23:02

Idlib:Opozicioni borci na preuzetom Taftanaz aerodromu,a iza njih je uočljiv borbeni helikopter M-24 poznatiji kao Hind

{youtube} Sihox1ID6eQ{/youtube}

22:10

Oslobođena el-Tabaka: Aktivisti javljaju da su opozicione snage oslobodile branu el-Tabaka na Eufratu, koja se nalazi na oko 40 km uzvodno od grada Rakke, i najveća je brana u Siriji.Pravljenje ove brane dovelo je do stvaranja jezera Assad,najvećeg rezervoara vode u zemlji.

{youtube} xukqcRictOQ{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori navode da je i u potpunosti oslobođen grad el-Tabaka

Lokalni koordinacioni odbori postavili su i video snimak oslobađanja zgrade zračnih snaga u ovom gradu

{youtube}Nnnj3Xjl_mQ{/youtube}

22:00

Gest ‘dobre volje’:Aktivisti javljaju da je kuća vođe opozicione Nacionalne koalicije,Muaza el-Hatiba,zapaljena u Damasku. Režim navodi da ukoliko opozicija želi dijalog,onda taj dijalog mora biti u Siriji.Gest dobre volje? Spaliti kuću Muaza el-Hatiba

18:42

Damask:Izvještaji sa terena govore o borbama u južnom Damasku, u blizini Džubera i važnog autoputa koji vodi ka međunarodnom magistralnom putu,a također prestavlja glavnu arteriju Damaska 

Snimak režimskog tenka kako puca sa autoputa

{youtube} m4qYblIeisg{/youtube}

Opozicioni borci su izjavili za AP da su danas preuzeli el-Adnan kontrolni punkt u Džuberu,sjeveroistočno od Damaska.

15:58

Pokrajina el-Rakka: Borci Džebhat el-Nusre,bataljona Uvejs el-Karni i bataljona Ahrar el-Tabaka preuzeli su kontrolu nad zgradom el-Madafa’ija bataljona u gradu el-Tabaka,poznatijeg kao el-Izza bataljon u istoj zgradi nalazilo se i sjedište guvernera. Opozicioni borci preuzeli su znatne količine municije kao i teške artiljerije,a također imaju kontrolu nad još jednim kontrolnim vojnim punktom.

{youtube} VBUjBl-oiWk{/youtube}

{youtube} 9OTqESpgKWM{/youtube}

10:28

Rekonstrukcija predsjednikovog kabineta: U kratkom saopštenju u subotu, predsjednik Assad je zamijenio sedam ministara: za naftu, finansije, socijalna pitanja, rad, stambena pitanja, za štampu i kulturu kao i za poljoprivredu, i to usred ozbiljne ekonomske situacije.

Nejasno je kako će novo osoblje, uz Assadovu reorganizaciju ministarstva socijalnih pitanja i rada, riješiti nagomilanu krizu. Postojeća dvadesettromjesečna kriza koštala je zemlju 48.4 milijarde dolara, 82 odsto sirijskog GDP u 2012. godini

Više od 700.000 Sirijaca pobjeglo je iz zemlje, a većina od njih u toku prošle godine, na stotine hiljada je interno raseljeno. Procjenjuje se da 2.5 miliona Sirijaca unutar zemlje se nalazi u stanju teške humanitarne krIze.

01:16

Aleppo:Po navodima aktivista opozicione snage zauzele su veći dio Menneg vojnog aerodroma i trenutno napadaju ostale dijelove. Video snimak prikazuje tešku artiljeriju (vidljiv je S-60 protivzračni sistem) preuzetu prilikom oslobađanja a koje sada koriste u osvajanju i ostatka 

{youtube} S4ZbcV2DgE4{/youtube}

10.februar

——————————————————————————————————

23:55

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je u subotu ubijeno 169 osoba, uključujući i 14-oro djece.

FSA je oborila avion koji je granatirao Kafrnbudu u Hami, a u Rakki su oslobodili kasarnu a u gradu Tabaka oslobođen je i kontrolni punkt Dalla. FSA je također u Homsu napala zgradu političke sigurnosti sa raketama kućne izgrade. U Palmyri oslobođen je kontrolni punkt Hadždžani. U Deir ezZuru opozicioni borci preuzeli su kontrolu nad ulicom Šlahma. Također granatirana je i zgrada sigurnosnih snaga u el-Huik četvrti.

U Dara’i je preuzeta kontrola nad Hraš kontrolnim punktom. U Kuneitri uništen je kontrolni punkt između Hamret i Tiha područja. U predgrađima Damaska FSA je napala kontrolni punkt Trab u Zabadaniju i preuzeli su kontrolu nad oficirskom zgradom u Adri. Također opozicioni borci napali su Šamdein kontrolni punkt u Rukneddinu već drugi dan zaredom. U Kan Šejhu, predgrađe Damaska. opozicionari su odbili nekoliko pokušaja režimskih snaga da upadnu u grad.

U toku dana uništeno je nekoliko režimskih tenkova, kao i nekoliko oklopnih vozila u različitim gradovima i selima Sirije.

Oslobođenje kontrolonog punkta u el- Tabaki, Rakka

{youtube}4aFzA7q-fJY{/youtube}

Sukobi u Kadamu, Damask

{youtube}JgZuNIImx0U{/youtube}

Pojedini vojni izvori izvještavaju da kada na početku ofanzive izgledalo da će opozicionari se probiti do srca Damaska, i na taj način prisiliti Assada da pobjegne iz grada, on je naredio da zloglasna 4. oklopna divizija svoje tenkove i rakete kratkog dometa opremi sa hemijskim oružjem. Inače 4. divizija je angažovana u odbrani glavnog grada. Ako su ove špekulacije istinite onda bi značilo da je sada po prvi put u toku borbi uključeno i hemijsko oružje.

15:08

Smrt u Aleppu: Aktivisti su postavili video snimak tijela mrtvih osoba na ulicama najvećeg sirijskog grada do kojih stanovnici ne mogu doći zbog neprekidnih snajperskih napada

{youtube}3rufTz6_bL0{/youtube}

15:02

Borbe: Naša priča sedmice, napad opozicionih snaga oko i u Damasku, nastavljena je i u petak zajedno sa izvještajima o sukobima širom zemlje.

