22:42

Masakr u Džuberu: Sirijski režim gađao je Džuber, istočni Damask,sa minobacačkim granatama uslijed čega je počinjen strašan masakr koji je rezultirao smrću 14 osoba.Video snimak prikazuje kako stanovnici pokušavaju spasiti ranjene

{youtube} A5G_tA7BkZI{/youtube}

22:36

Republikanska garda: Oko 40 pripadnika Republikanske garde objavilo je svoj prebjeg iz režimskih snaga i svoje priključenje FSA

{youtube}-ySVXTsu0pY{/youtube}

22:05

Prema Lokalnim koordinacionim odborima 156 osoba ubijeno je danas širom zemlje.Aleppo 39 ubijenih, 35 u Damasku i njegovim predgrađima uključujući I 13 u Džuberu, 27 u Idlibu, 13 u Homsu,13 u Deir ezZuru, 12 u Dera’I, 9 u Hami, 4 u Rakki, 4 u Lattakiji i jedna osoba u Hassaki.

Broj zračnih napada se povećao ali izgleda da baš i nemaju nekog uticaja na opoziciona napredovanja dok su većinom u zračnim napadima ubijeni civili. U narednom video snimku u Karam Eltaribu,Aleppo,zračni napadi uništili su stambeno naselje.

{youtube} YzzrGnSbmCQ{/youtube}

Džuret Avad,jugoistočni Aleppo:

{youtube}tsoDw2DPbq0{/youtube}

19:12

Opozicioni napredak u Džuberu: Tek danas pregledom postavljenih video snimaka saznali smo da su 11.februara opozicionari uspijeli da uđu u kasarnu u Džuberu,istočni Damask. Iako nismo sigurni o kojoj kasarni se radi opozicionari su zarobili veliki broj režimskih oficira.Naredni video snimak prikazuje napad na kasarnu.Ne znamo šta je prouzrokovalo eksploziju na 1:40 ali kao da se radi o nekoj vrsti teške artiljerije  opozicionih snaga

{youtube} -ROdeFSmDNM{/youtube}

Zarobljeni režimski vojnici

{youtube} L-djYePHHQc{/youtube}

19:04

Opozicionari i dalje aktivni u napadima:Opozicioni borci su juče imali veoma naporan ali uspješan dan,njihovi napadi nastavljeni su i danas.Nekoliko video snimak prikazuje kako napadaju Assadove položaje u Adri,istočni Damask,dan nakon što su preuzeli palatu Republikanske garde.Na narednom video snimku prikazana je intezivna pucnjava.

{youtube} ktaCDjDctB4{/youtube}

Drugi video snimak prikazuje kako opozicionari koriste protivtenkovske projektile

{youtube} 0yf1uf3497c{/youtube}

U međuvremenu u Aleppu opozicionari su nastavili sa napadima na bazu 80. brigade kao i na čuvare baze međunarodnog aerodroma.Prema aktivistima većina baze se nalazi pod kontrolom opozicije.

{youtube} FDLs6jLHexk{/youtube}

Postavljen je veliki broj snimaka o borbama u blizini baze 80.brigade.Po snimcima čini se da opozicionari kontrolišu vanjska ulaz i vanjske odbrambene položaje,a po izvještajima sa terena zgrade koje se nalaze unutar baze su još pod kontrolom režimskih snaga

{youtube}xe_fmYWXTHA{/youtube}

17:50

Zvaničnik opozicije unutar Sirije:Objavljen je video snimak posjete George Sabre,zamjenika vođe opozicione Nacionalne koalicije i predsjednika Sirijskog nacionalnog vijeća u Azazu, u blizini granice sa Turskom koji se nalazi pod kontrolom opozicionara. :

{youtube} oZKrZs-p_n0{/youtube}

17:47

Pregovori: Ministar nacionalnog pomirenja,Ali Hajdar,odustao je od svog prijedloga,datog ranije novinaru britanskog Guardiana, da bi se sastao sa zvaničnicim opozicioneNacionalne koalicije u nekoj od stranih zemalja. “Nacionalni dijalog će se održati,u svojoj drugoj fazi,isključivo u Siriji jer je to stvar nacionalnog dostojanstva”.

