19:02

Iranska posjeta:Državni sirijski mediji prenijeli su govor Saida Dželila, sekretara iranskog vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća, nakon sastanka sa predsjednikom Assadom: „Mi ćemo pružiti našu punu podršku kako bi Sirija ostala jaka i kako bi se suočila sa arogantnim zavjerama Zapada. Izraelska agresija i arogantne međunarodne snage su pokušale da se osvete napadajući narod Sirije koji pruža otpor.”

16:20

Aleppo: Nakon nekoliko danab borbi opozicionari su preuzeli četvrt Saad Šejh u Aleppu, prema stanovnicima i aktivistima.

„Opozicionari imaju potpunu kontrolu nad Šejh Saadom u južnom Aleppu, režimska vojska iscrpljena iscrpljena nakon 48 sati borbe se povukla iz četvrti”, naveo je jedan stanovnika.

Šejh Saad je ključni dio koji povezuje najveći grad u Siriji sa međunarodnim aerodromom. Aktivisti navode da je ovim preuzimanjem spriječen pristup aerodromu režimskim snagama

16:10

Nekad i sad: Danas je 31. godišnjica Masakra u Hami kada je režim oca predsjednika Bešara el-Assada, Hafez, ubio na desetine hiljada osoba u četvrtom po veličini gradu u Siriji.

{youtube}CXhLaaGmb4A{/youtube}

02.februar

——————————————————————————————————

22:08

Tenkovi: Naredni video snimak je sniman danas u Derji, koja je nekad bila najveće predgrađe Damaska, područje koje drže opozicionari uprkos nemilosrdnom višemjesečnom bombardovanju sirijske vojske.

Na snimku su prikazani tenkovi i BMP kako se trču kroz grad bombardujući zgrade bez nekog ciljanja. Bez podrške pješadije veliki broj tenkova uništava grad, a ovo može biti i neka vrsta taktike kako bi izbjegli da ih pogode opozicionari

{youtube}w2oGMUgrMHg{/youtube}

Ali opozicionari također imaju tenkove, opozicioni tenkovi sada se aktivno kreću kroz dijelove pokrajine Dera’a.

{youtube}CQxQfJuduWA{/youtube}

21:28

Opoziciona genijalnost: U proteklih godinu i po viđali smo kako opoziconari koriste improvizirane eksplozivne naprave, rakete kućne izrade, ogromne praćke kao i drugo oružje kućne izrade.Također vidjeli smo da preuzimaju, uništavaju u najmanju ruku na stotine oklopnih vozila. Međutim naredni video snimak je posve jedinstven. Ni na jednom snimku do sada nismo mogli vidjeti  kupolu sa topom od oklopnog vozila pričvršćenu na zadnji dio kamioneta.

Ovo vozilo po navodima napada veliku vojnu bazu sjeverozapadno od Aleppa

{youtube} ogPTLlZogK8{/youtube}

21:12

Opozicioni napredak u Aleppu: Juče smo izvijestili na osnovu video snimka da su opozicionari preuzeli četvrt Šejh Saad u Aleppu. Danas su Lokalni koordinacioni odbori potvrdili ovu vijest: FSA je oslobodila cijelo područje Šejh Saada nakon što su uspješno preuzeli posljednje uporište režimskih snaga.

Činjenica je da su u posljednjih nekoliko sedmica opozicionari usporeno napredovali u Aleppu, lagano preuzimajući teritorije pod kontrolom vladinih snaga, a ujedno manevrišući van grada protiv preostalih vojnih baza. Prerano je reći da li će ovo biti bitan zaokret ali čini se da opozicionari sporo napreduju ne samo u Aleppu već također i u Idlibu i Damasku. Opoziciono napredovanje u Dera’i dolazi u bržem tempu tako da je vrlo vjerovatno da se u skorije vrijeme mogu očekivati učestalije i žešće borbe na cjelom području Sirije.

21:00

Opozicioni napredak u pokrajini Dera’a: Opozicionari su po izvještajima uništili Assadov vojni konvoj koji se sastojao od nekoliko oklopnih vozila u Busr el-Hariru, pokrajina Dera’a.

{youtube} bKd8FmOBibg{/youtube}

Naredni snimak predstavlja oružje preuzeto u Busra el-Šamu prema jordanskoj granici

{youtube} fsjyUFBXA1U{/youtube}

20:53

Žestoke borbe u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku: Jedan od aktivista unutar iz CFDPC-a (koalicije aktivista koja izvještava iz Damaska i okoline) naveo je sljedeće: “Medijski centar iz Huran el-Avamid predgrađa je poslao sljedeći izvještaj FSA je uspjela da onesposobi tenk T82 I tri BMP vozila, kao i da obore tri aviona, prvi od njih je iranski civilni avion koji je prenosio oružje a drugi je MiG koji je sletio u el-Sin aerodrom u Dumejru.