U glavnom gradu opozicioni borci sukobili su se sa režimskim snagama u Džuberu, dok je režim pokušavao izvršiti pritisak na opozicionare i spriječiti ih da ih napadaju bombardovanjem opozicionih položaja.

U pokrajini Idlib na sjeveru opozicionari već provede serije napada na režimske baze čekajući konačno naređenje za ulazak u sami grad Idlib . Ukoliko opozicione snage uspiju u ovim napadima oformiće se prva oslobođena pokrajina u Siriji, područje bez režimskih snaga i de facto sigurna zona bez direktne međunarodne pomoći.

Sukobi su nastavljeni i u blizini režimske baze u Safiri gdje su navodno opozicioni borci pretrpjeli teške gubitke tokom ove sedmice. Assadova vojska granatirala je dijelove Aleppa dok su po video snimcima Kurdske snage pomagale opozicionarima u napadima na režim.

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je 121 osoba ubijena u petak, uključujući 42 osobe u Damasku i njegovim predgrađima kao i 32 u pokrajini Aleppo.

Video snimak prikazuje kurdske snage kako napadaju režimske položaje u Aššrafija četvrti,Aleppo.

{youtube} GnTJ3DPiY40{/youtube}

01:08

FSA razmišlja o pregovorima sa Assadom: Medijski ured iz Aleppa je intervijusao zapovjednika FSA IZ Aleppa pukovnika Akidija. Njihovo pitanje upućeno pukovniku jeste da li će prihvatiti plan pregovora sa režimom koji je predložio vođa Nacionalne koalcije Muaz el-Hatib

Njegov odgovor je da kao vojno krilo opozicije ne žele da se učestvuju u političkim pitanjima i da vjeruju Muaz el-Hatibu kao i njegovom patriotizmu, iako je možda pogrešno predstavio inicijativu za pregovore.

On dalje kaže da će prihvatiti inicijativu ukoliko u nju bude uključen odlazak režima u svim segmetima kao i odlazak svih onih koji su počinili zločine nad sirijskim narodom. Pukovnik također kaže da su sigurni da ovaj režim neće uzeti u obzir ovu inicijativu tako da će nastaviti revoluciju do svrgavanja režima.

Na upit kamermana da li će on kao otac koji je izgubio sina prihvatiti dijalog sa ovim režimom pukovnik odgovara da zasigurno neće. Dijalog se neće voditi sa onima koji su ubijali već sa onima u režimu koji nemaju krv sirijskog naroda na svojim rukama. Dijalog se neće voditi o ostanku na vlasti režima već o njegovom odlasku u svim segmentima i o postupku koji će se voditi prema onima koji su okrvavili ruke.

00:40

Beba iz Ma’arat el-Numana: Strašno potresan video snimak. Po izvještajima došlo je do urušavanja zgrade u Ma’arat el-Numanu nakon zračnih napada na grad. Muškarci žure da izvuču žrtve ispod ruševina a jedan od njih se pojavljuje sa krvavom bebom. Video snimak je izuzetno potresan

{youtube} h9s9FZgyXAE{/youtube}

00:36

Raketni napadi u južnom Damasku: Grupa aktivista CFDPC koja izvještava iz Damaska i okolline postavila je interesantne video snimke. Prvi prikazuje zemlja-zemlja rakete sa Mezzeh vojnog aerodroma u zapadnom Damasku.

{youtube} rYahjldzbrI{/youtube}

Drugi video snimak prikazuje kako rakete padaju širom Asalija, Hadžer el Esveda i Madnije, južne četvrti Damaska.

{youtube}NRx5tXz6Enc{/youtube}

I do sada smo viđali dokaze da Assadove snage upotrebljavaju ove rakete ali je zanimljivo pronaći i vidjeti ispaljivanje i efekat koji postižu. Ove rakete nisu navođene, čak iako vojska pokušava da gađa legitimne ciljeve one padaju na naseljena područja gdje stradaju civili a po svemu sudeći ovdje se radi samo o ispaljivanju raketa i to po civilima.

00:28

Požar u Aleppu: Prema velikom broju izvora artiljerijsko bombardovanje četvrti el-Hajdarija je dovelo do velikog broja ranjenih kao i velikog požara. Po izvještajima došlo je do požara u fabrici a prema aktivistima borci FSA pomagali su vatrogascima da se vatra ugasi. Detalji nisu potvrđeni ali video snimak je jako dramatičan

{youtube} WcNE8GlKxQE{/youtube}

09. februar

——————————————————————————————————-

23:56

Nove strategije:Ovaj put plan je drugačiji. Sa novim oružjem u rukama cilj je održati napade i onemogućiti linije snadbjevanja režimskih snaga. Reuters navodi da je ovo dio ‘dva koraka naprijed, jedan korak nazad’ strategije.

Opozicioni borci su u različitim periodima sukoba bili strašno nestrpljivi čak ulazeći u bitke bez jasne strategije. Međutim u posljednjih nekoliko mjeseci nestrpljivosti i nepromišljenosti gotovo da i nema. Umjesto toga Assadove baze u okolini Aleppa i Idliba su odsjećene a opozicione rakete, artiljerija i snajperi su sada djelotvorno upotrebljeni.

Jedan od najboljih primjera je Menneg aerodrom u sjevernom Aleppu. Režimska baza koja je nekad sijala strah sada je na dohvat opozicionara koji čekaju da se vojnici unutar baze predaju ili da dobiju naređenje za proboj. Sada se javljaju naznake da opozicionari spremaju novu ofanzivu kako bi konačno preuzeli bazu.

Snajper koji lagano pokušava ‘skinuti’ čuvare baze

{youtube} 0zUxV_SG_mg{/youtube}

Oružje usmjereno na glavni ulaz u bazu

{youtube}S7s84DAn-HQ{/youtube}

{youtube}qTm3FtMBp6s{/youtube}

18:49

Bitka za Idlib: Veliki broj izvora navodi da se provodi velika opoziciona ofanziva na ostatak vojnih režimskih baza u pokrajini Idlib. Saif el-Šam, zapovjednik Sindžar brigade, kaže da je u toku nova inicijativa za preuzimanje Ebu Zuhur zračne baze u Idlibu kao i četiri druga uporišta Assadovih snaga.