Hajdar je izjavio na nacionalnoj televiziji u utorak da ne postoji na dnevnom redu niti sirijske vlade niti ministastva tim koji bi bio zadužen za pripremni stadij dijaloga… Samo smo čuli ideje preko medija..Vlada nije medijski ured da odgovara na tuđe upite preko medija.”

Hajdar je nastavio sa odbacivanjem ponude vođe sirijske opozicije,Muaza el-Hatiba, da će pregovarati ukoliko Assadov režim ispuni određene preduslove poput oslobađanja političkih zatovrenika.”U principu,smatram da bilo koji Sirijac,unutar ili van Sirije, koji želi nacionalni dijalog ili političko rješenje krize na pravom putu ali detalji se moraju duže vremena razraditi”.

17:26

Diplomatski odnosi:Katar je predao sirijsku ambasadu u Dohi opozicionoj Nacionalnoj koaliciiji

„Katar je odlučio da preda zgradu sirijske ambasade u Dohi gospodinu Nizaru el-Harakiju nakon njegovog naimenovanja za ambasadora Nacionalne koalicije”,stoji u saopštenju Koalicije.”Revolucionarna zastava će biti podinuta iznad zgrade amabasade”.

17:22

Opozicioni napredak:Serija važnih opozicionih pobjeda nastavljena je i u utorak. Dan nakon što su opozicione snage predvođene islamističkim grupama zauzele najveću branu u zemlji opozicionari su preuzeli vojni aerodrom Džirah na istoku Aleppa i napali bazu koja osigurava međunarodni aerodrom u Aleppu.

13.avgust

——————————————————————————————————

23:33

Opozicionari i Assadovi avioni:Zanimljivo je da veći dio video snimaka koji se sada objavljuju sa poprišta borbi nije kao prije.Sada su osnovna oružja opozicionara u borbi protiv Assadovih snaga tenkovi,oklopna vozila,zatim kamioneti sa različitim oružjem, haubice,zatim razna druga teška artiljerija.Iako su ova oružja preuzeli odavno,sudeći po video snimcima od ranije,nije bilo moguće koristiti ih na otvorenom prostoru i sadašnjom silinom.Sada od Aleppa do Dera’e, Damaska do Deir ezZura ova oprema udara po Assadovim položajima na otvorenom.

Ovo je također znak da nisu samo oslabljena Assadova oklopna vozila već i da njegove zračne snage nisu impresivne kao nekada.Udarna moć Assadovih helikoptera je desetkovana, a borbeni avioni su raštrkani jer sad predstavljaju glavni oslonac Assadov vojske.Također, sada režimski avioni lete znatno visočije nego prošle jeseni,upravo iz straha od opozicionara, te im je teže da učinkovito pogađaju opoziciona uporišta na terenu.

Sljedeći video snimak je odlična ilustracija.

Prikazani su borci Tevhid brigade,vjerovatno u blizini međunarodnog aerodroma u Aleppu, naoružani sa protivavionskim projektilima (MANPAD) kao i teškim protivavionskim topom (Zu 23-2)

:{youtube} dA0JO_N3gQk{/youtube}

23:11

Opozicionari napali istočni Homs: Iako opozicionari nisu uspijeli da dijelove ruralne Hame i Homsa pretvore u svoja uporišta kao u pokrajini Idlib oni su u ovom području još uvijek jaki i konstantno su u pokretu nastojeći da oslabe uporišta Assadovih snaga.Naprimjer danas su napali režimska uporišta u Izzedinu,nakon čega je režim,naravno,uzvratio sa zračnim napadima.U narednom video snimku opozicionari koriste raketni lanser za napad na Assadove položaje

:{youtube} WEK2MYZ05UE{/youtube}

23:00

Libanon šalje naftu Siriji:Prema pisanju Daily Stara,svakodnevno iz Libanona u Siriju pređe 1.000 tona goriva što predstavlja kršenje evropskih i američkih sankcija.Međutim to prouzrokuje i druge probleme.