Izvještaj je propraćen sa video snimkom koji smo postavili ranije a gdje se vidi iz udaljenosti dim, navodno od iranskog aviona nakon što je prizemljen.

20:34

Zatvoren međunarodni aerodrom u Damasku: Očigledno da je vijest koju smo ranije postavili o opozicionom obaranju aviona a iranskih zračnih snaga značajana. Priča je također nepotvrđena ali prema Flightstats.com sa navedenog aerodroma nema zakazanih dolazaka niti odlazaka. S obzirom na intezitet borbi u području ovo I ne bi trebalo biti neko veliko iznenađenje ali ostaje pitanje, bez obzira da li su ga opozicionari uspješno oborili, zbog čega je pokušavao da sleti na aerodrom kojeg su opkolile opozicione snage?

18:35

Glasina dana-Oboren iranski avioni u blizini Damaska: Aktivisti su objavili jako zanimljive video snimke. Na prvom snimku se vidi kako opozicione snage pucaju na avion Boing 747 u blizini aerodroma u Damasku, a koji po izvještaju pripada iranskim zračnim snagama

{youtube}rPD-YKmgiQw{/youtube}

Oznake na avionu su podudarne sa oznakama na Boingu 747 iranskih zračnih snaga (vidjeti sliku). Naredni snimak prikazuje dim nakon rušenja aviona

{youtube} tT9GeycgofM{/youtube}

Opozicionari tvrde da je avion prevozio oružje za Assadov režim.

U blizini aerodroma opozicione snage raspolažu sa značajnim količinama oružja a opozicioni tenkovi i protivzračne strojnice se cijele sedmice sve više približavaju aerodromu. Ipak još uvijek bez jasnog snimka olupine ili nekog opipljivijeg dokaza teško je potvrditi ove izvještaje aktivista.

Jedna stvar je, međutim, sasvim jasna da ovo predstavlja još jednu eskalaciju već ionako smrtonosnog sukoba.

Pomoć: UN-ova agencija za izbjeglice po prvi put je stigla do Azaza u sjevernoj Siriji u blizini granice sa Turskom. Ovaj grad se nalazi pod kontrolom opozicionara.

Humanitarni radnici navode da oko 45.000 raseljenih osoba živi u užasnim uslovima u improviziranim kampovima.

Azaz se nalazi na sirijskoj strani nasuprot Kilis kampa u kojem se nalazi oko 10.000 sirijskih izbjeglica.

{youtube} 4CwBWnAf9CQ{/youtube}

Pregovori: Viši američki, ruski i predstavnici UN-a će se sutra sastati u Minhenu sa sirijskom opozicijom.

Sastanak na kojem će prisustvovati podpredsjednik SAD-a Joe Biden, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, specijalni izaslanik UN-a za Siriju LahdarBrahimi kao i predsjednik Sirijske nacionalne koalicije Muaz el-Hatib je prvi sastanak na kojem će zajednički u razgovorima za sirijskom opozicijom prisustvovati predstavnici Rusije i SAD-a.

Ovaj sastanak je došao nakon el-Hatibove deklaracije da je spreman da pregovara sa Assadovim režimom pod određenim uslovima među kojima je i oslobađanje političkih zatvorenika.

Borbe i žrtve: Nakon izraelskih napada u srijedu na sirijski konvoj koji je prevozio oružje u Libanon kao i zgradu istraživačkog centra unutar Sirije, jučerašnji dan je uslovno rečeno protekao normalno pod režimskih napadima i sukobima u i oko Damaska.

Opozicionari su granatirali vojne kasarne u blizini Jarmuk kampa u južnom Damasku, a o sukobima je izvješteno i u unutar kampa. FSA je napala kontrolni punkt u Ajn Tarma četvrti, gdje je Reutersov fotograf, Goran Tomašević, zabilježio dramatične fotografije borbi ranije ove sedmice. Režim je nastavio sa bombardovanjem položaja pod kontrolom opozicije.

U drugim područjima Sirije zabilježene su borbe u Šejh Saad četvrti Aleppa a režimski borbeni avioni uništili su most u pokrajini Deir ezZur.

Lokalni koordinacioni odbori naveli su da je 106 osoba ubijeno u jučerašnjem danu, od čega 58 osoba je ubijeno u Damasku i njegovim predgrađima.