„Prije par sedmica napali smo ovaj aerodrom i omeli smo većinu njihovih vojnih aktivnosti a sada naš plan je napasti je što je više moguće kako bismo je potpuno oslobodili.

Sada avioni sa aerodroma ne mogu tako lahko uzletjeti kao ranije jer su suočeni sa paljbom boraca koji su opkolili aerodrom sa sve četiri strane. Naš plan je spriječiti da im stigne pojačanje sa kopna kao i spriječiti okupljanje režimskih snaga unutar aerodroma kako bi pokrenuli napade na susjedna sela.

Bitka ‘Vratili smo se’ sastavljena je od velikog broja bitki oko aerodroma kako bismo naštetili režimskim snagama. Trenutno se u pokrajini Idlib vodi pet žestokih borbi, u Vadi el-Zajfu,el-Hamdiji, kontrolnom punktu el Karmid kao na drugim kontrolnim punktovima unutar grada. Nastojimo umanjiti pritisak na borce u susjednim pokrajinama smanjujući koliko možemo broj polijetanja aviona.

Sada smo opkolili aerodrom i pucamo snajperima na svakog vojnika ili oficira kojeg uočimo unutar aerodroma. Također koristimo protivavionske projektile gađajući avione kao i dijelove aerodroma. Nastavićemo sa ovakvim akcijama još nekoliko dana sve dok ne dobijemo naređenje da uđemo na aerodrom.”

Šest brigada i dva bataljona učestvuju u ovoj bitci. Svaka brigada nema manje od 300 boraca koji su podijeljeni na dvije linije, prednju i zadnju.

„Naš glavni zadatak je spriječiti polijetanje ili slijetanje bilo kakvog aviona u Ebu Zuhur zračnoj bazi. Snadbjeveni smo sa različitom artiljerijom ali čekamo da stignu tenkovi kako bismo pojačali napad. Aerodrom je jako veliki i nije tako lahko upasti na njega bez dobre opreme i oružja. Preko 25 protivzračnih lansera i minobacača je raspoređeno na aerodromu.. Možemo jedino napadati kada je oblačno ili kada je potpuni mrak, u ponoć.

Za mjesec dana oborili smo pet aviona, tri u Idlibu i dva unutar Ebu Zuhur vojnog aerodroma”.

17:29

Izbjeglička kriza: Prema UN-u više od 5.000 Sirijaca svakodnevno pobjegne u susjedne zemlje a problemi za one unutar Sirije postaju sve veći.

„U Siriji sve više dolazi do nedostatka vode a one zalihe koje već postoje su često zagađene što povećava rizik da djeca obole”, izjavili su iz UNICEF-a.

17:25

Borbe:Aktivisti su izvijestili o sukobima u Džuberu gdje su režimske snage nastavile sa bombardovanjem ove opozicione četvrti.

Opozicione snage navode da je raketa u Muadamijehu ubila šest opozicionih boraca a 12 je povrijeđeno.

Sirijski državni mediji tvrde da je šest osoba, uključujući šestoro djece, ubijeno u srijedu uslijed ‘terorističkog’ napada na autobusku stanic u Kabunu. Sana navodi da rećimske snage su istjerale naoružane ‘terorističke’ grupa iz pregrađa u Damasku-Irbin, Zamalka, Adra el-Beled, Tel Kurdi, Duma i Harasta, nanijevši im teške gubitke.

17:20

Opozicionari i oružje: Ishod jučerašnje ofanzive u Damasku je ulazak opozicionara u četvrt Kadam. Video snimci su prikazali konvoj boraca naoružanih sa protivtenkovskim oružjem, bestrzajnim topovima i najmanje jednim naprednim lanserom granata.

U međuvremenu režim je nastavio svoje zračne napade na istočna predgrađa Damaska ali bez ikakvih naznaka da su protjerali opozicionare.

Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je 161 osoba ubijena u četvrtak uključujući 13 žena i osmoro djece. Po njihovim izvještajima 68 je ubijeno u pokrajini Hama, a najveći dio u eksploziji u Salamiji, 33 u Damasku i njegovim predgrađima i 28 u pokrajini Homs.

08:februar

——————————————————————————————————-

19:14

Istočni Damask: Granatiranje je nastavljeno u istočnim dijelovima Damaska. Naredni video snimak prikazuje Kabun i posljedice režimskog bombardiranja ove četvrti

{youtube} Xmb7WJfmzH0{/youtube}

U međuvremenu Reuters navodi da je Assadova artiljerija u toku jučerašnjeg dana odigrala ključnu ulogu uprkos činjenici da nisu zaustavili opoziciono napredovanje u Džuberu

„Jedinice Assadove elitne Republikanske garde stacionirane na impozantnoj Kasiun planini sa koje imaju pregled na cijeli grad koristile su artiljeriju i rakete u napadima na Džuber i južni kružni tok, gdje su opozicionari preuzeli režimsek barikade i vojne položaje, navode izvori.

Penzionisani vojni oficir iz Damaska navodi da je granatiranje opozicionih područja nasumično pogađalo kako opozicione borce tako i civile. „ Vojska je sa nekoliko stotina metara ispaljivala granate koje su padale na svakoga, na žene, porodice, ma na svakoga. Gdje je tu hrabrost?”, kaže on.

Reuters je također izvijestio koristeći sirijske državne medije da su opozicionari potisnuti, ipak ulice su tokom noći svakako pod kontrolom opozicije. Veliki broj opozicionih boraca je naveo kako će ovaj put bii oprezniji i da će napredovati polahko, lagano uklanjajući snajperska gnijezda dok napreduju. Nejasno je još uvijek da li su se opozicionari povukli sa položaja koje su jučer preuzeli ali čak i da jesu nema nijednog nagovještaja vladine pobjede na ulicama istočnog Damaska.