„Nekoliko sirijskih cisterni napunjenih gorivom krenulo je u utorak ka Damasku ali dvije cisterne sa sirijskim registracionim oznakama su se našle pod paljbom u sjevernom gradu Tripoliju, što je dovelo do raspoređivanja vojske u području”,prenio je libanonski LBCI.

Prema radio kanalu Voice of Lebanon,pet cisterni je ranije stiglo na el-Madfun prelaz u sjevernom Libanonu dok je deset ostalih krenulo ka el-Masna prelazu na istoku.

U utorak su stanovnici el-Beddavija u sjevernom Libanonu zaustavili nekoliko cisterni koje su prevozile dizel iz Libanona za Siriju,prenosi nacionalna novinska agencija.

Od tada je došlo do raspoređivanja vojske u Bekaa dolini kako bi zaštitili sirijske cisterne na putu do Sirija kroz Dehr el-Bajder,prenijela je LBCI televizija.

22:45

Opozicionari preuzeli palatu Republikanske garde:Možda to i nije od velike strateške važnosti ali svakako ima simboličnu.Prema aktivistima opozicioni borci su preuzeli palatu Republikanske garde u Adri,istočni Damask. Video snimak prikazuje napad na palatu,hapšenje zarobljenika i preuzimanje palate

{youtube} 9zdNV6iJyYM{/youtube}

22:40

Protivavionsko oružje: Izvijestili smo o preuzimanju Assadove zračne baze Džirah, istočno od Aleppa.Po objavljenim video snimcima ne samo da su preuzeti avioni, bombe, oružje,.., već je zaplijenjeno i protivavionsko oružje,među kojima se nalazi i nekoliko ruskih Zu-23-2.ZU-23, je vučni 23mm dvocijevni protivavionski top. Top ima optičko mehaničku nišansku spravu za gađanje ciljeva u zračnom prostoru kao i ciljeva na zemlji (lako oklopljenih neprijateljskih vozila, pješadije i sl.). U dva sanduka municije “kutijastog” oblika staje po 60 granata. Koristi granate sa trenutno-zapaljivim obilježavajućim zrnom, trenutno-zapaljivim i pancirno-zapaljivim zrnom.Pričvršćen na kamion on se može koristiti za gađanje Assadovih aviona ali također kao i teška artiljerija sposobna da uništi Assadovu vojsku,vozila i zgrade.

{youtube} myWRreqDOls{/youtube}

22:17

Borbe oko međunarodnog aerodroma u Aleppu: Aktivisti i AP izvještavaju o dimu koji se diže iznad aerodroma u Aleppu dok su opozicionari napali gardu koja čuva bazu.Aerodrom se već odavno koristi za vojne svrhe i najveća je zračna baza na sjeveru Sirije.

Aktivisti navode da su opozicionari napali bazu koja čuva međunarodni aerodrom ostavljajući iza sebe na desetine mrtvih.Opservatorija za ljudska prava i medijski centar iz Aleppa kažu da su opozicioni borci preuzeli dijelove baze 80.brigade koja se nalazi u blizini civilnog aerodroma.

Video snimak koji prikazuje dim iznad baze,generalštaba 80.brigade,nakon što je baza pala pod kontrolu opozicionih snaga

{youtube} k__7G8hM3Bw{/youtube}

Teška artiljerija koju koriste opozicione snage u napadu na Assadove položaje u blizini aerodroma

:{youtube} MvM4eeRRCro{/youtube}

:{youtube}CuhR-30M7D4{/youtube}

Žestoke borbe i zvuk aviona u blizni aerodroma

:{youtube} EZfJUMJaWSY{/youtube}

Značaj svega ovoga ne bi trebalo podcjenjivati.Činjenica da opozicioni borci koriste u napadima znatno snažnije oružje je jednako važna kao i činjenica da Assad nema dovoljno oklopnih jedinica da reaguje i da su mu se zračne snage tako raštrkale da se ne mogu oduprijeti opozicionim tenkovima i vozilima.