01.februar

——————————————————————————————————

22:57

Sirijske zračne snage danas su izvršile napade na područja širom Damaska, Dera’e, Homsa i Deir ezZura. Nekoliko aktivista je izvijestilo o mostu koji se potpuno srušio u Deir ezZuru gdje Assad prvenstveno koristi zračne snage i artiljeriju kako bi zadržao svoja posljednja uporišta na istoku zemlje

BB9uuP2CMAADIj9

Iz Aleppa stižu izvještaji da su opozicionari došli do nove pobjede u južnim četvrtima grada osvojivši Šejh Saad

{youtube} ZngsqPcVYuU{/youtube}

20:32

Borbe u izbjegličkom palestinskom kampu Jarmuk: Prema aktivistima FSA je napala kasarnu na periferiji Jarmuka i borbe traju već satima.

Na sljedećem video snimku prikazane su gume u plamenu unutar kampa

{youtube} MiGoEWY7ElU{/youtube}

dok sljedeći video snimak Lokalnih koordinacionih odbora prikazuje današnje borbe unutar kampa

{youtube} oZRgDLIgCB{/youtube}

20:22

Snajper spriječava vađenje tijela iz rijeke u Aleppu: Blog New York Times-a pod imenom The Leda postavio je veliki broj dokaza sa pojedinostima o najnovijem masakru u Aleppu gdje je preko 80 tijela izvučeno iz rijeke.

Na blogu je postavljen i video snimak koji prikazuje poredana tijela pored blatnjave obale rijeke. Na tijelima su vidljivi pucnji u glavu kao i da su im ruke vezane oko zglobova. U pozadini se čuje pucnjava a na kraju snimka snimatelj počinje bježati. „Snajper puca na nas”, kaže on.

Ovaj video snimak se poklapa sa tvrdnjama osoba koje su pokušavali izvući tijal iz rijeke a navode da su ih u tome sprječavali snajperi.

{youtube}jnfiORZtne{/youtube}

10:54

Opoziciono napredovanje:FSA borci proslavljaju nakon preuzimanja sela el-Džanudija u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib.SYRIA_31-01-13_FREE_SYRIAN_ARMY_IDLIB_TOWN

Žrtve: Lokalni koordinacioni odbori navode da su 144osobe ubijene u srijedu, uključujući 42 osobe u Damasku i njegovim predgrađima,39 u pokrajini Aleppo i 27 u pokrajini Homs.

Masovno ubistvo:Ministar vanjskih poslova poslao je pismo predsjedniku Savjeta sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru UN zbog otrkića tijela više od 80 ubijenih osoba u rijeci Kuvejk u blizini Aleppa.

„Oružana grupa Džebhat el-Nusra počinila je novi masakru Aleppu u utorak.Teroristi su izvršili masovno hladnokrvno pogubljenje velikog broja otetih sirijskih civila, bacajući njihova tijela u rijeku Kuvejk.

Opozicione grupe, FSA i aktivisti tvrde da su ubistvo počinile režimske snage vjerovatno bacajući ih uzvodno od mjesta gdje su pronađeni.

Izraelski napad: Nakon brojnih glasina Sirijska vojska je sinoć potvrdila da su izraelski borbeni avioni izvršili napad unutar zemlje.Međutim ovdje se mora postaviti pitanje šta je bio cilj, upravo zbog različitih izvještaja sa terena.

Vojska predsjednika Bešara el-Assada navodi da su avioni napali vojni istraživački centar u Džemraji u blizini Damaska.

Drugi izvori navode da je cilj Zapadnog Jerusalima bio vojni konvoj oružja.Zapadni diplomata je naveo kako se konvoj kamiona kretao ka Libanonu dok drugi izvori navode da su se u konvoju nalazile SA-17 protivzračni sistemi namjenjeni za Hizbullah.

Zvaničnici SAD-a su potvrdili napad.Drugi američki zvaničnici su sastavili obje ove priče i izjavili da su izraelci napali i konvoj i istraživački centar.

Ranije glasine govorile su da je konvoj prevozio zalihe hemijskog oružja ali tokom dana ove tvrdnje su zaboravljene.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osuđuje bilo kakav zračni napad izraelskih snaga unutar Sirije,”ukoliko se potvrdi ova informacija, onda se radi o neisprovociranim napadima na ciljeve unutar suverene zemlje što očito krši Povelju UN-a a i neprihvatljivo je bez obzira kojim motivima opravdavaju napade”.

Hizbullah je sa svoje strane izdao saopćenje u kojem osuđuje izraelske zračne napade unutar Sirije izražavajući ‘punu solidarnost’ sa sirijskim ‘vodstvom, vojskom i narodom’.Libanonska organizacija je pozvalana politički dijalog i okončanje ‘zločinačkog’ rata.