18:32

Opozicioni napad u blizini el-Safire: Jedna od bitki koja je u proteklih nekoliko mjeseci svakako privlačila pažnju jeste ona u blizini el-Safire, na oko 15 km jugoistočno od Aleppa. El-Safira ima veliki strateški značaj jer ukoliko opozicioni borci tu uspostave uporište onda će imati u opsadi cijeli Aleppo. Ono što je još značajnije za el-Safiru se špekuliše da su tu vjerovatno smještene najveće zalihe hemijskog oružja Sirije, a možda i najveće zalihe i u regionu.

Protekle sedmice opozicionari su imali nekoliko veoma uspješnih napada na konvoje zaliha i oklopnih vozila tik ispred baze, a izvještaji sa terena govore da se slični napadi spremaju i u narednim danima.

Ipak u posljednjih nekoliko dana proširile su se glasine da je veoma veliki konvoj režimskih snaga doprijeo do grada i da su opozicioni položaji u blizini baze pod veoma opsežnim i velikim napadima. Međutim, ono što je interesantno, jeste da se nijedan video snimak o ovome u toku protekla dva dana nije ni pojavio kako bi potvrdio/negirao glasine.

Također prema velikom broju izvora, većinom prikupljenih sa socijalnih mreža poput Twittera,. većinu opozicionih boraca u el-Safiri sačinjavaju pripadnici Džebhat el-Nurse. Pojavile su se i glasine da su opozicioni zapovjednici u gradu apelovali da im se pošalje hitno pojačanje ali nejasno je da li je pojačanje doprijelo do njih. FSA brigade su međutim zauzete borbama u nekoliko drugih četvrti širom grada Aleppa, a kako su se pojavile glasine o probijanju el Safire ovi borbe su pojačane.Drugim riječima ako su opozicioni borci u el-Safiri pod napadom ne izgleda da su se opozicioni planovi u gradu Aleppu promijenili.

Jedini video snimci koji dolaze iz grada su sa režimske strane. Na narednom video snimku, jednom od nekoliko, prikazana su tijela mrtvih opozicionih boraca, kako režim navodi dio od na stotine opozicionara koje su ubili u gradu. Opozicioni izvještaji su različiti po pitanju ubijenih. Pojedini izvještaji navode od 40 do 60 mrtvih, dok jedna od opozicionih grupa je navela spisak od 15 imena.

Zbog čega nema video snimaka? Kao prvo, opozicionari su vjerovatno više okuprani borbama nego snimanjem. Drugo, pojedine opozicione grupe su tolerantnije od drugih a nikada nismo uočili da je Džebhat el-Nusra postavila neke negativne vijesti. Ukoliko su opozicionari preuzeli veliki vojni konvoj vjerovatno izvjesno vrijeme neće doći do izvještaja niti potvrde o tome.

.{youtube} aWVZMav3aVE {/youtube}

Jedan od aktivista navodi da gornji video snimak kojeg su objavile režimske snage su prvobitno postavili opozicioni aktivisti kako bi prikazali masakr i da su ga kasnije iskoristili pro-režimski elementi. Drugačije rečeno borbe oko el-Safire su informaciona crna rupa i niko ne može tačno reći o tome šta se trenutno dešava.

17:08

Bitka za Damask se nastavlja: Još uvijek je nejasno da li su današnje borbe istog inteziteta kao juče ali borbe su nastavljene. Lokalni koordinacioni odbori su postavili video snimak istočnih četvrti gdje su se borbe u toku jučerašnjeg dana odvijale. Oni navode da sukobi između FSA i režimskih snaga u blizini južnog kružnog toka su nastavljene a da se grad granatira sa raketnim lanserima i minobacačima.

{youtube} hI774fb-SBQ{/youtube}

00:47

Inteziviranje borbi u Damasku: Današnje borbe u blizini Džubera na sjeveroistoku Damaska su bile ekstremno intezivne. Na vrhuncu borbe artiljerijske i minobacačke granate zapalile su veliki dio grada, međutim nejasno je ko šta ispaljuje. Ono što je poznato jeste da dolaskom večeri borbe su nastavljene i da su se borbene linije znatno promijenile.

Veliki broj video snimaka je postavljen iz kojih jedino i možemo zaključiti dokle se stiglo sa borbama i učincima.

Naredni video snimak prikazuje početak borbe za Harmala kontrolni punkt

{youtube}nLgtZB9rXm8{/youtube}

Opozicioni borci na ulicama u blizini poprišta borbe dok se obližnja džamija i nekoliko zgrada nalaze u plamenu

{youtube} REWdw1AmX04{/youtube}

U opisu snimka stoji da FSA gađaju zgradu gdje se kriju Šebbihe u blizini kontrolnog punkta Zamalka

{youtube} ixzIYG74BUo{/youtube}

Po već viđenom opozicionari su do sada uništili Haramala kontrolni punkt, napali režimske snajpere na gradskoj tržnici na autoputu Damask-Dera’a, samoubilački napad u Jarmuk kampu koji je ubio veliki broj režimskih snaga, ezan se po prvi put čuo sa Harmala ibn Velid džamije u Džuberu nakon što je oslobođena i gdje su se režimske snage nalazile više od godinu i po dana. 

Nekoliko FSA bataljona i brigada u Istočnoj Guti uništilo je kontrolne punktove Hirmilleh i Kabbas na južnom kružnom toku, što je direktni prolaz ka glavnom gradu.

{youtube}owR3eALmsPc{/youtube}

00:15

Malo drugačija borba za Damask: Opozicioni borci koji napadaju Damask kažu da su svjesni prethodnih neučinkovitih pokušaja zauzimanja Damaska, i da su sada krenuli u ofanzivu sa sasvim drugačijim pristupom

“Dijelovi kružnog toka već su danas pali pod kontrolu opozicionara. Cesta je bila posljednja prepreka između Gute i grada”, kaže Ebu Hazi, opozicioni zapovjednik u istočnom predgrađu Irbin.

„Ne želim davati narodu laže nade ali mislim da ukoliko ulične borbe dopru do centralnog Damaska onda režim neće moći da nas porazi ovaj put”, dodao je on.