Što je još značajnije, ovim se može objasniti napredovanje u drugim područjima.Ukoliko se sada Assadova glavna zračna baza u Aleppu nalazi u opasnosti da padne i to samo nekoliko sati nakon što su manju zračnu bazu preuzele opozicione snage na istoku onda će sve ovo imati značajan uticaj na Assadove operativne sposobnosti na sjeveru.

21:08

Borbe u Damasku:Tempo opozicionih pobjeda uveliko je ubrzan u posljednjih nekoliko sedmica nakon višemjesečnog marginalnog progresa,međutim izgleda da je Assadu ostalo još poprilično snage za odbranu.Nažalost po sirijske civile, snaga Assadovog režima,počiva na zračnim snagama a te zračne snage bombardovale su dijelove sirijskog glavnog grada.Naprijemer, na sljedećem video snimku prikazan je zračni napad na Zablatani,istočna predgrađa

{youtube} anfoie33UGg{/youtube}

A naredni snimak prikazuje tragove kasetne municije koja pada na Derju

{youtube}_S6McCzfH5A{/youtube}

Objavljen je veliki broj snimaka mrtvih i ranjenih na raznim grupama aktivista.Lokalni koordinacioni odbori objavili su veliki broj snimaka iz Damaska na kojima se vide efekti režimskog bombardovanja nad civilima.Jedan od snimaka prikazuje 6 do 7 tijela nakon granatiranja Džisrina,istočni Damask,ali to je samo jedan od mnogih. Poruka Assadovog režima narodu Sirije je konstantna- što se više režim bori da opstane više naroda Sirije će to platiti svojom krvi.

15:58

Opozicionari preuzeli borbene avione: Ne samo da su opozicionari u toku jučerašnjeg dana preuzeli Džirah vojni aerodrom, istočno od Aleppa, već izgleda da su hangari na aerodromu puni aviona od kojih pojedini izgledaju poput MiG-17 i L-39 koji su redovno granatirali pokrajinu Aleppo.

{youtube} UHklCfeLgHg{/youtube}

{youtube} 50Pyo01uwVA{/youtube}

Po snimcima vidljivo je da su pojedini opremljeni s nekoliko vrsta bombi,pa čak i sa kasetnom municijom

{youtube} FU_CbZrfKdk{/youtube}

15:45

Napredak opozicionara: Ibrahim Ebu Bekr, vođa el-Kadisija brigade,kaže da su opozicionari pokrenuli veliku operaciju za preuzimanje Deir ezZura nkon što su potisnuli režimske snage sa naftnih polja okolo grada.

Ukoliko opozicionari zauzmu grad onda će po prvi put opozicionari imati kontrolu nad cijelom pokrajinom od početka ustanka.

Ebu Bekr navodi da njegova brigada,zajedno sa Džebhat el-Nusrom i arapskim borbcima, je opkolila Deir ezZur sa četiri strane. „Predgrađa su oslobođena,a ono što je ostalo pod kontrolom režima je samo grad. Sve brigade učestvuju u borbama….Mi smo zaduženi za istočnu stranu grada.”.

Sada držimo u opsadi 113.brigadu sirijske vojske koja je posljednja tačka odbrene režimskih snaga u predgrađima prije nego što se potpuno fokusiramo na grad. Kada oslobodimo grad pojedine brigade će

Prije dvije sedmice el-Kadisija uz pomoć Džebhat el-Nusre je preuzela podružnicu sigurnosnih snaga u blizini strateškog mosta na Eufratu čime je istočna obala postala na dohvat opozicionara.