31.januar

———————————————————————–

21:28

Zbog čega je Izrael sada izveo napad? Postoji sve više dokaza, iako su svi indirektni, da je Izrael zaista izveo zračni napad na vojni konvoj zapadno od Damaska. Međutim zbog čega se napad sada dogodio? AP prenosi da su im izvori naveli da se radi o sofisticiranom oružju, poput SA-17 protivzračnih raketa, koje bi strateški “promijenile pravila igre” u rukama Hizbullaha.

SA-17

9A317E-Buk-M2E-TELAR-1S

Radi se o ozbiljnom oružju i to onom koje će trebati Assadovom režimu ukoliko planira da odbije međunarodnu intervenciju u budućnosti. Zbog toga je sasvim nejasno što se sada Assad razdvaja od veoma moćnog oružja? Koji lukavi plan se krio u pozadini?

19:28

Napredak opozicionara u sjeveroistočnom Damasku: Prema Lokalnim koordinacionim odborima opozicione snage napale su ‘Odjel za vozila” u Harasti. Zgrada se već nekoliko sedmica nalazi pod opsadom, a nalazi se na sjevernom kraju velikog vojnog kompleksa.

{youtube} rW7DQQ5EiDc{/youtube}

Svakako da ćemo pratiti razvoj događaja u a ukoliko ova zgrada padne i to u blizini velike vojne baze to može biti  samo još jedan pokazatelj koliko je zapravo Assad oslabljen u sjeveroistočnim predgrađima Damaska.

19:22

Bitka u blizini el-Safire: Juče smo izvijestili o tvrdnji opozicionih snaga da su uništili vojni konvoj u blizini baze el-Safira, jugoistočno od Aleppa.

Dio preuzetog oružja iz konvoja

{youtube} 6AFf2bzeDzA{/youtube}

Naredni video snimak navodno prikazuje kraj bitke

{youtube} AcWttDTkL4Y{/youtube}

19:16

Zapadne diplomate potvrdile izraelski napad:Prema Guardianu neimenovani Zapadni diplomata je potvrdio napad izraelskih snaga u Libanonu. Ovo znači da Zapadni izvor kao i pojedini libanonski mediji izvještavaju o istom incidentu:

Novinska agencija Reuters navodi zapadnog diplomatu i sigurnosni izvor da se dogodio napad u pograničnom području. IDF je izajvio da nemaju komentara na izvještaj.

Izvejštaj je uslijedio nakon tvrdnji libanonskih medija da je do osam IDF-ovih borbenih aviona ušlo u libanonski zračni prostor u utorak poslijepodne zadržavši se do ranih jutarnjih sati u srijedu.

Prema El-Monitoru Izrael je održao tajne razgovore sa SAD-om. Šef IDF-ove obavještajne agencije general major Aviv Kočavi bio je u Washingtonu na zatvorenim konsultacijama za američkim zvaničnicima u utorak. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali o čemu se vodile konsultacije.

Kočavi se susreto u Pentagonu sa najvišim vojnim zapovjednikom SAD-a generalom Martinom Dempseyom, izjavili su odbrameni izvori El-Monitoru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi odbrambeni i sigurnosni savjetnici su nedavno napravili veliki broj sigurnosnih procjena razvoja događaja u Siriji i potencijalnog pomaka u ravnoteži snaga između IDF-a i Hizbullaha, u slučaju da bi potonji mogli doći u posjedi Assadovog oružja za masovno uništenje, prenio je u ponedjeljak Ynet.

19:04

Libanonske vijesti negirale izraelski napad:Prema LBC Group TV, libanonska nacionalna novinska agencija negirala je vijesti o izraelskom zračnom napadu na sirijsko-libanonskoj granici ali prema istom izvještaju postoje indikacije da je povećana izraelska vojna zabrinutost po pitanju sukoba u Siriji.

„Izraelski izvori naveli su u utorak da sirijska napredna konvencionalna oružja mogu predstavljati

istu prijetnju Izraelu kao i njena hemijska oružja ukoliko padnu u ruke sirijskih opozicionih snaga ili Hizbullahovih gerilaca u Libanonu.”

U Jerusalimu izraelska vojska je odbila dati bilo kakav komentar. „Mi ne komentarišemo izvještaje ovakve vrste”, izjavila je glasnogovornica IDF-a.

Mediji su citirali američke i regionalne zvaničnike koji su rekli da su Izraelci izveli zračni napad unutar Sirije u blizini granice sa Libanonom, u kojem je napadnut konvoj kamiona.