Prošle godine neorganizovan napad opozicionih snaga na Damask je morao završiti sa neuspijehom. Ali ovaj put opozicioni borci su dobro organizovali rute snadbjevanja kako bi poduprijeli ofanzivu.:

Isuviše je rano da bi se reklo da li će ova ofanziva biti učinkovita ali opozicionari su već postigli značajan napredak u istočnom Damasku.

Nekoliko kontrolnih punktova je oslobođeno ili uništeno uključujući i kontrolni punkt Harmala koji povezuje sjeveroistočna predgrađa sa gradom, kazala je Lina Šami, glasnogovornica opozicionog medijskog ureda u Damasku. Ona dodaje da je ovo veliki korak za FSA. „Još uvijek nemamo puno informacija da li će FSA prodrijeti u Damask ili ostati u predgrađu”.

Šamijeva navodi da se žestoke borbe vode oko Abesinskog trga, ali glasine da su ga opozicionari preuzeli su neistinite.

Kontrolni punkt Harmala se nalazi na ključnom dijelu ceste koja vodi kroz ovo područje. Lokalni koordinacioni odbori su postavili video snimak za koji navode da je snimljeno nakon zauzimanja punkta, gdje je očito da je Harmala u plamenu

{youtube} yuoOyLB_C-U{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori također su izvijestili o borbi u el Kadamu, jug glavnog grada, i to sasvim odvojeno od gore opisane ofanzive

{youtube} Xfc4MHrSjbc{/youtube}

Važno je istaći da nove ofanzive na sjeveru i istoku su dobro odganizovane ali da i stare ofanzive na drugim područjima također traju.

07.februar

——————————————————————————————————-

22:58

Borbe u Damsku:Reuters navodi da su vlasti zatvorile glavni Abesinijski trg kao i prolaz Faris el-Huri kada su opozicioni borci napali utvrđenja od pijeska i blokova režimske vojske sa RPG-ovima i minobacačima.

Područja Džubera, Zamalke, el Zablatanija kao i dijelovi Kabuna su postali prava borbena polja, naveo je aktivista Fida Muhamed iz četvrti Kabun.

U borbi poput ove važi pravilo gdje ima dima ima i vatre tako da gdje god vladine snage granatiraju tu su i borbe a danas veliki dio Damaska je granatiran.

22:43

Nova opoziciona ofanziva u Damasku: Opozicione snage pokrenule su novu ofanzivu u glavnom gradu Sirije prema velikom broju izvora. Najmanje šest opozicionoh grupa, uključujući grupe iz FSA kao i Džebhat el-Nusre, učestvuju u najnovijoj ofanzivi koju nazivaju epskom operacijom u prestonici Umejada.

Pojedini mediji su izvijestili da su se Assadove snage već povukle iz pojedinih područja južno od glavnog grada.

Naredni video snimak pruža dobar uvid u borbe a snimljen je negdje između Irbina i Zamalke, istočni dio Damaska.

{youtube}THlzazNR2PU{/youtube}

Intezivne borbe vode se i u Džuberu, odakle potiče i naredni snimak čiji opis navodi da muezini uče tekbire sa džamija u znak podrške opozicionim borcima, mudžahidima

{youtube}mnLa28usZEw{/youtube}

Aktivisti javljaju i o intezivim borbama u Kadamu, jugoistočno od Damaska kao i nepotpuni izvještaji o borbama u Hadžer el Esvedu, kraće rečeno izgleda da su opozicionari krenuli u veliki i dobro koordinisan napad. Špekuliše se da su opozicionari mobilisali svoje snage u Dera’i i Aleppu, kao i u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku.

19:52

Autobomba: Lokalni aktivisti navode da je autobomba eksplodirala unutar zgrade vojne obavještajne službe u istočnom gradu Palmira u srijedu, te da je na desetine sigurnosnog osoblja kao i vojnika ubijeno.

Eksplozija je prvo uništila dio stražnjeg dio zida zgrade koja se nalazi u blizini ruševina iz vremena Rimnjana a onda je bombaš samoubica ušao unutar zgrade sa vozilom i uništio dijelove zgrade.

Državni mediji tvrde da su dvojia bombaša samoubica se raznijeli u automobilu te da je ubijeno nekoliko civila, a da je nekoliko njih ranjeno.

18:46

Dezerter Assadovog režima bombardovao Hamu-Pilot koji je napustio snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada borbenim avionom bombardovao je mjesto Safsafiye, nedaleko od sirijskog grada Hama, u kojem pretežno žive alaviti.

Sirijsko nacionalno vijeće (SGRC) saopštilo je da je pilot, koji je napustio snage režima Bashara Al-Assada, bombardovao dio grada Hame, te da je tom prilikom desetine osoba smrtno stradalo.

Komadant jedinice Slobodne vojske Sirije Ahmed Abu Mustafa, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao je da postoje pretpostavke da je borbeni avion ciljao militante iz odreda Sebbiha.(Anadolija)

11:52

Postala snajperistkinja nakon što su joj ubili djecu

Uredno sređenih obrva u kožnim čizmama sa potpeticama i zlatnom narukvicom na ruci, za “Guevaru” nikada ne biste rekli da je jedna od poznatijih snajperista krvavog sirijskog građanskog rata.

No, bivša nastavnica engleskog jezika stekla je nevjerovatnu slavu na ulicama Sirije kao “ženski snajperista”.

Obučena u sportske pantalone, zimsku jaknu i prekrivena maramom Guevara, nazvana po poznatom južnoameričkom revolucionaru, sjedi skrivena među zidinama porušenih zgrada čekajući da će joj na nišan doći – vojnik Bešara el-Assada.

Iako se sukobi u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji odvijaju uglavnom bez žena, Guevara ima vlastitu skupinu kolega boraca koja broji oko 30 muškaraca i dječaka.

Tvrdi kako je sretna u ovoj neobičnoj i opasnoj ulozi u kojoj se nalazi.

– Sviđa mi se borba. Kada vidim da je neko od mojih saboraca ubijen, osjećam se dužna da uzmem pružje i osvetim ga”, govori Guevarra.

Ova 36-godišnjakinja započela je svoj rat kada joj je prije nekoliko mjeseci u napadu snaga sirijskog režima ubijeno dvoje djece, sin od sedam i kćerka od deset godina.