07:48

Ponedjeljak se završio sa 112 ubijenih osoba,uključujući 15-oro djece i devet žena.

Izvješteno je da su 302 lokacije granatirane, na 16 lokacija izvedeni su zračni napadi a na tri lokacije bačene su kasetne bombe,na jednoj termobarična i također na jednoj eksplozivno bure bomba.

FSA se sukobila sa režimskim snagama na 135 lokacija što je dovelo do oslobađanja Džerah vojnog aerodroma,kojeg opozicionari sada u potpunosti kontrolišu.

U Dera’i FSA je preuzela Harš kontrolni punkt, u Deir ezZuru opozicionari su oslobodili Industrijski institut koji je predstavljao sjedište Šebbiha i odakle su kontrolisali cestu između pokrajina Alepo,Deir ezZur i Rakke.

U Damasku opozicioni borci oslobodili su Musikija vojnu kasarnu u Džuberu,napali zgradu Republikanske garde u Adri.Pod napadom je bila i Mšarka kasarna u Zablataniju,oslobođen je kontrolni punkt na mostu u Zablataniju, kao i zgrade koje su koristile režimske snage u blizini mosta nakon višesatovnih borbi.

12.februar

——————————————————————————————————

23:36

Prema Sirijskoj mreži za ljudska prava najmanje 194.000 Sirijaca je bilo pritvoreno od strane režimskih snaga od marta 2011. godine.Među njima je 9.000 osoba ispod 18 godina,4.500 žena kao i 35.000 studenata.Od ovih 194.000 osoba najmanje 60.000 je ‘prisilno nestalo’.

22:27

Damask:Izvještaji sa terena govore da su opozicioni borci preuzeli i autocestu koja povezuje Damask sa el-Nebkom

{youtube} iFhis1tL_ao{/youtube}

El-Nebk je predgrađe Damaska i smješteno je u Kalamunu, nalazi se na oko 50 km sjeverno od Damaska i južno od Homsa.

22:21

Pregovori:Ali Hajdar,ministar nacionalnog pomirenja,izjavio je za britanski Guardian da je spreman da se susretne sa vođom opozicione Nacionalne koalicije,Muaz el-Hatibom, u bilo kojem stranom gradu gdje može otići kako bi razgovarali o pripremama za nacionalni dijalog.

Hajdar je izjavio da pregovori moraju voditi političkim reformama „Dijalog je sredstvo za iznalaženje mehanizma za provođenje slobodnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.Ovo je jedna od tema o kojima će se razgovarati. Mi odbacujemo dijalog koji predstavlja prelazak vlasti s jedne na drugu stranu”.

22:10

Još jedan uspjeh u Aleppu: Aktivisti navode da su opozicione snage oslobodile aerodrom el-Džerah u blizini Aleppa, te zarobili oko 50 vojnika.Konkretnijih podataka o preuzimanju aerodroma još uvijek nema,mada su se posljednjih dana u ovom području vodile žestoke bitke.

Današnje borbe oko navedenog vojnog aerodroma

{youtube} qtQn8FGsw-o{/youtube}

22:05

U Deir ezZuru FSA preuzela Industrijski institut

{youtube} Ss3Mh-Xn0hw{/youtube}

22:00

Oslobođeni političkii zatvorenici iz režimskog zatvora u el-Tabaki,prvo što su učinili nakon puštanja je sedžda zahvale Allahu,dž.š.

{youtube} ROqF5Y-WvRM{/youtube}

21:13

Eksplozija na Bab el-Hava graničnom prelazu: Turski i libanonski mediji prvobitno su javili da je 40 osoba ranjeno u ponedjeljak kada je minobacačka granata pala na prelaz tursko-sirijske granice u blizini mjesta Rejhanli.

CNN na turskom jeziku prenio je kako je policijski zvaničnik iz Rejhanlija izjavio da je minobacačka granata pala na ničjiu zemlju na Dživegozu granični prelaz i da ima mrtvih i ranjenih.