18:50

Glasine dana: Libanonski zvaničnici su saopćili da su četiri izraelska aviona ušla u libanonski zračni prostor oko 16:30 (14:30 GTM) u utorak. Četiri sata kasnije njih je zamijenila druga grupa aviona koja je nadlijetala južnim Libanonom do 2 sata ujutru, a treća misija se dogodila tokom noći da bi izraelski avioni napustili libanonski zračni prostor oko 7:55 jutros.

Sa izraelske strane još nije stiglo nikakvo objašnjenje za operacije u regiji. Najmanje jedan izraelski zvaničnik je rekao novinarima da su avioni napali sirijski konvoj koji je prevozio oružje za Hizbullah.

Dio Libanona nad kojim su zabilježeni letovi graniči s južnim dijelom Sirije

18:41

Opozicija spremna da pregovara? Muaz el-Hatib, vođa Sirijske nacionalne koalicije za opozicione i revolucionarne snage, tvrdi da vjeruje da je vrijeme da pregovaraju sa režimom što je do sada odbacivano od strane opozicije.

„Sirijski građani prolaze kroz veliku krizu i kao inicijativa dobre volje u iznalaženju političkog rješenja u Siriji spreman sam da direktno sjednem sa predstavnicima sirijskog režima u Kairu, Tunisu ili Istanbulu”, stoji u saopćenju Hatiba.

Međutim Hatibovo saopćenje je odmah odbačeno od Sirijske nacionalne koalicije koji kažu da onane predstavlja istinski stav opozicione koalcije koja, kako kažu, odbija bilo kakvu nagodbu sa režimom.

U biti Muaz je ponudio Assadu dva uslova za koje unaprijed zna da neće biti ispoštovana

1. Oslobađanje 160.000 političkih zatvorenika

2. Da pasoši sirijskih građana u egzilu budu obnovljeni

17:20

Humanitarna pomoć: Tri zaljevske zemlje brzo su reagovale na početku donorske konferencije UN-a u Kuvajtu. Ove zemlje su obećale 900 miliona dolara od tražene 1.5 milijarde doalra.

Kuvajt, UAE i Saudijska Arabija su obećale po 300 miliona dolara pomoći.

17:15

Masovno ubistvo u Aleppu: Državna novinska agencija Sana objašnjava zbog čega to moraju biti ‘teroristi’ ti koji su ubili najmanje 80 mladića izvučenih iz Kuvejk rijeke u blizini Aleppa:

Medijski izvor je istakao da je teroristička grupa Džebhat el-Nusra u Aleppu izvršila masovno ubistvo na desetine otetih zatvorenika, bacajući njihova tijela u Kuvejk rijeku u području Bustan el-Kasr u Aleppu.

„Porodice su identifikovale veliki broj ubijenih, naglašavajući da ih je Džebhat el-Nusra otela zbog njihovog odbijanja da surađuju sa ovom terorističkom grupom”, rekao je izvor u utorak.

Novinar Sane iz Aleppa kaže da se sukobi između sirijskih oružanih snaga i terorista u Bustan el Kasru odvijaju u okolini područja, dodajući da vojska nije pristuna na obalama rijeke Kuvejk”.

Sanin novinar je dodao da su predstavnici vlasti ranije postavili bodljikavu žicu duž toka rijeke kako bi spriječili da se teroristi uvuku na sigurna područja”.

„Tijela za koja teroristi i TV kanali u zabludi tvrde da je vojska ubila njihove vlasnike, pronađeni su na strani gdje se nalaze teroristi…. da su ubijeni na sigurnim područjima, njihova tijela bi zapela za bodljikavu žicu prije nego što bi došla do područja gdje su otkrivena”, navodi reporter.

Ruth Sherwood iz Daily Telegrapha iz prve ruke izvještava iz Bustan el-Kasra, gdje su članovi porodica identifikovali pojedina tijela više od 80 ubijenih.

Nemoguće je biti siguran ko je odgovoran za njihovu smrt. Ali oni identifikovani, najmanje pola ih je identifikovano do sumraka, su sa područja pod kontrolim opozicije a lokalno stanovništvo okrvljuje vladine kontrolne punktove na drugoj strani rijeke.

“Ovo su moji sinovi”, kaže Ebu Muhamed (73) pokazujući na poredana tijela u školskom dvorištu.

“Mislili su da se nemaju zbog čega strahovati od vlade tako da su otišli obnoviti svoje lične karte. Ali nisu se vratili. Sada sam ih pronašao ovdje”.

Stanovnici navode da je vlada dan ranije pokušala povratiti pod svoju kontrolu Bustan el-Kasr i da su u toj borbi opozicionari ubili nekoliko vojnika.