Tvrdi da je sada dužna ubiti vladinog vojnika svaki put kada neko od njenih saboraca strada.

Za “posao” kojim se bavi, kako kaže, treba strpljenje, brzina i intelegencija. Često sjedeći satima čeka da neko od pripadnika vladinih snaga naiđe.

“Nikada ne pucam na vojnike dok u njihovoj blizini ima civila. Tek kada je čista situacija i kada niko drugi ne može da strada, oni postaju moja meta”, priča Guevara.

” To što radim čini me sretnim. Kada god pogodim uzviknem – DA”, dodaje ova neobična žena.

{youtube}q8XTWhARW1Y{/youtube}

06.februar

————————————————————————

23:11

Opoziciona artiljerija gađa uporište Assadovih snaga u Aleppu: Dva video snimka prikazuju opozicionu artiljeriju kako bombarduje Assadove vojne položaje u Aleppu.

{youtube} 8jrGO3I2Xwc{/youtube}

{youtube}yVDz_sk1Ujs{/youtube}

23:05

Uništeni tenkovi: Već sedmicama tenkovski konvoji režimske vojske operišu u Derji, zapadno od Damaska, i što je zanimljivo bez podrške pješadije, što je veoma rizičan korak. Veliki broj režimskih tenkova već je uništen, a veliki broj vojnika ubijen tokom ovih uličnih borbi. Nedavno smo objavili video snimak u kojem se tenkovi bukvalno utrkuju kroz grad granatirajući, vjerovatno ne želeći da uspore zbog svoje ranjivosti.

Naredni snimak po opisu je danas sniman u Derji. Tenk nepokretan i sam. Odjednom velika eksplozija iza tenka i cijeli ekran se ispunjava dimom.

{youtube} hXP8Byq8uvs{/youtube}

Drugi video snimak prikazuje kako je uništen tenk u Džuber, Damask

{youtube} QcKvh50fR0c{/youtube}

19:25

Izrael planira okupirati dio Sirije‏

IslamBosna.ba-Izrael namjerava oformiti tampon tonu od oko 16 km unutar Sirije kako bi se zaštitio od, navodno, fundamentalističkih opozicionara sa druge strane granice.

Prijedlog, sastavljen od strane vojske i predstavljen premijeru Benyamin Netanyahu, namjerava osigurati granicu sa Sirijom dužine 76 km od navodne islamističke prijetnje ako režim predsjednika Bešara el -Assada izgubi kontrolu nad tim područjem.

Tampon zona bi bila po uzoru na libanonsku sigurnosnu zonu gdje su u periodu od 1985. do 2000. godine izraelske odbrambene snage patrolirale zajedno sa libanonskom vojskom, i to 26 km unutar Libanona.

„Predstavili smo premijeru opsežan plan odbrane izraelske granice nakon, ili možda prije, pada Assadovog režima”, kazao je izvor blizak vojnim planerima.

„Tampon zona uspostavljena u saradnji sa lokalnim seljanima predstavlja srž plana. Ukoliko zemlja i dalje bude nestabilna mi ćemo tamo ostati godinama”.

Netanyahu koji je tokom proteklog mjeseca posjetio izraelske postaje na pograničnom području posmatrao je izgradnju visoke željezne ograde koja će zamijeniti dosadašnju.

„Stara ograda je bila tu više od 40 godina”,kazao je vojni izvor. „Onda smo znali da se u Damasku nalazi diktator, ali to više nije tako. Nova ograda će biti dobra kad bude gotova ali bez tampon zone minobacački i raketni napadi na Izrael biće svakodnevni događaj”.

Plan predviđa da dvije pješadijske izraelske brigade i tenkovski bataljon budu smješteni u postajama na sirijskoj teritoriji. Postojeća granica, koja nije međunarodno priznata, je redefinirana nakon Jom Kipurskog rata 1973. godine.

Prema odbrambenim izvorima izraelska obavještajna služba usmjerila je sve dostupne resurse ka Siriji kako je porastao pritisak na režim i kako se ovaj susjed Sirije plaši da će zemlja potonuti u anarhiju.

Izraelski zračni napadi od prošle sedmice sjeverozapadno od Damaska neće biti posljednji, upozorava izvor.

Vrhovni zapovjednik izraelske vojne obavještajne službe, general major Aviv Kokhavi, posjetio je Washington uoči napada obavivši razgovore sa Pentagonom i CIA-om. U isto vrijeme Yaakov Amidror, vođa nacionalne sigurnosti, posjetio je Moskvu i obavio razgovore sa ruskim zvaničnicima, koji su ujedno i među najbližim Assadovim saveznicima. Tokom razgovora nisu pomenute određene mete ali Rusi su upozoreni da Izrael neće tolerisati da bilo kakvo rusko oružje padne u ruke Hizbullaha.

Do sada Izrael je nastojao da se direktno nemiješa u sirijski sukob, ali postoji sve veća bojazan da Iran želi zadržati svoj uticaj u zemlji i ako Assad ode s vlasti.

Sunday Times je međutim objavio da se među sljedećim ciljevima izraelske vojske nalazi jako utvrđeni iranski signalni centar u blizni Dera’e koji se nalazi na oko 7 km od izraelske granice.

„Iraanci su i dalje glavni akteri igre u Siriji”, izjavio je vojni izvor. „Oni imaju odbrambeni ugovor sa Assadom i u posljednje dvije godine nastoje da mu pomognu. Ali znaju da mu je blizu kraj i žele postati što uticajniji prije nego što ode sa vlasti”.

Iranska nadzorna stanica je na samo 16 km od sličnog izralskog objekta u Har Avitalu.

„Znamo da nadgledaju komunikaciju naše vojske, znamo da prikupljaju obavještajne podatke i pokušavaju prodrijeti u naše vojne kompjutere”, kaže izvor. „To je ozbiljan problem za naše snage”.

Izraelci su svijesni da pad postojećeg sirijskog režima će uvući jevrejsku državu u dugoročno angažovanje u Siriji.