Malo kasnije turski zvaničnici su izjavili da je najmanje sedam osoba ubijeno u eksploziji autobombe na graničnom prelazu.

„Najmanje sedam osoba je ubijeno a 33 osobe su ranjene a njihov broj može porasti…Ne znamo da li se radi o bombašu samoubici ili se radi o autu koje je prevozilo benzin preko granice kad je eksplodiralo”,rekao je zvaničnik za Reuters.

Granični prelaz Džilvegozu je udaljen nekoliko kilometara od grada Rejhanli, a nalazi se na suprotnoj strani od sirijskog graničnog prelaza Bab el-Hava, koji su prošlog jula zauzeli opozicionari.

 Haotičan video snimak prikazuje granični prelaz kada je eksplodirala autobomba i ubila najmanje sedam osoba.Iz onoga što se vidi možemo reći da su redovi automobila bili spremni da pređu granicu kada se eksplozija dogodila

{youtube} iTnNLX0XZ2Q{/youtube}

19:18

Assadovo nastojanje da sačuva Damask:Opoziciona ofanziva na Damask ovaj put je sasvim drugačija,kao što smo to nekoliko puta ponovili. Ne izgleda da je u nju uključeno i očuvanje teritorija već da oslabe režimske snage i najteraju ih da pređu u defanzivni napad. Opozicija preuzme položaje režimskih snaga,onda se povuče i izvrši napad na druge režimske položaje.I ova strategija je jako djelotvorna.Tokom prethodnih ofanziva prve linije borbi u Damasku su bile u Derji.Sada izgleda da je režim povukao svoje snage iz ovog mjesta kako bi se koncentrisao da zadrži istočne četvrti glavnog grada.Reuters prenosi:

On kaže da je izgleda vojska pod tolikim pritiskom u Džuberu da su premijestili tenkove iz jugozapadnog predgrađa Derje,blizina autoputa ka jordanskoj granici,gdje već dva mjeseca vode borbe sa opozicionim snagama

Jedna od grupa opozicionih aktivista koji izvještavaju sa terena navodi da su opozicionari preuzeli kasarne u Džuberu i da su tokom noći napali barikade u četvrti Afif.Afif se nalazi u blizini jedne od zgrada koje koristi predsjednik Assad u podnožju planine Kasiun,sjeverozapadno od grada.

Aktivisti su također izvijestili o minobacačkom napadu na policijsku stanicu u četvrti Arnus,centralni Damask.Još uvijek se ne zna da li je granata pogodila cilj i ima li žrtava.

Džuber je strateški važan za očuvanje istočnih četvrti grada,a također je na raskrsnici koja vodi ka nekoliko ključnih četvrti.Žestoke borbe u ovom području vode se već nekoliko dana koje su se poprilično odrazile na susjedstvo.

Oštećena džamija

{youtube} yWbQIg5ZMIU{/youtube}

Već poznata taktika-tenkovska ulična trka

{youtube} Xcik_Y3nzOo{/youtube}

Ono što je karakteristično za ovu ofanzivu na Damask jeste i pojava ‘novog’ oružja u opozicionim rukama, makar po postavljenim video snimcima.Do sada se pojavljivalo oružje kojeg nema u arsenalu sirijske vojske,a koje sada ima ključnu ulogu u borbama.Ono što je najčudnije gotovo sve je dizajnirano,proizvedeno ili korišteno u državama bivše Jugoslavije poput M79 Ose, prijenosnog antitenkovskog raketnog bacača kalibra 90 mm .

{youtube} lE2llhNUsfg{/youtube}

18:48

Opoziciono preuzimanje brane: Juče smo izvijestili da su opozicionari preuzeli najveću branu za proizvodnju struje u zemlji i to na rijeci Eufrat.