“Kada se ovo dogodilo lojalna milcija je oformila kontrolne punktove na vladinoj strani i počeli su hapsiti stanovnike čije lične karte su im pokazale da su sa oslobođenih područja”, kazao je Wael Ibrahim (30). “Sasvim je jasno da ih nisu držali u zatvoru jer još uvijek na sebi imaju kaiševe koje uobičajeno skidaju kad ljude strpaju u zatvor”.

15:13

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da su 54 osobe ubijene a da je više od 50 osoba ranjeno kada su režimske zračne snage pogodile benzinsku stanicu u Ajn Isi,  el-Rakka.

{youtube}KgJ-nqGRqMo{/youtube}

15:09

Komandant u Assadovoj vojsci aktivirao bombu i pobio svoje vojnike kada su htjeli da se predaju (minber.ba)

{youtube}HG1kSAC0cM8{/youtube}

15:08

Neprovjerene glasine: Jutros oko 9:30 FSA je oborila helikopter u blizini Dume,istočni Damask.Ali do sada nijedna brigada nije preuzela odgovornost za ovu operaciju.

14:45

Teško ranjena Sirijka: Meysu Ziyade sanja posjetu očevom mezaru

Meysu Ziyade (12) nakon ranjavanja iz snajpera u Siriji ostala paralizirana, liječi se u Turskoj

Nakon što su snajperisti režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubili njenog oca ispred porodične kuće u Idlibu, ranili su dvanaestogodišnju Meysu Ziyade kojoj je metak oštetio kičmenu moždinu. Djevojčica je ostala paralizirana, prenosi Anadolija.

Tokom dvogodišnjeg rata u Siriji, život je izgubilo stotine nevinih ljudi, no, ipak, ratne strahote najviše su osjetila djeca.

Mlada Sirijka, koja se trenutno nalazi na liječenju u mjestu Reyhanli nedaleko od turske pokrajine Hatay, prije dva mjeseca svjedočila je smrti svoga oca, kada je i sama ranjena. Njena majka i brat su uspjeli da je prebace na tursku teritoriju na liječenje. Nažalost, ona više neće moći stati na svoje noge. Meysa danas živi sa nadom da će se jednog dana uspjeti vratiti u Idlib i da će posjetiti mezar svoga oca.

Ona je u razgovoru s novinarima agencije Anadolija kazala da joj je još uvijek pred očima trenutak kada je ubijen njen otac.

“Više neću moći hodati. Ali moja želja je da se što prije vratim u Idlib. Kada se vratim u svoj grad, prvo ću posjetiti mezar svoga oca, i to je moj san”, rekla je Meysa.

Njena majka Fatma Ziyade kazala je da trenutak kada je ubijen njen muž i ranjena kćerka, smatra najtežim trenutkom u životu.

“Uz pomoć rodbine stigli smo u Tursku kako bi moja kćerka mogla da se liječi. U toku su fizikalne terapije, ali moja kćerka više neće moći hodati”, priča majka Fatma.

Ona je na kraju rekla da se jos šestoro njene djece nalazi u Siriji, te da je jako zabrinuta za njih. Njena želja je da se rat što prije okonča, kako bi se mogli vratiti u svoju zemlju.

(Bportal.ba)

30.januar

————————————————————————-

22:10

Vlada pogubila 80 osoba u Aleppu: Zejna Kudr, novinarka El-Džezire izvještava da prema civilima koji su među ubijenim pronašli svoje rođake i prijatelje, kao i prema pripadnicima FSA, 80 i više osoba izvučenih iz rijeke nestali su više od sedmicu dana a za pojedine je poznato da su prvo uhapšeni. Najmlađi od ubijenih je imao 12 godina.

Nažalost, prema izvještaju. postoji još veliki broj tijela a opozicioni borci su kazali novinarki da ih režimski snajper sprječava da izvuku tijela iz rijeke.

{youtube} rq6WCKiBXbo{/youtube}

19:14

Još jedan uspjeh opozicionih brigada: Nekoliko opozicionih frakcija je pokrenulo koordiniran napad na zgradu ogranka političke obavještajne agencije u gradu Deir ezZur, zgradu koja se smatra jednom od glavnih režimskih baza u gradU. Operacija je vršena pod nazivom ‘Fedžr el-Tahrir” i učestvovali su bataljoni revolucionarnog vijeća Deir ezZura, Furkan brigada kao i Džebhat el-Nusra. Ovaj unificirani napad se dogodio nakon tri dana intezivnih borbi u gradu u kojima su opozicione snage preuzele nekoliko kontrolnih punktova i strateški važno područje Džisr sa kojeg su i napali zgradu. Izvještaji sa terena govore da je ubijeno 8 režimskih vojnika a da je na desetine ranjeno. Opozicione snage su preuzele značajne količine oružja kao i nekoliko vozila, uključujući i BMP oklopno vozilo,a uništili su nekolicinu drugih. Prije provođenja napada zgrada se nalazila pod opsadom cijelih šest mjeseci.