„Izraelu će nedostajati porodica Assad”, kaže obavještajni izvor. Osvrćući se na planinski lanac koji dijeli Siriiju od okupirane Golanske visoravni, on dodaje: „Assadovi, otac i sin, bili su vrlo nezgodni ljudi. Ali sa njima, znali smo da je obećanje obećanje, i da je sporazum čvrst kao stijena na planini Hermon”.

18:20

Opozicioni napredak u Aleppu: Prije samo nekoliko sedmica opoziciona vojska nije bila prisutna u blizini Aleppo univerziteta. Međutim sada opozicionari napreduju dublje prema sjeverozapadnim četvrtima Aleppa. Naredni video tvrdi da prikazuje opozicioni tenk kao i opozicione borce koji se pripremaju za napad na El Muhalleb kasarne, koje se nalaze na samo kilometar i po od univerzitetskog kampusa:

{youtube} CCAnvBV55vk{/youtube}

Dok se borbe za kasarne odvijaju u pozadini na narednom snimku prikazani su opozicioni borci kako se spremaju za borbe i to sa što izgleda kao ruski bestrzajni top SPG-9 i strojnicom pričvršćenom na kamionet.

{youtube}tC_8CY4SVMQ{/youtube}

Opservatorija za ljudska prava i drugi aktivisti također su izvijestili o sukobima u četvrti Tišrin na sjeverozapadu Aleppa i oko Hamadanija stadiona na sjeverozapadu.

18:06

Izjava ministra odbrane: U posljednjoj predstavi Assadovog režima, general Fehad Džasim el-Faridž je objavio da če vojska poraziti opozicione snage koje su preuzele teritorije širom sjevera, dio najvećeg sirijskog grada Allepa i drže Damask u opsadi.

„Ova herojska Sirijska arapska vojska je dokazala svijetu da je jaka vojska, obučena vojska, vojska koja ne može biti poražena”, insisitra el-Faridž.

Ministar je izjavio kako su prošlosedmični izraelski napadi na istraživački centra i vojni konvoj odgovor na poraz opozicije.

U isto vrijeme on objašnjava zbog čega ova jaka vojska nije odgovorila na izraelski napad: „Zbog čega Sirija nije odgovorila? Pa neprijateljski Izrael je taj koji je odgovorio. .. kada neprijateljski Izrael je vidio da njegovi pioni ne rade svoj posao i da nisu postigli rezultate, on je intervenisao. To je odgovor na naše vojne akcije protiv oružanih bandi”.

05.februar

—————————————————————————————————–

20:30

Pokrajina Dera’a: Sirijska Opservatoriaj za ljudska prava objavila je video snimak pronađen kod ubijenog vojnika regularnih sirijskih snaga snimljenog tokom sukoba u pokrajini Dera’a. Snimak prikazuje smrt 8 članova regularnih snaga nakon napada na njihov autobus u Dera’i. Opservatorija navodi da ne može odrediti vrijeme kada je snimak nastao

{youtube} 454TJheZL9Y{/youtube}

20:20

Podjele među opozicijom: Vođa sirijske opozicije, Muaz el-Hatib žestoko se bori da održi koaliciju nakon što je ponuda za pregovorima sa Assadovim režimom odbijena od velikog broja opozicionih grupa.

On se požalio prijateljima da članovi Sirijske nacionalne koalicije pokušavaju da potkopaju njegovo vodstvo. „Mislim da će se raspasti’, navodi izvor. „On je veoma uznemiren pokušajima da ga potkopaju”.

Nakon pregovora tokom ovog vikenda u Minhenu, Velid el-Buni, član izvršnog odbora koalicije, izjavio je da su razgovori neuspijeli.

„Bilo je neuspiješno. Iranci nisu spremni da poduzmu bilo šta što bi pomoglo cilju sirijske revolucije”, reko je Bunni za Reutrers.

Sirijsko Muslimansko bratstvo koje drži veoma značajan blok unutar Koalicije najviše se protivi Hatibovoj ponudi.

Zamijenik vođe Muslimanskog bratstva Seid Ali Bajanuni kaže da je pogrešno pregovarati sa zvaničnicima koji imaju krv na svojim rukama.

Hatib se suočava sa tri velika izazova,prvi i najvažniji jeste što Assadov režim još uvijek nije odgovorio na poziv na pregovore i što do sada nije ispunio ništa što je obećao u prošlim pregovorima. Sve prethodne izjave sugerišu da predsjednik Assad neće napustiti vlast, režim neće prestati sa svojim vojnim kampanjama protiv ‘terorista’, čime režim označava sve one koji se protive njegovoj vlasti sa ili bez oružja, stoga opozicija u njegovim očima i nema nakakav legitimitet. Izbori nisu doveli do nikakvih promijena, dogovor sa Arapskom ligom nije ništa promijenio kao i uspostavljeno primirje posredstvom UN-a.

Sljedeći problem je što će Rusija, Iran i Assadova vlada, vrlo vjerovatno, postaviti isuviše uslova za pregovore, ukoliko na prvom mjestu  sve strane budu voljne da pregovaraju.

Iran i Rusija održavaju Assadov režim u životu,njihova vojna i finansijska podrška su mu poput infuzije a oni također čuvaju Assadova leđa i u međunarodnoj zajednici, tako da ukoliko i oni budu uključeni pregovori neće nikud odvesti.

Hatibov posljednji izazov je unutar same opoziije. Muslimansko bratstvo se protivi pregovirima sa režimom. Pojedna vojna krila unutar opozicije su za pregovore ukoliko su mogući dok druga odbijaju. Medijsko navođenje da se sirijski sukob nalazi u zatišku je neistina, stvarnost je da su pojedine vođe naoružane opozicije shvatile da će ovaj sukob još dugo trajati. S druge strane uvjerenje da će opozicija pobjediti a Asad izgubiti je toliko veliko da veliki dio unutar opozicije želi nastaviti sa oružjem radije nego da pregovaraju sa režimom.

Onda je tu i mogućnost da svi koji se protive Assadu neće prihvatiti primirje,naročito Džebhat el-Nusra kao I druge islamističke grupe koje na ovaj sukob gledaju kao na džihad. Ove grupe inače pridodaju vrlo malo pažnje političkim sporazumima koje dogovaraju oni koji ne učestvuju direktno u borbama, gledajući po dosadašnjem toku sukoba.