Aktivisti tvrde da je zauzeli ulaze ka brani,iako borci nisu ušli u glavnu operativnu prostoriju i brana je nastavila sa radom.Opozicionim snagama je zabranjeno da uđu u nju od strane zapovjednika iz bojazni da bi režim mogao narediti bombardovanje iste što bi dovelo do plavljena okolnih sela

{youtube} hw5ie2qAqcc{/youtube}

Opozicioni borci iz tzv.islamističkih grupa ranije su zauzeli obližnji grad Tabaka,kojem je režim promijenio ime u el-Tevra (revolucija).Video snimak prikazuje statuu oca Bešara el-Assada,Hafeza,u plamenu kao i napuštenu bazu snaga zračne sigurnosti.

{youtube} mR_9VsF1zSM{/youtube}

„Brana se nalazila pod zaštitom artiljerijske baterije i velikog broja sigurnosnih jedinica.Opozicionari su pokrenuli munjevitu akciju juče preuzevši njihove pozicije i zarobivši veliki broj osoblja”,kazao je Ebu Zijad Teif,opozicioni aktivista.

On navodi da se ne zna da li će opozicionari biti u mogućnosti da ostave branu u funckiji kao ni da li je dovoljan broj osoblja ostao unutar brane.Zbog sukoba oko brane izviješteno je o dodatnom nestanku struje u Aleppu koji se jednim dijelom snadbjeva strujom iz ove brane.

18:27

Pregovori: Muaz el-Hatib,vođa opozicione Nacionalne koalicije,ponovio je svoju spremnost za pregovore,ali ovaj put nudeći da razgovara sa predstavnicima predsjednika Assada u područjima na sjeveru Sirije koje kontrolišu opozicione snage.

Cilj pregovora bio bi iznalaženje načina da Assad napusti vlast uz ‘minimum’ krvoprolića i razaranja,izjavio je el-Hatib u izjavi na svojoj Facebook stranici. „Ukoliko je režim zabrinut za nacionalni suverenitet i ne želi da napusti teritoriju Sirije,postoji odgovarajuće rješenje-oslobođena područja u sjevernoj Siriji”.

U nedjleju el-Hatib se susreo sa izaslanikom UN-a Lakhdar Brahimijem u Kairu.Brahimi je apelovao na opozicionog vođu da nastavi tražiti dijalog sa režimom,kažu iz UN-a.

Sirijiski zvaničnici nisu direktno odgovorili na inicijativu el-Hatiba. Ministar informisanja Imran el-Zoubi je izjavio u pretak da je režim spreman za ‘nacionalni dijalog’ postavljajući kao preduslov prestanak naoružavanja opozicionih boraca.

18:18

Nova ofanziva opozicionih snaga u i oko Damaska u nedjelju je postala još intezivnija,opozicione i režimske snage sukobile su se na glavnom autoputu kao i na 8 km od glavnog grada.

Kontrolni punktovi u gradu su od srijede mijenjali po nekoliko puta one koji ih kontrolišu. Kao što smo juče izvijestili opozicionari su preuzeli punkt el-Adnan u Džuberu,sjeveroistočno odDamaska.

Na istoku zemlje,opozicionari su napali režimske snage u blizini Deir ezZura korsiteći tenkove. Po izvještajima aktivista iz grada već jedanaesti dan zaredom u grau nema ni struje ni vode.

U sjeveroistočnoj pokrajni Rakka,borci Džebhat el-Nusre i drugih bataljona preuzeli su vojne položaje u gradu Tabaka koji se nalazi uz rijeku Eufrat,preuzevši značajne količine artiljerije i municije.

Opozicionari su također napali vojnu bazu Vadi Deif,glavno uporište režimskh snaga u pokrajini Idlib,koju većinski kontrolišu opozicione snage.Kao odmazda na ovaj napad režim je granatirao obližnji Ma’arat el-Numan.

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da su 124 osobe ubijene u nedjelju,uključujući 38 u Damasku i njegovim predgrađima, 33 u pokrajini Aleppo, i 24 u pokrajini Deir ezZur.

IslamBosna.ba

homsy-yazan-reuters.n

Leave a Reply

*

captcha *