Preuzeto oružje i municija

{youtube}QjOGP3WnZZ0{/youtube}

Zaplijenjena vozila

{youtube}bgdXz50Liig{/youtube}

17:35

Žestoke borbe u Safiri: Sirijska opozicija javlja da se vode žestoke borbe u el-Safiri koja se nalazi na samo 20 km jugozapadno od grada Aleppa. Grad je značajan zbog velikog broja vojnih objekata koji se nalaze na jugozapadnim dijelovima grada,špekuliše se da se u ovim objektima nalaze najveće zalihe hemijskog oružja Sirije.

Nekoliko izvora navodi da se radi o žestokim borbama dok par njih sugeriše da su opozicionari odnijeli značajne pobjede.

Lokalni koordinacioni odbori navode:

„FSA je uništila vojni konvoj od sedam tenkova i BMP vozila uslijed borbi i postojećih sukoba između FSA i režimskih snaga.”

Drugi izvori tvrde da je oboren režimski avion. Ne možemo provjeriti njihove navode iz nezavisnih izvora iako su obje vijesti veoma značajne za dalji ishod sukoba. Nekoliko video snimaka, uključujući i naredni, prikazuje tijela ubijenih. Drugi video snimci prikazuju dim iznad grada

17:26

SAD najavile novi paket humanitarne pomoći: Predsjednik SAD-a, Barack Obama, najavio je dodatnih 155 miliona dolara humanitarne pomoći za osobe pogođene krizom u Siriji. Ovim iznosom povećan je iznos ukupne humanitarne pomoći SAD na 365 miliona dolara, što čini SAD najvećim pojedinačnim donatorom.

{youtube}R13nIfQ_XAQ{/youtube}

17:19

U porastu broj ubijenih:Prema Lokalnim koordinacionim odborima 143 osobe ubijene su do momenta njihovog izvještavanja: Aleppo 90 ubijenih osoba, među njima 80 u Bustan el-Kasru, Damask i njegova predgrađa 19 ubijenih osoba, Dera’a 15, Homs 14, Idlib 5, i Deir ezZur 3 osobe.

Aktivisti su objavili još jedan video snimak iz Aleppa sa beskrajnim redom tijela pored rijeke. Do sada nije jasno ko su ubijeni, odakle su ili zbog čega su i ko ih je ubio. Osim očiglednih pucnjeva u glavu, koji su vidljivi, ima isuviše malo informacija.

{youtube}-tFfWRDykD4{/youtube}

15:36

Žrtve: Kapetan FSA navodi kako su tijela najmanje 68 mladića i dječaka u utorak pronađena u rijeci u Aleppu. On kaže da su svi ubijeni hicem u glavu ili vrat, a da su tijela izvađena iz rijeke Kuvejk koja razdvaja četvrt Bustan el Kasr od Ensarija jugozapadu grada.

Volonter je naveo kako je pomogao da se tijela prenesu do kamiona, a kod žrtava nisu pronađeni nikakvi identifikacioni dokumenti.

Naredni video snimak prikazuje izvučena tijela iz rijeke 

{youtube}jnfiORZtnes{/youtube}

15:15

Damask: Opozicioni borci su po izvještajima u ponedjeljak proveli seriju napada na južna predgrađa Damaska. Opozicionari su granatirali međunarodni aerodrom i tvrde da su preuzeli jedan od vojnih položaja u blizini. O napadima je izvješteno iz el-Kadama i Melihe.

Krajem prošle godine, opozicioni borci su provodili napade na cestu koja vodi ka aerodromu na kratko zatvorivši objekte i prizemljivši sve letove.

U međuvremenu režim jenastavio sa bombardovanjem područja pod opozicionom kontrolom na istoku glavnog grada poput Derje i Istočne Gute.

Lokalni koordinacioni odbori navodeda je 129 osoba ubijeno u toku jučerašnjeg dana,uključujući šestžena i 16-oro djece

29. januar

————————————————————————

22:18

Opozicioni napad u blizini aerodroma u Damasku: Ranije smo izvijestili o borbama u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku. Sada su aktivisti postavili video snimak koji navodno prikazuje pješadiju kako uz pomoć tenkova iz Ensar el-Islam brigade napada položaje Šabbiha u blizini aerodroma

{youtube} 14NiRsP-VCA{/youtube}

19:37

Borbe u Damasku: Režimske snage napale su El-Kadam, južni Damask, a sudeći po video snimcima naišli su na žestok otpor. CFDPC, koalicija aktivista koja izvještava iz Damaska, daje sljedeći pregled dešavanja:

„Sukobi između režimskih snaga i FSA nastavili su se u Kadamu, području Damaska, dok režim i dalje granatira područje”.