Ukoliko Nacionalna koalicija sklopi dogovor sa Assadovim režimom I veći dio FSA se složi sa dogovorom i Assadov režim ispoštuje dogovor (ovdje dolazi najveće ako ) a pored svega toga Džebhat el Nusra nastavi sa napadima tada će biti narušeno bilo kakvo uspostavljeno primirje.

Pojedini su čak zabrinuti da li će ovi pregovori uzrokovati trajni raskol unutar već podijeljenje opozcije.

Za sada lopta se nalazi u Assadovim rukama, on odlučuje o daljoj ‘igri’.

17:43

Sramota: Video prikazuje kako se prikupljena humanitarna pomoć za Siriju prodaje na saudijskoj pijaci Ebu Džasem. Pomoć za Siriju sa ovog video snimka prikupljena je u organizaciji El Mejadin ujedinjene pomoći za Siriju. Svaki dalji komentar je suvišan osim da u svakom ratu ima ratnih profitera

{youtube}RH6hABTkBKo{/youtube}

17:12

Zračni napadi u Aleppu: Danas su režimske snage granatirale stambenu četvrt u Aleppu gdje se još jedna zgrada, u nizu dosadašnjih, obrušila na svoje stanare.

Nisrin el-Šamajleh, novinarka El-Džezire izvještava o današnjem granatiranju i potrazi za preživljelim

{youtube}voKF0gcmaI8{/youtube}

17:05

Žrtve: Nakon subotnje diplomatije nedjelja je uslijedila sa više granatiranja i smrti, a Lokalni koordinacioni odbori su izvijestili da je 140 osoba ubijeno.

Sedam žena i 15-oro djece nalaze se među ubijenim. Većina granatiranja i žrtava desila se u blizini Aleppa gdje je ubijena 41 osoba, a u Damasku i njegovim predgrađima 36 osoba.

04.februar

——————————————————————————————————

19:44

Aktivisti iz Aleppa izvještavaju da si snage lojalne predsjedniku el-Assadu srušile zgradu na stanovnike u četvrti el-Ensari.

Video snimak postavljen na internetu prikazuje kako lokalno stanovništvo pokušava izvući zarobljene ispod ruševina

{youtube}Zj0WECBFgWo{/youtube}

19:40

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, u prvom obraćanju u vezi sa izraelskim napadom u Siriji, poručio je da je riječ o pokušaju slabljenja i destabilizacije Sirije.

Assad je kazao kako napad predstavlja “pokušaj Izraela da oslabi i destabilizuje Siriju”.

Istaknuvši da je sirijska vojska jaka i da će biti spremna da pruži otpor, Assad je rekao: “Sirija je dovoljno jaka da pruži otpor svim napadima koji ciljaju na njene građane i historiju.” (AA)

10:39

Žrtve: Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je 120 osoba ubijeno u subotu, uključujući desetoro djece i osam žena.

Opozicija, Rusija i Iran: Muaz el-Hatib, vođa opozicione Nacionalen koalicije susreo se po prvi put sa vanjskim ministrima Rusije i Irana.

Prije sigurnosne konferencije u Minhenu, el-Hatib se susreo sa ruskim ministrom Lavrovom poslije 45 minuta sastanka sa Ali Akbarom Salehijem iz Irana.

Lavrov je nakon sastanka dao sasvim neutralnu izjavu „Podsjetio sam Hatiba da nakon formiranja koalcije i naimenovanja njenog voše mi smo odmah izrazili naše interesovanje za održavanjem redovnih kontakata”.

Međutim Hatib je otišao korak dalje i izjavio da je pozvan u Mosku na još razgovora.

Nakon sastanka sa Salehijem vođa sirijske opozicije jednostavno je izjavio:”Dogovorili smo se da pronađemo riješenje da okončamo patnju sirijskog naroda”.

Ovakav slijed događaja u skladu je sa Hatibovom ovosedmičnom izjaviom da je spreman na pregovore sa predsjednikom Assadom pod uslovima među kojima je i oslobađanje političkih zatvorenika.

Ranije ove sedmice najavljeno je da će se Hatib susresti sa Lavrovim, podpredsjednikom SAD-a, Joe Bidenom, UN-ovim izaslanikom Lahdarom Brahimijem međutim Moskva negira ove navode ističući da razgovori neće otići toliko daleko.

01:18

Oboren još jedan avion: Po izvještajima aktivista opozicioni borci su oborili borbeni avion režimskih snaga u Idlibu, iznad zračne baze Ebu Zuhur

{youtube}1jm-_9FVec8{/youtube}

01:15

Irbin, okolina Damaska: Opozicione snage oslobodile džamiju Ali ibn Ebu-Talib

{youtube}axi13sdCSRc{/youtube}

01:12

Uvođenje reda i zakona u Aleppu:Opozicione grupe u Siriji uspostavile su vlastite sigurnosne sisteme u oslobođenim područjima. U Aleppu i okolini Idliba kako bi uspostavili red i zakon formiraju se opozicione policijske snage, zatvori i sudovi.

U zatvoru koji su posjetili dopisnici El-Arabije u Aleppu nalaze se zarobljeni pripadnici Sirijskih oružanih snaga, prorežimske milicije a također i opozicioni borci koji su prekršili zakon.

Možda to nije idealan zatvor i možda nije po međunarodnim standardima ali opozicioni borci Aleppa žele da zaustave zločine u gradu.

Zatvorenici se podučavaju Kur’anu kako bi ih podstakli da uvide svoje greške.

„Ukrao sam, nisam imao šta da jedem pa sam krao. Učim Kur’an kako bih se pokajao i kajem se”, tvrdi jedan od zatvorenika.

Zatvorenici kažu kako se dobro postupa prema njima, kaže jedan sa vidljivim crnim okom.

„Pogodio me geler u borbi”, kaže on na pitanje da li su ga tukli čuvari.

„Ne, niko nas nije udarao niti nas povrijeđuje, momci su dobri i dobro se ophode prema nama”.

03.februar

Mideast-Syria_Horo5-635x357


Leave a Reply

*

captcha *