je da opozicioni borci u napadima na ovakve baze koriste sve jače oružje, pa zbog čega onda opozicionari sporije napreduju?

Prvi razlog su prevelika očekivanja medija.U proteklim ratovima, profesionalnim vojskama je često bila potrebna godina dana kako bi napredovali nekoliko stotina kilometara. Opozicioni napredak je bio iznenadan, naročito kada se uzme u obzir količina vatrene snage koju su Assadove snage bacale iz zraka. Drugi razlog je što opozicione snage ne vrše veliki pritisak na lokacije za koje znaju da će na kraju pasti. Ukoliko opozicionari opkole bazu i granatiraju je sedmica sa vrlo malim ili nikakvim otporom režimskih snaga zbog čega bi onda rizikovali da budu poraženi ukoliko napadnu bržim tempom? Dosadašnji događaji na terenu pokazali su da su opozicione snage napredovale u metrima i ulicama, slabeći Assadovu odbrambenu moć prije nego što bi potpuno preuzeli lokacije. Ovo, svakako nije znak slabosti štaviše ovo je odličan pokazatelj vojne discipline a kako Assad do sada nije pokrenuo učinkovit protivnapad u Idlibu, Aleppu ili Deir ezZuru malo je vjerovatno da ono što sada izgleda kao zastoj će dovesti do nekog preokreta na terenu. Nepostoji zastoj u borbama samo u novinskim naslovima i medijskom izvještavanju.

Također postoji još jedan razlog usporenijeg napredovanja opozicionih snaga. Opozicione snage moraju, svakako, usporiti kako bi sačuvali municiju i smanjili rizik od gubitka teške artiljerije. U svakoj b azi nalaze se znatne količine zaliha koje će doprinijeti napredovanju opozicije ali zapovjednici opozicionih snaga su uvijek imali izvjesnu dozu opreznosti čuvajući ono što već imaju od naoružanja. Zapovjednik FSA, Selim Idris, je u nedavnom intervjuu za El Džeziru izjavio da bi se vojna podrška mogla iskoristiti za napredovanje opozicione vojske:

“Glavni razlog našeg slabijeg napredovanja i zatišja na prvim borbenim linijama je nedostatak municije. Očajnički su nam potrebna taktička oružja. Ratujemo sa režimom koji bombarduje civile i sela sa avionima, eksplozivnim burad bombama i Skud projektilima kratkog dometa.”

Stvarnost je da opozicionari ne mogu priuštiti gubitak resursa niti ljudstva u direktnim borbama sa režimom. Taktitka slabljenja Assadove odbrambene moći se pokazala učinkovitom iako je spora ali kada ove dvije zračne baze padnu pod kontrolu opozicionih snaga onda će oni doći u posjed značajnih količina naoružanja što će im svakako pomoći u borbama na drugim područjima.

18:25

Nakon višemjesečnih spekulacija iskrsli su dokazi koji tvrde da pokazuju Rijad el-Assada, jednog od najrangiranijih prebjega iz Assadovog režima, unutar Sirije. Video snimak postavljen tokom vikenda prikazuje Rijada el-Assada unutar Džebel el-Zevije u pokrajini Idlib.

Tokom proteklog ljeta el-Assad je tvrdio da će se zajedno sa velikim brojem naoružanih opozicionih boraca vratiti iz Turske u Siriju te napadati režimske snage u sjevernoj Siriji. Od tada nije bilo većih naznaka niti da se Rijad kao ni snage o kojima je govorio nalaze unutar države.

{youtube}qcVN2r8CV9k{/youtube}

18:16

Erdogan: Assad da ispoštuje volju naroda

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad treba samo da ispoštuje volju naroda i odstupi sa vlasti jer je izgubio povjerenje i svijetskih lidera, ali i vlastitog naroda, poručio je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji boravi u zvaničnoj posjeti Gabonu, javio je reporter agencije Anadolija.

Erdogan se sastao sa premijerom ove afričke zemlje Raimondom Ndongom Simom, a nakon sastanka je održana i konferencija za novinare na kojoj se šef turske vlade osvrnuo i na jučerašnje obraćanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada naciji i istakao da je riječ o čovjeku koji se izuzetno teško održava na vlasti i koji nastavlja sa činjenjem zla u svojoj zemlji.

„Nemoguće je demokratskim smatrati prijedloge nekoga ko avionima i drugom teškom artiljerijom bombardira svoj narod. Njegovo povezivanje pobunjenika sa Al Kaidom i teroristima samo je zamjena teza”, rekao je Erdogan.

Ističući da je sirijski režim uzrokovao smrt više od 50.000 ljudi, iz zemlje protjerao 600.000, a iz domova prognao 2,5 miliona Sirijaca, Erdogan se zapitao “da li je to mogao učiniti neko ko je demokrata”.

„To je učinio čovjek koji vlada kroz teror. Ko će vjerovati takvom čovjeku i vratiti se u Siriju? Ko će mu povjerovati? Više od 100 zemalja svijeta je priznalo sirijsku opoziciju, a koliko njih još podržava Assada? O tome se mora razmisliti. Za Assada postoji samo jedno rješenje. On mora ispoštovati volju naroda i uraditi ono što narod od njega traži”, poručio je Erdogan.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad poručio je tokom jučerašnjeg obraćanja naciji “da je spreman za dijalog sa pravim predstavnicima naroda, a ne sa zapadnim marionetama i teroristima”.

Skupu je prisustvovalo oko 2.000 Assadovih pristalica. Assad im je poručio “kako nisu izdali Siriju”.

Assadov plan rješenja sirijske krize sadrži pet faza. Prva faza predviđa prestanak strane podrške sirijskoj opoziciji, povratak sirijskih izbjeglica njihovim kućama i prekid vojnih operacija sirijske vojske.

Drugi korak je da sirijski susjedi zatvore svoje granice za “prijelaz terorista”. Tu je akcentirao Tursku.

Treća faza Assadovog rješenja predviđa početak dijaloga s opozicijom, što bi bilo realizirano na konferenciji koja bi rezultirala prijedlogom političkog rješenja o kojem bi se u konačnici na referendumu izjasnio sirijski narod.

Nakon održanog narodnog referenduma, sljedeća faza bila bi formiranje Vlade nacionalnog jedinstva. Posljednja, to jeste peta faza bio bi “generalni proglas pomilovanja i planiranje političke tranzicije Sirije”.

Assad je sirijsku krizu nazvao još jednom nazvao „unutrašnim pitanjem” i jasno poručio da neće dozvoliti nikakvo strano posredovanje u rješavanju istog. Poručio je da će “borba protiv terorizma biti vođena sve dok u zemlji postoji i jedan terorista”.

„Kažu revolucija, a svaka revolucija ima svoju ideologiju i liderstvo. Ovi nemaju ni ideje, niti lidere. Revoluciju može napraviti narod, a ne ovi koji dolaze van zemlje”, zaključio je Assad.

Ističući da se Sirija suočava s „pravim ratom”, Assad je u diktatorskom stilu ponovio da “ova zemlja neće pokleknuti i da će ostati stabilna i slobodna”.

(Anadolija)

 303894_1

Leave a Reply

*

captcha *