Video snimak koji je ova koalicija postavila prikazuje da FSA koristi snajpere i minobacače u napadu na režimske snage

{youtube}O0ixdiCJp8M{/youtube}

{youtube}txRbJfvm5-c{/youtube}

Naredni video snimak prikazuje dim nakon žestokih borbi i granatiranja u blizini male željezničke stanice koju su po svemu sudeći preuzeli opozicioni borci

{youtube} hk1x9gm9PIY{/youtube}

Borbe su također vođene i u Melihi, jugozapadnom Damasku,

{youtube}QdQqU1pTy8g{/youtube}

A naredni video snimak prikazuje napad teške strojnice na režimske položaje u Irbinu, sjeveroistočni Damask

{youtube}U09vm6Abomk{/youtube}

Aktivisti izvještavaju i o žestokim borbama u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku dok se borbe vode i u Istočnoj Guti, sjeverno od Damaska

{youtube} JmKwGopneXk{/youtube}

19:15

Motivi Moskve: Šta motiviše Rusiju da nastavlja sa podrškom Assadovom režimu? Profesro Mark Katz, sa George Mason univeziteta u svom članku sa Syria Deeply iznosi veliki broj geopolitičkih faktora ali tvrdi da postoje tri ključna razloga:

Prvi i najvažniji, Moskva ne želi da izgubi svog posljednjeg saveznika u Arapskom svijetu. Bez svog položaja u Siriji Moskva će izgubiiti ionako oslabljenu sposobnost da utiče na kretanja u regiji.

Dalje Moskva se osjeća izdanom sa dešavanjima u Libiji i ne želi da se nešto slično opet dogodi. U martu 2011. Rusija (i Kina) su dale svoj pristanak na Rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a kada je Libiji nametnuta zona zabrane leta kao sredstvo za sprječavanja libijskog diktatora, Muamera Gadafija, da se obračuna sa svojim protivnicima. Moskva se međutim gorko pokajala što su Zapad i njegovi saveznici otišli iznad suštine ove rezolucije i aktivno podržali opozicione napore da svrgnu Gadafijev režim. Od tada Moskva je odlučna i ne dopušta prolazak bilo koje rezolucije Savjeta sigurnosti, uključujući i ekonomske sankcije, protiv režima predsjednika Assada iz straha da će Zapad i njegovi saveznici opet otići iznad suštine rezolucije.

Pored toga Moskva iskreno vjeruje da je Zapad pogrešno shvatio dešavanja u Siriji. Ipak bez obzira koliko je Assadov režim loš, ono što slijedi (iz ugla Moskve) će biti daleko gore, kako za Zapad tako i za Rusiju.

19:00

Turska granica: NATO je objavio video snimak prvog Patriot antiraketnog sistema postavljenog na tursku granicu sa Sirijom, narednih pet sistema će uskoro biti operativne

{youtube} hvwbQgD5Xyk{/youtube}

18:55

Ruska intervencija: Bez značajne promjene u režimskom uobičajenom bombardovanju kao i opozicionom pritisku na vojne snage predsjednika Bešara el-Assada na sjeveru zemlje. Ruski premijer Dmitri Medvedev je u nedjelju zauzeo većinu naslovnih strana prognozirajući uskori pad Assada: „Mislim da sa svakim danom, svakom sedmicom i svakim mjesecom njegove šanse da ostane na vlasti su sve manje”.

Medvedev je kritikovao sirijskog predsjednika zbog neuspjeha početkom ovog dvogodišnjeg sukoba. „On je trebao poduzeti sve znatno brže, da pridobije dio umjerene opozicije koja je bila spremna da sjedne i pregovara sa njim. Ovo je njegova ozbiljna greška a moguće je i kobna”.

Iako je ova izjava preokret u politici Rusije prema Assadu i njegovom ostanku na vlasti do zaoketa u ruskom stavu po pitanju strane interevencije nije došlo:”Opet ponavljam, ovo mora odlučiti sirijski narod. Ne Rusija, niti SAD, niti jedna druga zemlja.”

Moskva je jedan od tvrdokornih pristalica režima predsjednika Assada od početka krize, čak su iskoristili pravo veta u Savjetu sigurnosti UN-a pružajući Assadu ekonomsku i vojnu pomoć, tei odbijajući da prihvate međunarodne planove za njegov odlazak.

IslamBosna.ba 

RTR3D5S0

Leave a Reply

*

captcha *